Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Będzie Gadu-Gadu na Mac OS X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
98 odpowiedzi w tym temacie

#26 BilboBaggins

BilboBaggins
  • 398 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 czerwca 2008 - 10:49

Jesli bedzie to tak "dobry inaczej" program jak wersja Windows'owa to ja serdecznie za niego podziekuje. Adium dziala, ladnie wyglada (po kilku h pracy, ale dalo sie), moge go oskryptowac we wszystkie strony (np. selektywny autoresponder), wspiera mase protokolow, jest natywny, Growluje :)... Czego chciec wiecej?

Oby nie skończyło się tak, że zmienią coś w protokole i nie będzie możliwości korzystania z alternatywnych programów. Teraz za bardzo nie mogą tego zrobić bo sporo użytkowników korzysta z innych niż windows systemów operacyjnych. Przecież tu tylko o kasę chodzi.

Jesli tak sie stanie to ja juz jestem zabezpieczony - Jabber rosnie w sile. Rodzinka, moja dziewczyna i znaczna grupa znajomych korzystaja z Jabber'a (w tej czy innej odslonie), wiec GG moze sobie isc sie pasc kiedy chce.
Poza tym - co jeden czlowiek wymyslil to inny obejdzie/zlamie. Jak bylo z SIM Lock'iem w iPhone? Jak bylo z DRM w iTunes? Jak bylo z "superbezpiecznymi" szyfrowaniami plyt HD/BlueRay? Kilka godzin sniffing'u i po zabezpieczeniach GG... Zwlaszcza, jesli owe zabezpieczenia beda na tym samym poziomie co reszta tej uslugi :).

EDIT: Jesli protokol GG zostanie zabezpieczony przed alternatywnymi klientami to osobiscie przyloze rece do obejscia tych zabezpieczen :).

#27 adi4i

adi4i
  • 121 postów
  • SkądTeylingen

Napisano 06 czerwca 2008 - 11:07

W adium brakuje mi wsparacia wymiany plikow w gg, jednak nie ze wszystkimi dogadam sie przez gTalk ;p gg 8 podziekuje jednak niepotrzebny mi milion wyskakujacych bannerow i innych syfow.... ....chociaz ma taki ladny "dizajn" taki "wista inspajred" xD

#28 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 czerwca 2008 - 11:10

Oby nie skończyło się tak, że zmienią coś w protokole i nie będzie możliwości korzystania z alternatywnych programów. Teraz za bardzo nie mogą tego zrobić bo sporo użytkowników korzysta z innych niż windows systemów operacyjnych. Przecież tu tylko o kasę chodzi.

Architektura serwerów GG 8 nie będzie już scentralizowana
Czyli bardzo prawdopodobne są zmiany w protokole.
Gadu-Gadu 8 wykorzystuje biblioteki Qt 4.3.2.0 firmy Trolltec.
Lepiej by zrobili wieloplatformowy silnik a gui w natywnej bibliotece systemu (jak ma to miejsce w przypadku dc++ i linuxdcpp) a nie ociężałe Qt brali.

#29 dzigi

dzigi
  • 241 postów
  • SkądSK [PL]

Napisano 06 czerwca 2008 - 11:14

adi41,
To samo miałem napisać. Za bardzo mi VISTĄ zalatuje. Jak chcą by ludzie z jabłuszek używali ich komunikatora to muszą zrobić coś applewskiego :), może wersje dla MAC i LINUX nie będą posiadały REKLAM? :P, TYLKO WIN bo jest ich WIECEJ.

#30 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 czerwca 2008 - 12:00

A ja was trochę ostudzę - w mojej uczelni wiszą plakaty zawierające wielką, opatrzoną nr referencyjnym 31415 (rozwinięcie liczby pi) ofertę współpracy dla programistów. Wiszą już tak od pół roku, więc nie raz się zdążyłem im przyjrzeć - jest tam napisane o linuxie, to fakt. Ale żeby szukali programisty potrafiącego pisać dla OS X - ani słowa.

#31 struś1417244586

struś1417244586
  • 83 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 czerwca 2008 - 12:03

ja też pozostane wierny poglądom, Adium zamiast GG. Jakby to powiedział Ali G KEEP IT REAL:)

#32 Authilius

Authilius
  • 144 postów
  • SkądSłupsk / Koszalin

Napisano 06 czerwca 2008 - 12:19

Również pozostanę przy Adium. GG jak wyjdzie to przetestuje, ale tylko tyle. Przesyłanie plików i obrazków między gg mi nie potrzebne, do tego reklamy, radia, i masę innych niepotrzebnych śmieci które się instalowały z nowszymi wersjami gg skutecznie mnie odstraszyły.

#33 pao

pao
  • 138 postów

Napisano 06 czerwca 2008 - 12:35

Too late Panowie, too late. Zostaje przy Adium

#34 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 06 czerwca 2008 - 12:44

I tak Adium jest 10x fajniejsze niż Gaga-Dudu ;)

#35 artek1984

artek1984
  • 18 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 czerwca 2008 - 13:04

Ja rowniez wybieram Adium: brak reklam, estetyczna grafika...szkoda tylko ze zapisywanie kontaktow a pozniej otwieranie tego samego numeru na windowsie nie dziala zbyt dobrze (ktos pisal o tym wczesniej ze irytuje gdy ma sie czesto zmieniajaca sie liste- mam ten sam problem)

#36 MiNos

MiNos
  • 93 postów

Napisano 06 czerwca 2008 - 14:03

aby zablokować sobie reklamy w GG/Tlen (przynajmniej w windows) wystarczy w opchach firewall zablokować adres, z którego są pobierane :P

#37 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 06 czerwca 2008 - 14:08

U mnie także Adium spoko śmiga i nie mam z nim problemów, czego nie moge powiedzieć o GG jak siedziałem jeszcze na PC, wtedy używałem AQQ :) Za GG raczej podziękuję :)

#38 iG4

iG4
  • 541 postów
  • SkądKraków,Poland

Napisano 06 czerwca 2008 - 14:23

Ja również pozostaje przy adium, napewno bedzie stablnijesze niż gg, i niema w mim reklam.

#39 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 06 czerwca 2008 - 14:25

A ja jako ze nie ma na makach syfu pod postacia rejestru, z pelna dawka bezpieczenstwa zainstaluje gg by go wyprobowac.

#40 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 06 czerwca 2008 - 15:01

To bardzo dobra wiadomość :) wkońcu skończą się problemiki z Adium ;)

I moje z Kadu (zmiana statusu z niedostępnego na inny przez do 15 minut). Super wiadomosc :)

#41 maly00

maly00
  • 121 postów

Napisano 06 czerwca 2008 - 15:51

Wersja beta na windowsa jest do sciagniecia tutaj: http://legalne.info/...galne.info).exe
Wyglad mi sie zupelnie nie podoba. Do czego niby to ma byc podobne? Pokemonowaty wyglad :D. Na Maca i tak lepszy jest adium. Chociaz to narazie jest wersja beta, jeszcze sporo moze sie zmienic :)

#42 zuccom

zuccom
  • 66 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 czerwca 2008 - 16:12

jestem nowym użytkownikiem bo swojego maczka pro zakupiłem niecałe 3 miesiące temu i do tej pory siedziałem na Adium... fakt... wciąż mi sprawia drobne kłopoty i czuje się z nim trochę niewygodnie... i ucieszyłem sie że Gadzieleć postanowił przejść na Jasną Stronę Mocy :D ale jak patrze jak to wygląda to przypomina mi sie Ciemnogród w jakim bylem 3 miesiące temu... (Vista). Widzicie podobieństwo...? blee ;)

#43 Bartch

Bartch
  • 438 postów
  • SkądWarsaw, PL

Napisano 06 czerwca 2008 - 16:21

Adium mi w zupelnosci odpowiada i nie zamierzam przesiadac sie na cos innego.

#44 petr

petr
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 czerwca 2008 - 16:29

Wersja beta na windowsa jest do sciagniecia tutaj: http://legalne.info/...galne.info).exe
Wyglad mi sie zupelnie nie podoba. Do czego niby to ma byc podobne? Pokemonowaty wyglad :D. Na Maca i tak lepszy jest adium. Chociaz to narazie jest wersja beta, jeszcze sporo moze sie zmienic :)

ta beta nawet ustawień proxy nie ma, a ja chciałem w pracy zoabczyc jak działa, fakt, brzydkie, ale może jakieś opcje wyglądowe przydędą z czasem :rolleyes:

#45 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 06 czerwca 2008 - 16:48

I tak Adium jest 10x fajniejsze niż Gaga-Dudu ;)

Też tak myślę, tylko że niestety brakuje mu kilku podstawowych funkcji.

#46 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 06 czerwca 2008 - 16:53

I tak korzystałbym z Adium/iChata (teraz stosuje to naprzemiennie, jeszcze się nie zdecydowałem, Adium kusi designem, iChat też :)), a to dlatego, że wolę mieć wszystkie rzeczy w jednym komunikatorze. Na Adium mam ICQ, wszystkie AIMy, .Maca, GG, Gtalk... Czego chcieć więcej? A gadu-gadu (chodzi mi o program, nie protokół) to przede wszystkim banner reklamowy, dopiero potem komunikator :).

#47 spinnaker

spinnaker
  • 232 postów

Napisano 06 czerwca 2008 - 17:21

No i nigdy nie będzie miało tak fajnej metody instalacji wtyczek i skórek jak Adium.

#48 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 06 czerwca 2008 - 17:56

fajnie w sumie że robią gada na OSX i pewnie jak by go zrobili miesiąc wczesniej to bym go używał ale teraz juz sie przyzwyczaiłem do Adium i mam gg i msn w jednym :D ale dla nowych użytkowników jaPka bedzie jak znalazł :)

#49 adammaczek

adammaczek
  • 57 postów
  • SkądPołudnie / K-ce

Napisano 06 czerwca 2008 - 18:47

ja już przyzwyczaiłem się do Adium... niech robią GG jakie tylko chcą , ja zostaje przy Adium :) To tylko kwestia zapoznania się z programem :)

#50 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 czerwca 2008 - 18:51

Skórki, tematy na co to komu. Mamy ładny system i wystarczy z tego skorzystać. Wszystkie skórki tylko obciążają program. Dla mnie jeżeli chodzi o wygląd to iChat jest nie do pobicia, a z funkcjonalności(pomijając protokoły) to tylko wyszukiwania kontaktów na liście mu brakuje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych