Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przesiadka z Windowsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
64 odpowiedzi w tym temacie

#26 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 20 maja 2006 - 15:59

a tutaj masz filmiki z systemu :)

http://www.apple.com.../dashboard.html
http://www.apple.com...ter/expose.html

#27 gooroo30

gooroo30
  • 304 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 20 maja 2006 - 21:53

Ludzie! Ludzie!
Zaczynacie mnie poważnie przekonywać do zakupu komputera z jabłuszkiem:)

Człeku! Człeku! :-)
A co tu wiele przekonywać ? :-)
Prawie wszyscy tutaj też mieliśmy (a w pracy pewnie nadal mamy) Windowsa , większość przesiadała się na Maki właśnie z niego .
Osobiście nie znam nikogo kto zrobił przesiadkę w drugą stronę .
I nie chodzi o szybkość , stabilność czy jakieś inne poddające się pomiarom parametry , ale o czystą przyjemność korzystania z OSX .
O to , że po 12-tu godzinach przy kompie w pracy , mam ochotę włączyć Maka przychodząc do domu i cieszyć się nim :-)

#28 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 20 maja 2006 - 22:17

Wiekszosc dokumentow Worda mozna otworzyc za pomoca AppleWorks, ktory dostaniesz razem z nowym komputerem zakupionym w polskiej sieci sprzedazy Apple. Program ten czesto niedoceniany, pozwala jednak na tworzenie dokumentow, arkuszy kalkulacyjnych, prostych rysunkow, wykresow itd - czyli wszystko to czego mozna oczekiwac od zestawu programow tzw biurowych, i zapisywania ich w formacie zrozumialym dla pakietu Office, czyli .doc, .xls.
Jesli chcesz jednak byc w 100% zgodny z Office dla PC - oto strona pokazujaca Office dla Mac. Zdaniem wielu uzytkownikow jest nawet lepszy niz na PC...

http://www.microsoft...highlights.aspx

Dodatkowo, jesli kupujesz nowy komputer, mozesz uzyskac od sprzedawcy polonizacje systemu. Powinno to pomoc w szybkiej przesiadce na nowy system. Mojej mamie pomoglo :)
Minusy? Tak. Nie ma programu Paint. Ilez ja sie nasluchalem od mej rodzicielki ze tego jej najbardziej brakuje... :D

#29 gooroo30

gooroo30
  • 304 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 20 maja 2006 - 22:28

Minusy? Tak. Nie ma programu Paint. Ilez ja sie nasluchalem od mej rodzicielki ze tego jej najbardziej brakuje... :D

Gratuluję Mamy z graficznym zacięciem :-)
Dla odmiany mój ojciec stwierdził , że wreszcie rozumie komputer ... a siedział przy miniaczu z angielskim OSX :-) Muszę wspominać , że tata nie zna angielskiego ?

#30 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 20 maja 2006 - 22:45

Myslisz ze ja Photożłop albo inne Gimpowe ustrojstwo zadowoli? A w zyciu... Ma byc Paint i koniec. Zreszta, z tego co przejrzalem swiat pod tym katem, kupa ludzi poszukuje zjawiska podobnego do Painta. Kompletnie tego nie rozumim ;)

#31 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 21 maja 2006 - 13:34

Ma byc Paint i koniec

To samo dotyczy pasjansa.. To kolejny minus Maka, nie ma pasjansa, takiego jak w Windzie.. Kobiety nie mogą bez niego przeżyć.. Więc szykuj się na horror po przesiadce...
:lol:

#32 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 postów

Napisano 21 maja 2006 - 13:39

No to nie zapominajmy, że sapera też brakuje. Są za to szachy :D

#33 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 21 maja 2006 - 18:16

Ma byc Paint i koniec

To samo dotyczy pasjansa.. To kolejny minus Maka, nie ma pasjansa, takiego jak w Windzie.. Kobiety nie mogą bez niego przeżyć.. Więc szykuj się na horror po przesiadce...

fajne pasjansy mozna znalesc na stronie apple w widgetach :)

#34 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 maja 2006 - 08:20

Ma byc Paint i koniec

Polecam pasjansa:
http://mac.softpedia...itaire-XL.shtml

Darmowy, zasady gry takie same jak w wersji windowsowej:)

#35 gooroo30

gooroo30
  • 304 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 22 maja 2006 - 11:24

No to nie zapominajmy, że sapera też brakuje.

Sapera też gdzieś widziałem . Jest napewno :-)

#36 koolavy

koolavy
  • 628 postów
  • SkądKrosno, Poland

Napisano 22 maja 2006 - 11:35

chwila googlowania i jest saper ;)

[ Dodano: 2006-05-22, 12:51 ]
a tu jakiś paint dla dzieci... ;)
pewnie jest bardziej wypasiony niż windowsowy paint... ;)

#37 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 22 maja 2006 - 14:24

A "Clock"?
Ja chcę Hours of fun ;)

#38 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 postów

Napisano 22 maja 2006 - 15:56

Mam takie głupie z pozoru pytanie: Czy na windowsie da się ustawić by wyświetlał sekundy w zegarku ? Brakuje mi tego jak licytuje na allegro przy użyciu Pc ...

#39 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 22 maja 2006 - 20:24

Mam takie głupie z pozoru pytanie: Czy na windowsie da się ustawić by wyświetlał sekundy w zegarku ?

Brakuje mi tego jak licytuje na allegro przy użyciu Pc ...

Z tego co wiem to nie ma takiej opcji ...chyba, ze uzyjesz jakies innej zagerowej aplikacji ;)
W windowsie nawet zagarek jest niedorobiony :mrgreen: ;)

#40 koolavy

koolavy
  • 628 postów
  • SkądKrosno, Poland

Napisano 22 maja 2006 - 20:40

to gdzie te hours of fun? tak bez sekund? :?

#41 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 22 maja 2006 - 21:06

koolavy, ciesz się że minuty są :lol:

#42 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 22 maja 2006 - 21:26

W ktorejs z Linuksowych powlok widzialem ciekawe ustawienia zegarka, a wlasciwie dokladnosci z jaka ma wyswietlac czas. Mozna ustawic syferki, jak w wiekszosci przypadkow, mozna tez ustawic tekst. I tu zaczyna sie zabawa - dokladnosc jest od "trzy po czwartej" do "srodek tygodnia". Czasami niektorzy zbyt dlugo siedza przy klawiaturze i monitorze... :D

#43 koolavy

koolavy
  • 628 postów
  • SkądKrosno, Poland

Napisano 22 maja 2006 - 21:31

krzyfar, ehhh szkoda gadać :) jakoś za tym nie tęsknię :)

#44 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 maja 2006 - 21:34

Czasami niektorzy zbyt dlugo siedza przy klawiaturze i monitorze... :D

wystarczylaby informacja czy jest dzien czy noc :lol:

#45 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 22 maja 2006 - 21:35

pynieq, ja tam optuje żeby były tylko 4 stany zegarka: wiosna, lato, jesień, zima :twisted:

#46 koolavy

koolavy
  • 628 postów
  • SkądKrosno, Poland

Napisano 22 maja 2006 - 21:38

I tu zaczyna sie zabawa - dokladnosc jest od "trzy po czwartej" do "srodek tygodnia"

Podejście ekstremalne :) zawsze mi się podobał ten tryb wyświetlania czasu hehe :)

#47 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 maja 2006 - 21:39

pynieq, ja tam optuje żeby były tylko 4 stany zegarka: wiosna, lato, jesień, zima :twisted:

moze i dobre, wlasnie robie sprawko z laborki o dzwiecznym tytule 'dyfrakcja elektronow i swiatla sieci krystalicznej' i w sumie nie wiem kiedy zmierz zapadl :? a rano kawa i jazda od nowa :? mam fajny widget pokazuje akurat oswietlenie ziemi przez slonce, u nas ofc ciemno ... eh chyba bedzie trzeba okno kiedys umyc i wpuscic troche swiatla :lol:

#48 wert

wert
  • 14 postów

Napisano 24 maja 2006 - 11:31

instalacja windows xp poprzez boot camp jest bardzo dobrze i po polsku opisana w nowym numerze Macworlda, będzie to wyglądać identycznie jak np. lilo z mandraka, czyli po włączeniu komputeru zobaczysz graficzne menu wyboru systemu, jak zainstalujesz boot camp wg. opisu to instalator windows nie wywali ci bootloadera MacOSX tylko normalnie doda sie do listy systemów.

Cze

ma ktos namiary jaki to numer gazetki,albo czy mozna go znaleść w sieci? Autor postu niestety nie podał tego,a mnie sie to okruuuutnie by przydało.

Pozdro

ewentualnie,jesli ktos ją posiada mogłby mi to zeskanować i przeslac,wiem,wiem to dość nietypowa prosba,ale co szkodzi zapytac :)
mój email:
wertjacek@gmail.com

Z górki thx

Edit.No w windows są sekundy w zegarku :) i to bez zbędnego instalowania jakichs dziwnych programów,ot klikasz PPM w tray-u na ustaw date/godzinę i wyskakuje przepiekne okno :) i juz se mozecie licytować.jedna wada - nie mozna tego okna zamknąc,hehe

#49 koolavy

koolavy
  • 628 postów
  • SkądKrosno, Poland

Napisano 24 maja 2006 - 12:00

Tu masz adres do Macworld'a.....
A tu do wersji dla Zinio Reader'a na netpress.pl

[ Dodano: 2006-05-24, 13:02 ]
p.s. a takie rozwiązanie z zegarkiem jest do bani... chodzi o to żeby sekundy były na pasku :lol: :twisted:

#50 wert

wert
  • 14 postów

Napisano 24 maja 2006 - 13:34

p.s. a takie rozwiązanie z zegarkiem jest do bani... chodzi o to żeby sekundy były na pasku :lol: :twisted:

Wiem,cały system to porazka :) Z tym trayem to raczej joke,w Windows takie cuda to tylko poprzez programy do upiekszania.Mialem nawet kiedys takie ikony i foldery jak w Mac-u,ale takie progi pozeraja pamiec okrutnie,nie polecam,no chyba ze sie ma wypasionego peceta.
Thx za stronki,lece oblookac co zacz za dziwolagi zobacze.

Pozdro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych