Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytanie początkującego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 30 czerwca 2008 - 13:30

Witam Od wczoraj bawię się nowym iMakiem ... niestety narazie niepodłączonym do internetu (ale to tylko przez pierwszy okres). Oczywiscie wiele rzeczy mnie zaskakuje i nie jest zgodnych z przyzwyczajeniami z Windy ... stad moje pierwsze pytanie. Gdzie widze otwarte aplikacje i dlaczego mimo ze zamykam wszystko krzyzykiem to w belce jak ukrywam findera wszystkie aplikacje nadal wychodza jakby dzialaly w tle ... ? Czy cos nie tak z konfiguacja systemu - co zrobic zeby krzyzyk na prawde zamykal aplikacje a nie tylko wywalał ją gdzieś w tło ... ?

#2 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 30 czerwca 2008 - 13:37

Wszystko jest ok.Aplikacje otwarte widzisz w docku,pali sie pod nimi taka strzałka(kropka).Mozesz na ikonke aplikacji w docku kliknac prawym przyciskiem myszy i wtedy wyskoczy menu i tam jest "zamknij".

#3 c3h6

c3h6
  • 148 postów

Napisano 30 czerwca 2008 - 13:42

hehehe nie da sie zamknac krzyzykiem programu :D to apple nie windows :) krzyzyk zamyka tylko okno a raczej zrzuca na doka. tak jak sali128 mowi - mozesz kliknac na ikonce prawa mysza i wybrac zamknij lub kliknac ikonke otwartego programu na doku i wtedy z gornej belki wybrac nazwe programu -> zamknij :)

#4 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 30 czerwca 2008 - 13:43

OK - dzieki za odpowiedz. Widze czeka mnie dluuugi okres adaptacji i zmiany przyzwyczajen ;)

#5 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 30 czerwca 2008 - 13:46

hehehe nie da sie zamknac krzyzykiem programu

Sa wyjatki...mi sie Kadu tak zamyka:)

#6 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 30 czerwca 2008 - 14:34

Są wyjątki tak jak pisze sali128. Np. iPhoto, też zamyka się po kliknięciu w czerwoną kropeczkę. Najwygodniej jest korzystać z klawiatury. Chcemy zamknąć okno wciskamy Command+W. Żeby wyłączyć program Command+Q.

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 czerwca 2008 - 14:53

i w menu kontekstowym, też jest zamknij:D dokładnie to "Zakończ"

#8 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 30 czerwca 2008 - 21:48

i w menu kontekstowym, też jest zamknij:D dokładnie to "Zakończ"

Racja :)

#9 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 01 lipca 2008 - 06:30

OK - sorrki ale jak wspominalem nie mam w hotelu gdzie tymczasowo mieszkam i mam poczlaczonego iMaca dostepu do internetu dlatego pytania zadaje w ciagu dnia z pracy a potem testuje w hotelu na iMacu ;) Wracajac do pytania. Przetestowalem to co mi wczoraj poradziliscie i faktycznie trzeba zamykac aplikacje albo z belki albo z docka. Ale nie moge zrozumiec po co te aplikacje siedza w pamieci skoro nie moge ich (niektorych) przywrocic do zycia bez ponownego uruchamiania. Przyklad QuickTime. Po zamknieciu krzyzykiem pozostaje w doku podswietlony niebieska dioda ... ale klikniecie na niej nie przywraca programu trzeba go jeszcze raz uruchomic ? Dlaczego niektore aplikacje zamykaja sie krzyzykiem a inne nie .. mam dziwne wrazenie ze jest to pewne przyzwolenie srodowiska na nietrzymanie sie zasad ... A teraz kolejne pytania po drugim dniu :) 2) Znalazlem w iPhoto opcje wylaczenia kopiowania plikow ze zrodel do biblioteki. Mimo wszystko importowanie trwa podejrzanie dlugo. Czy oby napewno program tworzy tylko miniatury czy mimo wszystko kopiuje sobie gdzies pliki ? 3) Czy istnieje mozliwosc podobnego zaimportowania do biblioteki plikow do iTunes z zewnetrzych dyskow bez kopiowania (nie znalazlem takiej opcji). 4) Czy mozna odtwarzac muzyke z iPoda na iMacku ? 5) Kupilem wczoraj Parallels i po zainstalowaniu klikam na ikonke w doku .. i pojawia sie komunikat ze aplikacja nie moze sie uruchomic - zero wytlumaczenia jedynie opcja zrestartowania aplikacji, ignoruj i anuluj .. i nic nie pomaga. Na razie nie mam internetu by wyslac jakis komunikat bledu wiec troche jestem wkurzony bo podobno system mial sie nie zawieszac i 'po prostu dzialac' a jest to nowka z pudelka nic nie instalowane oprocz zmiany tapety i zainstalowania paru kodekow :(

#10 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 01 lipca 2008 - 07:10

1. Co do QT, jak masz podświetlenie w docku i klikniesz to pasek menu zmieni się na Quick Time i tam masz File/Open itd... 2.Wszystko gra, jak chcesz zobaczyć co się utworzyło to zajrzyj do iPhoto Library 3. Da się, ale nie pamiętam jak - use google. ;) 4. Zsynchronizuj z iTunes i odtwarzaj. 5. Zdaje się, że żeby Parallels działał prawidłowo z Leo musisz mieć najnowszą wersję. Ściągnij najnowszą aktualizację i zainstaluj.

#11 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 01 lipca 2008 - 07:50

3. W preferencjach (command+, przy otwartym oknie iTunes), w zakładce zaawansowane musisz odznaczyć opcję automatycznego układania plików (tzn. kopiowania do jednego folderu i tworzeniu katalogów Artysta->Nazwa Albumu->utwór1.mp3, utwór2.mp3 itd.). W ten sposób iTunes zapamięta tylko miejsce gdzie jest plik a nie skopiuje go do katalogu iTunes Music. 4. Spróbuj rozwinąć listę plików na iPod'zie. Z tego co pamiętam to jeśli nie masz zaznaczonej opcji ręcznego zarządzania muzyką, wszystkie utwory będą wyszarzone i nie będzie się dało nic odtworzyć. 5. Podejrzewam, że Parallers potrzebuje połączenia z Internetem przy instalacji. Ja nie miałem nigdy problemów tego typu.

#12 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 lipca 2008 - 07:51

1. dla mnie jest to genialne ;) niektórych aplikacji nie chce wyłączać tylko wywalać ich okno - w stylu iTunes - po co ma mi ciągle coś siedzieć na ekranie? a niektóre 'mniejsze' aplikacje się wyłączają - i też dobrze, bo to zazwyczaj takie jednorazówki, które się używa i wyłącza ;) btw. jest jeszcze opcja ukrycia okna ;) 3. istnieje, ale... jak odłączysz te dyski to nadal te pliki będą pewnie w bibliotece, ale niedostępne chyba 4. po co ma synchronizować? podłącz, wejdź w jego muzykę i odtwarzaj 5. :roll: wkurzać się na Maka bo produkt firm trzecich do włączania Windy nie działa? ;) i jakie kodeki? Perian?

#13 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 01 lipca 2008 - 08:21

ad 5) No jak kupilem wszystko czyste nowe i oryginalne (a podobnno jest to jeden z najpopularniejszych programow na MacOS to moge byc lekko wkurzony). Jesli AutoDesk wyda AutoCada oraz jaki kolwiek program bedzie obslugiwal format AVCHD natywnie to nie bede mial takiej potrzeby uzywac windowsa ;) Mozliwe ze musze zrobic upgrade systemu .. ale czy mozna tego dokonac offline - tzn zgrac upgrade na nosnik i zainstalowac w domu ? PS. Tak sie teraz zastanawiam (jak to odkrylem) jak to mozliwe ze Canon HG10 dostal MacAward skoro nie ma natywnej obslugi formatu wyjsciowego z tej kamery w MacOs - to tak jakby daltonisci rozdawali nagrody za poprawne odwzorowanie kolorow ?

#14 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 05 lipca 2008 - 10:23

Witam. Dziekuje za odpowiedzi, ad 4) iTunes przed synchronizacja krzyczy ze pliki pochadza z innego komputera i wszystko strace przy synchronizacji .. wiec sie wstrzymalem .. - jak przetransportowac pliki z iPoda do komputera zeby ich nie stracic. ad 5) nagle przy ktoryms podjesciu Parallers sie odpalil bez najmniejszego problemu :)

#15 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 lipca 2008 - 10:40

ad 4) a jaki iPod? spróbuj jakiś programik zaciągnąc do tego (poszukaj na forum n+1 razy poruszany temat) albo samemu Mój pierwszy Mac Blog Archive Jak skopiować muzykę z iPoda na Maka?
ad 5) tak, da się - ściągnij combo update ze strony apple Apple - Support - Downloads - Mac OS X 10.5.4 Combo Update
PS. nie ma? iMovie ?08: Camcorder Support a jakoś jest na liście...

#16 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 05 lipca 2008 - 10:46

Jezeli chodzi o krzyzyk sluzy on takze temu, ze po zamknieciu w ten sposob program dziala nadal, ale zabiera mnie pamieci, poza tym szybciek go mozna uruchomic, a jak masz 2 giga ramu to nie poczujesz roznicy, po prostu mozna zostawic wlaczona aplikacje w tle i jest gitara. iTunes - dodajesz pliki z zewnetrznego dysku tak jak to sie robi na wewnetrznym, z tym ze jezeli nie chcesz by pliki byly kopiowane preferencje -> zaawansowane -> general -> copy files to itunes music folder when adding to library i po booloo :)

#17 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 05 lipca 2008 - 12:07

Dzieki - dodawanie do list bez kopiowania juz rozgryzlem ;) Co do krzyzyka to sorrki ale jako zwolennik standardow .. nie zgodze sie poniewaz brakuje tu zasady czemu jedna aplikacja sie zamyka a inna nie - czemu to programista decyduje to tym co sie stanie po wcisnieciu krzyzyka w danym programie :( Teraz walcze z obsluga iPoda by nie stracic jego zawartosci ... Co do kamery to zalamka - konwertowanie trwa wieki i nie o to chodzi przeciez w dodatku kamera wymaga super przygotowania co tez nie zawsze skutkuje (trzeba zainicjowac od nowa dysk=stracic zawartosc) a i tak wiele osob pisze ze to nie pomaga i kamera nie jest wykrywana ... a na necie czytam ze jaka to niby trudna obsluga tego formatu prawie niemozliwa. A pod Winda juz wiekszosc aplikacji ma natywnie ten format i jakos sie da bez rekompresji ... nic - albo poczekac ... albo hmmm nie wiem .. parallers do kolejnej czynnosci pozostanie wraz z windą PS. Polowli zaczynam sie przyzwyczajac do tych 'dziwnych' ideologi macowych ;)

#18 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 05 lipca 2008 - 13:56

Hey, mate, just Think Different and you will get used to it, if you know what I mean ;)

#19 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 lipca 2008 - 02:28

Co do krzyzyka to sorrki ale jako zwolennik standardow .. nie zgodze sie poniewaz brakuje tu zasady czemu jedna aplikacja sie zamyka a inna nie - czemu to programista decyduje to tym co sie stanie po wcisnieciu krzyzyka w danym programie :(

Przeciez tak masz na kazdym systemie operacyjnym. Czy to na windowsie, czy na linuxie. Dla przykladu komunikatory. Na windowsie takie gg, tlen, miranda czy co innego po kliknieciu na "krzyzyk" chowa program do ikony w tacce systemowej. Aplikacja caly czas dziala w tle. Tu masz to samo, tyle ze masz "Dock", Ktory wg mnie w bardziej sensowny sposob pelni role "tacki systemowej". Stad zwolennictwo do "standardow" jest w pewien sposob nieuzasadnione, nawet doswiadczeniami z innych OS

#20 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 07 lipca 2008 - 06:49

Ale w tego typu programach o ktorych piszesz zazwyczaj to ja decydowalem w opcjach 'minimalizuj do traya' itp. i dotyczylo to baardzo specyficznych aplikacji (a nie np. edytora tekstu) a z tego co widze w Macu (jak na razie) to ponad 50% aplikacji sie tylko 'ukrywa' a nie wylacza :)

#21 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 07 lipca 2008 - 07:46

No nie wiem czy się ukrywa, zawsze masz znaczek w docku. Poza tym to tylko zmiana przyzwyczajeń. Mi tak naprawdę wszystko jedno jak jest. Pod windows krzyżyk to w większości przypadków "Zamknij program", w MacOS - "Zamknij okno" a wyjście to Japco-Q i tyle. Jak ktoś chce, żeby było jak w windows to niech korzysta z windows.

#22 Lukasz.com

Lukasz.com
  • 120 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 lipca 2008 - 09:03

Ale w tego typu programach o ktorych piszesz zazwyczaj to ja decydowalem w opcjach 'minimalizuj do traya' itp. i dotyczylo to baardzo specyficznych aplikacji (a nie np. edytora tekstu) a z tego co widze w Macu (jak na razie) to ponad 50% aplikacji sie tylko 'ukrywa' a nie wylacza :)

Hmm... Przyzwyczaj się albo...

---- Dodano 07-07-2008 o godzinie 10:05 ----

No nie wiem czy się ukrywa, zawsze masz znaczek w docku. Poza tym to tylko zmiana przyzwyczajeń. Mi tak naprawdę wszystko jedno jak jest. Pod windows krzyżyk to w większości przypadków "Zamknij program", w MacOS - "Zamknij okno" a wyjście to Japco-Q i tyle. Jak ktoś chce, żeby było jak w windows to niech korzysta z windows.

Proszę! Vista welcome! Ale lepiej chyba zostać na Mac i poprostu się przyzwyczaić, to jedna mała wado-zaleta a Vista ma KUPĘ WAD.

#23 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 07 lipca 2008 - 09:33

@Lukasz.com Nie trzeba kolegi przekonywać, że Mac OS X jest lepszy. On już to wie. Bezsensowne są odpowiedzi w stylu spadaj na Windows jak Ci nie pasuje. Każdy może mieć swoje zdanie i określić co mu się nie podoba. Taka jest prawda, że jest brak ścisłości w tym co się stanie jeżeli klikniemy w czerwone kółeczko. Też czasami tego nie rozumiem, ale już nauczyłem się podstawowych skrótów klawiaturowych, więc przestaje mi to przeszkadzać. Przy okazji zwiększam produktywność, bo szybciej jest coś wcisnąć na klawiaturze niż błądzić kursorem za konkretnym miejscem na ekranie. Polecam :).

#24 maciekp

maciekp
  • 131 postów

Napisano 07 lipca 2008 - 10:33

Dokladnie - przeciez podjelem juz decyzje i nie wywalilem tony szmalu w piach .. komentuje tylko reguly ktore odkrywam ... Powoli zmieniam tez przyzwyczajenia i rozwiazuje problemy. Nadal nie rozumiem jak kamery Canona dostaja nagrody w swiecei Maca ... skodo MacOS nie obsluguje totalnie (ani na razie jakikolwiek program) formatu AVCHD obecnego w chyba 70% obecnie sprzedawanych kamer ... - zostaje czekac az ktorys producent wypusci nowa wersje softu ... PS. Male pytanie - znalazlem w moim iMacu 24" 2 uszkodzone pixele i ogolnie podswietlanie jest baardzo nierownomierne - czy to sie nadaje do reklamacji ?

#25 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 07 lipca 2008 - 10:49

A tak BTW, zdaje się, że jeśli przycisk zamknięcia po najechaniu kursorem ma krzyżyk to zamknie się okno a program pozostanie w docku a jeśli jest kropka to zamknie się program.... ale może się mylę. Poza tym ja niekogo nie namawiam do przesiadki na Windows. Po prostu - jeśli dla kogoś jest to wada nie do zaakceptowania to nie ma innego wyjścia. maciekp: reklamuj

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych