Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak namówić rodziców na Maka?

• Please log in to reply
146 replies to this topic

#76 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 15 July 2008 - 20:43

A to nie jest laptop od Apple? Tyle, że nie sprzedawany już. Ale zapewniam Cię, jego użytkownicy to najgorsi fetyszyści, powinien do Ciebie dojść bardziej wychuchany niż w dniu zakupu :)

#77 anonim95

anonim95
  • 423 posts
  • SkądŁódź

Posted 15 July 2008 - 20:47

A to nie jest laptop od Apple? Tyle, że nie sprzedawany już. Ale zapewniam Cię, jego użytkownicy to najgorsi fetyszyści, powinien do Ciebie dojść bardziej wychuchany niż w dniu zakupu :)

No to co to jest dokładnie?

#78 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 15 July 2008 - 20:51

To jest PowerBook 12". Piękna maszyna. Mam w domu jednego 1.5 Ghz. Nieraz dostawałem oferty jego wymiany/kupna. Sprzęt ma wzięcie, bo jest nadal najmniejszym aluminiowym laptopem Apple. Ceny całkiem przystępne.

#79 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 15 July 2008 - 20:52

PowerBook? To jest laptop Apple. Produkowany do 2006 roku, kiedy to PowerBooki zostały zastąpione przez MacBooki Pro, a iBook przez MacBooki. Niestety PowerBook 12" nie doczekał się następcy (niektórzy za spadkobiercę uważają czarnego MB, niektórzy Aira). Chyba najfajniejszy laptop od Apple, bardzo wytrzymały, szybkość przyzwoita, ale cena też nie wygórowana. Poszukaj na Allegro, parę propozycji znajdziesz.

#80 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 15 July 2008 - 21:15

Jedyne co mogę mu zarzucić, to brak podświetlanej klawiatury.

#81 anonim95

anonim95
  • 423 posts
  • SkądŁódź

Posted 15 July 2008 - 21:20

Po co to komu tylko baterię marnuję, ale w nocy bywa przydatne

#82 gocur

gocur
  • 573 posts

Posted 15 July 2008 - 21:22

PowerBook'owi??

Mój 17" ma podświetlaną klawe :-P

#83 lukas

lukas
  • 565 posts
  • SkądKTW

Posted 15 July 2008 - 21:23

Co z tego, że na Maka jest mniej programów niż na Windows? Na Windows jest znacznie więcej, to trzeba przyznać, ale co z tego? Wszystkie tak samo beznadziejne. Nikt, kto kupi Maka nie chce wracać do systemu firmy Mikroszajse. Coś w tym jest.

#84 gocur

gocur
  • 573 posts

Posted 15 July 2008 - 21:24

Będę programował w C++, pascalu, cocoa, java, html i może carbon;-)

:shock: !!!WOW!!!:shock:
Też musze sobie znaleźć taki kurs!!!;)

#85 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 July 2008 - 21:25

Też mam 13 lat, też chce Mac'a a akurat jest mi potrzebny jakiś notebook bo będę miał lekcje programowania (poza domem), i tu się rodzi pytanie: jak namówić tatę na kupno MacBook'a? Jak się spytałem taty jak niby mam sobie zapisywać notki z tych lekcji a on powiedział, żebym sobie kompa i monitor w reklamówkę pakował...pff...
nawet z mamą uzgodniłem, że mi pomoże w namówieniu taty :). A Wy macie jakieś propozycje, co jeszcze można zrobić??

eee ja notatki z programowania robiłem w zeszycie...przychodziłem do domu i wklepywałem na komputerze.

#86 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 15 July 2008 - 21:28

PowerBook'owi??

Mój 17" ma podświetlaną klawe :-P

Mówimy tu o PowerBooku 12", a te podświetlanej klawiatury nie mają 8)

#87 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 16 July 2008 - 04:25

Ale i tak są kól. Marzy mi się jeden taki do tyrania ogólnego :E

#88 anonim95

anonim95
  • 423 posts
  • SkądŁódź

Posted 16 July 2008 - 07:45

eee ja notatki z programowania robiłem w zeszycie...przychodziłem do domu i wklepywałem na komputerze.

Może Ty masz do tego cierpliwość:lol: na przykład żeby napisać zwykły zegarek trzeba wklepać ok. 700 linijek textu

#89 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 16 July 2008 - 08:48

Może Ty masz do tego cierpliwość:lol: na przykład żeby napisać zwykły zegarek trzeba wklepać ok. 700 linijek textu

Właśnie napisałem na kolanie zwykły zegarek w pascalu. Całe 18 linijek :). Dziwnie tłumaczysz potrzebę posiadania notebooka. Skoro są zajęcia z programowania to chyba w klasie wyposażonej w komputery? Reszta klasy nosi ze sobą do szkoły komputery, czy to tylko Twój kaprys?

#90 anonim95

anonim95
  • 423 posts
  • SkądŁódź

Posted 16 July 2008 - 09:15

Właśnie napisałem na kolanie zwykły zegarek w pascalu. Całe 18 linijek :). Dziwnie tłumaczysz potrzebę posiadania notebooka. Skoro są zajęcia z programowania to chyba w klasie wyposażonej w komputery? Reszta klasy nosi ze sobą do szkoły komputery, czy to tylko Twój kaprys?

Ja będę się uczył u kuzyna:lol: ale laptop to jest też mój kaprys. :lol:

#91 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 16 July 2008 - 11:59

Jakoś patrząc na twoją reakcję na PowerBooka zauważam, że chcesz MacBooka bo jest nowiutki i od Apple, więc fajnie byłoby nim poszpanować. Z pewnością wystarczyłby Tobie PB, ale i tak go nie weźmiesz, prawda? :)

#92 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 16 July 2008 - 13:53

Jakoś patrząc na twoją reakcję na PowerBooka zauważam, że chcesz MacBooka bo jest nowiutki i od Apple, więc fajnie byłoby nim poszpanować.
Z pewnością wystarczyłby Tobie PB, ale i tak go nie weźmiesz, prawda? :)

Na PowerBooku nie możesz zainstalować*Windowsa.. :rolleyes:

#93 anonim95

anonim95
  • 423 posts
  • SkądŁódź

Posted 16 July 2008 - 13:57

Jakoś patrząc na twoją reakcję na PowerBooka zauważam, że chcesz MacBooka bo jest nowiutki i od Apple, więc fajnie byłoby nim poszpanować.
Z pewnością wystarczyłby Tobie PB, ale i tak go nie weźmiesz, prawda? :)

Wcale nie, też właśnie zastanawiam się nad PB a notebook nie jest mi potrzebny do szpanowania tylko do pracy:grin:

Na PowerBooku nie możesz zainstalować*Windowsa..

Win#ows mi nie będzie absolutnie potrzebny :)

#94 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 16 July 2008 - 15:57

...bo jest nowiutki i od Apple...

:E

Co się wszyscy na tego PB uwzięli, czy on nie jest od Apple? No jest od Apple, nawet ma swiecące jabłko z tyłu, żeby poszpanować, no kurcze czysty aryjczyk!

#95 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 July 2008 - 23:04

to Ty jeszcze się trochę*dowiedz na temat programowania teoretycznie :lol:

W zeszycie to się pisało co i jak od strony języka. Na kartce rysowało się najważniejszą moim zdaniem rzecz w programowaniu czyli....(tu fanfary)....ALGORYTM programu! Do komputera siadasz dopiero jak w miarę opanujesz język, dowiesz się co pisany program ma robić i zaczniesz to wszystko składać do kupy. Wklepanie kodu to ostatni etap na dodatek najłatwiejszy jak już opanujesz komendy i przede wszystkim nauczysz się myśleć analitycznie. No ale jeśli dla Ciebie nauka programowania to jest pójście do kuzyna i klepanie u niego kodu na klawiaturze to nie nauczysz się niczego. (Tak btw to 700 linijek kodu to nie zajął mi tekstowy kalkulator naukowy napisany parę lat temu.). Nie obraź się ale jeśli wydaje się*Tobie, że nauczysz się programować trzepiąc w klawiaturę to nie wróżę Tobie przesadnej przyszłości jako programista.

#96 anonim95

anonim95
  • 423 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 July 2008 - 06:43

to Ty jeszcze się trochę*dowiedz na temat programowania teoretycznie :lol:

W zeszycie to się pisało co i jak od strony języka. Na kartce rysowało się najważniejszą moim zdaniem rzecz w programowaniu czyli....(tu fanfary)....ALGORYTM programu! Do komputera siadasz dopiero jak w miarę opanujesz język, dowiesz się co pisany program ma robić i zaczniesz to wszystko składać do kupy. Wklepanie kodu to ostatni etap na dodatek najłatwiejszy jak już opanujesz komendy i przede wszystkim nauczysz się myśleć analitycznie. No ale jeśli dla Ciebie nauka programowania to jest pójście do kuzyna i klepanie u niego kodu na klawiaturze to nie nauczysz się niczego. (Tak btw to 700 linijek kodu to nie zajął mi tekstowy kalkulator naukowy napisany parę lat temu.). Nie obraź się ale jeśli wydaje się*Tobie, że nauczysz się programować trzepiąc w klawiaturę to nie wróżę Tobie przesadnej przyszłości jako programista.

Nie, nie, nie..... to nie jest tak bo pierwsze kilka-kilkanaście lekcji jest u mnie bo mam teorię i naukę języka a dopiero po opanowaniu wszystkiego będę miał praktyki :grin:. A jak na razie znam TYLKO trochę teorii i tyle;)

#97 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 17 July 2008 - 12:16

W takim razie..
Apple Powerbook! OKAZJA!! Jedyny taki na allegro!! (400577747) - Aukcje internetowe Allegro
1,33ghz, 1,25gb ram (max bodajżę?), bateria trzymajaca ~1h itd - 2200zł.

Aristo Slim 1250 12" C2D T5550 160GB/1GB (396309168) - Aukcje internetowe Allegro
Core2Duo 1,83ghz, 160gb dysk, 1gb ram (max 4gb), bluetooth, kamera, nawet czytnik odcisków i kart pamięci.
Nowocześniejsza karta graficzna, panoramiczny ekran 1280x720, jest lżejszy od PB.
Sam oceń, co bardziej opłaca się Tobie wziąć :)

#98 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 17 July 2008 - 14:51

Oczywiście, najlepiej mieć PeCeta i niewatpliwą przyjemność ogladania BSODów.

#99 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 18 July 2008 - 00:21

Sam oceń, co bardziej opłaca się Tobie wziąć :)

Ja wolę PB, tylko zastanawia mnie, dlaczego wybrałeś najdroższą aukcję, one z reguły chodzą*po 1700 złociszy... Co z tego, że bebechy lepsze, mnie interesuje stabilny system, dobra bateria i wytrzymała konstrukcja.

#100 maciek_arden

maciek_arden
  • 64 posts
  • SkądChicago

Posted 18 July 2008 - 01:03

ja bym powiedzial ze maci byly uzyte w metal gear solid na play station 3 a nie jakies pecety

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users