Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

emulator Amiga

• Please log in to reply
57 replies to this topic

#1 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 April 2006 - 16:38

czy istnieje jakis dobry emulator Amigi dla macintosha gdzie mogl bym Amiga OS ktorys odpalic z czystej ciekawosci jak to dziala jesli mnie zainteresuje to i Amige zakupie hehe :D

#2 Banano

Banano
  • 354 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 April 2006 - 19:16

http://www.thinkcommodore.com/

Już kiedyś ten link był wcześniej podany :wink: Coś tam powinno być.

#3 devilia

devilia
  • 1872 posts
  • SkądDziałdowo, PL

Posted 15 April 2006 - 09:33

niestety na macu uae nie dziala za specjalnie. niestabilne jest i wywala sie przy niewielkim obciazeniu... tez mi przykro z tego powodu i moj stary amigaos uruchamiam tylko czasami pod winuae w pracy :(

#4 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 15 April 2006 - 11:35

MacUAE to jedna wielka porazka, jest bo jest, ale nie chodzi. Lubi sie wykrzaczac co rusz, np przy operacji "wkladania" drugiej dyskietki. Tylko troszke wolniej ale i stabilniej od makowskiej wersji chodzi WinUAE odpalony na VirtualPC. Moze sprobuj Toro, ja juz po MacUAE nie mialem sily. Poki co, to jest jeden wielki shit. Zreszta, na jakis zlomowiskach (czyt. na allegro) kupisz Amige za symboliczne pare zloty. Kup sobie takiego zloma z prehistorycznym systemem, zaplacisz 50 zl a oszczedzisz nerwow przy MacUAE. Potem bez zalu wywalisz do kosza i juz. pozdr

#5 gooroo30

gooroo30
  • 304 posts
  • SkądGrudziądz

Posted 15 April 2006 - 17:21

MacUAE to jedna wielka porazka ... [ciach]... Kup sobie takiego zloma z prehistorycznym systemem, zaplacisz 50 zl a oszczedzisz nerwow przy MacUAE. Potem bez zalu wywalisz do kosza i juz.
pozdr

Fakt , porażka ... kto wpadł na pomysł emulowania 68k na PowerMacach z PPC ?
I dlaczego jest to takie wolne ?
Tak wiem Amiga OS pracuje w trybie 68k i tylko czasami przełącza się na PPC ...
Ale żeby chodziło to szybciej na Windzie niż na Macu ?
Też mam już dosyć UAE i nawet zastanawiam się nad zakupem Amisi .
Ot tak dla pogrania czasami w coś co nie jest testem wydajności karty graficznej .

Amigę !? Do kosza !? Koszmar .

#6 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 15 April 2006 - 17:30

Amigę !? Do kosza !? Koszmar .

A w czym problem? Zlom to zlom. No chyba ze ktos lubi miec w domu muzeum starych klamotow :) Chociaz ja swojej Amigi nie puscilem na rynek, ale pojedyncze klamoty od niej juz tak.

Ot tak dla pogrania czasami w coś co nie jest testem wydajności karty graficznej .

To sciagnij sobie emulator Nintendo
http://www.zophar.net/mac/snes.html
Gierki 100 razy lepsze niz na chlAmidze, no i emulacja chodzi jak burza, z dzwiekami, muzyczka, z fajerwerkami.
pozdr

#7 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 posts

Posted 15 April 2006 - 17:41

Musze zaprotestować!

Proszę nie nazywać Amigi złomem, bo nogi z wiadomego miejsca powyrywam!!! ;)

A tak serio: polecam zainteresowanie się e-UAE. :)
http://www.rcdrummond.net/uae/

#8 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 15 April 2006 - 17:56

DoktorNo, to może jakiś mały tutorial?

Jak zacząć z tym programem i co potrzeba? :mrgreen:

#9 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 posts

Posted 15 April 2006 - 18:30

krzyfar, tak sobie myśle, że dobrze by było coś takiego zrobić, ale po Świętach, OK?
Hi-Toro na pewno pomoże: http://www.apple.com...rce/hitoro.html

#10 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 15 April 2006 - 20:44

Musze zaprotestować!

Proszę nie nazywać Amigi złomem, bo nogi z wiadomego miejsca powyrywam!!!

Nie unos sie tak... :wink:

#11 KAM_

KAM_
  • 73 posts
  • Skąduć!

Posted 16 April 2006 - 09:09

DoktorNo, to może jakiś mały tutorial?

Jak zacząć z tym programem i co potrzeba? :mrgreen:

Za iaforkiem z pl.comp.sys.macintosh:

"Jak uruchomić emulator Amigi na MacOSX? - opis dla niecierpliwych.

Ściągamy bibliotekę SDL ze strony www.libdsl.org. Bezpośredni link do
pakietu dla MacOSX: http://www.libsdl.or....2.8.pkg.tar.gz
Następnie należy pobrać emulator E-UAE
http://www.rcdrummon....27-osx-sdl.zip
I żeby mieć graficzny interfejs ściągamy Hi-Toro:
http://www.pimley.ne...ads/Hi-Toro.sit

Teraz rozpakowujemy wszystkie pobrane pliki. Instalujemy bibliotekę
SDL. Włączamy Hi-Toro.
Zaraz przystąpimy do najprostszej (najszybszej, umożliwiającej
odpalenie gry na A500) konfiguracji E-UAE. Żeby tego dokonać potrzebny
będzie nam jeszcze kickstart Amigi (taki pliczek z BIOSem Amigi).
Wystarczy poszukać w Google pod hasłem - "kickstart rom Amiga". Jako,
że jest to opis dla niecierpliwych, bezpośredni link do pliku:
http://www.cconline....miga/kick13.rar. Zalecam _nie_
pobieranie kickstartu < 1.3. Po pobraniu, rozpakowujemy. Na stronie
www.cconline.com.pl znajdziemy również zbiór gier dla Amigi. Ściągamy
ulubioną:) Jeżeli jest spakowana to rozpakowujemy.

Wracamy ponownie do Hi-Toro. W zakładce ROM, w pierwszym polu od góry
(ROM) podajemy ścieżkę do kickstartu. Przełączamy się na zakładkę
Floppies. Jeżeli gra składa się z jednej dyskietki (pliku *.adz) to
podajemy w pierwszym polu ścieżkę dostępu do tego pliku. Sprawdzamy
czy pomiędzy polem tekstowym a przyciskiem SELECT wybrana jest opcja
DD. Jeżeli gra składa się z większej ilości plików *.adz to podajemy
ścieżki dostępu do nich w kolejnych wolnych polach, zawsze wybierając
opcję DD. Ustawiamy suwak na dole (Floppy disk speed) na wartość 800%.
Klikamy OK."

#12 devilia

devilia
  • 1872 posts
  • SkądDziałdowo, PL

Posted 18 April 2006 - 18:07

zlomem amige nazywaja tylko ludzie, ktorzy nie maja o niej zielonego pojecia... ja osobiscie uzywam amigi od 1992 roku (aktualnie nie uzywam - moja amisia zostala w polsce)... update: uzywam - kupilem kolejna :D

#13 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 April 2006 - 10:27

chyba sobie kupie jakas amige A1200 kiedys byla fajna pamietam jak u kumpla w super froga gralismy hehehehe myslalem kiedys sam o zakupie A4000 lecz dowiedzialem sie ze Commodore upada i niestety nie zakupilem Amigi kupilem wtedy IBM PC :/ P133 32mb Ram 2Mb Vram plus Voodoo Rush Sound Blaster 32

#14 devilia

devilia
  • 1872 posts
  • SkądDziałdowo, PL

Posted 19 April 2006 - 14:15

szczerze polecam a1200. dokup do niej rozszerzenie pamieci (albo turbo z rozszerzeniem pamieci), hdd i cdrom no i sieciowke na pcmcia (16 bitowe stare 3comy dzialaja pieknie). nie bedziesz mial zadnego problemu ze zdobyciem na to softu. na dysku 4 gb spokojnie mozesz upakowac nawet 1000 gier, system i jakies programy (przegladanie www, email, gg, jabber, mp3)

#15 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 19 April 2006 - 19:26

zlomem amige nazywaja tylko ludzie, ktorzy nie maja o niej zielonego pojecia...
ja osobiscie uzywam amigi od 1992 roku (aktualnie nie uzywam - moja amisia zostala w polsce)...

Mialem, mialem pare lat... i 500 i 1200.Do 1995, wtedy zamiast obudowy tower i karty turbo do A1200 za te same (odkladane od roku!) pieniadze nabylem w Niemczech Maka z drukara, monitorem, softem, modemem 14400. Odlot!
A z kolega sieciowalismy 1200 z jego 500+ (tzw "pluskwa") przez Sernet. Nie uwazam Amig za jakies cudo, cala zaleta amigaOS byl to ze byl alternatywny wobec Windowsa,ale tylko do czasu. Mak to byl skok w nadprzestrzen wzgledem Amigi. Od tego czasu juz na nia nie spojrzalem :) Dla mnie kultowy pozostal C64.

#16 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 19 April 2006 - 19:28

Dla mnie kultowy pozostal C64.

I dla mnie również :D

Dołączona grafika

[ Dodano: 2006-04-19, 20:29 ]
A samego emulatora opisanego wyżej jakoś nie mogę uruchomić do końca..
Ale jeszcze z nim powalczę :mrgreen:

#17 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 April 2006 - 08:32

sądze że za 200 złociszy kupie jakiś mega wypasiony zestaw hehehehe wkońcu wreszcie mi sie przyda moj stary od peceya monitor 15' hyundai bo do iMaca G4 nie zbyt mi sie przydaje hehehhe

#18 devilia

devilia
  • 1872 posts
  • SkądDziałdowo, PL

Posted 20 April 2006 - 13:53

amige za 200 zlociszy? hehe gola 1200, ew. z jakims hdd oczywiscie kombinowanym 3.5", jak dobrze poszukasz to moze pamiec bedzie nieco rozszerzona... hdd i 6mb ram to podstawa zeby sciagac sobie gierki whdload (wersje hackowane, zeby dzialaly bezposrednio z hdd)... za megawypasiona amige zaplacisz tyle co za Maca PRO :D

#19 devilia

devilia
  • 1872 posts
  • SkądDziałdowo, PL

Posted 07 November 2006 - 14:41

chyba sobie kupie jakas amige A1200 kiedys byla fajna pamietam jak u kumpla w super froga gralismy hehehehe myslalem kiedys sam o zakupie A4000 lecz dowiedzialem sie ze Commodore upada i niestety nie zakupilem Amigi kupilem wtedy IBM PC :/ P133 32mb Ram 2Mb Vram plus Voodoo Rush Sound Blaster 32

No i zobacz. Pecet z P133 i 32mb ramu dzis nadaje sie tylko na smietnik a Amiga 4000 nie dosc, ze prawie nie stracila na wartosci to jeszcze nadal mozesz jej uzywac do grania w klasyczne gierki, ogladania demek, sluchania muzyki, przegladania internetu, prostych prac biurowych, a nawet zainstalowac sobie Mac OSa...

#20 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 07 November 2006 - 17:54

No i zobacz. Pecet z P133 i 32mb ramu dzis nadaje sie tylko na smietnik a Amiga 4000 nie dosc, ze prawie nie stracila na wartosci to jeszcze nadal mozesz jej uzywac do grania w klasyczne gierki, ogladania demek, sluchania muzyki, przegladania internetu, prostych prac biurowych, a nawet zainstalowac sobie Mac OSa...

Tyle ze te gierki to na poziomie wlasnie peceta 133, a nawet gorzej, bo nie chodzily first persony... :)
Jak 12 lat temu w domu zestawile sobie moja Ame 1200 ze swiezo zakupiona Performa, to.... juz nigdy nawet na Ame nie spojrzalem :)) Mak to byl Rolls Royce w porownaniu z ChłAmiga, he he..

#21 quaint

quaint
  • 250 posts
  • SkądKoszalin

Posted 07 November 2006 - 18:13

@Ruczaj mimo wszystko prosze o odrobine szacunku dla innych platform sprzetowych.

#22 altcomputing

altcomputing
  • 1098 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 07 November 2006 - 18:36

Żadnych tam emulgatorów, ja chce MorphOSa na MacaPPC :!: I chyba moje marzenia się wreszcie ziszczą, bowiem właśnie się dowiedziałem iż zaprzestano produkcji płyt PegasosPPC ;)

#23 przemekf

przemekf
  • 1308 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 November 2006 - 19:00

Amiga CD32 Rulez ;) Według mnie to najlepszy wybór dla gracza retro. Nawet dzisiaj gry w wersjach dla CD 32 cieszą oko. Sam posiadam taką Amigę i sporą kolekcję płyt dla niej - polecam :)

#24 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 07 November 2006 - 19:21

Tyle ze te gierki to na poziomie wlasnie peceta 133, a nawet gorzej, bo nie chodzily first persony... :)
Jak 12 lat temu w domu zestawile sobie moja Ame 1200 ze swiezo zakupiona Performa, to.... juz nigdy nawet na Ame nie spojrzalem :)) Mak to byl Rolls Royce w porownaniu z ChłAmiga, he he..

Ruczaj, już nie żyjesz. Devilia przyjdzie znienacka nocą i cię zatłucze zasilaczem do A1200 :razz:

Chyba powinniśmy zacząć zbierać na wieniec... :lol:

#25 altcomputing

altcomputing
  • 1098 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 07 November 2006 - 20:08

Ruczaj, już nie żyjesz. Devilia przyjdzie znienacka nocą i cię zatłucze zasilaczem do A1200 :razz:

Chyba powinniśmy zacząć zbierać na wieniec... :lol:

Jak chcecie to u mnie w komórce leży taki zasilacz. Jest nieżywy, więc nieszkoda - a do zatłuczenia antyamigowca w sam raz :lol:

P.S. Oddam go za darmo ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users