Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kłopoty z GeForce 8400/8600M

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
317 odpowiedzi w tym temacie

#26 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 14 lipca 2008 - 18:23

i dobrze bo wszyscy tak cmokali na ta nvidie... ze najlepsza a ati be .. teraz jak po kieszeni dostanie zacznie moze porzadnie uklady testowac zanim cos wypusci na rynek .. ja na szczescie mam mbp z ati ;d ... specjalisci zalataja .. pewnie softwarowo gasniecie matryc

#27 bebas13

bebas13
  • 106 postów

Napisano 14 lipca 2008 - 20:01

No ja mam nadzieje. HP i Dell juz zadzialaly w tej sprawie. Ciekawe kiedy Apple wypusci jakas poprawke?

#28 darfinno

darfinno
  • 16 postów

Napisano 14 lipca 2008 - 20:08

pięknie kur.. pięknie:), a właśnie miałem kupić macbooka pro..trzeba będzie się jeszcze wstrzymać do wyjaśnienia sprawy:(

#29 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 14 lipca 2008 - 20:35

Jest jakas roznica cenowa jak bym chcial kupic MBP z karta ATI? Poniewaz szukalem na apple.com ale nic nie znalazlem (moze jestem slepy:) Pozdrawiam agun

tak, jest, z ATI dostaniesz tylko używanego..

#30 zwolu

zwolu
  • 100 postów

Napisano 14 lipca 2008 - 21:10

Mam te same efekty o których pisaliście. Kilka razy musiałem resetować komputer bo ekran się nie włączył po obudzeniu. Raz też miałem pikseloze jakby random. Mam nadzieję, że to chociaż softem załatają, bo nie widzi mi się oddawać kompa i czekać na wymianę z 2 tygodnie.

#31 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 14 lipca 2008 - 21:16

nawet jak oddasz i wymienią, to jak myślisz, co Ci tam włożą? Kolejną wadliwą 8600;] Na dodatek naprawdę w Polsce nie nastawiał bym sie na takie wymiany a już na pewno nie przez 2 tyg. Poza tym w zwykłych komputerach jak i laptopach ne słyszy sie o problemach z tymi kartami. A dlaczego? Bo mają lepsze chłodzenie, a w MBP jest o te kilka/kilkanascie stopni więcej i materiały użyte do produkcji tej karty po prostu tego nie wytrzymuja i po pewnym czasie karta jest martwa, albo pojawiają sie jakieś artefakty... Haha, to jakaś abstrakcja, wyobrażacie sobie SAD czy inny iSource wymieniający karty graficzne?! Ja nie... Poza tym zobaczycie że Apple wypuści sterownik, wcześniej włączający wiatraczki (jak dell) i powie że już wszystko jest ok :D A po paru miesiącach będzie plaga tematów na forum: "lewy wiatrak wyje", "wiatraki hałasują, czy to normalne" itd. Nie jestem specjalistą, ale takie jest moje zdanie.

#32 sliwek1976

sliwek1976
  • 14 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2008 - 22:15

nawet jak oddasz i wymienią, to jak myślisz, co Ci tam włożą? Kolejną wadliwą 8600;] Na dodatek naprawdę w Polsce nie nastawiał bym sie na takie wymiany a już na pewno nie przez 2 tyg.

Poza tym w zwykłych komputerach jak i laptopach ne słyszy sie o problemach z tymi kartami. A dlaczego? Bo mają lepsze chłodzenie, a w MBP jest o te kilka/kilkanascie stopni więcej i materiały użyte do produkcji tej karty po prostu tego nie wytrzymuja i po pewnym czasie karta jest martwa, albo pojawiają sie jakieś artefakty...

Haha, to jakaś abstrakcja, wyobrażacie sobie SAD czy inny iSource wymieniający karty graficzne?! Ja nie...

Poza tym zobaczycie że Apple wypuści sterownik, wcześniej włączający wiatraczki (jak dell) i powie że już wszystko jest ok :D A po paru miesiącach będzie plaga tematów na forum: "lewy wiatrak wyje", "wiatraki hałasują, czy to normalne" itd.

Nie jestem specjalistą, ale takie jest moje zdanie.

zgadzam sie z przedmowca. niestety problem z gasnaca matryca dotyczy tez mojego mb pro i nie wyobrazam sobie dobrze przeprowadzonej akcji wymiany w polsce. po ostatnich przygodach z sad-em, kiedy kupowalem licencje na quicktime pro i okazalo sie, ze termin wyznaczony przez nich na realizacje zamowienia, to dla nich za malo, wezbral we mnie pusty smiech. wyobrazcie sobie, ze po telefonicznej awanturze pani z ich sklepu internetowego powiedziala, ze poprosi kolege (z ktorym ma dobre uklady - sic!), ktory zajmuje sie licencjami, zeby wreszcie zalatwil moje zamowienie, to po prostu mozg wysiada... zenada, zenada i jeszcze raz zenada - tak jak obsluga w warszawskich ispotach. w zlotych tarasach pani nie wiedziala, co to jest iwork, w galerii mokotow odmawiali znajomemu wymiany wadliwego mb, a w arkadii panuje czasem jedna wielka zlewka. biorac to pod uwage, nie liczylbym na to, ze w polandii proces wymiany kart grafiki w mb pro - jesli w ogole do niego dojdzie, bedzie bezbolesny...

#33 macbet

macbet
  • 23 postów

Napisano 14 lipca 2008 - 22:30

u mnie tez problem na początku było ok, teraz coraz dłużej komputer sie wybudza i po wybudzeniu przez 10 sekund trzeba poczekac na obudzenie kursoea, dalej: po wybudzeniu bardzo często kolory na ekranie są niebieskie, po kilku sekundach wraca do normy, jednak problem jest. ciekawe jak to naprawią...

#34 kmita

kmita
  • 131 postów

Napisano 14 lipca 2008 - 22:34

Mam mbp z nvidią (2,2C2D) ale nie zaobserwowałem żadnych problemów - ani z wybudzaniem matrycy, ani z kolorami ani z niczym. Możliwe to? Czy to tylko kwestia czasu?

#35 michalgrafik

michalgrafik
  • 58 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 14 lipca 2008 - 22:51

Kupiłem dosłownie pare dni temu najnowszego MacBook Pro jest w nim karta GeForce 8600M GT, czy to też jest ta wadliwa??? Jak tak to oddam to za wczasu do sklepu!!!!!

#36 tomasonline

tomasonline
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2008 - 22:55

Mam mbp z nvidią (2,2C2D) ale nie zaobserwowałem żadnych problemów - ani z wybudzaniem matrycy, ani z kolorami ani z niczym. Możliwe to? Czy to tylko kwestia czasu?

Mam MBP 2,4 z 8600M GT od ponad 6 miesięcy. Pracuje na nim codziennie w CS3 na dwa ekrany.
Nic się nie dzieje, żadnych artefaktów, brak problemów z wybudzaniem matrycy. Ciekawe.

Miałem innego laptopa z tą kartą i faktycznie czasem się nie wybudzał ze stanu uśpienia, no ale wtedy myślałem że to VISTA nie wadliwy GPU.

#37 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 14 lipca 2008 - 22:58

Kupiłem dosłownie pare dni temu najnowszego MacBook Pro jest w nim karta GeForce 8600M GT, czy to też jest ta wadliwa??? Jak tak to oddam to za wczasu do sklepu!!!!!

Tak! Szybko biegnij do sklepu i oddaj! :D To jest jakaś paranoja... Przestańcie panikować, tyle lat wszyscy używają i nie było aż takiego problemu. Może naprawde naprawia to sterownikami, poza tym jeszcze nic nie wiadomo.

Ja będę się śmiał jak okaże sie że to ATI puściło taka plotkę :P

A tak na serio, jeżeli komputer nie jest Ci potrzebny to czemu nie, poczekaj do nastepnej wersji MBP, może bedzie lepsza karta i chłodzenie, ponoć ma w tym roku sie pokazać, ale jak to bedzie, tego nikt na razie Ci nie powie...

---- Dodano 15-07-2008 o godzinie 00:00 ----
Ja uzywam najnowszego MBP od ponad 3 miesięcy i nigdy nie było problemu z grafiką.

#38 dair

dair
  • 67 postów
  • SkądGDSK

Napisano 14 lipca 2008 - 23:05

Mam nowego MBP, pracuje na ACD 23' i nie zauwazylem zadnych problemow z wybudzaniem i matryca. Moze nie wszystkie karty sa przestrzelone?

#39 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 14 lipca 2008 - 23:24

a moim zdaniem po prostu nie obciążasz komputera do tego stopnia żeby były z nim jakies problemy, jak czytam na forum posty w stylu: "mam 92C na grafice więc gram dalej bo komputer w razie czego sam sie wyłączy". Ale tego tez sie nie da sprawdzić, bo jeżeli osoby którym grafika szwankuje nie sprawdzały temp to nie dowiemy sie czy obciążały komputer.

#40 tomasonline

tomasonline
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2008 - 23:24

Gdzieś wyczytałem, że to niekoniecznie wadliwe GPU tylko problem z jakością użytych materiałów na scalaku. Trzymać rękę na pulsie i nie dać się zbyć SADowi w razie problemów. Masą ich. Ci którzy mają problem powinni nie odpuszczać tylko reklamować do skutku.

#41 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 14 lipca 2008 - 23:31

taa, masą, jak beda musieli sprowadzić kilkadziesiąt kart 8600M to dopiero sie zacznie...

#42 tomasonline

tomasonline
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2008 - 23:48

taa, masą, jak beda musieli sprowadzić kilkadziesiąt kart 8600M to dopiero sie zacznie...

Lepiej aby ludzie działali zamiast tylko sapać na forum.
Z doświadczenia wiem, że jak się nie odpuści to wymieniają.
Niestety w "Wolsce" czasem aby to wymusić trzeba mieć nerki z kevlaru a wątrobę z teflonu.

#43 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 14 lipca 2008 - 23:56

zgadzam sie, ale naprawdę nie jestem w stanie uwierzyć że będą wymieniali karty graficzne.

#44 tomasonline

tomasonline
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipca 2008 - 00:00

Apple wymieniało baterie. HP część kart. Zobaczymy.

#45 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 15 lipca 2008 - 00:05

Obyś miał racje :)

#46 lukullus

lukullus
  • 194 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lipca 2008 - 07:29

załamałem się, chciałem sobie sprawić MBP, a tu taka informacja...jestem bardzo zdeterminowany, żeby mieć Maca, ale w tym momencie mój wybór wygląda następująco: wadliwa karta graficzna (MBP) czy pękająca obudowa (MB). Nie no, po prostu żenada!

#47 danielgola

danielgola
  • 107 postów

Napisano 15 lipca 2008 - 10:26

BUBLE ZA 8 KOLA ROBIA I TYLE NA TEMAT, gdyby wlozyc bebechy z sredniego ACERA do obudowy MBP macie to samo za 1/4 ceny bubla appla wypuszcza sterownik i bedziecie sie cieszyc ze po problenie, Obudowa odgieta i bedziecie sie cieszyc ze SJ powiedzial ze tak ma byc, smiechu warte

#48 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 15 lipca 2008 - 10:32

BUBLE ZA 8 KOLA ROBIA I TYLE NA TEMAT,

Tu trochę za mocno pojechałeś, podaj nazwę, model sprzętu elektronicznego który nie jest awaryjny :confused:

#49 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 15 lipca 2008 - 10:36

BUBLE ZA 8 KOLA ROBIA I TYLE NA TEMAT,
gdyby wlozyc bebechy z sredniego ACERA do obudowy MBP macie to samo za 1/4 ceny bubla appla
wypuszcza sterownik i bedziecie sie cieszyc ze po problenie, Obudowa odgieta i bedziecie sie cieszyc ze SJ powiedzial ze tak ma byc,
smiechu warte

to kup sobie Compala i nie marudź...

---- Dodano 15-07-2008 o godzinie 11:37 ----

poza tym zapominasz chyba o systemie, maki kupuje sie chyba głównie dla systemu, design itp to dodatek, a że hardware to zadna rewelacja to każdy wie.

ale za acera nie dał bym ani grosza :)

#50 michalgrafik

michalgrafik
  • 58 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 15 lipca 2008 - 12:23

Przeglądałem internet, jedynie gdzie najwięcej dowiedziałem się o tych kartach że są wadliwe to tutaj. Przeglądałem wiele stron i serwisów i nigdzie nic nie pisze. Gdyby rzeczywiście problem był na taką skalę wszędzie by o tym dudniono. Pozatym pytałem się w salonie przy zakupie MacBook Pro odnośnie awaryjności, powiedzieli, że na 75 komputerów nie mieli ani jednej reklamacji !!!!! Wydaje mi się, że to konkurencja puściła plotkę. Moja karta to GeForce 8600M GT jak na razie dmuchać na zimne chodzi rewelacyjnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych