Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 3G w Polsce - z czym to się je?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
251 odpowiedzi w tym temacie

#151 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 10 czerwca 2008 - 18:48

no kurcze nareszcie osoba która przejrzała!!! Przecież tak jak już napisaliśmy: jeżeli na czymś da się zarobić, a w tym przypadku jak pokazały wyniki sprzedaży poprzedniego iPhone'a da się, to Orange, a już na 100% apple zarobi. Kto liczy na to, że dostanie nowe wypasione cacko z GPSem za 400zł? A już w naszym cudownym kraju gdzie wszystko jest do przesady proste i łatwe to ...

#152 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 18:49

Liczę że za 99 funtów. ;)

#153 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 10 czerwca 2008 - 18:57

Tak, posiadam info na 100%. Bo potrafię czytać. Ty chyba też potrafisz. Więc poczytaj:

Apple - iPhone - Funkcje - Mapy GPS

Kursywa moja

Jejku, co za ludzie...
Komu jak komu, ale modom na tym forum / redaktorom możesz wierzyć, my plotek staramy się nie szerzyć. A jeśli o jakichś piszemy to wyraźnie to zaznaczamy.

Nie spinaj się tak i niepotrzebnie nie denerwuj, luźna dyskusja i po to ten wątek, mam wrażenie że część tu osób ma na punkcie apple jakąś nerwicę. A czy moderator admin czy nie... osobiście wsadzam wszystkim do jednego worka.

#154 cimonj

cimonj
  • 593 postów
  • SkądHorsham, UK

Napisano 10 czerwca 2008 - 18:59

...powiem tak.. jak ceny PrePaid beda siegac kosmosu (wiecej za nowy iPhone niz za stary nie dam --> $400) to przechodze z T-Mobila do AT&T. ...mam nadzieje ze "przyzwyczaje sie" sie do plastiku (Stefan mowil: "bardzo wygodnie sie go totaz trzyma, naprawde, nawet nie wiecie jak wygodnie TO NIESAMOWITE") LOL :)

#155 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:02

no kurcze nareszcie osoba która przejrzała!!! Przecież tak jak już napisaliśmy: jeżeli na czymś da się zarobić, a w tym przypadku jak pokazały wyniki sprzedaży poprzedniego iPhone'a da się, to Orange, a już na 100% apple zarobi. Kto liczy na to, że dostanie nowe wypasione cacko z GPSem za 400zł? A już w naszym cudownym kraju gdzie wszystko jest do przesady proste i łatwe to ...

Z 400zl to juz troche przesadziles. Wedlug dzisiejszego kursu to będzie 428zł a Apple musi być jeszcze przygotowane na ewentualną zmianę kursu (który cały czas skacze) więc myślę że iPhone'y będą sprzedawane po kursie 2,4 czyli mniej więcej 480zł.

#156 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:05

+ VAT. ;)

#157 aeu

aeu
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:10

Nie wiem czy ktos juz o tym pisal w tym watku (nie chce mi sie wszystkiego czytac), ale wydaje mi sie malo prawdopodobne aby iP3G był dostepny ( w PL i innych krajach) tylko w abonamencie. Cala wczorajsza konferencja pokazała jak bardzo Apple zmieniło politykę odnoście projektu iPhone. Jak już ktoś wspomnial wczesniej, Jobs chce zarabiać na aplikacjach i muzyce, dlatego obniżył cenę urządzenia dwukrotnie i ogłosił sprzedaż aż w 70 krajach! Zdecydowanie stawiają na MASOWĄ sprzedaż dlatego nie dopuszczą aby operatorzy im to utrudniali. Sądzę, że gdyby mieli wystarczajaco duzo ISpotow na swiecie to nie korzystali by w ogole z pomocy operatorow.

#158 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:18

wydaje mi sie malo prawdopodobne aby iP3G był dostepny ( w PL i innych krajach) tylko w abonamencie.

już wiadomo, że nie tylko w abonamencie będzie :lol:
http://www.myapple.p...e-pre-paid.html

#159 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:19

Nie wiem czy ktos juz o tym pisal w tym watku (nie chce mi sie wszystkiego czytac), ale wydaje mi sie malo prawdopodobne aby iP3G był dostepny ( w PL i innych krajach) tylko w abonamencie.
Cala wczorajsza konferencja pokazała jak bardzo Apple zmieniło politykę odnoście projektu iPhone. Jak już ktoś wspomnial wczesniej, Jobs chce zarabiać na aplikacjach i muzyce, dlatego obniżył cenę urządzenia dwukrotnie i ogłosił sprzedaż aż w 70 krajach!
Zdecydowanie stawiają na MASOWĄ sprzedaż dlatego nie dopuszczą aby operatorzy im to utrudniali.
Sądzę, że gdyby mieli wystarczajaco duzo ISpotow na swiecie to nie korzystali by w ogole z pomocy operatorow.

no właśnie, cóż więc stoi na przeszkodzie otworzyć więcej ispot? przecież to dla nich grosze! szkopuł w tym że Apple wcale nie kocha swych klientów bardziej niż inne firmy, których głównym celem jest ZARABIAĆ a nie cackać się z klientami, zwłaszcza z takimi, którzy każde słowo sefka przyjmą jak ostateczną prawdę - sam lubię tę firmę i jej produkty, ale trzeba mieć krytyczny stosunek. nie otwierają ispot i nie dają ip na wolny rynek dlatego, ponieważ taka ATt, orange, tmobile płacą im grube miliony za wyłączność - więc po co ma se sefek głowe zawracać ispotem w jakimś pierdziszowie czy innych wyspach owczych jal mu sama kasa leci do kieszeni.

#160 loskamillos

loskamillos
  • 247 postów
  • SkądHeilbronn, DE

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:22

I tu się z tobą zgodzę. Dopiero za kilka miesięcy dostanę swój pierwszy produkt ze stajni Apple (MacBook), ale już wiele się dowiedziałem o tej firmie. Sam miałem takie podejrzenia, ale teraz utwierdziłeś mnie w tym przekonaniu. A szkoda... Apple budując w Polsce iSpot zyskałby sobie nowych klientów, którzy zostawiali by na ich koncie swoje ciężko zarobione pieniądze. Ale czy zostawione w iSpocie 4k złotych za MacBooka można porównać z grubymi milionami od operatorów...?

#161 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:25

I tu się z tobą zgodzę. Dopiero za kilka miesięcy dostanę swój pierwszy produkt ze stajni Apple (MacBook), ale już wiele się dowiedziałem o tej firmie. Sam miałem takie podejrzenia, ale teraz utwierdziłeś mnie w tym przekonaniu. A szkoda... Apple budując w Polsce iSpot zyskałby sobie nowych klientów, którzy zostawiali by na ich koncie swoje ciężko zarobione pieniądze. Ale czy zostawione w iSpocie 4k złotych za MacBooka można porównać z grubymi milionami od operatorów...?

iSpoty w Polsce już mamy. Chodzi ci o Apple Store?

#162 loskamillos

loskamillos
  • 247 postów
  • SkądHeilbronn, DE

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:27

O sorry.. pomyłka :)

#163 quest

quest
  • 248 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:29

iSpot to pikus potrzebny w polsce (najlepiej w trojmiescie :P) iStore
dopiero wtedy bylby pelny support ze strony Apple dla Polski.. iSpoty to takie male "Kioski Ruchu" ktore za duzo nie wiedza i nie moga sie wypowiadac za firme a iStore.. na iStore mozna juz liczyc wedlug mnie

#164 thomson

thomson
  • 41 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:31

Cena została obniżona, ponieważ resztę dopłaci operator za to, że podpiszesz umowe na 2 lata. W prepaid musi być drożej, a niektórzy potraktowali słowa Stefana jak jakiś dogmat. Spójrzcie na to realnie, porównajcie dwa urządzenia o jednakowym zaawansowaniu technologicznym i możliwościach np.: HTC Touch Diamond - cena zapowiadana na 1900zł w sklepie. iPhone za 500zł bez abonamentu - nierealne! Ktoś wcześniej mówił, że koszt modułów zawartych w iPhonie to 100$... a gdzie koszty poskładania tego, masy projektów, analiz, testów, promocji porduktu, oprogramowania... i pewnie wielu innych czynników?

#165 loskamillos

loskamillos
  • 247 postów
  • SkądHeilbronn, DE

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:32

Zrobił się mały off-top. Powróćmy do tematu (no chyba, że chcecie jeszcze porozmawiać o iStore :))

#166 aeu

aeu
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:38

Pytanie na czym wiecej zarobi: na zyskach od operatorów czy może na Ap store/ iTunes. Ja osobiście sądzę, że na tym drugim. Szybko kalkulując... jezeli 6 mln iP w rok w kilku krajach to w 70 krajach w rok pewnie z 50 mln. Gdyby tak każdy z nich wydal choc 10$ na jakas aplikacje raz na jakiś czas to pewnie troche by sie uzbieralo. Być może w pierwszej fazie, rok temu, bezpieczniej bylo wprowadzić iP na twardych warunkach umowy Apple-Operator aby wybadac rynek i uczynić iP unikalnym czyli bardziej pożądanym. Dzisiaj gdy iPhone to sprawdzona marka Apple nie ma się czego obawiać i raczej bedzie unikac układu Iphone + abonament. A co do iSpotów, to wydaje mi się ze to jednak spora kasa i wątpie by tylko z powodu iP oplacalo sie otworzyc ich wiecej dlatego pewnie korzytaja z sieci salonów operatorów.

#167 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:41

Przemyślałem temat ceny i wydaje mi się że może ona faktycznie wynieść na całym świecie $199 wtym i w Polsce. Zasada może być prosta. Popyt na telefon będzie bardzo duży. Apple zaoferuje telefony operatorom pod warunkiem, że ci zrezygnują z marży. Będą zarabiać na Internecie koniecznym w celu wykorzystania większości funkcji telefonu. Apple dostarczy telefon po kosztach przysparzając sobie wiernych w przyszłości użytkowników, którzy bądź zakupią inne produkty firmy bądź skorzystają z płatnych aplikacji i gier ze sklepu Apple. Jest też inna opcja że Apple zaoferowało udział w zyskach właśnie z usług w zamian za rezygnację z marży itp. Pamiętacie? Przecież już raz tak zrobili z muzyką i odnieśli sukces. Wniosek. iPhone będzie dostępny za równowartość $199 z VAT. Może nawet w najniższym abonamencie. W droższych będzie po prostu tańszy. Polityka będzie taka by nie przekraczano w górę określonej ceny. Apple oferując tak dobry i tak tani telefon może nie zarobi wiele ale za to już na starcie wybije pałeczkę Nokii, która zapowiedziała wprowadzenie podobnego urządzenia... To moja prognoza.

#168 _kaz

_kaz
  • 213 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:41

przeciez to jest mozliwe ze u operatora faktycznie zaplacimy 199$ za telefon, spojrzcie na inne telefony np. : LG Prada w ofercie Orange Premium kosztuje 449zl z abonamentem 90zl niestety za Sony Ericssona P1i w tej samej ofercie placi sie juz 850 i wydaje mi sie ze iPhone po wakacjach znajdzie sie gdzies w tych okolicach..

#169 aeu

aeu
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:45

Nie bronie Apple'e bo to fimra jak inne, nastawiona głownie na zysk ale powiedz czym są te grube miliony od operatorów w porównaniu do kasy jaką zarobi na Ap store i iTunes?

#170 gucorek

gucorek
  • 596 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:06

a ja bym tylko do nowego iphona potrzebował dodatkowo installera bo jeśli trzeba to zmienie operatora ale te zwykle aplikacje mozna bylo sobie za free pobrać a te ważniejsze kupić ps: i jak z tym bluetooth i mms'ami ??

#171 J A S I E K

J A S I E K
  • 37 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:09

Jakby ktoś z was poczytał sobie wywiady z ludźmi z AT&T to byście wiedzieli, że cena nowych Iphonów jest taka niska, ze względu na to, że za korzystanie z nowych usług będzie pobierana opłada 10$/ miesiąc [ dodatkowo opłaty za smsy, których nawet nie ma w pakietach- ale mniejsza z tym ] , czyli w przeciągu 2 lat - 240$. Reasumując : 240$ + bez wątpienia ciekawy abonament + 199/299$ - SWEET.

#172 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:10

mms brak, blut. jaki był taki jest.

#173 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:11

przeciez to jest mozliwe ze u operatora faktycznie zaplacimy 199$ za telefon, spojrzcie na inne telefony np. : LG Prada w ofercie Orange Premium kosztuje 449zl z abonamentem 90zl niestety za Sony Ericssona P1i w tej samej ofercie placi sie juz 850 i wydaje mi sie ze iPhone po wakacjach znajdzie sie gdzies w tych okolicach..

tak, ale apple bardziej niż pozostali trzyma łapę na dystrybucji. zapewne skoro tak powiedzieli, to uwzględnili to przy negocjacjach...

.... albo Jobs jak zwykle wcisnął kit i ma nadzieję ze nikt nie będzie pamiętał tylko wszyscy polecą do salonu po zakup :P

#174 zdenek117

zdenek117
  • 394 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:15

Ale tani iPhone w normalnym abonamencie rozwaliłby polski rynek telefonii komórkowej. Kto by wydał 1500 na telefon w abonamencie za 90 zł (Nokia N95), jak dużo taniej może mieć iPhone? Jeśli iPhone za 199$ w Polsce to z abonamentem za 150-200zł./m-c minimum.

#175 picimen

picimen
  • 152 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:32

Wszyscy sie kłoca zamiast poczekacna na oficjalna prezentacje w polsce, i podanie cen, panowie nie ma sensu, spokojnie :D. PS. mysle o iPhone ale przejzalem notki o N96 i chyba bardziej mnie przekonuje powoli :) jesli chodzi o mozliwosci, bo ceny pomijam. [prosba do adminow o spr stronki musialem wejsc na safari ktorego nie lubie bo w firefoxie wogole mi cos nie wyswietla stron od rana.. chyba to nie u mnie problem bo to tylko z myapple cos].

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych