Sony PSP
Posted 27 March 2008 - 22:55
Posted 27 March 2008 - 23:01
Posted 27 March 2008 - 23:06
Posted 27 March 2008 - 23:40
Ja tez dzis na swoim blogu pisze o PSP w porownaniu do iPhone
Posted 27 March 2008 - 23:42
Każdy zhakowany firmware, włącznie z 1.50, pozwala na odpalanie programów homebrew. Wśród nich znajduje się PSP PMP Mod. Jak dla mnie najlepszy player video. Obsługuje polskie napisy SRT, ale by móc odpalić na nim film trzeba skonwertować go do formatu PMP. Na Maku jest do tego PEnGUIn Encoder PMP.
Wiedz, że MP3, AIFF, WMV i coś-tam-jeszcze PSP odtwarza w standardzie i nie trzeba nic hakować. Podobnie jest z filmami. Obsługiwane formaty video dla 3.80 to: MPEG-4 Simple Profile (AAC), H.264/MPEG-4 AVC Main Profile (CABAC) (AAC) and Baseline Profile (AAC).
Nieocenionym i pewnym źródłem wszelkiego info nt. PSP jest:
QJ.NET - QuickJump Home - PlayStation Portable News - PSP Updates
A wszelkie howto nt. downgrade'u masz tu:
QJ.NET Forums - Powered by vBulletin
Jeżeli chodzi o emulację ISO, to temat na forum QJ.net i PSPUpdates jest banowany. Sam downgrade i tzw. custom firmware jest "legalny" (albo lepiej: nie jest nielegalny) i pozbawia cię jedynie (albo aż) gwarancji. Oczywiście licz się z ryzykiem zbrikowania (zamienienia PSP w drogą cegłę) konsolki. Na to jednak ostatnio też pojawiło się remedium - Pandora Unbricker. Więcej na wyżej wymienionych stronach.
QJ.net to pewne źródło softu i jest tam wszystko. Inne strony mogą zawierać złośliwe oprogramowanie, więc uważaj.
Aha, zawsze można powrócić do oryginalnego softu od Sony po prostu robiąc upgrade firmware'u. Sony nigdy nie wypuści SDK tak jak Apple do iPhone'a, ale ubogaca swój soft coraz to ciekawszymi bajerami.
Posted 27 March 2008 - 23:47
Posted 28 March 2008 - 19:06
Soft nie musi być najnowszy, bo, jak już wspomniałem, można dowolnie mieszać oryginalny firmware z hakerskim, byle nie popełnić faux pas i zainstalować oryginała w wesji > 3.50. 3.50 to graniczna wersja poddająca się downgrade'owi.
ZAWSZE JEST RYZYKO ZBRIKOWANIA. Tak to już jest z, bądź co bądź, chałupniczym oprogramowaniem. Praktycznie na każdym kroku instalacji custom firmware jesteś ostrzegany o ryzyku. Oczywiście jest to rodzaj zabezpieczenia, bo przecież wszystko zostało szczegółowo sprawdzone. No chyba, że bawisz się w betatestera
Jak chcesz się dodatkowo zabezpieczyć przed brickiem to polecam zapozanie się z Universal Unbricker na forach Qj i PSPUpdates. Sorry, ale wyskoczyłem nieco z obiegu i mogę jedynie powiedzieć, że chodzi o dumpowanie pamięci flash konsolki w pamięci...baterii (tak, baterii). Robisz sobie taki backup flasha za pomocą baterii kupionej na allegro za 50 PLN i masz swoisty rescue kit. Bateria może być użyta tylko do odzyskania konsolki, więc musisz mieć dwie: jedną na codzień, drugą w razie potrzeby. Być może temat się rozwinął i nie potrzeba już baterii. Sprawdź na PSPUpdates, dokładnie tu:
Article Detail - PS3 News, Wii News, Xbox 360 News, PSP News and more!
PS: Pierwszy downgrade to zawsze ostra jazda i pot na rękach
Posted 29 March 2008 - 00:29
Posted 29 March 2008 - 23:49
By być pewnym, że kupujesz właściwą konsolkę z właściwym firmware przeczytaj instrukcję jak wydedukować wersję firmware po numerze seryjnym na opakowaniu:
PSP-Homebrew Info Site
Wiedz, że dostępne są 2 modele PSP. Slim i "stara". Slim ma więcej RAM, jaśniejszy ekran, inny dostęp do UMD, wyjście AV, ale nie ma IRda i ma nieco zmieniony układ klawiszy, oraz profil obudowy. Ja osobiście nie widzę większych powodów wydawania dodatkowej kasy na slima. Jedyny większy plus to to, że gry ładują się szybciej (długi czas ładowania niektórych gier jest wadą PSP). Slim także ma nieco inny soft. Spokojna głowa - custom firmware chula i na nim, ale niektóre programy homebrew po prostu nie lubią slima.
---- Dodano 30-03-2008 o godzinie 03:00 ----
Właśnie sprawdziłem jaka jest najnowsza wersja firmware. 3.93. Oznacza to, że ze swoim 3.03 jestem sporo w tyle
Byłbym zapomniał powiedzieć Ci o bodaj najlepszej funkcji w PSP począwszy od softu 3.00: emulacja PSX (Playstation 1). Sony wbudowało natywny emulator szaraka! Gry chodzą z pełną prędkością, podobnie jak to jest na PS2. Oryginalnie, by zagrać w starego hita, należy mieć PS3 (taaak....chociaż może się coś zmieniło...). Za pomocą PS3 kupujesz grę i przesyłasz ją na PSP. No, ale od czego jest custom firmware
Posted 30 March 2008 - 10:29
Posted 31 March 2008 - 01:06
Posted 31 March 2008 - 02:18
Posted 31 March 2008 - 11:13
Posted 31 March 2008 - 11:27
Posted 31 March 2008 - 11:49
Posted 31 March 2008 - 19:38
Sorry, zapomniałem o tym poinformować, wyleciało mi z głowy, gdyż downgrade mojej konsolki już nie dotyczy ;-)
Pamiętam, że pożyczyłem GTA:LCS od kumpla brata i pomyślnie zdowngrade'owałem PSP. Nie wiem jak jest w przypadku Lumines, ale rzeczywiście, jeśli taki "serwis" posiada kopię tej gry to wydanie nań 30 PLN jest dobrym rozwiązaniem.
Szczegółowe info wraz z ważnym ostzrzeżeniem dotyczącym konsol z płyta główną serii >= TA-082 znajduje się tutaj:
Article Detail - PlayStation Portable News - PSP Updates
Posted 31 March 2008 - 23:35
---- Dodano 01-04-2008 o godzinie 00:42 ----
btw czy moze ktos z was wie i powie mi czy na slimie da sie juz odpalic "karnel 1.50"
bo z tego co pamietam to bez tego nie dzialaly iso z kart...?
Posted 01 April 2008 - 08:38
QJ.NET - QuickJump Home - PlayStation Portable News - PSP Updates
ten serwis dba o wiarygodność i bezpieczeństwo. W jego rozwoju aktywnie uczestniczą Dark_AleX i Fanjita czyli główni "mieszatorzy" sceny homebrew na PSP. Jak widzę te polskie nieaktualizowane od miesięcy portale to aż strach pomyśleć co ci kolesie piszą nt. downgrade. Zwykle pewnie jest to zrzynka z forów PSPUpdates, ale jak widać można natknąć się na "kwiatki" brickujące PSP.
Fakt, dziś downgrade jest trochę bardziej skomplikowany jak ongyś... Do tego najlepiej kupić konsolę z firmware 1.50, 2.00.
Zawsze jest ryzyko zbrikowania. Nawet jak wykonasz wszystko krok po kroku według instrukcji z PSPUpdates, może się zdarzyć, że jakaś kara boska na Ciebie spłynie i masz brika. To się nie powinno zdarzyć, ale...może. Jesteś, w każdym razie, o tym ostrzegany.
Nigdy nie eksperymentowałem z Pandora Box. Chciałem raz zbackupować sobie firmware na wypadek właśnie wpadki, ale teraz gram głównie w 'Syphon Filter' i dopóki jej nie przejdę, dopóty nic w tej sprawie nie chce robić.
Na slima raczej da się zrobić pandorę. Inaczej nie pisali by: "3.50 dowgrader for all PSPs". Trzeba mieć jeno Lumines, o czym wspomniałem wcześniej.
---- Dodano 01-04-2008 o godzinie 00:42 ----
btw czy moze ktos z was wie i powie mi czy na slimie da sie juz odpalic "karnel 1.50"
bo z tego co pamietam to bez tego nie dzialaly iso z kart...?
Z tego wynika, że NIE (czytaj dalej!):
[GUIDE] Installing 3.90 M33 Custom Firmware. Get Help Here. [Includes 1.50 Add-On] - QJ.NET Forums
Ja tam nie bawię się w ISO gier PSP, ale wiem, że emulator PSX, czy większość homebrew działa poprawnie z kernelem custom firmware. Wiem, że w moim 3.03-OE mogę sobie włączyć obsługę 1.50, albo 3.03. Jak włączyłem 1.50 to PSPRadio nie chciało mi się odpalić. Jak mam 3.03, to wszystko chula jak powinno.
Big News for Ya! Istnieje coś takiego jak...Time Machine hehe
Article Detail - PlayStation Portable News - PSP Updates
Posted 21 August 2009 - 10:08
Posted 21 August 2009 - 10:29
Downloads - ps3mediaserver - Project Hosting on Google Code
Posted 21 August 2009 - 16:22
Posted 22 August 2009 - 21:57
Posted 05 September 2009 - 22:54
Mam podobny zestaw ( TV ma tylko inne - Pioneer Kuro ) i moge ogladac fotki ,filmy i sluchac muze z maca na PS3 ( przez Media Center )
Downloads - ps3mediaserver - Project Hosting on Google Code
Na razie odpalilem te aplikacje (na Snow Leopard) i PS3 i automatycznie sie nie polaczyly. Wpisalem IP do aplikacji, ale pisze, ze nie moze polaczyc na defaultowym porcie 5001 tego adresu. Robie jeszcze upgrade firmwareu w PS3, zobaczymy - moze to cos pomoze. Aha - jest to PS3 Slim, ale sade, ze to ten same firwmware co w PS3 wczesniejszym. Jakies porady?
Posted 05 September 2009 - 23:04
Posted 05 September 2009 - 23:12
hehe PS3 slim jest podobno gorszy od fat xD
A co to jest "fat xD"?
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users