Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytanie początkującego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#26 Lukasz.com

Lukasz.com
  • 120 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 lipca 2008 - 10:54

Sorry, troche mnie maciekp wkurzył i mnie poniosło. Przepraszam. Ps. ser91e - zgadzam się w kwestii skrótów klawiaturowych.

#27 FaSSoL

FaSSoL
  • 104 postów
  • Skądniewiadomo

Napisano 07 lipca 2008 - 11:02

Taka jest prawda, że jest brak ścisłości w tym co się stanie jeżeli klikniemy w czerwone kółeczko.

Moze sie moge mylic ale wydaje mi sie, ze tam gdzie aplikacja umie/obsluguje wiele dokumentow, zamkniecie krzyzykiem powoduje zamkniecie tylko dokumnetu. Natomiast, tam gdzie aplikacja obsluguje jednen dokument (czyt. okno) zamkniecie jego powoduje wyjscie z aplikacji.

Co do standartow - to nie zgodze sie z zalozycielem watka jakoby Windows w jeden sposob pracowal. Otoz zdarza sie, ze Excel (najbardziej chyba udany program firmy Microsoft) czasem otwieral nowy dokument "wewnatrz" dzialajacego Excela a czasem potrzebuje otworzyc nowy - 90% mojego czasu pracuje z tym programem i jakos reguly nie udalo mi sie ustalic

PS brak polskich znakow jest wynikiem pracy na maszynie bez takowych za co przepraszam

#28 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 07 lipca 2008 - 11:28

Prawda prawda - excel tez ma swoje widzimisie z tym otwieraniem kopii programu ... ale gdzies kiedys czytalem wytlumaczenie tego na sieci czemu tak sie dzieje i jak to kontrolowac - tips byl w dzile typowe bledy excela ;) - dlatego mam nadzieje uda mi sie obejsc bez Office for Mac :) Nowe pytanko - czemu nie moge wciaz odtwarzac mpg'ow ? Zainstalowalem juz wiele kodekow, flikerow , playerow i slynnego periana a 'empegi' dalej sa nieznane systemowi i QTmowi ?

#29 FaSSoL

FaSSoL
  • 104 postów
  • Skądniewiadomo

Napisano 07 lipca 2008 - 11:33

Proponuje VLC i bedzie jakby problem zalatwiony

#30 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 07 lipca 2008 - 14:57

Proponuje VLC i bedzie jakby problem zalatwiony

A ja polecam Movist. Jest niesamowicie szybki i mniej się wywala niż VLC. Ma też napisy i po zainstalowaniu Perian'a + F*WMV odtwarza prawie wszystko co się da (po za RMVB).

A tak BTW, zdaje się, że jeśli przycisk zamknięcia po najechaniu kursorem ma krzyżyk to zamknie się okno a program pozostanie w docku a jeśli jest kropka to zamknie się program.... ale może się mylę.

Jeśli jest kółko to znaczy, że są nie zapisane zmiany ustawień lub w dokumencie.

#31 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 postów

Napisano 07 lipca 2008 - 15:07

Dokladnie - przeciez podjelem juz decyzje i nie wywalilem tony szmalu w piach .. komentuje tylko reguly ktore odkrywam ... Powoli zmieniam tez przyzwyczajenia i rozwiazuje problemy. Nadal nie rozumiem jak kamery Canona dostaja nagrody w swiecei Maca ... skodo MacOS nie obsluguje totalnie (ani na razie jakikolwiek program) formatu AVCHD obecnego w chyba 70% obecnie sprzedawanych kamer ... - zostaje czekac az ktorys producent wypusci nowa wersje softu ...

Jak to nie obsluguje AVCHD?! To to niby co: iMovie ?08: Camcorder Support ? Juz iMovie obsluguje, nie mowiac o wszystkich Final Cutach.

#32 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 07 lipca 2008 - 17:27

Jak to nie obsluguje AVCHD?! To to niby co: iMovie ?08: Camcorder Support ? Juz iMovie obsluguje, nie mowiac o wszystkich Final Cutach.

Tak sie nabijasz czy nieswiadomie piszesz ?
Bo ja nie mowie o pracy w danym formacie kiedy aplikacja przy otwarciu pliku przez godziny transkoduje na format przejsciowy by po zapisaniu projektu jeszcze raz zakodowac go w trzecim formacie .... a niesety na razie tak 'obslugiwany' jest AVCHD pod MacOSem.
jesli jest inaczej to bede po prostu wniebowziety jak mi podasz program, ktory natywnie obsluguje ten kodek.

#33 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 07 lipca 2008 - 23:17

Skoro już mowa o docku, używacie jakiś dodatków. Ja niedawno zainstalowałem, HierarchicalDock.

#34 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 00:14

Tak sie nabijasz czy nieswiadomie piszesz ?
Bo ja nie mowie o pracy w danym formacie kiedy aplikacja przy otwarciu pliku przez godziny transkoduje na format przejsciowy by po zapisaniu projektu jeszcze raz zakodowac go w trzecim formacie .... a niesety na razie tak 'obslugiwany' jest AVCHD pod MacOSem.
jesli jest inaczej to bede po prostu wniebowziety jak mi podasz program, ktory natywnie obsluguje ten kodek.

Miales pretensje ze jest niewspierany. Mysle ze takie wsparcie jest lepsze niz zadne.

#35 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 06:09

W pewnym sensie tak ale z drugiej strony to tak jakby miec samolot i jezdzic nim tylko po pasie startowym oraz cwiczyc tankowanie paliwa ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych