Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[2.0.x 3G] Automapa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
66 odpowiedzi w tym temacie

#1 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 09 lipca 2008 - 12:36

Witam, wiemy juz ze na iPhone 3G bedzie dostepna aplikacja do nawigacji sateliternej TomTom. Mysle ze TomTom nie jest tak dobry jak Automapa, szczegolnie jjesli sie to tyczy map na Polske. Czy ktos z was ma jakies informacje czy Automapa bedzie wydana albo czy w ogole byly takie propozycje zeby wyszla na iPhone 3G:confused: . Pozdrawiam.

#2 quest

quest
  • 248 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 09 lipca 2008 - 13:03

z mojego sledzenia forum myapple wnika iz jak narazie nie bedzie automapy na iP 3G. jedynie tomtom.. ktory i tak jest o niebo lepszy od sledzenia swojego polozenia wykorzystujac google maps (nie dosc ze to nie sa mapy przystosowane do tego, to jeszcze trzeba byc caly czas ONLINE z netem)

#3 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 09 lipca 2008 - 13:10

z mojego sledzenia forum myapple wnika iz jak narazie nie bedzie automapy na iP 3G.
jedynie tomtom.. ktory i tak jest o niebo lepszy od sledzenia swojego polozenia wykorzystujac google maps (nie dosc ze to nie sa mapy przystosowane do tego, to jeszcze trzeba byc caly czas ONLINE z netem)

tzn ze to nie jest ten sam tomtom ktory dostepny jest na Windows Mobile itd?. Ze zdjec wynika ze to jest to samo nie widzialem tam nic co przypomina google maps.

#4 quest

quest
  • 248 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 09 lipca 2008 - 13:24

nie no wroc... oryginalnie iP 3G bedzie supportowal tylko namierzanie twojego telefonu wykorzystujac usluge Google Maps tom tom buduje swoja wersje aplikacji pod iP 3G .. i jeszcze nie ma finalnej wersji (jesli sie nie myle) a producent Automapy nawet sie nie wypowiedzial ani na TAK ani na NIE iz jego oprogramowanie bedzie kiedys mialo wersje pod iPhone 3G

#5 michaeel

michaeel
  • 286 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 09 lipca 2008 - 13:38

pewnie mapy bede te same do wszytskich urzadzen. Aplikacja TomTom bedzie moze i podobna, ale napisana specjalnie pod iPhone 3G i wbudowany GPS w tym urzadzeniu. Ciekaw jestem czy moze soft 2.0.0 przyniesie nam lepsza obsluge BT i bedzie mozna po BT dopiac GPSa i uzywac z np. TomTom. Co do Automapy to sadze ze sie zainteresuja tematem.

#6 quest

quest
  • 248 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 09 lipca 2008 - 14:30

pewnie mapy bede te same do wszytskich urzadzen.
Aplikacja TomTom bedzie moze i podobna, ale napisana specjalnie pod iPhone 3G i wbudowany GPS w tym urzadzeniu. Ciekaw jestem czy moze soft 2.0.0 przyniesie nam lepsza obsluge BT i bedzie mozna po BT dopiac GPSa i uzywac z np. TomTom.

Co do Automapy to sadze ze sie zainteresuja tematem.

ale po coz chcesz podlaczac GPSa po BT jesli on bedzie wbudowany w telefon? bo czegos nie rozumiem.

#7 andre_detoxx

andre_detoxx
  • 18 postów
  • SkądLondon

Napisano 09 lipca 2008 - 15:35

chodzi chyba o mozliwosc podlaczenia gps przez bt na starych iphonach w celu uzywania tomtom-a

#8 alladyn21

alladyn21
  • 1 207 postów

Napisano 09 lipca 2008 - 15:48

bo w starym ip nie ba gps???

#9 gERmAn

gERmAn
  • 470 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 lipca 2008 - 15:52

no nie ma. gps jest tylko w ip 3h

#10 quest

quest
  • 248 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 09 lipca 2008 - 16:23

ale ludzie wymyslaja jakies przystawki gps do starego iP
wczoraj cos czytalem na myapple o tym: Loco GPS Device

to tyle z mojej strony

#11 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 lipca 2008 - 20:31

Nowy ajfon zostanie z TomTomem i z 50 procentowym pokryciem Polski. I to takim sobie..Myslę, że kiedy ajfon zadomowi się na polskim rynku i stanie sie takim produktem jak Nokia ( chyba nigdy w życiu ze względu na ceny ) to tacy producenci jak AM czy AutoPilot sami wywnioskują na ile ich produkty są potrzebne rynkowi iphonów. Nie wierzę, że ajfon zaleje polski rynek ( ceny ceny ceny ), a robi produkt dla paru sztuk ??? Z drugiej strony już teraz w polskich sieciach działa ponoc 160 tys urządzeń. Do końca roku na pewno będzie ponad 200 tys. Z tego 95 proc. pojedzie ewentualnie na nawigacji z torrentów :) Jaki zatem sens wydawania ????? Mam obok iphone'a pda, gdzie na szczęście mogę wrzuci wszystko. AM, AP, TT. NaviGo, Garmina, iGo...Tego nasz ajfon nigdy nie osiągnie. Bo do czego innego został, moim zdaniem, stworzony.....

#12 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 09 lipca 2008 - 20:44

Nowy ajfon zostanie z TomTomem i z 50 procentowym pokryciem Polski. I to takim sobie

niby dlaczego 50%, przecież mają 99% mapy więc co za problem taką dać
na pewno będzie najnowsza mapa
na forum ktoś podawał, że TT na iPhone jest już gotowy
pewnie 11 lipca się dowiemy czegoś więcej

do autora tematu...
powinien zostać zmieniony tytuł, przynajmniej ze ?? na końcu
bo tak można by już plotki siać, że AM zapowidziano na iPhone

#13 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 lipca 2008 - 22:09

Ja tam w te 99 proc w 100 proc nie wierzę. Mam TT 6 oraz 7 na PDA, to w zasadzie taka "drogowa panorama firm". Duże miasta ok, ale tzw. prowincja to już kanał. Wg danych TomToma pokrycie Polski to ok 55 proc. Drogowe pokrycie 99 to ok., zgodzę się. Ale jaki to problem dojechac z miasta A do B ? TomTom jest dobry na Zachód, Czechy....ale Polski to oni raczej nie uważają.. pzdr

#14 macnow

macnow
  • 233 postów
  • SkądGdańsk/Wrocław

Napisano 09 lipca 2008 - 23:05

ale ludzie wymyslaja jakies przystawki gps do starego iP
wczoraj cos czytalem na myapple o tym: Loco GPS Device

to tyle z mojej strony

Mam zewnętrzny moduł GPS do iPhone'a podłaczany kabelkiem, testowałem i sprawuje się bardzo dobrze, brakuje jedynie aplikacji nawigacyjnej... bo na GoogleMaps to można jedynie zaznaczyć punkt w którym się znajdujemy, nie nadaje sie do jazdy.

Nadzieja jest jeszcze w Izraelczykach, ktorzy tworzą chyba darmowy (wnioskując po nazwie),
system nawigacyjny... FreeMap ;)
iPhone GPS navigation software demo video GPS development on iPhone

Gdy wyjdzie Tomtom nie widze raczej problemu, aby korzystać z niego na iPhone pierwszej generacji, czy tez iPodzie Touch, kwestia tego czy nie zablokują w aplikacji możliwości korzystania z innych GPSów niż ten wbudowany...

Z punktu widzenia developera jest to wykonalne, dajcie mi kod źródłowy Tomtoma na iPhone'a, a dodam obsługę dołączanego GPSa :P

PS. Wysłałem dziś maila do producenta Automapy, z zapytaniem, przedstawiając im dokładnie sytuacje...
Aby dali znać, czy przewidują jakieś prace nad Tym, gdyż w takim razie ja oraz z pewnością mnóstwo innych osób wstrzymałoby się z zakupem Tomtom'a

#15 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 10 lipca 2008 - 08:06

PS. Wysłałem dziś maila do producenta Automapy, z zapytaniem, przedstawiając im dokładnie sytuacje...
Aby dali znać, czy przewidują jakieś*prace nad Tym, gdyż w takim razie ja oraz z pewnością mnóstwo innych osób wstrzymałoby się z zakupem Tomtom'a

a oni pewnie Ci odpiszą... a co to iPhone :lol: żart
ale dobrze powysyłać meile, to może bardziej się zaangażują

