Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kłopoty z GeForce 8400/8600M

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
317 odpowiedzi w tym temacie

#276 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 542 postów
  • SkądGermany

Napisano 14 sierpnia 2009 - 23:44

ja mam to samo w Macbooku Pro wyslalem wczoraj do autoryzowanego serwisu i zadzwonili mi dzisiaj ze- nie moga odpalic tego programu ktory sprawdza czy kwalifikuje sie do wymiany... zalecaja tel do Apple- co mam mowic- jakie objawy- ja mialem po prostu arterfakty przec caly ekran i stawalo wszystko- komunikat w kilku jezykach zeby zrestartowac kompa.

#277 Otherside

Otherside
  • 17 postów

Napisano 17 sierpnia 2009 - 20:52

Bad_Boy powiedz co wynikło z całej sprawy :| Jak sprawdzić czy ktoś nie sprzedaje mi wadliwego Macbooka z 8600gt? Obciążyć ostro GPU to może wywali błąd... ?

#278 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 542 postów
  • SkądGermany

Napisano 17 sierpnia 2009 - 21:21

jutro jade do tego serwisu i mamy dzwonic do Apple co mam mowic zeby uznali reklamacje ? Ze zgasl mi ekran ?

#279 Otherside

Otherside
  • 17 postów

Napisano 21 sierpnia 2009 - 09:21

Seria early 2008 z procesorem 2.5 jest również obarczona tym błędem?

#280 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 542 postów
  • SkądGermany

Napisano 21 sierpnia 2009 - 16:04

mam odp z Apple- niestety nie kwalifikuje sie do naprawy na koszt Apple zostaje mi wymiana plyty glownej w nieautoryzowanym serwisie w PL co polecacie ?

#281 pkowalak

pkowalak
  • 1 postów

Napisano 10 września 2009 - 12:00

Dopadło i mojego MBP ;) Po obciążeniu GPU pojawiają się artefakty na ekranie. Dziś byłem w sklepie gdzie kupowałem i przyjęli do naprawy. Wysyłają to do wawy (do SAD) i wymianiają płytę główną. Także teraz czekam 2 tygodnie... Sprzęt był kupiony we wrześniu 2007 i dopiero wczoraj pierwszy raz zobaczyłem te artefakty. MBP 2,2GHz i GF8600M.

#282 adomas

adomas
  • 6 postów

Napisano 13 września 2009 - 11:13

Hej, czy możesz mi napisać, czym dociążyłeś GPU? Ja testowałem cała noc programem memtestg80, do testowania video ramu. Wywaliło kupę błędów. Artefakty nie pojawiły się. Program polecany przez Apple dla userów Apple Care - Tech Tools Deluxe, raz na jakiś czas pokazuje error video RAM, ale ciężko trafić kiedy (raz na jakiś czas to się zdarza). W serwisie iSource nie wykryli usterki! Widocznie ten ich program diagnostyczny testuje coś innego??? Od razu po odebraniu z serwisu te artefakty pojawiły mi się (kolorowe kropki na ekranie i porozrywne okna i ikony.) Teraz na razie ich nie ma, ale obawiam się, że zaraz mogą się pojawić znowu. Jednym słowem mam komputer gdzie siada video ram, karta działa niestabilnie, serwis mówi że nie widzi usterki, jak ich przekonać?

#283 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2009 - 11:46

Zrobić zdjęcia ekranu?

#284 yag

yag
  • 15 postów

Napisano 28 września 2009 - 06:32

W piątek trafiło i mojego MBP, 2.4GHz. Po powrocie z pracy otworzyłem ekran i bum, "ciemność, widzę ciemność", jak mawiał klasyk :) Jadę dzisiaj do Cortlandu, szkoda tylko że w kilkusettysięcznym Wrocławiu serwisu nie uświadczysz :/ Byłem w iSpocie, dzwoniłem do Apple i na 99% jest to problem z GPU nVidii, podłączenie do zewnętrznego monitora nic nie daje, nadal czarno. Jeśli Apple uzna, że to wina nVidii, to wymiana na ich koszt, jeśli łaskawie stwierdzą że to moja wina, to ile taka naprawa może kosztować, ktoś się orientuje?

#285 jajoski

jajoski
  • 16 postów
  • SkądWarszwa

Napisano 29 września 2009 - 15:59

Mi w isource zakomunikowali, że nie kwalifikuję się do darmowej naprawy. Choć oczywiście z trefnej serii. Komp trup, poza dioda zasilania. Polecam EVR we Wrocławiu. 350 PLN za naprawe, a ci mistrzowie z isoure chcieli 3500 PLN za wymiane płyty. Nie dajcie się strzyc tym mistrzom.

#286 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 29 września 2009 - 19:09

Komp trup, poza dioda zasilania.

Jeśli komputer się nie uruchamiał to chyba faktycznie nie był to problem z nvidią. Na moim MBP system startował.

#287 yag

yag
  • 15 postów

Napisano 01 października 2009 - 11:54

Mi w isource zakomunikowali, że nie kwalifikuję się do darmowej naprawy.

Heh, no ja się zakwalifikowałem ;) Problem tylko w tym, że muszę czekać jeszcze co najmniej tydzień na części, bo ponoć Apple się spóźnia z dostawami, a jak oddawałem kompa to usłyszałem, że Apple dosyła jew ciągu 1-2 dni :]

Trochę mnie trafia, bo musze sterczeć na starym lapku na WinXP o tydzień dłużej co najmniej niż liczyłem, a terminy gonią, na osłodę pozostaje fakt, że dostanę nową płytę główną za free ;]

A tak przy okazji, czy ktoś się orientuje, czy wymiana jest na identyczny chip (nVidia 8600GT), czy jakoś nowszy odpowiednik? Produkują jeszcze te stare? (Oby nie! ;) )

#288 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 01 października 2009 - 12:17

A tak przy okazji, czy ktoś się orientuje, czy wymiana jest na identyczny chip (nVidia 8600GT), czy jakoś nowszy odpowiednik? Produkują jeszcze te stare? (Oby nie! ;) )

Niestety tak... dostałem ten sam model.

#289 yag

yag
  • 15 postów

Napisano 06 października 2009 - 12:58

Heh, no niestety, ja również dostałem ten sam model, no ale najważniejsze, że mam sprawny komputer znowu ;) Update: Ehh, żeby nie było zbyt pięknie, to teraz wiatraki strasznie hałasują :/

#290 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 07 października 2009 - 19:35

Przepraszam, ze tak bez czytania calego tematu, ale nosze sie z zamiarem kupna starszego MBP z 8600gt i stad moje pytanie: jak wyglada naprawa sprzetu po awarii grafiki, naprawiaja po gwarancji, za darmo, za pieniadze, jak to jest?

#291 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 07 października 2009 - 21:04

Musza naprawic za darmo:

MacBook Pro: problemy związane ze zniekształceniami obrazu lub brakiem obrazu
MacBook Pro: Distorted video or no video issues

choc oczywiscie serwis moze wszystko wlacznie z wmowieniem, ze uszkodzenie jest z winy uzytkownika, w wyniku zalania. Nawet do takich mistyfikacji dochodzi ostatnimi czasy w przypadku laptopow.

"W lipcu 2008 roku firma NVIDIA publicznie potwierdziła wyższy niż zwykle wskaźnik awarii niektórych procesorów graficznych, wynikający z wad procesu pakowania. Jednocześnie firma NVIDIA zapewniła firmę Apple, że problem nie dotyczy komputerów Macintosh wyposażonych w te procesory graficzne. Jednakże dochodzenie przeprowadzone przez firmę Apple wykazało, że problem ten może dotyczyć niektórych komputerów MacBook Pro wyposażonych w procesor graficzny NVIDIA GeForce 8600M GT. Jeśli procesor graficzny w danym komputerze MacBook Pro uległ lub ulegnie awarii w ciągu trzech lat od pierwotnej daty zakupu, jego naprawa zostanie wykonana nieodpłatnie, nawet jeśli na sam komputer MacBook Pro nie przysługuje już gwarancja."

Pamietam, ze zdarzyla sie sytuacja, ze caly ekran pokryl sie dziwnym wzorkiem RGB - podobnie jak to ma miejscu u osob, ktorym pada grafika. Przy okazji usterki innego podzespolu wymieniono Logic Board - laptop z nowa plyta smiga do dzis bezawaryjnie. Kiedy wrzalo w prasie na temat uszkodzonych chipow zapetlalem specjalnie 3DMarki, AquaMarki i zostawialem laptopa przez pare dni zalaczonego, bylo to chyba w lecie jak pamietam. Co chce przez to powiedziec ? Choc generalnie nie gram na MBP to uwazam, ze nie kazdy laptop musi pasc lub inaczej, nie kazdy laptop posiada wadliwy uklad graficzny. Kupujac laptop zwroc uwage na temperatury w IDLE i STRESS. Przy naprawde ostrym katowaniu temperatury GPU (diode) nigdy nie wyszla ponad 100 stopni Celsjusza i o ile dobrze siegam pamiecia bylo zawsze ponizej 90 stopni Celsjusza. Oczywiscie nie jest to wyznacznik, ze GPU jest OK w 100%, ale napewno jakas wytyczna - jezeli ktos ma zasyfiony uklad chlodzenia wysokie temperatury to norma.

#292 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 grudnia 2009 - 20:51

Mi dziś padł MBP 15" 2.2GHz. Brak obrazu na LCD i zewnętrznym monitorze. Jestem ze Szczecina i nie mam oryginalnego pudełka. Kogo polecacie na naprawę w ramach programu bezpłatnej wymiany płyty? Cortland?

#293 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 25 lutego 2010 - 11:33

Dopadło mnie to samo :( Zadzwoniłem do serwisu isource i tam dowiedziałem się że trzeba sprzęt zostawić na testy na podstawie których stwierdzą czy laptop kwalifikuje się do darmowej naprawy. Jeśli się kwalifikuje to 14 dni roboczych z uwagi na długi czas oczekiwania na części. Jeśli się nie kwalifikuje to 50$ netto za diagnozę. Za radą kolegi zadzwoniłem do Cortlandu - tam decyzję o naprawie podejmują od ręki na podstawie numeru seryjnego a sama naprawda to 3-5 dni roboczych. Po weekendzie mam nadzieję odebrać naprawiony sprzęt :) Dowiedziałem się też że w Suwałkach jest firma która takiej naprawy potrafi dokonać za 200-300zł i nie straszne im przelutowanie paru układów ;)

#294 szczepan.kuzniarz

szczepan.kuzniarz
  • 21 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 lutego 2010 - 12:09

Polecam Cortland. Przyjęli mojego MacBooka Pro bez zbędnego gadania (na podstawie numeru seryjnego), cała naprawa razem z wysyłką do serwisu w Poznaniu i odesłaniem do Wrocławia zajęła 6 dni. Oczywiście wszystko za darmo.

#295 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 25 lutego 2010 - 13:30

Wlasnie dzwonili - sprzet gotowy do odbioru. A zostawilem go im we wtorek rano :) Problem tylko ze ponoc naped CD nie dziala a naprawa to jedyny 800 netto LOL

#296 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 28 marca 2010 - 23:02

Problem prawdopodobnie tkwi w wadliwym polaczeniu lutownym - jakas kulka nie styka ;) Mozna to przedmuchac hotairem lub wygrzac w piecyku przez chwile w odpowiedniej temperaturze.

#297 yarosh

yarosh
  • 165 postów
Napisano 17 kwietnia 2010 - 17:25

no i po 2,5roku bezproblemowej pracy padl... a juz myslalem ze ten problem mnie nie dotyczy, ale to tylko byla kwestia czasu :/

#298 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 22:49

Nie kracz lepiej :/

#299 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 kwietnia 2010 - 21:21

no i po 2,5roku bezproblemowej pracy padl... a juz myslalem ze ten problem mnie nie dotyczy, ale to tylko byla kwestia czasu :/

i jak mają sie koszta tego ? czy wymieniają w ramach jakiejś akcji ?

#300 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 23 kwietnia 2010 - 10:24

i jak mają sie koszta tego ? czy wymieniają w ramach jakiejś akcji ?

Cieżko wątek przeczytać? Albo choćby ostatnią stronę?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych