Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 3G w Polsce - z czym to się je?

• Please log in to reply
251 replies to this topic

#126 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 10 June 2008 - 17:20

Żadna sieć nie będzie miała prawa 'sprzedać' Iphona za więcej niż 8GB - 199$ oraz 16GB - 299$ [w przeliczeniu oczywiście ] ,ale to jaki dana sieć będzie narzucała abonament to już jest zupełnie inna sprawa...
Pewnie w Polsce będzie tak, że za samego Iphona zapłacimy te 400-600 zł ale do tego dowalą nam taki abonament, że nikt sie nie pozbiera...

To prawda, i to mnie właśnie najbardziej wnerwia w polskich realiach. Zarobki w Polsce znacznie niższe niż na zachodzie, a ceny artykułów elektronicznych, zamiast adekwatne do możliwości przeciętnego Kowalskiego, to jeszcze wyższe niż na zachodzie!
Pomimo, iż Apple się bardzo stara, by ich produkty trafiały do jak największej rzeszy ludzi, to po prostu nic nie przebije polskich zasad rynku towarów importowanych... :(

#127 J A S I E K

J A S I E K
  • 37 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 June 2008 - 17:22

A to akurat bardzo dobrze, bo zanim będzie w Polsce, to może już dadzą radę go odblokować;]

#128 tomkierz

tomkierz
  • 270 posts

Posted 10 June 2008 - 17:31

Moim zdaniem cena bedzie zdecydowanie wyższa. Prawdopodobnie ip bez umowy bedzie mozna takze kupic w apple store, za odpowiednio wyzszą kwote.

#129 goodboy

goodboy
  • 1611 posts
  • SkądKonstancin/W-wa

Posted 10 June 2008 - 17:32

czy ten i-phone będzie mial polskie oprogramowanie?

Tak ;)

#130 M4v3R

M4v3R
  • 2043 posts
  • Skąd/usr/pl/Konin

Posted 10 June 2008 - 17:41

a propos a-gps z tego co sie orientuje to system lokalizacji oparty nie o satelite, a o stacje bazowe, jesli sie myle poprawcie mnie:)
wiem, ze takie cos jest np. w Motorolii e1000 ...

Ręce mi opadają jak czytam takie komentarze (albo komentarz wyżej cytujący wikipedię nt. AGPS'a)...

iPhone posiada pełnoprawny moduł GPS jak w nawigacjach satelitarnych.

Literka 'A' przed nazwą GPS oznacza "Assisted", co oznacza, że oprócz samego modułu GPS lokalizowanie wspiera technologia triangulacji położenia za pomocą stacji bazowych (to co mamy na chwilę obecną w iPhonie 1 gen) lub inne (pobieranie informacji o satelitach np.). Oznacza to dla nas tyle, że od momentu uruchomienia GPS'a do włączenia do zlokalizowania nas minie mniej czasu niż w "tradycyjnej" nawigacji.

#131 goodboy

goodboy
  • 1611 posts
  • SkądKonstancin/W-wa

Posted 10 June 2008 - 17:51

Dziękujemy za wyjaśnienie M4v3R. Już się niepokoiłem ;) iPhone będzie miał HSDPA!!! :) (ciekawe z jakim limitem. Do 7,2 mb/s?)

#132 macnow

macnow
  • 233 posts
  • SkądGdańsk/Wrocław

Posted 10 June 2008 - 17:51

Ręce mi opadają jak czytam takie komentarze (albo komentarz wyżej cytujący wikipedię nt. AGPS'a)...

Literka 'A' przed nazwą GPS oznacza "Assisted", co oznacza, że oprócz samego modułu GPS lokalizowanie wspiera technologia triangulacji położenia za pomocą stacji bazowych (to co mamy na chwilę obecną w iPhonie 1 gen) lub inne (pobieranie informacji o satelitach np.). Oznacza to dla nas tyle, że od momentu uruchomienia GPS'a do włączenia do zlokalizowania nas minie mniej czasu niż w "tradycyjnej" nawigacji.

No i jeszcze trzeba wspomnieć, że w miastach daje to większą dokładność niż*sam GPS satelitarny... bo są wysokie budynki itp co blokuje widok na niebo... a do wyznaczenia pozycji trzeba minimum sygnał z 3 satelit uchwycić, co jadąc/idąc wzdłuż wysokiego budynku nie jest takie proste

#133 goodboy

goodboy
  • 1611 posts
  • SkądKonstancin/W-wa

Posted 10 June 2008 - 17:55

No i jeszcze trzeba wspomnieć, że w miastach daje to większą dokładność niż*sam GPS satelitarny... bo są wysokie budynki itp co blokuje widok na niebo... a do wyznaczenia pozycji trzeba minimum sygnał z 3 satelit uchwycić, co jadąc/idąc wzdłuż wysokiego budynku nie jest takie proste

Czasem zlokalizowanie w moim GPSie trwa ponad 3 minuty a to bardzo utrudnia podróż.

#134 ArturM

ArturM
  • 317 posts
  • SkądDublin, IE

Posted 10 June 2008 - 18:01

a tak w ogole .. to jest na google maps .. wiec jest jakis pakiet sciagany z serweru prawda?? to nie bedzie przypadkiem DROGIE ?:D jak na polskie realia ?:D

#135 goodboy

goodboy
  • 1611 posts
  • SkądKonstancin/W-wa

Posted 10 June 2008 - 18:03

a tak w ogole .. to jest na google maps .. wiec jest jakis pakiet sciagany z serweru prawda??

to nie bedzie przypadkiem DROGIE ?:D jak na polskie realia ?:D

Jezeli kupisz legalnie to nie bedzie drogie bo bedziesz mial "unlimited data".

#136 Yacho

Yacho
  • 18 posts

Posted 10 June 2008 - 18:05

"iPhone będzie sprzedawany ze spolszczonym systemem i z polskim słownikiem" NIE MA polskiego słownika - patrz: iPhone PL : dane techniczne ale że jest obsługa iWork/MS Office to dobry znak - pewnie zimą z kotem śnieżnym zostanie pokazany iWork PL - tendencja do globalizacji jabłek wymusi wprowadzenie języków narodowych - a to rozpropaguje je po całym świecie i w tym w PL - będzie więcej chętnych na mac'i.

#137 M4v3R

M4v3R
  • 2043 posts
  • Skąd/usr/pl/Konin

Posted 10 June 2008 - 18:05

Ja korzystam z Google Maps w iPhonie na karcie pre-paidowej już teraz (Heyah) i nie jest to aż takie drogie. Fakt, taka sesja z mapami w góry i spowrotem kosztowała mnie jakieś 10 zł, ale jakiś kosmos to też nie jest. A podejrzewam, że abonamenty jakie zaoferuje nam Era lub Orange będą miały jakieś lepsze pakiety danych, bo inaczej ten telefon nie miałby sensu na polskim rynku (mam nadzieję że Apple podczas podpisywania umów będzie się o to starało).

A poza tym, jak już to ktoś pisał, firma TomTom stworzyła już wersję swojej nawigacji na iP. Pewnie inni też pójdą ich śladem

Edit: @Yacho: Oczywiście że będzie polski słownik. Już jest nawet :). Ale fakt, szkoda że oficjalnego nie dali (błąd w newsie)...

Edit 2: Chociaż teraz już sam nie wiem. Porównajcie te strony (sekcja obsługi języków na dole):

Apple US: Apple - iPhone - Technical Specifications
Apple UK: Apple - iPhone - Technical Specifications
Apple PL: Apple - iPhone - Dane techniczne
Apple IN: Apple - iPhone - Technical Specifications

Tylko na stronie polskiej jest dodatkowa lista języków słownika i nie ma tam polskiego. Na pozostałych polski jest wymieniony na liście "wsparcie klawiatur i słowniki". Na ostatniej przy koreańskim jest nawet napisane "no dictionary", a przy polskim nie ma takiej adnotacji... Wtf?

#138 TaZZ

TaZZ
  • 49 posts

Posted 10 June 2008 - 18:12

troszeczke sie chyba mylisz :P A-GPS i GPS nie zawieraja sie w sobie i to, ze jakies urzadzenie posiada obsluge A-GPS nie oznacza, ze ma rowniez GPS. Nie odnosze sie tu konkretnie do iP tylko do ogolu;-)

#139 szy123

szy123
  • 33 posts

Posted 10 June 2008 - 18:18

Jak myslicie lepiej kupić starego iphona czy czekać na nowego. W sumie na ebayu juz pre-order jest 16GB za ok 500 dol.

#140 M4v3R

M4v3R
  • 2043 posts
  • Skąd/usr/pl/Konin

Posted 10 June 2008 - 18:20

Ja nigdzie napisałem że A-GPS zawiera się w GPS. Napisałem tylko (żeby zdementować niedomówienia) że iPhone posiada prawdziwy GPS. A to, że jest dodatkowo A-GPS jest tylko dodatkowym plusem.

@szy123: Jeśli jesteś w stanie kupić go w abonamencie to poczekaj. A jeśli i tak będziesz łamał - to już tylko zastanów się czy potrzebujesz 3G i GPS'a czy nie.

#141 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 10 June 2008 - 18:21

A poza tym, jak już to ktoś pisał, firma TomTom stworzyła już wersję swojej nawigacji na iP...

Nie bardzo - jeśli to poproszę konkrety.

#142 M4v3R

M4v3R
  • 2043 posts
  • Skąd/usr/pl/Konin

Posted 10 June 2008 - 18:24

TomTom already has iPhone navigation software ready to roll - Engadget

Źródło: TomTom says navigation app already runs on iPhone | Reuters

#143 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 10 June 2008 - 18:29

Ja nigdzie napisałem że A-GPS zawiera się w GPS. Napisałem tylko (żeby zdementować niedomówienia) że iPhone posiada prawdziwy GPS. A to, że jest dodatkowo A-GPS jest tylko dodatkowym plusem.

@szy123: Jeśli jesteś w stanie kupić go w abonamencie to poczekaj. A jeśli i tak będziesz łamał - to już tylko zastanów się czy potrzebujesz 3G i GPS'a czy nie.

A posiadasz jakieś 100% info że GPS w iphone t nie tylko A-GPS? bo wątpie, przekonamy się dopiero jak urządzonko będzie dostępne. Plotkom nie daje wiary.

#144 Bartch

Bartch
  • 438 posts
  • SkądWarsaw, PL

Posted 10 June 2008 - 18:34

Panowie jest pytanie. W koncu iPhona mozna sciagnac z USA tak jak do tej pory? (bez obowiazkowej umowy)

#145 M4v3R

M4v3R
  • 2043 posts
  • Skąd/usr/pl/Konin

Posted 10 June 2008 - 18:35

Tak, posiadam info na 100%. Bo potrafię czytać. Ty chyba też potrafisz. Więc poczytaj:

Apple - iPhone - Funkcje - Mapy GPS

Mapy w iPhone'ie 3G łączą w sobie system GPS, Wi-Fi, technologię lokalizacji z użyciem stacji bazowych telefonii komórkowych oraz interfejs Multi-Touch, umożliwiając tworzenie najlepszego programu mapy na urządzeniu przenośnym.

Phone 3G określa Twoją lokalizację za pomocą systemu GPS oraz metody triangulacji z wykorzystaniem Wi-Fi oraz stacji bazowych telefonii komórkowej.

Kursywa moja

Jejku, co za ludzie...
Komu jak komu, ale modom na tym forum / redaktorom możesz wierzyć, my plotek staramy się nie szerzyć. A jeśli o jakichś piszemy to wyraźnie to zaznaczamy.

#146 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 10 June 2008 - 18:35

Sorry - przegapiłem najnowsze newsy. arsen@ uzasadnieniem nowego plastikowego tyłu jest odbiornik GPS, a więc raczej pełnoprawny.

#147 TaZZ

TaZZ
  • 49 posts

Posted 10 June 2008 - 18:39

wiesz, z poniszego fragmentu wywnioskowalem, ze wg. ciebie tak jest:p

Literka 'A' przed nazwą GPS oznacza "Assisted", co oznacza, że oprócz samego modułu GPS lokalizowanie wspiera technologia triangulacji położenia za pomocą stacji bazowych

#148 M4v3R

M4v3R
  • 2043 posts
  • Skąd/usr/pl/Konin

Posted 10 June 2008 - 18:40

Bartch: Wszystko wskazuje na to że nie. Aktywacji (podpisania umowy) trzeba będzie dokonać na miejscu w salonie Apple lub AT&T. Jednak niektóre sieci mogą zdecydować się na sprzedaż iPhone'ów na karte (jak np. w ostatnim newsie O2). Takie iPhone'y jak najbardziej będzie można sobie sprowadzić (i odblokować oczywiście). Koszt jak na razie nieznany.

#149 loskamillos

loskamillos
  • 247 posts
  • SkądHeilbronn, DE

Posted 10 June 2008 - 18:44

No właśnie. Osoby rozentuzjazmowane wizją zakupu iPhona za min. 199$ trochę się przeliczyły. Na pewno będzie to cena, za którą będziemy mogli zakupić iPhona, ale na abonament. Biorąc go w ofercie pre-paid na pewno zapłacą dużo więcej. I jeszcze simlock ;/

#150 thomson

thomson
  • 41 posts

Posted 10 June 2008 - 18:46

Te przepychanki z GPS aż mnie skłoniły do rejestracji ;)

Z tym AGPS chodzi tylko o to żeby urządzanie szybciej łapało fix'a i nie gubiło sygnału przy ograniczonej widoczności nieba w gęstej, wysokiej zabudowie. Chociaż najnowsze Sirf Stary III i tak potrzebują na złapanie fix'a poniżej 30 sekund ;)

TomTom działa i to nie jest ściema. Czy TomTom faktycznie juĹź działa na iPhone? - (2008-06-10 18:05:07)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users