#16 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 10 lipca 2008 - 08:19

ja też pisałem do AutoMapy już dawno :) odpisali że iPhone zapowiada się na bardzo ciekawy sprzęt i będą coś robić w tym kierunku :) i bardzo mi podziękowali za sugestię :D

#17 quest

quest
  • 248 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 10 lipca 2008 - 10:08

Mam zewnętrzny moduł GPS do iPhone'a podłaczany kabelkiem, testowałem i sprawuje się bardzo dobrze, brakuje jedynie aplikacji nawigacyjnej... bo na GoogleMaps to można jedynie zaznaczyć punkt w którym się znajdujemy, nie nadaje sie do jazdy.

a jaki masz modul?
podziel sie moze linkiem:)
jestem samemu zainsteresowany kupnem takego urzadzenia do iP i zbieram jak narazie dane o roznych peryferiach i ich mozliwosciach.
np czy obsluguja chip SirfStar III czy moze innego typu.
jak sie podlacza takie urzadzenie (wtyk),
czy mozna dolaczyc taki modul pod inne urzadzenie (telefon, pda)

iPhone GPS navigation software demo video GPS development on iPhone obejrzalem wlasnie demonstracje tego modulu GPS wraz z FreeMap.. jest jeden minus.. tak jak napisales dziala tylko w Izraelu no i jak dla mnie drugi minus.. NIE MÓWI.
jednak przyzwyczailem sie iz nie patrze czasem na urzadzenie tylko slucham komunikatow.. 'za 300m skrec w prawo' itp.

#18 macnow

macnow
  • 233 postów
  • SkądGdańsk/Wrocław

Napisano 10 lipca 2008 - 10:30

a jaki masz modul?
podziel sie moze linkiem:)
jestem samemu zainsteresowany kupnem takego urzadzenia do iP i zbieram jak narazie dane o roznych peryferiach i ich mozliwosciach.
np czy obsluguja chip SirfStar III czy moze innego typu.
jak sie podlacza takie urzadzenie (wtyk),
czy mozna dolaczyc taki modul pod inne urzadzenie (telefon, pda)

Dołączona grafika

Składa się z:
GPS for iPhone - iPhone GPS Cable
oraz:
Holux GR-240 Bluetooth Moduł działa z innymi urządzeniami poprzez Bluetooth

Dostałem odpowiedź z Automapy...

Mój mail:
Sent: Wednesday, July 09, 2008 1:50 PM
To: info@aqurat.pl
Subject: Automapa na iPod Touch/iPhone/iPhone 3G?

Witam,

W ciągu najbliższych miesięcy zostanie w Polsce wprowadzona do  
sprzedaży najnowsza wersja smartphone'a firmy Apple... iPhone 3G,
będzie on wyposażony w odbiornik GPS, również do obecnie sprzedawanych  
iPhone'ów jest możliwe przyłączenie kablem odbiorników GPS firmy Holux.
Posiadam taki odbiornik i rzeczywiście możliwy jest niemal ciągły  
odczyt współrzędnych geograficznych.
Duży wyświetlacz dotykowy iPhone'a, aż się prosi o wykorzystanie go  
jako systemu nawigacyjnego. Do pełni szczęścia brakuje jednak  
porządnej aplikacji.
Tomtom zapowiedział już wersję swojego programu, będzie dostępna  
wkrótce, jednakże w polskich warunkach Automapa sprawdza się o wiele  
lepiej.

Czy planujecie wersję Waszej aplikacji na tą platformę?
Zapewne wiele osób jak i ja, wstrzymałoby się z zakupem oprogramowania  
i poczekało na znacznie lepszą polską produkcje...

Odpowiedź Automapy:
Tak. Mamy takie plany.

Trwaja przygotowania.

Pozdrowienia,
AutoMapa

czyli szablonowa odpowiedź, z której nic nie wynika poza tym, że myślą o tym :P

#19 quest

quest
  • 248 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 10 lipca 2008 - 10:46

fajne,
moze sie zainteresuje.. ale wpierw musi byc jakies sensowne oprogramowanie do map:)
tylko kurde ten modul jest dosc drogi :)

ja do tej chwili uzywalem z Telefonem SE K810i modul: https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=3600 (GPS NAVIBE GB735) i cena tansza o 60zl.
tylko ze nie da sie podlaczyc pod iP.. szkoda :)

a co do odpowiedzi AutoMapy ... mogliby sie wysilic bardziej :)

#20 macnow

macnow
  • 233 postów
  • SkądGdańsk/Wrocław

Napisano 10 lipca 2008 - 10:51

fajne,
moze sie zainteresuje.. ale wpierw musi byc jakies sensowne oprogramowanie do map:)
tylko kurde ten modul jest dosc drogi :)

Jak na jego wymiary i 8 godzinna prace na baterii nie jest drogi... można również kupić z te 60zł tańczy, większy, model M1000... Pozatym Holux ma port Serial (gniazdo MiniUSB)...
Cieżko znaleźć GPSa który pracuje po RS-232 :)

Właśnie kolejny temat to, że iPhone może być "komputerem" dla każdego urządzenia które potrafi gadać po serialu, więc się iPhone'y sprawdzą również jako urządzenia pomiarowe itp... muszę poszukać elektronika, który mi wykona kabel z końcówką DB9 po drugiej stronie :)
DevDot ť Iphone Serial Port Tutorial

#21 quest

quest
  • 248 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 10 lipca 2008 - 11:15

no tak to juz zalezy od potrzeb uzytkownika.. jak bedzie chcial eksploatowac swojego iP. dla mnie narazie wystarcza to co w nim jest.. oczywiscie pomijajac brak GPSa ktory powinien byc juz wbudowywany w sprzet tej klasy. i troszke tunera FM mi brakuje, ale to juz narzekam :P (jak bedzie w polsce wreszcie w miare tani internet z sieci komrkowych to i aplikacja iRadio wystarczy) ale zboczylismy z tematu:)

#22 macnow

macnow
  • 233 postów
  • SkądGdańsk/Wrocław

Napisano 10 lipca 2008 - 11:20

Ja nie jestem w stanie wykorzystać 200MB EDGE'a... chocbym nie wiem co robil... Radio... imo 5GB limit z Play'a za 45 zl miesiecznie by starczyl... gorzej z akumulatorem przy transmisji 3G :P Co do innych urządzeń podłączanych do iPhone'a... to gdyby tak podłączyć komputer w samochodzie i napisać soft diagnostyczny :)

#23 quest

quest
  • 248 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 10 lipca 2008 - 18:46

Ja nie jestem w stanie wykorzystać 200MB EDGE'a... chocbym nie wiem co robil... Radio... imo 5GB limit z Play'a za 45 zl miesiecznie by starczyl... gorzej z akumulatorem przy transmisji 3G :P

a w jakiej sieci masz telefon?
i ile cie wynosi ten pakiet 200mb EDGE?

Co do innych urządzeń podłączanych do iPhone'a... to gdyby tak podłączyć komputer w samochodzie i napisać soft diagnostyczny :)

mi by sie przydalo jakies sterowanie moim kompem w pracy:D

#24 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 lipca 2008 - 10:18

i troszke tunera FM mi brakuje, ale to juz narzekam :P (jak bedzie w polsce wreszcie w miare tani internet z sieci komrkowych to i aplikacja iRadio wystarczy)

ale zboczylismy z tematu:)

to jest Apple niestety, a nie Creative...:) Do wszystkiego co ma "i" trzeba dokładać - tuner FM, mikrofon, itp..I to za wielkie pieniądze niestety..Creative daje wsio do kupy i to za 1/2 ceny...
No, ale to już całkiem zejście z tematu AutoMapy. Zabieram swego ajfona i pda z automapą w drogę. Tu przewaga bez 2 zdań - AutoMapa, AutoPilot, Garmin XT, TomTom..do woli i do aktualizacji :)
pzdr

#25 michaeel

michaeel
  • 286 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 13 lipca 2008 - 13:59

TheHX: jesli mozna wiedziec to z jakiego PDA korzystasz? Ja w sumie sie zastanawiam czy nie olac tego, zostawic sobie iPhone (mam bez gpsa) i kupic jakis zwykly PDA z moliwoscia wrzucenia automapy, tomtom i zeby wygladal jak nawigacja w aucie -> widzialem takie na serwisach aukcyjnych po 200-350zl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych