Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rozkłady jazdy na iPhone w przygotowaniu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
105 odpowiedzi w tym temacie

#101 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 12:04

Oj, nie wiesz co piszesz.
Nie ma nic gorszego od przyjazdu przed czasem.
Bo sprawdzasz sobie w domu, myślisz: "O, mogę dziś wreszcie zjeść śniadanie bez pośpiechu - autobus za 15 minut". Przychodzisz za 14 i widzisz z daleka, jak właśnie Ci ucieka.
Spóźnienie rozumiem, bo przynajmniej byłem na czas i wiem, że w ciągu 10 minut musi przyjechać.
A tak, mimo że mam info, że za 5 minut, muszę biec, by przypadkiem nie uciekł, bo kierowca nie wiadomo po co gna mimo, że ma obok deski rozdzielczej rewelacyjny elektroniczny licznik, który w prosty sposób pokazuje ile minut jest do przodu lub do tyłu do najbliższego przystanku względem rozkładu. A potem stoisz kwadrans, bo akurat tym razem postanowił się spóźnić :/

Anyway, po jakimś czasie można się nauczyć, że dana linia lubi się spóźniać, a druga spieszyć i potem wiem, że w przypadku jednej 5 minut oznacza za chwilę, a drugiej, że mogę dotrzeć na przystanek dopiero za 10.

=====

Naprawione już pokazywanie następnego przyjazdu.
A także działa historia - ostatnio wyszukiwane.

Zabieram się teraz za szybkie wskazywanie dogodnych połączeń, ale uważam, że niestety tego nie będzie się dało dobrze zrobić.
Przede wszystkim dlatego, że ZTM nie udostępnia (chyba, że nie wiem o tym, że udostępnia) normalnej bazy danych.
Mój skrypt pobiera już przetworzone htmle z serwisu ztm i je odpowiednio obrabia. Niestety trudno z czegoś takiego napisać algorytm, który sprawnie będzie potrafił wyszukiwać połączenia i od razu wskazywać odjazdy :/

Ale spróbuję :D

Kiedyś na Palma był przewodas - chłopak pobierał dane tak jak Ty, robił z nich swoją bazę i na niej liczył. Z 60MB robił 140 KB :) Przewodas - Rozklad jazdy komunikacji miejskiej dla Palma

#102 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 23:33

IGinger to bardzo przydatny program, chociaż możnaby zwiększyć jego funkcjonalność o pare opcji takich jak:

- pokazywanie zblizających się czasów odjazdu tramwajów z danego przystanku lub nawet co byłoby bardziej funkcjonalne odliczanie ile czasu zostało do odjazdu w postaci listy np. z przystanku Starołęka w strone X 4 - 3:37 (i się zmniejsza) 12 - 9:44 itd.

- wyszukiwanie najbliższego przystanków wg. GPS (większość i tak posiada pewno teraz model 3G)

- wyszukiwarka połączeń - czyli podajemy ulice startu oraz docelową i wyskakują nam najbliższe połączenia z pobliskiej ulicy do okolic gdzie musimy sie dostać. Coś jak Google Transit offline ;)

Miłoby wiedzieć czy twórcy coś z tych pobożnych życzeń maja zamiar zaimplementować :]

---- Dodano 23-06-2009 o godzinie 00:36 ----
Może ktoś miałby chęć i umiejetności zrobić coś takiego dla Poznania niezaleźnie od projektu iGinger, który wygląda na martwy... Ja gdybym potrafił zrobiłbym, bo mocno usprawniłoby to poruszanie się po mieście :)

#103 DzonLon

DzonLon
  • 403 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 22:43

Przydałoby się to umiecić w appstore a nie w na myapple które nie działa. ;) Trzeba pasjegsm zmobilizować do dalszych prac.

#104 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 25 czerwca 2009 - 19:48

Zmoblizować...?? Jestem za. Nie chce być trochę ironiczny, ale gdy ostatnio się zmobilizowali chyba z pół roku wypuszczali iGinger... Już szybciej ktoś inny by to napisał od nowa, ale moge sie mylić. No chłopaki z pasjagsm pokażcie, że się myle i dajcie znać, że chociaż żyjecie :)

#105 adrianknk

adrianknk
  • 119 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 01 kwietnia 2011 - 22:04

Siemka. Czy bez jailbreak-a moge zainstalować iGinger?

#106 z-x

z-x
  • 31 postów

Napisano 03 kwietnia 2011 - 10:36

A to w ogóle jeszcze działa i rozkład jazdy jest aktualizowany?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych