Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[2.0] Polskie znaki w SMS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#26 saicologic

saicologic
  • 15 postów

Napisano 05 września 2008 - 16:14

czy jest inny sposob wylaczenia autokorekty ? niz podany nizej: bardziej prostrzszy... moze zainstalowanie jakiegos programiku??jesli ktos wie niech da znac.. z gory wielkie dzieki! Wyłączanie autokorekty: zamień /System/Library/TextInput/TextInput_pl.bundle na np. /System/Library/TextInput/BACKUPTextInput_pl.bundle i gotowe Autor: macnow

#27 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 05 września 2008 - 22:55

Przed chwilą dzwoniłem w tej sprawie do BOK Orange, Pani powiedziała że smsy są naliczane normalnie niezależnie od znaków i powiedziała że jest na 100% pewna tego co mówi. Co prawda moja nokia z sybnianem i spv m3000 z windows mobile po wpisaniu polskiego znaku naliczały podwójnie ale może w iP jest normalnie?

Ta Pani ma racje są naliczane normalnie tylko jest ich dużo więcej.

#28 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 05 września 2008 - 23:08

Ale dopytywałem sie również czy wysyłany jest normalnie jeden smsy czy więcej, powiedziała że jeden, jeszcze wysłałem im maila żeby mieć ich odpowiedz na piśmie jak przyjdzie mi rachunek i billing.

#29 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 września 2008 - 23:45

Pani ściemniała.

#30 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 06 września 2008 - 08:28

oni tam nigdy nic nie wiedzą. Ale jak już dostane to na piśmie i przyjdzie rachunek który mnie nie zadowala to sobie z nimi porozmawiam ;)

#31 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 08 września 2008 - 12:41

hahaha, dziś zadzwoniłem jeszcze raz w tej sprawie ponieważ na meila nie dostałem odpowiedzi i zgadnijcie co mi zalecono?!!! ZALECONO MI ODWIEDZENIE TEGO FORUM I JB!!!!!! hahahaha :D :D :D

#32 quest

quest
  • 248 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 08 września 2008 - 14:42

Żenada :)

#33 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 08 września 2008 - 14:48

ja zrobię innym trick, zamiast to wyłączać itp wykłócę sie o 2 razy więcej sms'ów za tą samą cenę i wyjdzie na to samo bo nie ukrywam że autokorekta jest całkiem wygodna :)

#34 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 08 września 2008 - 15:03

Wczoraj sprawdzałem i wysłałem SMSa z 7 polskimi znakami i faktycznie doszedł jeden.Pani z Orange miała rację poprawili to.Zresztą mój synek cały czas wysyła z autokorektą i dochodzą pojedyncze.Super.

#35 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 08 września 2008 - 15:23

a jesteś pewny że nie płacisz jak za podwójne, bo ja obawiam sie że opłata naliczana jest podwójnie :(

#36 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 września 2008 - 17:08

Do tej pory było tak że przy użyciu polskich znaków w SMS jego łączna długość nie mogła przekroczyć 70 znaków, inaczej robił się z tego drugi.

#37 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 08 września 2008 - 23:16

Napisałem SMS a w nim 100xł i przyszedł tylko jeden

#38 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 08 września 2008 - 23:20

Przyjść mógł jeden, bo SMSy są łączone przecie. sprawdzić to można albo na fakturze, albo np. w orange po zalogowaniu się na konto -> orangeon-line -> moje połączenia i tam sprawdzić czy poszedł jeden czy dwa smsy

#39 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 09 września 2008 - 02:26

Na Orange online pokazuje mi tylko do 6 września sprawdzę jutro,ale myślę że będzie jeden SMS.Można używać Polskich znaków.

#40 pawel319

pawel319
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 września 2008 - 10:22

Jeśli SMS będzie miał mniej niż 70 znaków (z polskimi ogonkami) to zostanie wysłany tylko 1 (słownie: jeden) SMS.
Przecież temat jest wałkowany od kilku lat i nie zależy od operatora ani od telefonu.

"Standardowy SMS może pomieścić 160 znaków. Po wpisaniu znaków narodowych ilość możliwych do wpisania znaków spada do 70. Dlaczego?

Na początek matematyka (korzystamy z informacji technicznych):
protokół transmisji wiadomości SMS ogranicza ilość użytecznych danych (sama wiadomość tekstowa + np. informacje dodatkowe) do 140 bajtow

140 bajtów * 8 bitów/bajt = 1120 bitow

Skąd bierze sie 160 znaków? Kazdy (standardowy) znak jest kodowany za pomocą 7 bitów:
1120 bitów / 7 bitów/znak = 160 znaków

Natomiast przy używaniu niestandardowych znaków (narodowych, np.: a, e, o) do zapisu każdego z nich musimy używać 16-bitowego kodowania UNICODE UTF-16, co daje:
1120 bitów / 16 bitów/znak = 70 znaków

Dodatkowa uwaga: połączenie kilku SMS w jeden marnuje kilku bitów wiadomości, dlatego pojemność każdej z nich zmniejsza się odpowiednio do 153 znaków (7-bit) i 67 znaków (16-bit).

po wpisaniu choćby jednej polskiej litery kodowanie SMSa zamienia się na Unicode i limit na jedną wiadomość spada do 70 znaków, po skasowaniu tej litery ilość znaków w SMSie możliwych do wpisania z powrotem rośnie do 160.

#41 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 września 2008 - 11:07

Na Orange online pokazuje mi tylko do 6 września sprawdzę jutro,ale myślę że będzie jeden SMS.Można używać Polskich znaków.

A ja myślę że jeśli wstukałeś ponad 70 znaków to zapłacisz za 2 lub więcej. :)

#42 Marucins

Marucins
  • 861 postów

Napisano 19 września 2008 - 14:20

Autokorekta jest bardzo dobrą sprawą, czasami naciśnie się nie ta literkę (może w przyszłości zmienia kl. na poziomą) Co do aplikacji do usuwania polskich znaków. Polskie "ogonki" są usuwane ale zastępowane przez litery w innym systemie kodowania (na co jedno wychodzi). Gdyby nie BiteSMS nie wiedziałbym o tym (pewnie nikt by o tym nie wiedział). Czy jest łatwo edytować paczkę autokorekty bez polskich liter (aby poprawić brakujące słowa)? Chciałbym zrobiłbym to samodzielnie.

#43 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 kwietnia 2009 - 13:47

Znaczy się, że wciąż nie ma lepszego sposobu na załatwienie sprawy, niż BiteSMS :( ?

#44 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 13 kwietnia 2009 - 16:33

BiteSMS z tego co wiem też nie usuwa polskich znaków.

#45 Smartek

Smartek
  • 114 postów

Napisano 06 maja 2009 - 08:39

Niestety, szybko takiej opcji się nie doczekamy, jest na końcu listy "todo" załogi BiteSMS :-(. Już męczy mnie patrzenie czy się czasem jakiś ogonek nie przypałętał...

#46 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 06 maja 2009 - 09:23

Owszem, ale niestety nawet nie na TODO następnej wersji, która będzie wypuszczona dopiero za 2 miesiące.

#47 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 10 lipca 2009 - 11:48

a jak w tej samej kwestii (usuwania ogonkow z sms) zachowuje sie irealsms? czy poza wylaczeniem autokorekty jest jakis sposob zeby zamienial polskie diakryty unicode na ascII i wysylal 1 sms jak to potrafia niektore fony z symbiantem?

#48 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lipca 2009 - 12:24

iRealSMS nie zmienia unicode na ascii, więc jakikolwiek polski znak także przestawia na smsy siedemdziesięcioznakowe. Ale najnowsza wersja tego programu to po prostu rewolucja!

#49 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 10 lipca 2009 - 12:47

czemu rewolucja? nie widze różnicy specjalnej. za to widze, ze machanie iphonem nie cofa wfpisu tylko pyta o licencje. ale wracajac do diakrytów - dla mnie to zawód jest, powinna być mozliwosc wylaczenia tego unicoda

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych