GG było pierwsze i zagarnęło rynek. Teraz jak każdy ma znajomych na gg nikomu nie będzie się chciało zmieniać komunikatora.
GMail także zagarnia rynek. Gmail to także Jabber. Mam dość dobre doświadczenia z zainteresowaniem znajomych Google Talk/Jabber.
Do tej pory żaden nie chciał słyszeć o żadnym nowym komunikatorze, jak jedynie słuszny GG. Jabber ? A co to jest i po co mi to ?
Sytuacja zaczęła się zmieniać, gdy zacząłem znajomym pokazywać co potrafi ich Gmail a ściślej narzędzia Google oparte o login Gmaila. Nagle się okazało, że jest to bardzo fajne i wygodne. Jeden login do wszystkiego, w tym komunikatora a wszystko oparte o jedną usługę i to na prawdę działa. Google Talk może zastępować także Skype ! Ostatnio zaczęli swój komunikator głosowy udostępniać przez www, więc działa i na Maku.
Powoli, acz systematycznie co raz więcej moich znajomych "nietechnicznych", co raz częściej i co raz chętniej używa Google Talk a ci "techniczni" Jabbera z wykorzystaniem serwera gmail.com obok GG.
Szlag z tym, że Google tworzy sobie większą bazę danych, niż Policje na całym świecie razem wzięte. Szlag z tym, że zbierają wszystko o wszystkich ale za to dają w zamian na prawdę znakomite narzędzia, wspierają alternatywne systemy i Open Source. Dla mnie mogą stać nawet pod moim oknem z kamerą, byle nadal tworzyli swoje narzędzia dla ludzi jak obecnie. Ja tam nie mam na sumieniu, więc niech tam sobie zbierają co chcą na mnie i o mnie.