Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przesiadka z Windowsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
64 odpowiedzi w tym temacie

#1 macu

macu
  • 4 postów

Napisano 20 maja 2006 - 09:24

Witam. Wiem, ze na forum pojawialo sie juz mnostwo posobnych watków, ale tak na prawde nie moge znalezc odpowiedzi na najbardziej podstawowe pytania. Jak 99% Polakow jestem uzytkownikiem Wina XP. Planuje zakup nowego MacBooka, ale dreczy mnei kilka kwestii. 1 .Na PC kozystam z takich programow jak: gadu-gadu, skype, Photoshop, OpenOffice, AcrobatReader itp. Co z kompatybulnoscia Mac-owskich odpowiednikow. Czy bede mogl nadal rozmawiac przez gg czy skypa na MacOS? 2. Czy istnieje mozliwosc zainstalowania 2-ego systemu (Win) jezeli bedzie potrzeba kozystania z programu wylacznie na PC? Czy rakie 2-gi system jest bezpieczny i czy dobrze to dziala? 3. Jaka jest dostepnosc do darmowych rogramow na Maca w Polsce. 4. Czy w ogole przesiadka na Maca dla takiego lamera jak ja jest mozliwa i uzasadniona? Prosze nie krytykujcie z gory moich laickich pytan. Z gory wielkie dzieki za odpowiedzi. BTW. rewelacyjna strona i swietne forum - BRAWO moderatorzy! macu

#2 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 postów

Napisano 20 maja 2006 - 09:38

Zapraszam do tego tematu:

http://www.myapple.p...opic.php?t=5446

#3 macu

macu
  • 4 postów

Napisano 20 maja 2006 - 09:42

Przeczytalem i dalej nie wiem wszystkiego :)

#4 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 postów

Napisano 20 maja 2006 - 09:47

Re: Przesiadka z Windowsa

1 .Na PC kozystam z takich programow jak: gadu-gadu, skype, Photoshop, OpenOffice, AcrobatReader itp. Co z kompatybulnoscia Mac-owskich odpowiednikow. Czy bede mogl nadal rozmawiac przez gg czy skypa na MacOS?

Wszystkie z wymienonych oprócz Gadu-Gadu są dostępne w wersji na Mac'i. Są natomiast porgramy obsługujące gg jak Proteus, Audium, Kadu.

2. Czy istnieje mozliwosc zainstalowania 2-ego systemu (Win) jezeli bedzie potrzeba kozystania z programu wylacznie na PC? Czy rakie 2-gi system jest bezpieczny i czy dobrze to dziala?

Jeśli jesteś posiadaczem Mac'a z procesorem intela to możesz zainstalować Windowsa.

3. Jaka jest dostepnosc do darmowych rogramow na Maca w Polsce.

Są dostępne tony darmowych programów na stronach typu http://www.versiontracker.com, http://www.macupdate.com.

4. Czy w ogole przesiadka na Maca dla takiego lamera jak ja jest mozliwa i uzasadniona?

Moja koleżanka zacytowało kiedyś swojego nauczyciela informatyki: "Mac'i są tak proste w obsłudze, że małpa by sobie poradziła." Więc nie powinno być problemów dla człowieka przyzwyczajenie się do nowego GUI i ładenj obudowy komputera.

#5 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 maja 2006 - 09:49

Re: Przesiadka z Windowsa

1 .Na PC kozystam z takich programow jak: gadu-gadu, skype, Photoshop, OpenOffice, AcrobatReader itp. Co z kompatybulnoscia Mac-owskich odpowiednikow. Czy bede mogl nadal rozmawiac przez gg czy skypa na MacOS?

Wszystkie te programy maja swoje odpowiedniki na maka (gg -> kadu lub transport do ichata), skype jest (i to universal binary czyli na inetlomaki rownierz), photoshop owszem jest, openoffice -> neoffice, acrobat reader (choc systemowy viewer moim zdaniem lepszy) byl wymyslony na maka :wink:

2. Czy istnieje mozliwosc zainstalowania 2-ego systemu (Win) jezeli bedzie potrzeba kozystania z programu wylacznie na PC? Czy rakie 2-gi system jest bezpieczny i czy dobrze to dziala?

Sam mam powerPC to moze wypowie sie ktos z intelomakiem, w SADzie stoi MB Pro z windowsem i nawet to chodzi, ale to jednak winda :wink:

3. Jaka jest dostepnosc do darmowych rogramow na Maca w Polsce.

Jesli chodzi Ci o programy w polskim jezyku to roznie, co do darmowych programow ogolnie to od czego jest net nie :wink:

4. Czy w ogole przesiadka na Maca dla takiego lamera jak ja jest mozliwa i uzasadniona?

Przesiadka na Maka jeszcze nikomu nie wyszla na zle. Mozliwa - jaknajbardziej ... uzasadniona - a co nie masz dosyc windy juz :wink: ?

#6 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 20 maja 2006 - 11:31

tutaj mozesz znalezc "kilka" programow: http://www.pure-mac.com/ wszystko ladnie podzielone na kategorie.

a co do przesiadki... nie zastanawiaj sie nawet! tez jestem nowa w tym swiatku (2 miesiace) i to chyba jedna z najlepszych zyciowych decyzji ;) malo tego! zapomnialam juz o tym ze mialam windowsa. niestety codziennie w pracy mam z nim stycznosc ale wieczory przy macu zacieraja zle wspomnienia ;)

pozdrawiam

#7 macu

macu
  • 4 postów

Napisano 20 maja 2006 - 12:03

No musze powiedziec ze to wszysko wyglada zachecajaco :) ale. 1. Jak wyglada obsluga sieci lokalnej (wspolpraca z windowskim otoczenim sieciowym)? 2. Czy sa w ogole jakies minusy Maca? tylko obiektywnie prosze ;)

#8 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 20 maja 2006 - 12:03

!!!!UWAGA!!!! NIE KUPOWAĆ MAKÓW

!

Bo nie mają napędu dyskietek !!!!!

(Dyskietka - formatu 3.5" to foliowy dysk pokryty rdzą umieszczony w plastikowej, twardej obudowie. Wersja HD ma pojemność do 1.4 MB bez formatowania. Bywają dyskietki SD o pojemności do 720 KB bez formatu. Wyszły z użycia przed 1995)

Pan od informatyki w szkole mojej córki każe przynosić prace na dyskietce.

Maki nie obsługują już dyskietek pod MacOS X

Nie można nagrać pracy na dyskietkę.

Córka przynosi pracę na CD-ROM

Pan od informatyki się złości i stawia ocenę niedostateczną.

Od przyszłego roku szkolnego córka zmienia szkołę. :lol: :lol: :lol:

(Nie tylko ze względu na dyskietki)

#9 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 20 maja 2006 - 12:09

Re: !!!!UWAGA!!!! NIE KUPOWAĆ MAKÓW

!

Maki nie obsługują już dyskietek pod MacOS X

To nie jest prawda, mam stację dyskietek usb i osx z mojego doświadczenia dyskietki obsługuje jak najbardziej. Inna sprawa że w dobie pendrajwów i innych drajwów nie mówiąc już nawet o cd, używanie dyskietek jest absolutnie bez sensu.

#10 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 postów

Napisano 20 maja 2006 - 12:13

ale. 1. Jak wyglada obsluga sieci lokalnej (wspolpraca z windowskim otoczenim sieciowym)?

Bardzo prosto, Mac bez problemów widzi komputery w sieci lokalnej (lub bezprzewodowej jeśli taką mamy). Wystarczy go w kilka minut skonfigurować by miał dostęp do internetu przez taką sieć chyba, że jest to sieć "otwarta" (czyt. nie zabezpieczona) to nawet nie trzeba konfigurować.

2. Czy sa w ogole jakies minusy Maca? tylko obiektywnie prosze ;)

Premiery gier są później niż na PC.
Jest mniej gier.
Generalnie większość minusów jest związana z grami :)

Nic innego do tej pory nie sprawiało mi problemów.

#11 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 20 maja 2006 - 12:22

Generalnie większość minusów jest związana z grami

Ten problem też już nie istnieje, wystaczy że zainstalujesz XP jako drugi system i z niego wszystkie gry Ci pójdą.

#12 macu

macu
  • 4 postów

Napisano 20 maja 2006 - 12:28

Ludzie! Ludzie! Zaczynacie mnie poważnie przekonywać do zakupu komputera z jabłuszkiem:) Jednak jeszcze troszke popytam. 1. Czy dokumenty z Macowskiego odpowiednika Worda (nie pamietam jak sie nazywa) sa odczytywane w Wordzie? czy mozna je zapisac w formacie .doc? 2. Co oznacza Office Test Drive dostarczany wraz z MacBookiem? Czy jakis pakiet biurowy zblizony do Offica jest darmowy pod Maciem? z gory dzieki za wyrozumialosc dla moich podstawowych pytan ;)

#13 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 20 maja 2006 - 12:36

wszyskie dokumenty z pc beda chodzily pod maciem. nawet jest ms office dla maca. na forum poszukaj to znajdziesz rozne odpowiedniki worda itp na maaca.

#14 Kamil

Kamil
  • 232 postów

Napisano 20 maja 2006 - 12:38

1. Czy dokumenty z Macowskiego odpowiednika Worda (nie pamietam jak sie nazywa) sa odczytywane w Wordzie? czy mozna je zapisac w formacie .doc?

Macowy word jest taki sam jak i ten windowsowski!
Na prosty rozum muszą być odczytywane i można je tak zapisywać...

2. Co oznacza Office Test Drive dostarczany wraz z MacBookiem? Czy jakis pakiet biurowy zblizony do Offica jest darmowy pod Maciem?

Pakiet Offica na Maca jest płatny, Test Drive oznacza co łatwo się domyślić, że to wersja beta, 30 dniowa.

Kupiłem sobie iBooka miesiąc temu i jestem strasznie zadowolony :)
Naprawdę polecam, pierwsze sam się bałem i miałem dużo pytań, ale postanowiłem zaryzykować i kupiłem, nie żałuję!

#15 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 20 maja 2006 - 12:46

[quote="Kamil"][quote=macu]

Kupiłem sobie iBooka miesiąc temu i jestem strasznie zadowolony :)
Naprawdę polecam, pierwsze sam się bałem i miałem dużo pytań, ale postanowiłem zaryzykować i kupiłem, nie żałuję![/quote]

heh ja kupilem ibooka praktycznie z biegu. znajomy powiedzial ze sa fajne i niezawodne. po 5 min w apple store w londynie kupilem :) nigdy w zyciu wczesniej nie widzialem zadnego komputera apple a tym bardziej systemu. i teraaz nie zaluje choc mialem takie same obawy (filmy, muzyka, dokumenty itp) :)

#16 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 maja 2006 - 13:10

Jak wyglada obsluga sieci lokalnej (wspolpraca z windowskim otoczenim sieciowym)?

przepieknie, windows jaki i mac os x poruzumiewaja sie za pomoca protokolu SMB, to tak samo jak widnows z widnowsem - zero problewow [u mnie zostal tylko jeden PC w sieci bo nie moge ojca namowic na przesiadke, bo wiecie j. angielski :? ]

Czy dokumenty z Macowskiego odpowiednika Worda (nie pamietam jak sie nazywa) sa odczytywane w Wordzie? czy mozna je zapisac w formacie .doc?

chodz ci a applwoski Pages (z pakietu iWork), Word: Mac Edition czy moze NeoOffice?

[ Dodano: 2006-05-20, 14:12 ]
btw iWork jest platny, M$ Office: Mac Edition jest platny, NeoOffice darmowy :wink:

#17 wert

wert
  • 14 postów

Napisano 20 maja 2006 - 13:16

[quote="tonymontana"][quote=SoleJunior]
Ten problem też już nie istnieje, wystaczy że zainstalujesz XP jako drugi system i z niego wszystkie gry Ci pójdą.[/quote]

No własnie,a jak to wyglada w praktyce? w linux mam grub albo lilo,w wiekszości dystro linuxowych system zauważa Windowsa i tworzy grub.A tu jak to jest?
To pytanie dla mnie jest że tak powiem kluczowe,muszę miec Winde by dziecko i żona miały pożytek z komputera.Niestety przesiadka na inny system jak na razie dla nich jest w swerze marzeń.Coś nie mogą załapac w linux oprócz przegladarki i kadu :lol:

Pozdro

Ps.Łał!!! rozrasta sie topic.

#18 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 maja 2006 - 13:23

A tu jak to jest?

dual boot, z boot menu wybierasz mac os'a albo winde (chyba musza byc na oddzielnych partycjach)

#19 wert

wert
  • 14 postów

Napisano 20 maja 2006 - 13:36

@pynieq hehe,no ok,to zalapałem z postu @SoleJunior że to zaden problem.Moze zle zadalem pytanie,mnie chodzi o to: w linux by zgodził sie z Windows,musze najpierw postawic Winde potem linux(odwrotnie tracę grub,ponieważ Windows rozwala mbr). Mnie chodzi wlasnie o to.Jak praktycznie to wygląda.Jak instaluje sie mac-a i winde,co pierwsze,czy robi się to poprzez jakis dodatkowy program? Pozdro

#20 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 maja 2006 - 13:47

w takim razie koniecznie przeczytaj 'Windows i Mac OsX na MacBook Pro - moje boje' Pawła Tkaczyka. :wink:

zajrzyj tesz na forum www.osx86.pl :wink:

#21 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 20 maja 2006 - 13:55

muszę miec Winde by dziecko i żona miały pożytek z komputera.Niestety przesiadka na inny system jak na razie dla nich jest w swerze marzeń.Coś nie mogą załapac w linux oprócz przegladarki i kadu :lol:

Pozdro

Ps.Łał!!! rozrasta sie topic.

kurde. maca nie zalapia??? zalozysz im ich konta i beda siedziec i kombinowac. osx jest tak prosty jak windows tylko ze jeszcze o wieeeeeeeeele prostszy :P :P:P:P:P

[ Dodano: 2006-05-20, 14:56 ]
aaaa i nic Ci w systemie nie zchrzania jak beda sie bawili w jakies instalki itp.

#22 Conrad

Conrad
  • 376 postów

Napisano 20 maja 2006 - 14:09

A ja prorokuję, że nie dopchasz się do swojego maka, gdy żona i córka zaczną w niego wsiąkać :) znam to z doświadczenia i dlatego muszę sobie kupić macbooka pro (a co!) :D

#23 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 maja 2006 - 14:11

A ja prorokuję, że nie dopchasz się do swojego maka, gdy żona i córka zaczną w niego wsiąkać :) znam to z doświadczenia i dlatego muszę sobie kupić macbooka pro (a co!) :D

Dokładnie. I ja sie rozgladam za MBP bo do swojego PM dopchac sie nie moge ... :)

#24 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 20 maja 2006 - 14:40

Mnie chodzi wlasnie o to.Jak praktycznie to wygląda.Jak instaluje sie mac-a i winde,co pierwsze,czy robi się to poprzez jakis dodatkowy program?

praktycznie to wygląda tak, że Mac OS jest w każdym nowym komputerze i instalować go nie będziesz musiał :)

instalacja windows xp poprzez boot camp jest bardzo dobrze i po polsku opisana w nowym numerze Macworlda, będzie to wyglądać identycznie jak np. lilo z mandraka, czyli po włączeniu komputeru zobaczysz graficzne menu wyboru systemu, jak zainstalujesz boot camp wg. opisu to instalator windows nie wywali ci bootloadera MacOSX tylko normalnie doda sie do listy systemów.

wiem, że masz obawy dotyczące tego, że rodzina nie poradzi sobie z systemem, ale proponuję Ci najpier kupić maczka i pbawić sie z rodzinką w domu tak przez tydzień i wtedy zastanowisz sie jeszcze raz czy warto wydawać jakąkolwiek kwotę na windowsa :)

za pieniądze przeznaczone na Windows lepiej zrobić przyjemność żonie i dziecku ;)

#25 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 20 maja 2006 - 15:17

No własnie,a jak to wyglada w praktyce?

Tu masz przykład jak to działa:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych