Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nokia 5800 XpressMedia, fiński iPhone

• Please log in to reply
148 replies to this topic

#101 mgal

mgal
  • 7 posts

Posted 11 August 2009 - 10:35

dlaczego cię dziwi, że pomimo kilku wad ktoś może być zadowolony z telefonu nokia 5800?

gdzie scurvy_shadow napisał, że dziwi go zadowolenie kogoś z 5800?

Według mnie największą zaletą Iphona jest AppStore i moim zdaniem to przede wszystkim decyduje podczas wyboru tego telefonu.

#102 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 August 2009 - 11:16

jesteś typowym szczęśliwym użytkownikiem iphona. czego nie ma, to mi nie przeszkadza. jak aplle coś dołoży to uznam to za objawienie... szkoda słów!

a javę ma? :-)

Dla mnie bylo to dosc jednoznaczne. Tak, to czego nie ma jest mi nie potrzebne. Gdyby mi bylo nie mialbym tego telefonu. Czy to jakas kosmiczna filozofia?
Mowiac, ze ni bedziesz wymieniac bo wszyscy na tym forum sa glusi, obrazasz nas. Jesli chcesz w ten sposob rozmawiac to oczywiscie ja takze moge, mowiac ze jestes dzieciakiem neo narzekajcym ze jego telefon nie ma kamerki 3g ktorej przeciez I TAK NIKT NIE UZYWA!!!!
Uogolnienia sa nie mile wiec powstrzymaj sie od nich.

Gdyby iphone nie mial funkcji smsowania badz laczenia sie z telefonem to wtedy mozna go skreslac. Jednak wiekszosc Twoich argumentow jest subiektywnymi uczuciami zwiazanymi z pewnymi rozwiazaniami. Setki tysiecy ludzi lubi te rozwiazania. Inni nie. Mowienie, ze iphone jest do dupy bo nie dziala tak jak ja bym chcial to tak jak ja bym powiedzial ze nokia jest zjebana dla tego, ze nie parzy mi kawy rano.
Podobne rozwazania...

#103 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 11 August 2009 - 11:21

Ja mam iPhona od niedawna, mam tez starego niezniszczalnego Szajsunga E360. iPhone ma wiele brakow, ale wydaje mi sie, ze to oburzenie ludzi ktorzy go krytykuja (bo w wiekszosci przypadkow jest to oburzenie, nie oszukujmy sie) wynika z jakiegos takiego zawodu. Kupili telefon ktory stal sie legenda, i nie dostali tego czego potrzebowali. Rozumiem ze mozna sie wkurzyc po wydaniu 2tys na telefon ktory okazuje sie z enie ma BT. Ale na litosc boska, jak mozna nawet nie sprawdzic co ma aparat kupujac go za 2tys?!!! Chyba ze ktos ma za duzo kasy. To ze jakis tam tel ma multum funkcji, jeszcze nic nie znaczy. Kwestia jest to jak sie z tego korzysta. Moje Blackberry 8800 tez mialo BT i co z tego skoro nie dalo sie nawet przeslac kilku plikow naraz? OS skutecznie uniemozliwial jakakolwiek prace. Synchro tylko z windowsem jesli chesz cokolwiek wgrac (w dodatku windows nie bylby soba gdyby cos na nim zadzaialalo - nie slyszalam nigdy zeby komus synchro z iTunesem nie zadzialalo). iPhone ma multum wad, dla niektorych BT jest podstawa, dla mnie np BT jest przegrana technologia ktora na sile sie ludziom wciska (gdyby byl potrzebny i dobry to pomimo cen by sie przyjal a jak spojrzec na rynek, niestety nie przyjal sie - myszy na BT mozna policzyc na palcach reki, sluchawki etc sa drogie, bo nikt tego nie kupuje etc etc.). Ale rozumiem ze komus moze sie to przydawac, wg mnie to pomylka, przyszloscia wg mnie jest WIFI. moglabym wymieniac co mnie osobiscie wkurza w iPhone ale to sa w gruncie rzeczy drobiazgi. Muzyczny to on nie jest - chcesz przelaczyc utwor w tramwaju : 1 upewnij sie ze w poblizu nie ma rumunow i zlodziei 2 wyciagnij telefon 3 otworz futeral 4 home button 5 slide to unlock 6 uff! dotarlismy! FORWARD! i za kazdym razem to samo. Shake to shuffle nie dziala z tego co zauwazylam gdy tel jest locked (ale moze sie myle). Takze, telefon nigdy nie bedzie odtwarzaczem a odtwarzacz nigdy nie bedzie telefonem. Tak samo jak GPS - niby jest ale lepiej miec osobne urzadzenie. W przypadku iPhona nie jest to wg mnie telefon nawet (bo wygodniejszy jest dla mnie moj Szajsung w tej kwestii z przewygodna klapka) iPhone to przede wszystkim INTERNET. Tego nie bije zaden inny aparat. A cala reszta- telefon, ipod, i rzesza aplikacji to DODATKI. (bardzo wygodnie rozwiazane jest jeszcze SMSowanie) I taka jest idea iPhona, nie ma co z tym walczyc tylko trzeba sie z tym liczyc kupuajc to urzadzenie. Ja je kupila ze wzgledu na SMSy i Safari wlasnie. W safari mam wszystko - Dropbox z plikami, mail, itd. Jezeli ktos chce telefonu do dzwonienia to na boga nie bierzcie iPhona. Jezeli szukacie mobilnego internetu - nie bierzcie nic innego niz Iphone.

#104 zibirz69

zibirz69
  • 63 posts

Posted 11 August 2009 - 11:24

...obrazasz nas...

wybrałem tylko ten fragment, możesz interpretować mój wybór w dowolny sposób. zwisa mi to!
polemika na poziomie, też nie grzeszysz. pozdrawiam!

#105 anti8

anti8
  • 148 posts
  • SkądBytom

Posted 11 August 2009 - 11:29

widzisz, odpowiadam na argumenty. anti8 szuka wyłącznie pyskówki, dlatego dostaje czego potrzebuje.

Jak mi odpowiadasz na argumenty?

Nie powiedziales nam po co Ci bt, bo co dostep do plikow systemowych, po co 2 kamera..

Mysle, ze wpadlem na rozwiazanie problemu zibirz69. Sadzac po nicku jestes wlasnie ok 40-tki. U mezczyzn jak kazdy wie jest to czas kryzysu wieku sredniego.. W tym wieku, duza czesc mezczyzn zaczyna diametralnie zmieniac swoje poglady, jednym z objawow jest udowadanianie wszystkim swoich racji, duzo tez zaczyna szukac nowych pasji np w nowinkach technicznych.. lub tez interesowac sie sportowymi samochodami..

zibirz69 moze powinienes cos wiecej o tym poczytac?

#106 zibirz69

zibirz69
  • 63 posts

Posted 11 August 2009 - 12:07

...nowinkach technicznych...

taką właśnie nowinką jest nokia 5800, w pełni funkcjonalny dotykowy telefon komórkowy.

nie będę się odnosił do twoich natrętnych i nic nie wnoszących zaczepek, żal!

#107 anti8

anti8
  • 148 posts
  • SkądBytom

Posted 11 August 2009 - 12:09

kryzys wieku średniego jak nic! :D

#108 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 August 2009 - 15:12

taką właśnie nowinką jest nokia 5800, w pełni funkcjonalny dotykowy telefon komórkowy.

nie będę się odnosił do twoich natrętnych i nic nie wnoszących zaczepek, żal!

wow. Argumentacja wybitna. iPhone 3Gs takze jest suber bajeranckim i w pelni funkcjonalnym telefonem komorkowym. I co? Lyso Ci chlopie...

(pogoda psuje sie i juz mi odwala w tak idiotycznych przepychankach...)

#109 zibirz69

zibirz69
  • 63 posts

Posted 11 August 2009 - 15:18

...pogoda psuje sie i juz mi odwala w tak idiotycznych przepychankach...

wątpię, żeby był to wynik pogody chłopcze ;)

#110 Przemo_c

Przemo_c
  • 254 posts
  • SkądPoznań/Warszawa

Posted 11 August 2009 - 15:20

Pomijając Nokię 5800; właśnie stałem się posiadaczem megoa, wypasionego, telefonu, komunikator i wogóle cuda ;) N97 (produkcji Nokia, żeby nie było wątpliwości). I pommo tego, że ma javę, dwie kamery, widgety i jakieś inne cudeńka, za chwilkę odłożę go na półkę i znów w kieszeni zostanie mi iP3Gs i iP3G. moje problemy z Nokią (i innymi posiadanym w międzyczasie telefonami) to: 1. brak stabilności systemu (N97 zresetowała mi się przy robieniu zdjęć, E90 przy uruchamianiu nawigacji, BlackBerry Bold potrafi się zresetować bez podania przyczyn, o HTC Touch Pro nie będę wspominał) 2. Ovi Store to dla mnie jedna wielka pomyłka, muszą dużo popracować nad tym, żeby to choć trochę przypominało AppStore 3. Jasność i czytelność systemu i jego funkcjonowania P.

#111 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 August 2009 - 15:37

zibirz69, zaczynasz wchodzic w granice miedzy dowcipem a obrazeniem kogos. Liczba przy nazwie moze swiadczyc o twym wieku badz pozycji seksualnej. Przyrostka '69' uzywaja czesto dzieciaki z brakiem pomyslu na nick. Osobiscie Cie nie obrazam, nie naskakuje na Twa inteligencje ani na to czy jestes zapatrzony w jakis produkt. Ty to wszystko w mniejszy lub wiekszy sposob zrobiles wzgledem mnie. Nie przepadam gdy ktos mnie obraza wiec z laski swojej pochamuj sie.

#112 bezybezy

bezybezy
  • 603 posts

Posted 11 August 2009 - 15:58

brak w pełni funkcjonalnej nawigacji... można by długo wymieniać.

I znowu swoje! Ręce opadają. Czy Ty wiesz o czym piszesz? Jeszcze ktoś to przeczyta i na prawdę tak pomyśli. Może zdefiniuj w pełni FUNKCJONALNĄ nawigację. Resztę też wymień - setny raz.
Proponuję zamknąć już ten wątek, bo zalatuje trollowaniem.

#113 anti8

anti8
  • 148 posts
  • SkądBytom

Posted 11 August 2009 - 16:03

scurvy_shadow, zaraz Ci odpisze ze: "żal" , "szkoda slow", "żenujący jesteś" "...no coment!" albo "zwisa mi to!" Juz dawno jestem za tym zeby zamknac ten temat

#114 zibirz69

zibirz69
  • 63 posts

Posted 11 August 2009 - 16:13

zgadza się, ja także jestem za zamknięciem tego tematu. niczego nowego od iboys już się nie dowiemy.

proponuję lekturę testów telefonu Nokia 5800 XpressMedia. przykładowo:

Test telefonu Nokia 5800 XpressMusic - TELEPOLIS.PL

nie twierdzę, że ten telefon jest szczytem możliwości firmy nokia w segmencie tzw. telefonów z dotykiem. wydaje się jednak w wielu aspektach szczytem nie do osiągnięcia dla iphona. obecnie za sprawą gadżetu apple jest moda i spore zapotrzebowanie użytkowników na tego rodzaju telefony. wystarczy spojrzeć na nową pozycję samsunga omnia hd z symbianem s60v5. co przyniesie przyszłość...? czas pokaże, jednak czuję, że czasy wyjątkowości gadżetu apple już dawno minęły i nie warto się o to spierać.

#115 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 August 2009 - 16:31

I znow oswiecasz "iboyow" swoja madroscia, ze czasy swietnosci mimnely i nie ma sie o to co spierac... Czy minelo zainteresowanie na szczescie decyduje szeroko zrozumiany rynek a nie Twoja skromna osoba. Ilosc sprzedanych telefonow (jednego tak naprawde modelu) ma sie nijak do jakiejkolwiek nokii tudziez SE. Polska jest kompletnie czarna dziura jesli chodzi o swiadomosc istnienia firmy Apple (spotykam sie z tym na co dzien w pracy) a nawet u nas ten telefon wywolal tak wielki szal. Oczywiscie, nie swiadczy to o tym, ze telefon jest dobry, jednakze... Jest to swoisty sukces, marketingowo produkcyjny. Co do recenzji, poczytaj je patrzac na to czy telefon wygrywa na tych samych plaszczyznach na ktore naciska iP. Przegladanie internetu, gry, ipod, synchronizacja, Appstore. Oczywiscie, jesli wladuja do nowej nokii maszynke do golenia i powiedza, ze ten telefon jest lepszy od iP bo on jej nie ma to beda mieli racje. Tyle czy na pewno? To tak jak z porownywaniem nokii 3310 do ip'ka. Bylo mase takich grafik. Wybiorcze porownywanie tudziez, nastawianie sie na zupelnie inne funkcje o niczym nie swiadczy. To tak jakbym porownal sportowe autko z jeep'em. I powiedzial, ze ktores jest ogolnie lepszym autem poniewaz drugie nie robi czegos. Jest to po prostu bezsensowne. Nokia jest w swojej klasie napewno dobrym telefonem. W pewnych opcjach zapewne przewyzsza iP, ale to tez dlatego, ze te funkcje ma bardziej rozbudowane. Z innymi wygrywa iP. I caly czas wiekszosc uzytkownikow mowi Ci, ze do ich zastosowan idealny jest iPhone a Ty ich za to obrazasz... Ja wiem, ze moje argumenty to "zal" badz cokolwiek innego wiec nawet nie oczekuje odpowiedzi. Pozdrawiam cieplo.

#116 zibirz69

zibirz69
  • 63 posts

Posted 11 August 2009 - 16:46

...Nokia jest w swojej klasie napewno dobrym telefonem. W pewnych opcjach zapewne przewyzsza iP, ale to tez dlatego, ze te funkcje ma bardziej rozbudowane...

dokonujemy mniej lub bardziej świadomych wyborów. jak już kupię ten telefon, to podzielę się moimi wrażeniami. może nawet pokuszę się o test tego telefonu na forum. będzie tylko mały problem, moja córka używa teraz iphona i coraz częściej się upomina o nokie 5800.

...a Ty ich za to obrazasz...

scurvy_shadow, tak się akurat składa, że to ja jestem atakowany za samo podnoszenie tego tematu. nikogo nie obrażam, po prostu nie jestem typowym katolikiem i nie nadstawiam drugiego policzka.

Pozdrawiam cieplo.

kolejne testy, warto poczytać :

Nokia 5800 XpressMusic - test telefonu

Nokia 5800 XpressMusic - test KomórkoManiaKa | KomorkoManiaK.pl

#117 Przemo_c

Przemo_c
  • 254 posts
  • SkądPoznań/Warszawa

Posted 11 August 2009 - 17:10

Tylko jedno dobne pytanie (mam i iPhone'a i kilka Nokii) dlaczego 5800 jest tak cudowny? Bo chyba się gdzieś subiłem w międzyczasie? P.

#118 bezybezy

bezybezy
  • 603 posts

Posted 11 August 2009 - 17:16

Tylko jedno dobne pytanie (mam i iPhone'a i kilka Nokii) dlaczego 5800 jest tak cudowny?

Bo ma w pełni funkcjonalną (co by to nie znaczyło) nawigację i jest nowinką techniczną :wink: I na tym zakończę udział w tym bardzo pouczającym wątku.

p.s. Zibirz - zadowolenia z telefonu życzę.

#119 anti8

anti8
  • 148 posts
  • SkądBytom

Posted 11 August 2009 - 17:17

Zapomniales dodac bt oraz dostep do plikow systemowych

#120 req

req
  • 163 posts
  • SkądOln

Posted 11 August 2009 - 17:23

Tylko jedno dobne pytanie (mam i iPhone'a i kilka Nokii) dlaczego 5800 jest tak cudowny? Bo chyba się gdzieś subiłem w międzyczasie?

P.

A dlaczego ma być cudowny? Telefon jak telefon. iPhone to też zwykły telefon. Nie ma co stroić 'oh, ah' nad jakimiś kawałkami plastiku, które między sobą mają pare tanich podzespołów. Są tylko urządzeniami ułatwiającymi nam życie. Każdy więc wg swoich potrzeb wybierze sobie telefon, wg też możliwości oczywiście, bo przecież nie każdy telefon jest za 100 od ręki - zalety wolnego rynku. Nie cierpię tego typu flame'ów, ten temat jest tego doskonałym przykładem. Zamiast dyskutować o 5800 zeszliście na poziom Onetu i zrobił się flame Apple vs. Nokia vs. Reszta świata. Nie ma dla was w życiu większych wartości niż telefon i wykrzyczenie się na forum jaki on jest cudowny albo niedorobiony? Ja miałem wiele telefonów, wszystkiego przecież trzeba spróbować. O każdej marce mam wyrobione swoje zdanie, a iPhone mi najbardziej na chwilę obecną odpowiada. Dlaczego? Jest wszechstronny, mogę z nim biegać, jeździć rowerem, mogę go zabrać ze sobą wszędzie i wszędzie mi się przyda. Ma intuicyjny, łatwy i przede wszystkim SZYBKI, zoptymalizowany SOFT z wyśmienitym GUI. Jest wytrzymały. Co z tego, że poprzedni iPhone 3g spadał mi z 2m na podłogę plackiem na wyświetlacz, skoro dalej działał bez problemów? Jednakże irytuje mnie jeden fakt. Mimo, że iPhone jest bardzo intuicyjny i poznanie go od podszewki (iTunes etc) zajmuje chwil kilka, to MyApple nadal jest zalewane tematami typu (Jailbreak - pomocy, Jak "WLONCZYC" film na iphonie" itp itd). Kłania się mentalność nasza kochana polska i można dostrzec w tym momencie jak bardzo zmienia się nasze społeczeństwo, jak ta wszechobecna lipa wypływająca z każdego kąta zmienia mózgi młodych pokoleń w papkę. Mam na myśli brak logicznego myślenia, myślenia przyczynowo-skutkowego, czyli tu kliknę - nie działa, a może to wyłącze, to zmienię, tu kliknę - zadziała. I jeśli tak dalej będzie administratorzy będą musieli zamknąć forum, bo nie będą mieli za co opłacić serwera, bo właśnie takie jamochłony i jednokomórkowce będą nas zalewały, a za serwer nie zapłacą.

#121 zibirz69

zibirz69
  • 63 posts

Posted 11 August 2009 - 19:37

...iPhone to też zwykły telefon. Nie ma co stroić 'oh, ah' nad jakimiś kawałkami plastiku...

mówisz źle o iphone, to narażasz się na zaciekłe ataki. chwalisz sprzęt innej marki, to jesteś co najmniej onetowym trollem. tego rodzaju tematy nie mają racji bytu na tym forum. od razu pachnie dla niektórych prowokacją i przyciąga swoją uwagę, jak to określiłeś cytuję : "...takie jamochłony i jednokomórkowce będą nas zalewały..."

dyskusja samoistnie przeistacza się w pyskówkę i zadawanie ciosów, a radocha "dzieciaków" nie ma końca.

#122 jaco88

jaco88
  • 781 posts

Posted 11 August 2009 - 20:26

---- Dodano 11-08-2009 o godzinie 19:28 ----

mówisz źle o iphone, to narażasz się na zaciekłe ataki. chwalisz sprzęt innej marki, to jesteś co najmniej onetowym trollem. tego rodzaju tematy nie mają racji bytu na tym forum. od razu pachnie dla niektórych prowokacją i przyciąga swoją uwagę, jak to określiłeś cytuję : "...takie jamochłony i jednokomórkowce będą nas zalewały..."

dyskusja samoistnie przeistacza się w pyskówkę i zadawanie ciosów, a radocha "dzieciaków" nie ma końca.

rzeczywiście można nieraz odnieść takie wrażenie aczkolwiek jest to jakiś mały odsetek użytkowników takich hmmmm... ortodoksyjnych wyznawców religii zwanej Apple...

ale ale jeśli chodzi o ten konkretny wątek to ciężko pokazywać wyższość 5800 nad iP poprzez to że nie ma nawigacji lub video połączeń bo szczerze powiedziawszy od nawigacji to jest nawigacja a z video połączeń korzysta się rzadko albo w ogóle. A jeżeli ktoś jest zadowolony z iP to nie ma sensu przekonywać go że coś tam jest lepsze bo ma jeszcze to i to i jeszcze tamto a że się z tego nie korzysta no to nie szkodzi. tak samo jak ktoś by mnie próbował przekonać że jakaś tam Toschiba jest lepsza od mojego MB bo ma lepszą grafę, czytnik kart pamięci, 500GB HDD i głośniki Harman/Kardon... oks ale to wszystko nie jest mi potrzebne i mój MB jest jak dla mnie OK!

#123 Gi-Zi

Gi-Zi
  • 151 posts
  • Skądwarszawa

Posted 11 August 2009 - 21:11

Nie chce mi się czytać całego wątku ale odbiegając od kłótni stwierdzam ze 5800 to zwykła nokia na symbianie bez klawiatury, żadna rewelacja nie używam noki od 3 lat a jak kumpel miał problem z ustawieniem tego to ja musiałem go prowadzić. Po przekręceniu telefonu ekran gaśnie i zapala się w nowym położeniu, nie reaguje na lekkie dotknięcie i jest ten sam efekt co na starych pocket pc czyli uginający się ekran. NIe jestem fanem apple i ip,wiem że nie ma wszystkiego tego co mają inni ale ma kilka tych istotnych rzeczy których inni nie bedą mieli. To co dla mnie sprawia że iP jest jednym z lepszych tel to rewelacyjny odt. MP3 i video, przeglądarka która otwiera stronę w całości i możliwość zbliżenia wybranego kawałka, google maps (nawigacja samochodowa jest mi zbędna), potężna ilość aplikacji i gier oraz łatwy dostęp do nich z menu i najważniejsze chyba - multitouch...czy ktoś próbował przewijać w 5800 strony? porażka. Po za tym symbian to żadna konkurencja może 5 lat temu to było cos ale teraz(?) G1, pre albo tel na Windowsie jak najbardziej można porównywać ale na pewno nie 5800, jak juz napisałem to zwykła nokia jaka można by mieć 2 lata temu tyle zę bez klawierki.

#124 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 11 August 2009 - 21:14

Taka sama potyczka jak między masłem i margaryną. Jedyną różnicą jest to, że nabiał nie ma fanatycznych zwolenników.

Co do tej nieszczęsnej nawigacji:

iTunes Store

Na iPhone są między innymi nawigacje Navigon i iGO, czyli jednych z liderów na rynku systemów nawigacyjnych na urządzenia mobilne. Niebawem pojawi się także TomTom.

#125 jaco88

jaco88
  • 781 posts

Posted 12 August 2009 - 08:27

Gi-Zi - racja przewijanie czegokolwiek góra dół w tej Nokii to porażka i trzeba mieć mocne nerwy :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users