Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rozkłady jazdy na iPhone w przygotowaniu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
105 odpowiedzi w tym temacie

#76 Pasja

Pasja
  • 4 postów

Napisano 14 października 2008 - 16:41

Ci co się zapisali od dziś mają dostęp:
[url]http://forum.pasjagsm.pl/-vt17571.htm#117137[/url]

#77 nib187

nib187
  • 90 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 października 2008 - 18:17

Jest już wersja testowa :) działa przyjemnie.

#78 nemesis

nemesis
  • 364 postów
  • SkądPoznań/Berlin

Napisano 07 listopada 2008 - 21:30

Mam pytanko, jest wokncu ta wersja gingera na iPhona? Bo nie mam zielonego pojecia.

#79 paparazzo

paparazzo
  • 15 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 10:49

Nie ma jeszcze, ale polecam mój sposób: [url]http://www.myapple.pl/iphone-tutoriale/88658-2-x-3g-rozklad-jazdy-off-line-kazde-miasto.html[/url]

#80 BigJeremy

BigJeremy
  • 2 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 10:55

nie mam zamiaru Jailbreakowac fona, lubie miec wszystko na legalu i i ordzinal:D :P

Podobno Jailbreakowanie iphone jest na legalu, czy się mylę?

#81 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 02 grudnia 2008 - 14:54

Jailbreakowanie JEST LEGALNE

#82 BigJeremy

BigJeremy
  • 2 postów

Napisano 02 grudnia 2008 - 15:58

Jailbreakowanie JEST LEGALNE

Dziękuję że mnie utwierdziłeś w moim przekonaniu! Co prawda autorytetem nie jesteś, jak np. prof. Bartoszewski, ale zdany jestem na twoje słowo. Wiem że na forum była dyskusja na ten temat, ale wydaje mi się, że jeżeli wysnuwamy jakieś twierdzenia to i mamy coś na ich potwierdzenie. Możesz przytoczyć swoje argumenty, bo pisanie czegoś z dużej litery do mnie nie przemawia?

#83 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 02 grudnia 2008 - 16:26

Legalny oznacza zgodny z obowiązującym prawem lub mający moc prawną, w polskim prawie nie ma ustawy/artykułu, który/która to zabraniała a nawet regulowała kwestie modyfikacji oprogramowania na zakupionym urządzeniu. Niejako reguluje to umowa na podstawie której strona zobowiązana jest wykonywać usługi gwarancyjne, tym niemniej złamanie umowy gwarancyjnej poprzez zrobienie jailbreaka jest nadal legalne w świetle prawa polskiego. Złamanie postanowień umowy (jeśli takie były) nie grozi odpowiedzialnością karna, tylko cywilna , ale ponieważ operator/producent nie zawiera w umowie klauzuli o odpowiedzialności cywilnej w razie zrobienia jailbreaka - nie możemy tu mówić o nielegalności

#84 glub

glub
  • 980 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:52

Milion lat mineło i co? iGinger nadal nie istnieje w appstorze.

#85 pitexlatex

pitexlatex
  • 60 postów
  • SkądGdynia

Napisano 07 grudnia 2008 - 20:22

szkoda ze iGinger nie pojawi sie w AppStore tylko na Cydie. Ja wgralem sobie rozklad jazdy w pdf'ie. i tez dziala. tylko troszke sie wgrywa...

#86 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2 857 postów
  • SkądLublin, Poland

Napisano 07 grudnia 2008 - 20:24

Szczerze mówiąc zrobienie takiego rozkładu jazdy na iPhony/iPody Touch nie jest trudne, ale bardzo czasochłonne, więc w grupie kilku osób sami możecie zrobić coś takiego i dać do AppStore, a nie narzekać, że tam tego nie ma ;]

#87 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 grudnia 2008 - 21:27

Milion lat mineło i co? iGinger nadal nie istnieje w appstorze.

Nie będzie "istniał" w App Store - przynajmniej na początku.
Do pobrania będzie dostępny w Cydii. Jak pisze slyv, jeden z autorów:

- iGinger - rozkłady jazy autobusów, będzie dostępny dla iPhone'ów „jailbrekowanych” z firmwarem 1.x jak i 2.x, może kiedyś będzie również w App Store. Program już gotowy, ale z pewnych niezależnych ode mnie względów ciągle niedostępny dla użytkowników.

Co ja mogę powiedzieć... - cierpliwości. :)

#88 januszek

januszek
  • 9 postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 13:08

ginger w Warszawie. Ściągnąlem sobie ginger przez Cydię. Hula aż miło. Niestety rozkład jazdy tylko z Poznania i Białego Stoku. A ja mieszkam w Warszawie. :confused: Wie ktos czy jest ginger dla Warszawy? I skad go ściągnąc? pozdrawiam

#89 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 kwietnia 2009 - 00:07

Dla Warszawiaków mogę polecić jedynie swój skrypt php napisany specjalnie pod iPhone lub bardzo niewygodny i nieaktualny jTimeTable

wystarczy odpalić w safari adres:

http://x.heps.pl/ztm.php

Wadą oczywiście jest to, że sprawa leci przez internet. (koszty, ale to garść kilobajtów, oczekiwanie + bateria)
Zaletą rozwiązania jest zawsze aktualny rozkład.
Zaletą wyróżniającą moje rozwiązanie wśród wszystkich innych rozkładów jest to, że pokazywane jest ZA ILE dany środek transportu przyjedzie. W ten sposób w momencie gdy wychodzę z domu odpalam skrypt i w kilka sekund na dłoni widzę, czy muszę na przystanek się spieszyć, czy nie, czy mam iść na przystanek główny, czy mój alternatywny.

To dopiero wersja alpha - można wyszukiwać w kolejności linia->przystanek, odwrotnie zrobię później.
Niektóre rzeczy mogą nie działać poprawnie, ale powolutku z czasem dziurki łatam.

Ponieważ skrypt napisałem dla własnego użytku, to strona główna zawiera przydatne dla mnie szablony.
Jeśli ktoś ma ochotę, przygotuję także dla niego ze specjalnym spersonalizowanym adresem.

Planuję wprowadzać wiecej udogonień - jak historia, najczęściej wyszukiwane.

Choć obawiam się jedynie krytycznych uwag, skrypt niesamowicie mi na co dzień pomaga i dla mnie działa dobrze, a jak napisałem, stworzyłem go dla siebie.
Ale skoro są potrzebujący rozkładu w Wwie, to mogę skrypt udostępnić.

#90 goodall

goodall
  • 369 postów

Napisano 30 kwietnia 2009 - 00:31

ja jestem potrzebujacy. bardzo fajne. wielki plus. fajnie by bylo móc ustawic automatycznie przypomienie np. 3 min przed odjazdem. pozdro

#91 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 16 maja 2009 - 12:15

...i nieaktualny jTimeTable

Nowe bazy są dostępne na bieżąco pod http://85.222.56.7:8080/filelist.html .

Pozdrawiam

#92 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 20 czerwca 2009 - 02:36

Czy wogóle ten projekt - iGinger jest rozwijany jeszcze ??? Zero aktywności, zero aktualizacji i nowych funkcji. Na dodatek na sofcie iPhona w wersji 3.0 iGinger nie działa... Jakiś progres ? Jakiś czas temu chłopaki z tego foruml chcieli sami zrobic aplikacje z rozkladem MPK Poznan to z tego co pamietam odmówiono pomocy im, mówiąc, że sami to zrobimy. Szło to jak po grudzie, a gdy w końcu to zrobilili to cisza jak makiem zasiał. Ostatni post z sugestiami pisałem na ich forum pół roku temu... Może udostępnijcie źródła programu jeśli nie zamierzacie nic z tym dalej zrobić to może ktoś to tutaj doszlifuje...

#93 Gregory

Gregory

• 2 732 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 20 czerwca 2009 - 10:53

http://x.heps.pl/ztm.php

Wygląda ciekawie, ale mam pewnie zastrzeżenia co do działania.

Pojawiło mi się na ekranie coś takiego:

Godzina: 11:45
Autobus będzie za 3 min (11:51)
Następny za -8 min (11:40)

To „minus osiem” wzbudziło moje podejrzenia. Porównałem z danymi na stronie ZTM, o 11:51
rzeczywiście autobus jest (święto i sobota), ale o 11:40 nie ma, jest tylko w dniu powszednim,
ale on dziś raczej nie przyjedzie. Poza tym 51-45=6, nie 3.

Chyba coś się z tym skryptem popsuło...

#94 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwca 2009 - 12:51

Wygląda ciekawie, ale mam pewnie zastrzeżenia co do działania.

Pojawiło mi się na ekranie coś takiego:

Godzina: 11:45
Autobus będzie za 3 min (11:51)
Następny za -8 min (11:40)

To „minus osiem” wzbudziło moje podejrzenia. Porównałem z danymi na stronie ZTM, o 11:51
rzeczywiście autobus jest (święto i sobota), ale o 11:40 nie ma, jest tylko w dniu powszednim,
ale on dziś raczej nie przyjedzie. Poza tym 51-45=6, nie 3.

Chyba coś się z tym skryptem popsuło...

Tak, to jest jedyna sprawa, która źle działa i mówiąc szczerze, nie poprawiam jej z lenistwa.
Zajmę się tym w dniu dzisiejszym.
Po prostu następny odjazd przez przypadek ściąga zawsze z dnia powszedniego, dlatego działa to dobrze tylko od poniedziałku do piątku.

Btw, wprowadziłem ostatnio parę nowych funkcji - wyszukiwanie po przystanku, pokazywanie na mapie.

A równianie Twoje jest niepoprawnie, bowiem na zegarku skryptu była 11:48.
Zegar skryptu umyślnie się trochę spieszy, bowiem zauważyłem, że bardzo dużo autobusów przyjeżdża przed czasem.

#95 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 20 czerwca 2009 - 13:47

[...]
Zegar skryptu umyślnie się trochę spieszy, bowiem zauważyłem, że bardzo dużo autobusów przyjeżdża przed czasem.

Żałuję, że nie mieszkam w Warszawie :D

#96 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwca 2009 - 16:12

Żałuję, że nie mieszkam w Warszawie :D

Oj, nie wiesz co piszesz.
Nie ma nic gorszego od przyjazdu przed czasem.
Bo sprawdzasz sobie w domu, myślisz: "O, mogę dziś wreszcie zjeść śniadanie bez pośpiechu - autobus za 15 minut". Przychodzisz za 14 i widzisz z daleka, jak właśnie Ci ucieka.
Spóźnienie rozumiem, bo przynajmniej byłem na czas i wiem, że w ciągu 10 minut musi przyjechać.
A tak, mimo że mam info, że za 5 minut, muszę biec, by przypadkiem nie uciekł, bo kierowca nie wiadomo po co gna mimo, że ma obok deski rozdzielczej rewelacyjny elektroniczny licznik, który w prosty sposób pokazuje ile minut jest do przodu lub do tyłu do najbliższego przystanku względem rozkładu. A potem stoisz kwadrans, bo akurat tym razem postanowił się spóźnić :/

Anyway, po jakimś czasie można się nauczyć, że dana linia lubi się spóźniać, a druga spieszyć i potem wiem, że w przypadku jednej 5 minut oznacza za chwilę, a drugiej, że mogę dotrzeć na przystanek dopiero za 10.

=====

Naprawione już pokazywanie następnego przyjazdu.
A także działa historia - ostatnio wyszukiwane.

Zabieram się teraz za szybkie wskazywanie dogodnych połączeń, ale uważam, że niestety tego nie będzie się dało dobrze zrobić.
Przede wszystkim dlatego, że ZTM nie udostępnia (chyba, że nie wiem o tym, że udostępnia) normalnej bazy danych.
Mój skrypt pobiera już przetworzone htmle z serwisu ztm i je odpowiednio obrabia. Niestety trudno z czegoś takiego napisać algorytm, który sprawnie będzie potrafił wyszukiwać połączenia i od razu wskazywać odjazdy :/

Ale spróbuję :D

#97 iKapi

iKapi
  • 256 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 czerwca 2009 - 21:12

Czy wogóle ten projekt - iGinger jest rozwijany jeszcze ??? Zero aktywności, zero aktualizacji i nowych funkcji. Na dodatek na sofcie iPhona w wersji 3.0 iGinger nie działa... Jakiś progres ? Jakiś czas temu chłopaki z tego foruml chcieli sami zrobic aplikacje z rozkladem MPK Poznan to z tego co pamietam odmówiono pomocy im, mówiąc, że sami to zrobimy. Szło to jak po grudzie, a gdy w końcu to zrobilili to cisza jak makiem zasiał. Ostatni post z sugestiami pisałem na ich forum pół roku temu... Może udostępnijcie źródła programu jeśli nie zamierzacie nic z tym dalej zrobić to może ktoś to tutaj doszlifuje...

o tak! iginger dla poznania na 3.0 to cos na co czekam

#98 macendrju

macendrju
  • 358 postów

Napisano 21 czerwca 2009 - 21:30

tak, dolaczam sie do sprawy, czekam na iGinger na 3.0 Pisalem mejla do kolegi z pasji z zapytaniem o termin. Niestety olali mnie i nik nie odpisal, ale moze sprawy ruszą.

#99 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 11:32

tak, dolaczam sie do sprawy, czekam na iGinger na 3.0 Pisalem mejla do kolegi z pasji z zapytaniem o termin. Niestety olali mnie i nik nie odpisal, ale moze sprawy ruszą.

Sądzę, że projekt umarł. Autor milczy niestety.

#100 iPod Touch Maniak

iPod Touch Maniak
  • 640 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 11:52

Ja mógłbym napisać ten program...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych