Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac OS X 10.5.3 tuż tuż [UPDATE:] 10.5.3 już do pobrania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
266 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Mac OS X 10.5.3 tuż tuż [UPDATE:] 10.5.3 już do pobrania (0 użytkowników oddało głos)

1. Na lepsze (122 głosów [27.92%])

Procent z głosów: 27.92%

2. Na gorsze (30 głosów [6.86%])

Procent z głosów: 6.86%

3. Nie zauważyłem żadnych zmian (250 głosów [57.21%])

Procent z głosów: 57.21%

4. Nie zamierzam instalować 10.5.3 (35 głosów [8.01%])

Procent z głosów: 8.01%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#201 budzik1

budzik1
  • 347 postów

Napisano 29 maja 2008 - 20:29

Żadnych problemów???? To mlo pracujesz na komputerze. 10.5.0 to była tragedia... wolny, niekompatybilny... mail nie wysyłał n.p. załączników z nazwą polską, albo jak kontakty były po polsku to też się wieszał i procesory mieliły... problemy z Quicktime 10.5.1 też nie był za dobry... 10.5.2 już był spoko... a teraz no ja widzę małostki jakieś, które są spoko, .... jak na razie...

Nie pracuje malo. A wrecz przeciwnie. Duzo w telewizyjnej grafice animowanej robie, korzystam z wielu aplikacji na Mac'a i podtrzymuje swoja opinie ze kluczowe dla mnie funkcje systemu dzialaly od poczatku i dzialaja nadal - z Quicktime problemow nie mialem... A przyklad Maila mnnie nie dotyczy, bo korzystam tylko z poczty webowej. Tyle.

#202 Aviador

Aviador
  • 4 postów

Napisano 29 maja 2008 - 20:54

MacBook 13" - poszlo z SU bez najmniejszych problemow, wiatrakow nie slychac, system jakby szybciej dzialal ale to moze tylko wrazenie po update'cie :) Pamietac o naprawie uprawnien po zaaplikowaniu...

Może tp lekki off top ale o co chodzi z ONYXem i uprawnieniami i czemu trzeba ten program odpalic po zainstalowaniu tego update'a?

#203 MacKozer

MacKozer

• 7 214 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 maja 2008 - 20:57

Podsumowując:
iMac i MacBook - instalacje na obu 198 mb.
Proces trwał tu i tu kilka minut. (mam łącze ponad 4mb/s może dlatego)

Ja dla odmiany na IMacu i MacBooku miałem 420 MB :) (specyfikacja jak w podpisie).

#204 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 29 maja 2008 - 21:39

Może tp lekki off top ale o co chodzi z ONYXem i uprawnieniami i czemu trzeba ten program odpalic po zainstalowaniu tego update'a?

Nie trzeba. To taki mit, tak samo jak wiara w to, że płyta CD przyczepiona do lusterka zakłóca
policyjne radary.

„Naprawa uprawnień” to słowo-klucz, używane w sytuacji, gdy nie wiadomo o co chodzi. Gdy
pojawią się jakieś kłopoty z systemem, często spotyka się poradę „napraw uprawnienia/przywileje”.
W 99% przypadków ani to nie pomoże, ani nie zaszkodzi, ale człowiek od razu lepiej się czuje,
w końcu próbował coś zrobić, ale nie wyszło. ;)

#205 Hynta

Hynta
  • 357 postów
  • SkądToruń

Napisano 29 maja 2008 - 21:41

Dziwne czemu ja na moim mini mialem 198mb instalke a inna osoba z takim samym ponad 400..:roll:

#206 vjbeng

vjbeng
  • 768 postów
  • SkądBobry Podchalańskie

Napisano 29 maja 2008 - 21:51

Nie trzeba. To taki mit, tak samo jak wiara w to, że płyta CD przyczepiona do lusterka zakłóca
policyjne radary.

„Naprawa uprawnień” to słowo-klucz, używane w sytuacji, gdy nie wiadomo o co chodzi. Gdy
pojawią się jakieś kłopoty z systemem, często spotyka się poradę „napraw uprawnienia/przywileje”.
W 99% przypadków ani to nie pomoże, ani nie zaszkodzi, ale człowiek od razu lepiej się czuje,
w końcu próbował coś zrobić, ale nie wyszło. ;)

Ale trzeba przyznać, że CZĘSTO pomaga... szczególnie jak się samemu coś namiesza, albo nabałagani dużo instalując i kasując....

---- Dodano 29-05-2008 o godzinie 20:53 ----

Nie pracuje malo. A wrecz przeciwnie. Duzo w telewizyjnej grafice animowanej robie, korzystam z wielu aplikacji na Mac'a i podtrzymuje swoja opinie ze kluczowe dla mnie funkcje systemu dzialaly od poczatku i dzialaja nadal - z Quicktime problemow nie mialem... A przyklad Maila mnnie nie dotyczy, bo korzystam tylko z poczty webowej. Tyle.

A After Effects nie walił ci się, jeśli używasz... ogólnie nie wydaje ci się , że mimo wszystko teraz programy nie walą się co chwilę tylko pracują normalnie???
Mi się wszystko waliło... i żeby nie było, że sam namieszałem, to instalowałem wszystko pd nowa, poprawnie i bez kombinowania... no i 10.5.1 pomogło, 10.5.2 już w ogóle...

#207 iG4

iG4
  • 541 postów
  • SkądKraków,Poland

Napisano 29 maja 2008 - 21:55

A u mnie na mb 420mb, i zwiecha na początku instalacji.

#208 General

General
  • 31 postów

Napisano 29 maja 2008 - 22:05

Tak jak pisalem wczesniej, Leo nie wspolpracuje z Samba, a teraz drugi moj problem ktorego nie rozwiazuje 10.5.3 - nie dziala mi obudowa dysku po USB. Tak wiec pytanie, czy cos zostala poprawione tym updatem? bo pomijam teksty typu: "wydaje mi sie, ze okienka szybciej sie troche otwieraja" albo "startuje sie o 3 sek. szybciej"

#209 SebolNowy

SebolNowy
  • 273 postów

Napisano 29 maja 2008 - 22:45

Tak jak pisalem wczesniej, Leo nie wspolpracuje z Samba, a teraz drugi moj problem ktorego nie rozwiazuje 10.5.3 - nie dziala mi obudowa dysku po USB. Tak wiec pytanie, czy cos zostala poprawione tym updatem? bo pomijam teksty typu: "wydaje mi sie, ze okienka szybciej sie troche otwieraja" albo "startuje sie o 3 sek. szybciej"

Pisalem juz wczesniej ze poki co sprawdzilem zachowanie Time Machine przy probie kasowania jakis danych juz zarchiwizowanych. Poprzednio po takim zabiegu przestaly dzialac funkcje dodatkowych klawiszy w myszy a klawisze funkcyjne klawiatury (dostep do Dashboard itd.) zostaly wylaczane. Teraz juz tak sie nie dzieje. To na razi tylko to bo jeszcze niczego innego nie sprawdzalem (nie moge sobie przypomniec z czym jeszcze mialem problem do tej pory)

#210 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 30 maja 2008 - 01:08

Dziwne czemu ja na moim mini mialem 198mb instalke a inna osoba z takim samym ponad 400..:roll:

U mnie także było 198 MB. Wydaje mi się, że to zależy od partii komputerów i wbrew pozorom, choć komputery wyglądają tak samo różnią się jednak podzespołami.

To tylko hipoteza ale proponuję sprawdzić po dacie produkcji i wydaje mi się, że to zależy właśnie od tego, z jakiego czasu pochodzi dany egzemplarz.

To by też tłumaczyło "grupowe anomalia", że u jednej grupy użytkowników tego samego sprzętu występuje jakiś konkretny problem a u innych użytkowników tego samego modelu nie. Ja np. nigdy nie miałem Kernel Panic, choć zdarza się czasem zawisnąć systemowil, za to fatalnie działa u mnie USB od nowości. Jednym działa Superdrive idealnie a u innych (np. u mnie) wiecznie są jakieś problemy z czytaniem/zapisywaniem płyt.

Prawdopodobnie, więc pozornie w tych samych modelach - w jednym trzeba połatać więcej a w innych mniej.

#211 tomasonline

tomasonline
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 maja 2008 - 02:24

Ooooooooo. I w moim starym MBP pojawił się multi trackpad! U Was też?!

Podpuściłeś i sprawdzają a nóż, widelec jednak będzie.
Będzie 10.5.4 - sterowanie myślą.

#212 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 30 maja 2008 - 05:37

Działa ale z problemów, które dotyczą mojego Maka nie rozwiązali NIC ! USB jak wariowało tak wariuje. Przecież się na tym nie da pracować ! Ani przegrać nic na MP3, dysk USB znika, jak znikał, nagrywarka USB znika natychmiast przy próbie nagrania na nią czegokolwiek (co ciekawe i dysk i DVD zasilane są z osobnego, 2A zasilacza), na godzinę pracy kilka razy muszę odłączać klawiaturę i mysz, bo też znikają, Miglia startuje wg procedury, którą można by stosować przy starcie Boeinga. Stale, jak nie "no signal", "no device", "podłącz tuner do USB 2.0". Dżisus ! Na swoim 8-letnim trupie Athlonie takich jaj nie miałem i nie mam. Update kompletnie nic u mnie nie rozwiązał. Na osłodę mam cichszy gong. Na co mi cztery porty USB, skoro mogę podłączyć maks. dwa i w porywach jeszcze drukarkę ? Nie wiem czym to jest spowodowane - prawdopodobnie przez mierne zasilanie portów ale w Tigerze aż do wersji 10.4.9 takich jaj nie było. zaczęły się od poprawki 10.4.10 i jest co raz gorzej Boję się podłączyć cokolwiek do USB, żeby nie utracić danych. Cholera mnie zaraz weźmie. W końcu przez to żonglowanie wtyczkami rozwalę gniazda.

#213 jackolus

jackolus
  • 256 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 maja 2008 - 05:41

jest spora różnica - szczególnie w zamykaniu kompa: robi to dużo szybciej.

reszta raczej dyskusyjnie, nic się nie odczuwa

ale bluetootha dalej nie ruszyli :!:, już nawet winda radzi sobie milion razy lepiej z BT niż leon... ehhh
a za każdym razem jak mi błędy wywala to wysyłam je szanownemu Stefanowi - a on dalej nie wzruszony

#214 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 30 maja 2008 - 05:48

Z mojego Mini zaczyna się robić powoli kosztowna podstawka pod kwiatek z opcją przeglądania internetu (do lepszych gier też to to się nie nadaje) z updatem, czy bez a on ma dopiero niewiele ponad rok. Nie mogę nagrywać płyt (raczej już nie chcę, bo to strasznie stresujące) Nagrywanie na dysku / Pendrive / karcie wymaga starannego zaplanowania co jest podłączone a z czego trzeba zrezygnować. Wyłączam komputer bo mam go dość. O nie. Nowy komputer to NA PEWNO nie będzie Apple !

#215 whitehand

whitehand
  • 143 postów
  • SkądBerlin

Napisano 30 maja 2008 - 06:01

Niestety u mnie nie chce się zainstalować zacina się na konfigurowaniu instalacji. Wiecie może jak to zmienić , jak wukasować cały update żeby mój imac wykrył go od nowa w uaktualnieniach ??

#216 TuaX

TuaX
  • 37 postów
  • SkądEłk

Napisano 30 maja 2008 - 06:43

Tez sie podziele spostrzezeniami. MBP update 198 mb poszlo gladko, dwa restarty. Ale jakiejs poprawy wielkiej nie zauwazylem. Zawsze po starcie przy probie zrobienia czegokolwiek, np zrobienia glosniej czy otworzenia stosow mam przez chwile pilke, myslalem ze sie to zmieni ale jest dalej to samo. Ale jest to tylko po odpaleniu maca za pierwszym razem, pozniej juz dziala od razu po nacisnieciu czegokolwiek. A po updacie jakby zresetowaly sie ustawienia klawiatury, zaczela swiecic a mialem wylaczone to i ekran zaczal sie dostosowywac do swiatla gdzie mialem to tez wylaczone. Inne fotoszopy i paintery dzialaja dobrze tak jak i dzialaly. Miewalem kilka pilek plazowych przy safari i zawiechy safari, teraz jeszcze nie doswiadczylem tego, ale to dopiero kilka godzin uzywania. I tyle. Pozdrawiam

#217 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 30 maja 2008 - 07:11

Raptou: Dziwne rzeczy... ja mam identycznego (chyba - sprawdzę w domu serię) mini, tylko 4GB RAM włożyłem i akurat z USB problemów żadnych nie mam (poza tym, że iPhone nie działa przez huba). A konfiguracja podobna - zewnętrzny dysk 3.5" 160GB, zewnętrzna nagrywarka DVD LG (zasilana przez dwa USB - jeden kabelek bezpośrednio do mini, drugi do aktywnego huba), tuner - Pinnacle (też zasilany z USB), iPhone - ładowanie przez USB. I wszystko działa bez zająknięcia. Edit: Oj, nie zauważyłem - Ty masz CD.

#218 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 30 maja 2008 - 08:02

na PowerBooku G4 1.67 instalacja 420MB, zmian istotnych brak, expose płynne, małe programy troszkę sprawniej i szybciej, dobrze było dobrze jest.

#219 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 maja 2008 - 08:12

Update zrobiony z tego co zauważyłem to chyba lepiej działa finder. Najbardziej jestem ciekaw czy spaces został poprawiony. W photoshopie przy przechodzeniu z innego okna po jakimś czasie kursor zaczynał migać i trzeba było resetować ps. Na razie nie ma oznak tego błędu ale to oczywiście kwestia kilku dni i sprawdzenia.

#220 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 30 maja 2008 - 08:25

Dochodzi Logic Express :)

źle to ująłeś.
Ludzie mogli by pomyśleć, że faktycznie Apple za darmo dołożyło Logica Express w Leo 10,5,3.
A to tylko update do tego co masz, który pojawił sie już ponad 10 dni temu.

#221 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 30 maja 2008 - 08:39

U mnie żadnych rewelacyjnych zmian a szkoda, bo update ważył "bagatela" 420MB, to prawie jak cała płyta WinXP :)

Raptou: Dziwne rzeczy... ja mam identycznego (chyba - sprawdzę w domu serię) mini, tylko 4GB RAM włożyłem

Hmm.. a mi się wydawało że Mini obsługują tylko 2GB nie więcej..

#222 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 30 maja 2008 - 08:47

Z mojego Mini zaczyna się robić powoli kosztowna podstawka pod kwiatek z opcją przeglądania internetu (do lepszych gier też to to się nie nadaje) z updatem, czy bez a on ma dopiero niewiele ponad rok. Nie mogę nagrywać płyt (raczej już nie chcę, bo to strasznie stresujące) Nagrywanie na dysku / Pendrive / karcie wymaga starannego zaplanowania co jest podłączone a z czego trzeba zrezygnować. Wyłączam komputer bo mam go dość. O nie. Nowy komputer to NA PEWNO nie będzie Apple !

To dlaczego go nie oddałeś Mini do naprawy jeszcze na gwarancji?

#223 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 maja 2008 - 09:24

Nie ma to jak się obrazić na wadliwy sprzęt, a na gwarancji go nie wymienić na sprawny... Ludzie są dziwni, nie?

#224 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 30 maja 2008 - 09:39

Na razie zmiany na plus: 1) używam SpellCheck i wreszcie mogę bez problemu przełączać język w trakcie pisania majla (w Mail). Poprzednio bywało z tym różnie - czasami musiałem zamknąć Mail i uruchomić ponownie 2) zdaje się, że przestały mi ginąć przychodzące majle przy skrzynce IMAP (też w Mail). Piszę "zdaje się" bo jeszcze nie mam 100% pewności, że to działa zawsze i wszędzie. Pozostałych zmian nie zauważyłem, ale tylko z powodu (1) warto było się przesiadać. Jeśli jeszcze potwierdzi się (2) to już bless. Pozdrawiam

#225 newburt

newburt
  • 354 postów
  • SkądWawa, NDM

Napisano 30 maja 2008 - 10:00

ale Finder jak nie pamietal tak nie pamieta wygladu okna po wyjsciu z niego i powrocie, wkurza mnie to!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych