Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[2.0] Polskie znaki w SMS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 20 lipca 2008 - 22:13

Jak wiadomo oprogramowanie 2.0 wnosi oficjalną obsługę języka polskiego, zarówno w menu jak i podczas wprowadzania tekstu. Niestety wyrazy w słowniku zawierają polskie znaki diakrytyczne. Wysyłając smsa z takimi znakami z iPhone zostaje on sformatowany w formacie Unicode (o ile dobrze mi się wydaje), więc maksymalna długość wiadomości z polskimi znakami wynosi znacznie mniej niż 160 znaków. Koszta wysyłania smsów wzrastają praktycznie dwukrotnie. Problem ten jest mi znany z platformy Symbian, na którą powstały nieoficjalne programy do wysyłania smsów, które zamieniają automatycznie w każdej wysyłanej wiadomości znaki na "standardowe" (ą na a, ę na e, ś na s itd.). Zastanawiam się co się da zrobić z iPhone żeby wysyłał smsy podobnie. Chyba najprostszym rozwiązaniem byłoby przystosowanie nieoficjalnych polskich słowników które powstały dla wersji 1.1.x do pracy z oprogramowaniem 2.0, bo wspomniane słowniki zawierały słowa bez snaków "specjalnych". A może komuś przychodzi do głowy inne rozwiązanie, chociażby tymczasowe?

#2 brattanek

brattanek
  • 28 postów

Napisano 20 lipca 2008 - 22:34

Mozesz zmienic na jezyk angielski ale wtedy podpowiada angielskie slowka. Lecz problem polskich znakow rozwiazany.

#3 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 20 lipca 2008 - 22:43

Nie wiem jak to jest z tymi słownikami (w jakiej formie one są), ale może da się po prostu wyedytować jakiś plik i zaznaczyć, żeby wszystkie "ś" zamieniło na "s" itd. i zapisać (?)

#4 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 20 lipca 2008 - 22:46

To nie takie proste. Słowniki te są w specjalnym, binarnym formacie i ich edycja nie sprowadza się do zwykłej edycji w edytorze tekstu. Jak tylko wgram sobie soft 2.0 (co nastąpi prawdopodobnie jutro) to będzie pewnie pierwsza rzecz, za jaką się zabiorę. Jak uda mi się stworzyć słownik bez polskich liter (albo dostosować moje do 2.0) to na pewno nie omieszkam o tym poinformować :).

#5 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 lipca 2008 - 23:25

Wal update'y Maver - wiele SMSów nie wysyłam, ale po co wyrzucać kasę w błoto. :)

#6 Skipper

Skipper
  • 267 postów

Napisano 21 lipca 2008 - 22:37

a nie da sie slownika tak po prostu wylaczyc by nie wstawial slow w ogole? szukalem u siebie ale albo takiej opcji nie ma albo ja slepy jestem...

#7 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lipca 2008 - 22:40

Wyłącz polską klawiaturę to wyłączy słownik - ale osobiście wolę już polskie znaki od braku.

#8 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 lipca 2008 - 09:47

a nie da sie slownika tak po prostu wylaczyc by nie wstawial slow w ogole? szukalem u siebie ale albo takiej opcji nie ma albo ja slepy jestem...

da się, oczywiście:

Patch do włączania/wyłączania autokorekty lada chwila... jeszcze trochę testów :)

Więc tak... puki co jeśli komuś bardzo przeszkadza autokorekta to można się jej pozbyć zmieniając nazwę folderu:

/System/Library/TextInput/TextInput_pl.bundle na np. /System/Library/TextInput/BACKUPTextInput_pl.bundle

mv /System/Library/TextInput/TextInput_pl.bundle  /System/Library/TextInput/BACKUPTextInput_pl.bundle

#9 zywiec

zywiec
  • 3 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 16:56

Jak wprowadzać polskie znaki bez użycia autopodpowiedzi? Na klawiaturze ich nie widzę.

#10 dario321

dario321
  • 711 postów
  • Skądok.Radom

Napisano 26 sierpnia 2008 - 17:06

Jak wprowadzać polskie znaki bez użycia autopodpowiedzi? Na klawiaturze ich nie widzę.

w trakcie pisania np. bede e zamieni sie na ę samo;)

#11 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 17:09

przytrzymaj klawisz na ktorej jest litera ktora chcesz wprowadzic.

pzdrw
//T

#12 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 sierpnia 2008 - 21:49

Przeczytaj instrukcję od telefonu - pomoże.

#13 zywiec

zywiec
  • 3 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 23:07

dzięki Dyndas

#14 bre

bre
  • 214 postów

Napisano 29 sierpnia 2008 - 16:17

tak jakby nie mogli zrobic czegos takiego jak w symbianie. stuka sie z ogonkami, podpowiada z ogonkami, wysyla bez. proste i logiczne. tam to jest jako kodowanie znakow, uproszczona obsluga/pelna obsluga. zawsze moze ktos cos takiego wysmarowac dla iphonea.

#15 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 29 sierpnia 2008 - 16:20

przytrzymaj dluzej literke e, a, l lub kazda inna ktora w PL jezyku ma ogonek :) --- EDIT spoznilem sie :P (inaczej: zagapilem sie :P) Ale zadam pytanie, czy istnieje mozliwosc stworzenia klawiatury tylko z polskimi znakami ? Gdzie nie byloby potrzeby przedzierania sie przez roznorakie ogonki ? Jedna alternatywa dla znakow z ogonkami...

#16 bre

bre
  • 214 postów

Napisano 29 sierpnia 2008 - 17:00

przytrzymaj dluzej literke e, a, l lub kazda inna ktora w PL jezyku ma ogonek :)

tylko po co sobie utrudniac :)

#17 swiruss

swiruss
  • 26 postów

Napisano 01 września 2008 - 09:33

Ptayanie moje brzmi następująco. Czy jeśli już pominę podpowiedzi w sms polskich znaków, i wklepę sms'a bez nich to czy sms nadal wysyłany jest w unicode ? Czyli nadal ma dużo mniejszą pojemność tak jak by miał te polskie znaki ? Pytam bo niestety znam takie przypadki z innych telefonów.

#18 saicologic

saicologic
  • 15 postów

Napisano 05 września 2008 - 14:00

ucinanie smsow witam! mam softa 2.0 zauwazylem ze podczas wysylania smsow w ktorych sa wyrazy "na" "za" "ide" sms zostaje uciety do tych wyrazow np. chce napisac "ide na miasto" sms po wyslaniu wyglada " ide " czy spotkal sie ktoś z takim problemem ? jak tak? to jak go rozwiazac? pozdro!

#19 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 września 2008 - 14:24

Usuń autokorektę bez polskich znaków. Domyślam się, że ją masz...

#20 saicologic

saicologic
  • 15 postów

Napisano 05 września 2008 - 14:44

usunelem... dalej ucina :/ ucina esy po wyrazach "ide" i "za" ... jakas inna propozycja ?

#21 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 września 2008 - 15:26

Wyłącz ją: http://www.myapple.p...9144-post4.html

#22 saicologic

saicologic
  • 15 postów

Napisano 05 września 2008 - 15:34

moze to bedzie trywialne pytanie :/ ale jak to zmienic?? moglbys mi to napisac krok po kroku ...(co miec jak wejsc i takie tam i jak zmienic ) mam softa 2.0 i iphona od 3 tyg. wiec jeszcze nieznam wszystkich trikow. z góry wielkie dzieki!! za pomoc

#23 dario321

dario321
  • 711 postów
  • Skądok.Radom

Napisano 05 września 2008 - 15:45

pierw zrob jalibreak np; WinPwn 2.5 uzyj w dziale tutoriale znajdziesz opis ;)

#24 saicologic

saicologic
  • 15 postów

Napisano 05 września 2008 - 15:49

a jailbreak'a chyba mam... a jak to moge sprawdzic czy go mam ? bo winPwn sciagalem simlocka i chyba odrazu jailbreaka

#25 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 05 września 2008 - 15:54

Przed chwilą dzwoniłem w tej sprawie do BOK Orange, Pani powiedziała że smsy są naliczane normalnie niezależnie od znaków i powiedziała że jest na 100% pewna tego co mówi. Co prawda moja nokia z sybnianem i spv m3000 z windows mobile po wpisaniu polskiego znaku naliczały podwójnie ale może w iP jest normalnie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych