Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Google Maps Offline

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
449 odpowiedzi w tym temacie

#376 flash608

flash608
  • 217 postów
  • SkądToruń

Napisano 04 marca 2009 - 22:59

Powiem Ci tak... działało, działało i przestało działać i dodam, że nie tylko jak tak miałem i o tym pisałem, tak więc jak mniemam jesteś kolejną osobą, której to nie działa/przestało działać.

#377 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 04 marca 2009 - 23:14

A po co wrzucasz spakowane te pliki? Nie przypominam sobie żeby miały być one spakowane.

#378 industrial-usagi

industrial-usagi
  • 83 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 marca 2009 - 08:14

Jak wrzuce do katalogi maps niespakowane pliki to aplikacja sie nie odpala, jak zrobie w katalogu maps kataloga np krk i tam wrzuce te pliki to mam to samo. Najdziwniejsze jest to ze kilka dni temu robilem restore iphona i wczesniej na sofcie 2.2.1 wszystko chodzilo ladnie stad moje wielkie zdiwienie. Mozliwe ze w miedzyczasie byl jakis update Offline Maps i moze to to ale nie wiem wiec spekuluje.

#379 industrial-usagi

industrial-usagi
  • 83 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 marca 2009 - 14:16

Problem rozwiazany restore bez backupu zalatwil sparawe, prwdopodobnie cos co zainstalowalem klocilo sie z OM. A z innej bezki co z pomyslem na stworzenie bazy map polskich i nietylko polskich map miast. Zblizaja sie wakacje i fajnie jadac zwiedzac np Paryz nie musice matwic sie ze nabije nam rachunek jak bedziemy korzystac z netu za granica. Moja propozycja to byz zrobis osobny wątek a którym posiadacze/autirzy map wrzycali by linki do map. Proponuje by temat z mapa zaczymal sie od [Nazwa miasta, stopień powiekszenia; nr softu] i dalej jak juz kto woli. Juz patrzac na ten watek widac ze mamy tu mapy kilku miast a i jedna mape Polski, fajny bylo by to uporzatkowac. Co wy na to?

#380 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 14 marca 2009 - 16:54

Czy ktoś się spotkał ze znikaniem map? :| Mam mapę, którą wrzuciłem kilka stron wcześniej i działała bardzo dobrze. A wczoraj jakby 90% mapy nie było. Nie wszystkie obszary były, a jeżeli były to nie wszystkie zbliżenia. Nic z mapami nie robiłem, a co dziwne w tych miejscach mapa była pełna wcześniej.

#381 wojnar

wojnar
  • 19 postów

Napisano 14 marca 2009 - 17:34

moze trzeba mape tym przejechac?:

Mapv4v5Converter

Dołączona grafika

[url=http://imapsmanager.com/mapConverter/mapConverter.htm]iMapsManager[/url]

#382 joseph999

joseph999
  • 3 postów

Napisano 07 kwietnia 2009 - 19:31

a ja mam inny problem robię wszystko tak jak koledzy piszecie i gdy chcę przerobić mapę na iphon-a wyskakuje mi komunikat OUTPUT DIRECTORY IS ALREADY THERE Ktoś mi pomoże?

#383 flash608

flash608
  • 217 postów
  • SkądToruń

Napisano 07 kwietnia 2009 - 19:48

W programie musisz wybrać katalog, który jeszcze nie istnieje.

#384 joseph999

joseph999
  • 3 postów

Napisano 07 kwietnia 2009 - 20:40

W programie musisz wybrać katalog, który jeszcze nie istnieje.

wielkie dzięki za pomoc

---- Dodano 08-04-2009 o godzinie 11:47 ----

Jeśli chodzi o ulice to starą metodą, czyli wchodzimy na stronę openstreetmap.org, tam na mapie znajdujemy obszar z którego chcemy pobrać ulice, niestety obszar nie może być za duży (wyskoczy nam wtedy error przy próbie ściągania)
Totutrial na YT: [url=http://www.youtube.com/watch?v=jPHOkVN5Gjg&]YouTube - Offline Street Seach on iPhone[/url]

- u góry wybieramy export
- w bocznym menu zaznaczamy openstreetmap XML data
- ściągamy mapę i zapisujemy na dysku
- teraz potrzebujemy program który przerobi nam ten plik na plist: [url]http://nambrot.com/index.php/index.php?option=com_ionfiles&func=download&fileid=2[/url]
- uruchamiamy plik Windows.bat (plik z ulicami kopiujemy do katalogu gdzie znajduje się plik Windows.bat) Użytkownicy maców używają pliku MAC.sh ( CHYBA! nie mam maca więc nie wiem na sto procent ;])
- wykonujemy polecenia
- plik który otrzymujemy nazywamy Bookmarks.plist i podmieniamy ten znajdujący się w var/mobile/library/maps
- na stronie [url=http://nambrot.com/index.php/home/49?task=view]How To Create Offline Street Search Files?[/url] wszystko jest opisane po angielsku

Przy wyszukiwaniu ulicy mapa może nam zniknąć gdy znajdzie nam ulice, wystarczy palcami zmienić odległość na dalszą i wszystko jest wporządku. Nie ma żadnych problemów.
Sposób znalazłem na jakimś singapurskim forum. Ci którzy robili coś podobnego za czasów Maps Offline nie będą mieć problemów.

Czy ktoś bawił się tymi ulicami?
Ja nie mogę ściągnąć ze strony openstreetmap.org pliku.
Może jest inny sposób aby móc offline wyszukiwać nazwy ulic?

#385 Tomzik87

Tomzik87
  • 1 016 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 kwietnia 2009 - 18:10

znalazlem program openstreet map retriever ktory sciaga nazwy ulic itd moze da rade polaczyc ten program z offline maps i sciagnac wiekszy obszar niz kawalem lub 1 miasto?Download OpenStreet Maps Retriever 3.2 Free Trial - Download openstreet maps

#386 joseph999

joseph999
  • 3 postów

Napisano 14 kwietnia 2009 - 12:19

no faktycznie jest ten programik, ale jakoś nic mi się nie udało ciekawego wyłuskać z niego. Dalej nie mam na offlinie wyszukiwania ulic a szkoda.

#387 appledisaster

appledisaster
  • 9 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 13:46

Maps nie działa po zmianie softu iPhona na FW 2.2.1

Witam

Miałem wgrany soft 2.2 i ładnie wszystko działało.

Korzystałem z GMDL w celu utworzenia map, później za poradą [url=http://code.google.com/p/iphoneofflinemap/]iphoneofflinemap - Google Code[/url] korzystałem z konwertera [url=http://imapsmanager.com/mapConverter/mapConverter.htm]iMapsManager[/url]
WSZYSTKO BYŁO SUPER

... coś mnie podkusiło do uaktualnienia wersji do 2.2.1 i Mapy przestały działać:
- aplikacja OfflineMaps wydaje się działać poprawnie, znajduje mapę którą umieściłem wcześniej w folderze Maps, mogę ją wczytać poleceniem Link
- niestety w aplikacji Mapy nie pojawia się jak kiedyś wczytana offline mapa
- aplikacja Mapy działa wolno nawet gdy jestem online, czasem nie działają duże zbliżenia (wcześniej było OK)

Kto spotkał się u siebie z takim problemem i czy go rozwiązał?

Może wyjdzie jakiś nowy Fix na buga... sam już nie wiem jak sobie z tym poradzić... downgrade'a nie wchodzi raczej w grę :P

#388 flash608

flash608
  • 217 postów
  • SkądToruń

Napisano 21 kwietnia 2009 - 14:45

Tak, pare osób spotkało się już z takim problemem (w tym ja), niestety nikt go jeszcze nie rozwiązał.

#389 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 15:14

Tak, pare osób spotkało się już z takim problemem (w tym ja), niestety nikt go jeszcze nie rozwiązał.

Jak to nikt? Przecież powyżej wspomniano o konwerterze. U mnie również na 2.2.1 mapy nie działaly. Potraktowałem je jednak wyżej wymienionym program i wszystko śmiga jak trzeba.

#390 flash608

flash608
  • 217 postów
  • SkądToruń

Napisano 21 kwietnia 2009 - 16:39

adrianopel - pare stron wcześniej pisałem, że GMO działało mi i działało, po czym nagle przestało. Ja dalej siedze na 2.2

#391 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 19:21

No cóż, zobaczymy. U mnie póki co wszystko działa choć od przesiadki mineło około 2 tygodni więc troche za krótko, żeby jednoznacznie ocenić.

#392 appledisaster

appledisaster
  • 9 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 19:54

Jak to nikt? Przecież powyżej wspomniano o konwerterze. U mnie również na 2.2.1 mapy nie działaly. Potraktowałem je jednak wyżej wymienionym program i wszystko śmiga jak trzeba.

Przecież napisałem, że korzystam z convertera... mimo to lipa.
Działa komuś pod softem 2.2.1?

#393 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 20:13

Jak korzystasz z konwertera tak samo jak czytasz to nic dziwnego. Przecież napisałem wyżej, że u mnie tez był problem po czym skorzystałem z konwertera i mapy chodzą. Flash608 napisał zresztą, że u niego też chodziło ale w pewnym momencie przestało. Jak u mnie coś takiego nastąpi to nie omieszkam o tym poinformować. Na razie jest ok. A czemu u Ciebie nie działa to już nie stwierdzę. Może używaliśmy innych wersji GMDL.

#394 appledisaster

appledisaster
  • 9 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 08:09

Jak korzystasz z konwertera tak samo jak czytasz to nic dziwnego.

:-x

korzystam tak jak należy... to, że Tobie działa a korzystasz z tego samego softu co ja to chyba znaczy, że mam prawo dociekać na czym polega różnica i gdzie leży błąd... po co od razu oceniać ludzia :P

#395 appledisaster

appledisaster
  • 9 postów

Napisano 23 kwietnia 2009 - 15:16

Sprawdziłem dokładnie... utworzyłem nowe mapy używając starych wersji narzędzi (GMDL, map_converter - tych co w przeszłości) ...dalej nie działa. WNIOSEK: problem leży po stronie wersji softu iPhona 2.2.1 ! Jeśli ktoś zrobił update'a z wersji 2.2 do 2.2.1 i działają mu mapy w wersji offline (z GMDL) to proszę o wskazówki :grin:

#396 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 23 kwietnia 2009 - 17:07

Ja zrobiłem update z 2.0.1 do 2.2.1 i u mnie działają. Wykorzystywałem GMDL w wersji 0.5.08b build 28141. Potem konwerterem w wersji 1.2.1 potraktowałem mapy. Działa? Działa

#397 Gość_Kalokagathii_*

Gość_Kalokagathii_*

Napisano 02 maja 2009 - 07:44

Witam, takie małe pytanka: - Czy da się jakoś połączyć kilka map ściągniętych za pomocą Google Maps Download Tool ? Bo jak wiadomo w tym programie nie da się ustawić by np. Polska była w centrum kadru, tylko ucina wzdłuż mniej więcej lini Łódź- Elbląg. Chyba że ja o czymś nie wiem? Kolejne pytanko to Czy u was jak ściągacie za pomocą GMDT, to nawet jak zaznaczycie jakie części mapy chcecie pobrać, to i tak pobiera wszystko na co było wykadrowane ? U mnie to nie działa te wybieranie obszaru, bo i tak choćbym zaznaczył tylko jeden kwadrat to i tak ściągnie mi wszystko co było widoczne w podglądzie, wraz ze wszystkimi przybliżeniami... Czyli ściąga mi się conajmniej 30 Giga Polski z 1x zoomem wraz z okolicami (Wszystkich naszych sąsiadów granicznych, prawie całe morze Bałtyckie, nawet Danie i kawałek Londynu), jeśli bym chciał wykadrować tylko Polskę...

#398 flash608

flash608
  • 217 postów
  • SkądToruń

Napisano 02 maja 2009 - 11:54

Witam, takie małe pytanka:

- Czy da się jakoś połączyć kilka map ściągniętych za pomocą Google Maps Download Tool ?
Bo jak wiadomo w tym programie nie da się ustawić by np. Polska była w centrum kadru, tylko ucina wzdłuż mniej więcej lini Łódź- Elbląg. Chyba że ja o czymś nie wiem?

Kolejne pytanko to Czy u was jak ściągacie za pomocą GMDT, to nawet jak zaznaczycie jakie części mapy chcecie pobrać, to i tak pobiera wszystko na co było wykadrowane ?
U mnie to nie działa te wybieranie obszaru, bo i tak choćbym zaznaczył tylko jeden kwadrat to i tak ściągnie mi wszystko co było widoczne w podglądzie, wraz ze wszystkimi przybliżeniami... Czyli ściąga mi się conajmniej 30 Giga Polski z 1x zoomem wraz z okolicami (Wszystkich naszych sąsiadów granicznych, prawie całe morze Bałtyckie, nawet Danie i kawałek Londynu), jeśli bym chciał wykadrować tylko Polskę...

1. Nie da się
2. Nie, u mnie pobierał w powiększeniu tylko zaznaczone fragmenty

Od siebie polecę xGPS, wygodniejszy, więcej opcji itd. Opis xGPS oczywiście znajduje się na forum.

#399 Gość_Kalokagathii_*

Gość_Kalokagathii_*

Napisano 02 maja 2009 - 13:30

Korzystałem z xGPS ale on tylko pobierał mapę na tym przybliżeniu na którym był, a to mnie nie zadowala : p

2. Nie, u mnie pobierał w powiększeniu tylko zaznaczone fragmenty

A zmieniałeś jakieś ustawienia czy coś takiego ? Jaką wersje GMDT masz jeśli można wiedzieć ?

#400 flash608

flash608
  • 217 postów
  • SkądToruń

Napisano 02 maja 2009 - 13:59

Szczerze to Ci nie powiem, bo już dawno się przesiadłem na xGPS. Widzę, że nie interesowałeś się ostatnio xGPS, który to znacząco się poprawił. Jest manager do pobierania map pod winde, można ściągać wybrane powiększenia itd. natomiast w samym programie dodano m.in. nawigację głosową, wyznaczanie map online, pamięć wyznaczonych wcześniej tras w trybie offline i wiele innych. Moim zdaniem warto się przesiąść na xGPS ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych