Rozkłady jazdy na iPhone w przygotowaniu
Posted 14 October 2008 - 16:41
[url]http://forum.pasjagsm.pl/-vt17571.htm#117137[/url]
Posted 15 October 2008 - 18:17
Posted 07 November 2008 - 21:30
Posted 02 December 2008 - 10:49
Posted 02 December 2008 - 10:55
nie mam zamiaru Jailbreakowac fona, lubie miec wszystko na legalu i i ordzinal:D
Podobno Jailbreakowanie iphone jest na legalu, czy się mylę?
Posted 02 December 2008 - 14:54
Posted 02 December 2008 - 15:58
Jailbreakowanie JEST LEGALNE
Dziękuję że mnie utwierdziłeś w moim przekonaniu! Co prawda autorytetem nie jesteś, jak np. prof. Bartoszewski, ale zdany jestem na twoje słowo. Wiem że na forum była dyskusja na ten temat, ale wydaje mi się, że jeżeli wysnuwamy jakieś twierdzenia to i mamy coś na ich potwierdzenie. Możesz przytoczyć swoje argumenty, bo pisanie czegoś z dużej litery do mnie nie przemawia?
Posted 02 December 2008 - 16:26
Posted 07 December 2008 - 19:52
Posted 07 December 2008 - 20:22
Posted 07 December 2008 - 20:24
Posted 07 December 2008 - 21:27
Nie będzie "istniał" w App Store - przynajmniej na początku.Milion lat mineło i co? iGinger nadal nie istnieje w appstorze.
Do pobrania będzie dostępny w Cydii. Jak pisze slyv, jeden z autorów:
Co ja mogę powiedzieć... - cierpliwości.- iGinger - rozkłady jazy autobusów, będzie dostępny dla iPhone'ów „jailbrekowanych” z firmwarem 1.x jak i 2.x, może kiedyś będzie również w App Store. Program już gotowy, ale z pewnych niezależnych ode mnie względów ciągle niedostępny dla użytkowników.
Posted 19 January 2009 - 13:08
Posted 30 April 2009 - 00:07
wystarczy odpalić w safari adres:
http://x.heps.pl/ztm.php
Wadą oczywiście jest to, że sprawa leci przez internet. (koszty, ale to garść kilobajtów, oczekiwanie + bateria)
Zaletą rozwiązania jest zawsze aktualny rozkład.
Zaletą wyróżniającą moje rozwiązanie wśród wszystkich innych rozkładów jest to, że pokazywane jest ZA ILE dany środek transportu przyjedzie. W ten sposób w momencie gdy wychodzę z domu odpalam skrypt i w kilka sekund na dłoni widzę, czy muszę na przystanek się spieszyć, czy nie, czy mam iść na przystanek główny, czy mój alternatywny.
To dopiero wersja alpha - można wyszukiwać w kolejności linia->przystanek, odwrotnie zrobię później.
Niektóre rzeczy mogą nie działać poprawnie, ale powolutku z czasem dziurki łatam.
Ponieważ skrypt napisałem dla własnego użytku, to strona główna zawiera przydatne dla mnie szablony.
Jeśli ktoś ma ochotę, przygotuję także dla niego ze specjalnym spersonalizowanym adresem.
Planuję wprowadzać wiecej udogonień - jak historia, najczęściej wyszukiwane.
Choć obawiam się jedynie krytycznych uwag, skrypt niesamowicie mi na co dzień pomaga i dla mnie działa dobrze, a jak napisałem, stworzyłem go dla siebie.
Ale skoro są potrzebujący rozkładu w Wwie, to mogę skrypt udostępnić.
Posted 30 April 2009 - 00:31
Posted 16 May 2009 - 12:15
...i nieaktualny jTimeTable
Nowe bazy są dostępne na bieżąco pod http://85.222.56.7:8080/filelist.html .
Pozdrawiam
Posted 20 June 2009 - 02:36
Posted 20 June 2009 - 10:53
Wygląda ciekawie, ale mam pewnie zastrzeżenia co do działania.
Pojawiło mi się na ekranie coś takiego:
Godzina: 11:45
Autobus będzie za 3 min (11:51)
Następny za -8 min (11:40)
To „minus osiem” wzbudziło moje podejrzenia. Porównałem z danymi na stronie ZTM, o 11:51
rzeczywiście autobus jest (święto i sobota), ale o 11:40 nie ma, jest tylko w dniu powszednim,
ale on dziś raczej nie przyjedzie. Poza tym 51-45=6, nie 3.
Chyba coś się z tym skryptem popsuło...
Posted 20 June 2009 - 12:51
Wygląda ciekawie, ale mam pewnie zastrzeżenia co do działania.
Pojawiło mi się na ekranie coś takiego:
Godzina: 11:45
Autobus będzie za 3 min (11:51)
Następny za -8 min (11:40)
To „minus osiem” wzbudziło moje podejrzenia. Porównałem z danymi na stronie ZTM, o 11:51
rzeczywiście autobus jest (święto i sobota), ale o 11:40 nie ma, jest tylko w dniu powszednim,
ale on dziś raczej nie przyjedzie. Poza tym 51-45=6, nie 3.
Chyba coś się z tym skryptem popsuło...
Tak, to jest jedyna sprawa, która źle działa i mówiąc szczerze, nie poprawiam jej z lenistwa.
Zajmę się tym w dniu dzisiejszym.
Po prostu następny odjazd przez przypadek ściąga zawsze z dnia powszedniego, dlatego działa to dobrze tylko od poniedziałku do piątku.
Btw, wprowadziłem ostatnio parę nowych funkcji - wyszukiwanie po przystanku, pokazywanie na mapie.
A równianie Twoje jest niepoprawnie, bowiem na zegarku skryptu była 11:48.
Zegar skryptu umyślnie się trochę spieszy, bowiem zauważyłem, że bardzo dużo autobusów przyjeżdża przed czasem.
Posted 20 June 2009 - 13:47
[...]
Zegar skryptu umyślnie się trochę spieszy, bowiem zauważyłem, że bardzo dużo autobusów przyjeżdża przed czasem.
Żałuję, że nie mieszkam w Warszawie
Posted 20 June 2009 - 16:12
Żałuję, że nie mieszkam w Warszawie
Oj, nie wiesz co piszesz.
Nie ma nic gorszego od przyjazdu przed czasem.
Bo sprawdzasz sobie w domu, myślisz: "O, mogę dziś wreszcie zjeść śniadanie bez pośpiechu - autobus za 15 minut". Przychodzisz za 14 i widzisz z daleka, jak właśnie Ci ucieka.
Spóźnienie rozumiem, bo przynajmniej byłem na czas i wiem, że w ciągu 10 minut musi przyjechać.
A tak, mimo że mam info, że za 5 minut, muszę biec, by przypadkiem nie uciekł, bo kierowca nie wiadomo po co gna mimo, że ma obok deski rozdzielczej rewelacyjny elektroniczny licznik, który w prosty sposób pokazuje ile minut jest do przodu lub do tyłu do najbliższego przystanku względem rozkładu. A potem stoisz kwadrans, bo akurat tym razem postanowił się spóźnić :/
Anyway, po jakimś czasie można się nauczyć, że dana linia lubi się spóźniać, a druga spieszyć i potem wiem, że w przypadku jednej 5 minut oznacza za chwilę, a drugiej, że mogę dotrzeć na przystanek dopiero za 10.
=====
Naprawione już pokazywanie następnego przyjazdu.
A także działa historia - ostatnio wyszukiwane.
Zabieram się teraz za szybkie wskazywanie dogodnych połączeń, ale uważam, że niestety tego nie będzie się dało dobrze zrobić.
Przede wszystkim dlatego, że ZTM nie udostępnia (chyba, że nie wiem o tym, że udostępnia) normalnej bazy danych.
Mój skrypt pobiera już przetworzone htmle z serwisu ztm i je odpowiednio obrabia. Niestety trudno z czegoś takiego napisać algorytm, który sprawnie będzie potrafił wyszukiwać połączenia i od razu wskazywać odjazdy :/
Ale spróbuję
Posted 21 June 2009 - 21:12
o tak! iginger dla poznania na 3.0 to cos na co czekamCzy wogóle ten projekt - iGinger jest rozwijany jeszcze ??? Zero aktywności, zero aktualizacji i nowych funkcji. Na dodatek na sofcie iPhona w wersji 3.0 iGinger nie działa... Jakiś progres ? Jakiś czas temu chłopaki z tego foruml chcieli sami zrobic aplikacje z rozkladem MPK Poznan to z tego co pamietam odmówiono pomocy im, mówiąc, że sami to zrobimy. Szło to jak po grudzie, a gdy w końcu to zrobilili to cisza jak makiem zasiał. Ostatni post z sugestiami pisałem na ich forum pół roku temu... Może udostępnijcie źródła programu jeśli nie zamierzacie nic z tym dalej zrobić to może ktoś to tutaj doszlifuje...
Posted 21 June 2009 - 21:30
Posted 22 June 2009 - 11:32
tak, dolaczam sie do sprawy, czekam na iGinger na 3.0 Pisalem mejla do kolegi z pasji z zapytaniem o termin. Niestety olali mnie i nik nie odpisal, ale moze sprawy ruszą.
Sądzę, że projekt umarł. Autor milczy niestety.
Posted 22 June 2009 - 11:52
3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users