Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Będzie Gadu-Gadu na Mac OS X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
98 odpowiedzi w tym temacie

#76 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 12 czerwca 2008 - 11:07

Nie rozumiem dlaczego wieszacie psy na programie którego jeszcze niema w wersji finalnej i nie wiadomo jak będzie wyglądał.

Widziałem 7 wersji napakowanych reklamami i nie przypadły mi do gustu... 8 pewnie będzie podobna (na Windowsie używam konnekta a na maku Adium... i nie sądzę, żebym to zmieniał :P)

#77 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 czerwca 2008 - 11:42

Tylko,że GG8 jest pisane od zera. Reklamy oczywiście nie znikną, ale funkcjonalność może się zmienić.

#78 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 12 czerwca 2008 - 18:00

GG było pierwsze i zagarnęło rynek. Teraz jak każdy ma znajomych na gg nikomu nie będzie się chciał o zmieniać komunikatora.

GMail także zagarnia rynek. Gmail to także Jabber. Mam dość dobre doświadczenia z zainteresowaniem znajomych Google Talk/Jabber.

Do tej pory żaden nie chciał słyszeć o żadnym nowym komunikatorze, jak jedynie słuszny GG. Jabber ? A co to jest i po co mi to ?

Sytuacja zaczęła się zmieniać, gdy zacząłem znajomym pokazywać co potrafi ich Gmail a ściślej narzędzia Google oparte o login Gmaila. Nagle się okazało, że jest to bardzo fajne i wygodne. Jeden login do wszystkiego, w tym komunikatora a wszystko oparte o jedną usługę i to na prawdę działa. Google Talk może zastępować także Skype ! Ostatnio zaczęli swój komunikator głosowy udostępniać przez www, więc działa i na Maku.

Powoli, acz systematycznie co raz więcej moich znajomych "nietechnicznych", co raz częściej i co raz chętniej używa Google Talk a ci "techniczni" Jabbera z wykorzystaniem serwera gmail.com obok GG.

Szlag z tym, że Google tworzy sobie większą bazę danych, niż Policje na całym świecie razem wzięte. Szlag z tym, że zbierają wszystko o wszystkich ale za to dają w zamian na prawdę znakomite narzędzia, wspierają alternatywne systemy i Open Source. Dla mnie mogą stać nawet pod moim oknem z kamerą, byle nadal tworzyli swoje narzędzia dla ludzi jak obecnie. Ja tam nie mam na sumieniu, więc niech tam sobie zbierają co chcą na mnie i o mnie.

#79 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 czerwca 2008 - 18:09

Też zauważyłem, że coraz więcej ludzi korzysta z GTalk.

... Google Talk może zastępować także Skype ...

Szkoda, że iChat nie obsługuje rozmów głosowych via GTalk, może w kolejnych wersjach...

#80 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 12 czerwca 2008 - 18:20

Szkoda ale przez www działa to nieźle. Co prawda nie testowałem jeszcze samego GTalk over Web ale zrobiłem taka stronkę a'la Walkie Talkie w oparciu o serwis Yackpack a ten działa na Flaszu. Działa to znakomicie, lepiej od Skype, ma o wiele mniejsze wymagania. Może być, więc nawet przez www aby dobrze działało.

To "moja" wersja czatu głosowego CB Radio Group - Warszawa.

#81 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 czerwca 2008 - 18:46

jak się korzysta z rozmów głosowych przez www bo coś tego nie widzę. Znalazłem tylko coś takiego http://www.google.co...rvice/badge/New

#82 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 13 czerwca 2008 - 00:55

Mówię, że nie testowałem ale zaprzyjaźniony kolega, wielki fan Linuksa mi doniósł, który boryka się z podobnymi problemami, co Makowcy a ma alergię na Windows i Gadu Gadu.
Przejrzałem wyszukiwarkę pobieżnie i bramek Voice2GTalk jest sporo w sieci, np. ta: GTalk2VoIP - Voice Over IP gateway for GoogleTalk User

Może w weekend posiedzę nad tym i dowiem się więcej oraz po testuję z kolegą.

#83 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 20 czerwca 2008 - 16:34

Uzupełniam: Google Talk
Po kliknięciu na nicka - o ile ma możliwość rozmowy głosowej - wystarczy kliknąć na słuchawkę z napisem "połącz"
Możliwość - to znaczy ma otwarty u siebie ten sam gadżet lub zainstalowany Google Talk dla Windows.

#84 Pyra

Pyra
  • 45 postów
  • SkądIreland

Napisano 20 czerwca 2008 - 17:25

ciekawa pozycja to gg v8.0, na pewno wyprobuje, aczkolwiek nie moge powiedziec, ze narzekam na adium, swietnie mi sie z niego korzysta ;)

#85 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 20 czerwca 2008 - 22:01

Ja korzystam z Kadu i tez nie narzekam :D

#86 andrew_0

andrew_0
  • 10 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 08:19

Witam, szukalem i szukalem na calym forum i nigdzie jednoznacznie nie znalazlem odpowiedzi :) Czy jest lub byl wypuszczony klient Gadu Gadu na Mac OSX ? jakas beta test ? i prosze darowac sobie odpowiedzi typu : po co Ci GG lepszy jest Adium albo Kadu :) wiem ze jest Adium i Kadu ale co do ocenania czy lepszy nalezalo by najpierw przetestowac wersje oficjalna GG :) Z gory dzieki za odpowiedzi :) pozdr

#87 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 stycznia 2009 - 08:41

Nie ma. Na razie tylko wersja przez stronę www. Pewnie nigdy nie powstanie oficjalny klient gg na Maka...

#88 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 20 stycznia 2009 - 08:57

adium ma przecież w sobie tyle komunikatorów, że hoho do tego wygląd rozmowy zajefajny

#89 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 20 stycznia 2009 - 08:59

Ja jednak podziękuję GG i pozostanę przy Adium. Spisuje się u mnie w 100% jako komunikator, problemów nie miałem i co najważniejsze nie bombarduje nas REKLAMAMI jak to ma miejsce przy GG. Na PC miałem AQQ i też bardzo go sobie chwale, ale odkąd mam MAC to nie zamienił bym na nic ADIUM.

Podzielam Twoje słowa,nigdy nie lubiałem GG właśnie przez wszechobecne reklamy,a na Adium nie narzekam:)

#90 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 20 stycznia 2009 - 09:46

NIe ma to jak iChat plus jabbera = gadu gadu ;)

#91 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 20 stycznia 2009 - 14:30

andrew: Jak napisano wcześniej - nie ma i najprawdopodobniej nie będzie. A nawet jeśli to w oficjalnym kliencie będzie pasek z reklamami i wyskakujące okienka. Dlatego ja pozostanę przy iChat+jabber+transport gg. A jeśli coś pozmieniają w protokole, że się*nie da połączyć z innych klientów niż oficjalny to trudno, zaprzestanę korzystania.

#92 silkow

silkow
  • 296 postów
  • SkądLeszno

Napisano 20 stycznia 2009 - 14:43

ja tam wolde kadu kadu xD

#93 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 stycznia 2009 - 14:44

Dlatego ja pozostanę przy iChat+jabber+transport gg. A jeśli coś pozmieniają w protokole, że się*nie da połączyć z innych klientów niż oficjalny to trudno, zaprzestanę korzystania.

Mam identyczne podejscie do tej sprawy.

#94 crodo

crodo
  • 2 postów

Napisano 26 marca 2009 - 22:38

Poniżej wklejam oficjalną odpowiedź z GADU GADU na moje zapytanie do działu technicznego: "kiedy i czy wogóle będzie gg na MAC osx?"

odpowiedź:
"Niestety na chwilę obecną nie prowadzimy prac nad oficjalnym klientem
Gadu-Gadu na Mac'a, dlatego też nie jesteśmy w stanie podać konkretnego
terminu.
Na stronie [url=http://web20.gadu-gadu.pl/]WebGadu 3.0[/url] istnieje mobilna wersja, która
może działać na przeglądarce internetowej.
Zapewnia ona wszystkie podstawowe funkcje komunikatora.
Serdecznie zapraszam na podaną wyżej stronę."

Więc chyba nie prędko się doczytamy.
Kordian

#95 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 27 marca 2009 - 09:51

Mogles zapytac, czy zrobia platna ;) Pazerni sa i tyle - dobrze wiedza, ze nie oplaca sie wydac wersji GG na Mac OSX, bo liczba uzytkownikow niewiela i zyski z reklam rowniez. Lepiej wydac wersje mobilna na iPhone i zedrzec kase z mlodzikow.

#96 colinQ

colinQ
  • 182 postów
  • SkądLębork

Napisano 13 czerwca 2009 - 19:31

A kto mądrzejszy to i tak z Palringo korzysta. Ja się wylałem na nich po tygoniu jak mi okieno o opłacie wyskoczyło i wróciłem do Palringo. Szkoda, że w Admiumie nie działa odbiór plików i obrazków.

#97 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 13 czerwca 2009 - 19:42

W Adiumie działa przesyłanie plików w sieci gg w oknie rozmowy :)

#98 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 13 czerwca 2009 - 20:16

A kto mądrzejszy to i tak z Palringo korzysta.
Ja się wylałem na nich po tygoniu jak mi okieno o opłacie wyskoczyło i wróciłem do Palringo.
Szkoda, że w Admiumie nie działa odbiór plików i obrazków.

Palringo jest niestety tylko na Leoparda. Nie ma to jednak jak jabber na ichat :)

#99 psn

psn
  • 25 postów

Napisano 13 stycznia 2010 - 23:14

Palringo jest niestety tylko na Leoparda. Nie ma to jednak jak jabber na ichat :)

Kolega pisał o Palringo na iPhone, nie na mac'a.
Ja osobiście używam Adium, ale chyba porzucę go na cześć mojego jedynego ówczesnego klienta EKG, co prawda terminalowy, jednak niesamowicie wygodny i jak na moje potrzeby w pełni wystarcza, a jako, że latał 24h/dobe to z każdego miejsca via ssh mogłem z niego korzystać.
Co do GG na OS X nie spodziewam się rewelacji, jak wyjdzie to zainstaluje z ciekawości, a może ograniczę się tylko do jakiś screenów.
Jeśli chodzi o Jabbera - daj boże, żeby świat się zjednoczył i byłby to najpopularniejszy komunikator na świecie, wszystko by się pięknie ujednoliciło, a klientów obsługujących ten protokół jest wiele.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych