Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

.Mac - do czego? czy warto? czy są jakieś alternatywy?

• Please log in to reply
82 replies to this topic

#1 seroMack

seroMack
  • 628 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 March 2008 - 23:12

No właśnie, zastanawiam się nad wykupieniem rocznego dostępu do .Mac

W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy jest możliwe stworzenie kilku kont e-mail na jednym koncie .Mac?

2. Na czym tak dokładnie polega opcja Back To Mack? Czy jest to najnormalniejszy na świecie backup?

3. Czy tak naprawdę warto wyrzucać te 350zł? Czy może są jakieś alternatywy?

Z góry dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi ;)

Pozdrawiam serdecznie!

#2 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 18 March 2008 - 23:23

1. Mozesz stworzyc do 5 aliasow.
2. Nie pamietam dokladnie, to dziala z Leo, z Tigerem nie, a mam Tigera. Tu poczytasz o tym wiecej: Apple (Polska) - .Mac - Back to My Mac
3. Ciezko powiedziec. Od czasu do czasu mozna znalezc na gieldzie Myapple ciekawe oferty, konto .mac sprzedawano nawet po 160 zl. Wtedy na pewno sie oplaca.

#3 luk101

luk101
  • 276 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 March 2008 - 23:28

Niestety u mnie back to my mac nie dzieła. Tzn. działa ale jedynie jak komputery są w zasięgu tego samego modemu adsl i router. Nie wiem czemu. Uważam, że sama funkcja jest genialna ale gorzej z wykonaniem. Obecnie używam konto jako iDisku.

#4 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 19 March 2008 - 08:21

Dyskusja o tym toczyła się tutaj: http://www.myapple.p...c-vs-gmail.html

#5 klaus

klaus
  • 422 posts
  • SkądM-G miasto anioła

Posted 19 March 2008 - 08:27

nie nie warto do dupy jest to konto za te pieniądz można kupić soft do robienia synchronizacji i miejsce na serwerze dużo większe z szybszym transferem i bez limitów miesięcznych jak dla przedszkolaka do tego poczta w jednej wiadomości ma ograniczenie jak przed 15 laty fajne dla dzieci i osób które nic nie kumają na kompie

#6 dusker

dusker
  • 383 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 19 March 2008 - 16:00

My rozpoczeliśmy mały projekcik, alternatywa dla dotMac. Staramy się stworzyć listę alternatywnych źródeł funkcjonalności którą oferuje dotMac. Jeśli macie jakieś sugestie lub komentarze prosimy o maila redakcja@applesoftware.pl
AppleSoftware.pl - Apple software, oprogramowanie dla komputerow Apple
zapraszam!

#7 pretorians

pretorians
  • 235 posts

Posted 19 March 2008 - 23:07

Moim zdaniem warto wydać te pieniądze na konto .Mac. Mam to konto od miesiąca i jestem w pełni usatysfakcjonowany.

#8 dusker

dusker
  • 383 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 20 March 2008 - 00:18

Moim zdaniem warto wydać te pieniądze na konto .Mac. Mam to konto od miesiąca i jestem w pełni usatysfakcjonowany.

nawet predkoscia dzialania z PL?

#9 Chester

Chester
  • 173 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 March 2008 - 10:31

jak zwykle nie wiem o co chodzi... bo u mnie - jak zwykle wszystko działa... Podstawowa zaleta .mac to fakt że konto synchronizuje się w pełni z serwerem - wszystkie katalogi w skrzynce mailowej są synchronizowane - nie tylko odebrane tak jak to jest w przypadku większości kont. Również katalogi zakładane przez użytkownika tworzą się na serwerze i aktualizują z z tymi które mamy w kompie. W pakiecie otrzymujemy przynajmniej 5GB miejsca na serwerach Apple - może nie jest to dużo, ale znów - u mnie to działa w każdym zakresie - zarówno umieszczanie dokumentów, jak i galeria - no wszystko działa tak jak napisali że powinno działać ;) co do prędkości działania - chodzi tu pewnie o upload na serwery - też nie mam zastrzeżeń... ale ja ich generalnie nie mam... co do ceny - wszystko w Apple ma swoją cenę... często zawyżoną i raczej dyskusja na ten temat nie ma sensu. Brak spamu wszystko rekompensuje ;)

#10 seroMack

seroMack
  • 628 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 March 2008 - 11:26

Zdania są, jak zwykle, podzielone. Cały czas kusi mnie zakup tego konta ze względu na to, iż wszystkie funkcje, o których np. wspomina dusker na swoim portalu, są w jednym miejscu, no i w końcu jest to dedykowany serwer Apple. Poczekam kilka dni (być może coś się TU jeszcze zmieni) i dokonam wyboru.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! ;)

#11 Kamil1800

Kamil1800
  • 133 posts

Posted 10 April 2008 - 17:00

od poczatku kwietnia jestem wlascicielem .Mac Family Pack
zastanawialem sie czy warto...powiem krotko: po pierwszym dniu uzytkowania nie mialem watpliwosci czy bylo warto...
jestem bardzo zadowolony. Wszystko pracuje sprawnie. Komfort pracy jest wysoki
... poza tym...koledzy sympatyczni...smieszy mnie troche usilne szukanie "zamiennikow" dla .Mac...
niby cena wysoka...tez tak myslalem...ale który hosting daje wam 10GB miejsca za 300zl? W moim przypadu do tego mam jeszcze 4 razy po 2,5 GB. Wszystko dziala po jednym kliknieciu myszka.
Poza tym nikt nie mowi ze .Mac to rozwiazanie dla profesjonalistow...
.Mac jest, moim zdaniem, dla przecietnego Kowalskiego, ktory nie zna sie "na komputerach", nie chce sobie zaprzatac glowy kombinacjami ...naciska "PUBLISH" i juz...wszystko pieknie, ladnie i zaistnial w internecie :) ...dla takich ludzi jest iWeb, iPhoto i .Mac.
Profesjonalista bedzie mial swoj serwer i tam umiesci swoja strone, bedzie sie godzinami babral w kodach HTML i tak dalej...
za komfort pracy, wygode, integracje i piekna oprawe cena, moim zdaniem, jest bardzo kuszaca :)

nawet predkoscia dzialania z PL?

jak zwykle nie wiem o co chodzi... bo u mnie - jak zwykle wszystko działa...
Podstawowa zaleta .mac to fakt że konto synchronizuje się w pełni z serwerem - wszystkie katalogi w skrzynce mailowej są synchronizowane - nie tylko odebrane tak jak to jest w przypadku większości kont. Również katalogi zakładane przez użytkownika tworzą się na serwerze i aktualizują z z tymi które mamy w kompie.

W pakiecie otrzymujemy przynajmniej 5GB miejsca na serwerach Apple - może nie jest to dużo, ale znów - u mnie to działa w każdym zakresie - zarówno umieszczanie dokumentów, jak i galeria - no wszystko działa tak jak napisali że powinno działać ;)

co do prędkości działania - chodzi tu pewnie o upload na serwery - też nie mam zastrzeżeń... ale ja ich generalnie nie mam...
co do ceny - wszystko w Apple ma swoją cenę... często zawyżoną i raczej dyskusja na ten temat nie ma sensu. Brak spamu wszystko rekompensuje ;)

#12 sfinks

sfinks
  • 288 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 April 2008 - 21:26

Witam, a ja mam takie pytanko.. wszstkie usługi dotMac są dostępne do w wersji próbnej?

#13 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 14 April 2008 - 22:03

Witam, a ja mam takie pytanko.. wszstkie usługi dotMac są dostępne do w wersji próbnej?

Czytaj to: Apple (Polska) - .Mac - Opcje i ceny członkostwa

#14 seroMack

seroMack
  • 628 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 April 2008 - 22:07

Używam wersji próbnej przez jakiś czas, wydawać się może, iż wszystko jest dostępne. Oczywiście zamist 10Gb mamy do dyspozycji zaledwie 50MB co naprawdę boli. Nie wiem też czy istnieją jakieś dodatkowe funkcje webmasteringu, np. licznik odwiedzin, blokowanie IP, czy coś w tym stylu. Na próbnym koncie nie widać aby takie opcje wogóle istaniały, być może są poukrywane... Prostota obsługi jest tutaj dużą zaletą, niewątpliwie! Niestety jest też druga strona medalu... np. gdy stworzysz sobie w iWeb strone, nie możesz sprawdzić poszczgólnyj jej komponentów jak to mam miejsce w tradycyjnym WebMakerze pod Windowsem. Wszysto elementy szkieletu się "ukrywają", widzisz tylko efekt... To jedno z conajmniej kilku uproszczeń, które raczej nie służą pozytywnemu wrażeniu... No ale, to moja opinia... Podsumowując, chyba się skuszę i zakupię pełną wersję ;)

#15 sfinks

sfinks
  • 288 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 April 2008 - 22:23

tak czytałem to już, (że wszystki sa dostepne) założyłem konto i przechodząc w opcje "groups" pokazuje mi tylko jak świetne jest używanie tej funkcji i żebym "join now". Podejrzewam że taka opcja jest w iCalu przy synchronizowaniu etc. (chwilowo jestem bez maca i może stąd moja niewiedza). Czy może rzeczywiście nie da się tego używać w wersji próbnej?

#16 wi.Tek

wi.Tek
  • 49 posts
  • SkądKatowice, Poland, Poland

Posted 15 April 2008 - 09:03

Na pewno nie wszystkie - własną domenę podłączyłem dopiero po zakupieniu pełnej opcji - na demo nie udało mi się to; grup wcześniej nie sprawdzałem, więc nie wiem jak (i czy) działają na demo.

#17 qubu

qubu
  • 143 posts
  • SkądKraków

Posted 15 April 2008 - 09:16

pytałem już w innym wątku, zapytam też w tym może ktoś odpowie..

a mianowicie, co sądzicie o legalności tego http://cgi.ebay.pl/w...=LanguageToggle ?

#18 mbytom

mbytom
  • 404 posts

Posted 15 April 2008 - 09:18

jak zwykle nie wiem o co chodzi... bo u mnie - jak zwykle wszystko działa...
Podstawowa zaleta .mac to fakt że konto synchronizuje się w pełni z serwerem - wszystkie katalogi w skrzynce mailowej są synchronizowane - nie tylko odebrane tak jak to jest w przypadku większości kont. Również katalogi zakładane przez użytkownika tworzą się na serwerze i aktualizują z z tymi które mamy w kompie.

W pakiecie otrzymujemy przynajmniej 5GB miejsca na serwerach Apple - może nie jest to dużo, ale znów - u mnie to działa w każdym zakresie - zarówno umieszczanie dokumentów, jak i galeria - no wszystko działa tak jak napisali że powinno działać ;)

co do prędkości działania - chodzi tu pewnie o upload na serwery - też nie mam zastrzeżeń... ale ja ich generalnie nie mam...
co do ceny - wszystko w Apple ma swoją cenę... często zawyżoną i raczej dyskusja na ten temat nie ma sensu. Brak spamu wszystko rekompensuje ;)

serio,nie ma zadnego spamu? 0? nic? :) jak tak jest to trza bedzie pomyslec na kontem .mac :)

#19 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 15 April 2008 - 11:45

2 miesiące korzystania z konta próbnego i kilka dni z płatnego i ani jednego spamu. Co prawda nie było to moje podstawowe konto pocztowe (dopiero się nim staje) ale uważam, że to rewelacja. A co do legalności .mac zakupionego w USA - ja tak mam. Nie sądzę, żeby Aplle robiło różnicę gdzie zapłaciłeś za usługę. Ważne, że zapłaciłeś.

#20 sfinks

sfinks
  • 288 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 April 2008 - 13:30

Więc, wychodzi na to, że to co jest napisane na stronei apple "...Bezpłatny 60-dniowy okres próbny .Mac to świetny sposób, aby przekonać się o możliwościach serwisu .Mac. Masz dostęp do wszystkich usług .Mac, łącznie z próbną wersją programu do tworzenia kopii zapasowych i 100 MB miejsca na serwerze...." to zwykła bujda. Ciągle mam nadzieję, że się mylę, ale jeśli tak jest, to neistety ale kota w worku nie kupię i będę zmuszony poszukać konkurencyjnych rozwiązań.

#21 seroMack

seroMack
  • 628 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 April 2008 - 15:34

Więc, wychodzi na to, że to co jest napisane na stronei apple "...Bezpłatny 60-dniowy okres próbny .Mac to świetny sposób, aby przekonać się o możliwościach serwisu .Mac. Masz dostęp do wszystkich usług .Mac, łącznie z próbną wersją programu do tworzenia kopii zapasowych i 100 MB miejsca na serwerze...." to zwykła bujda. Ciągle mam nadzieję, że się mylę, ale jeśli tak jest, to neistety ale kota w worku nie kupię i będę zmuszony poszukać konkurencyjnych rozwiązań.

Tak... ale okresu próbnego kupować nie trzeba ;) Zakupić dopiero trzeba opcje full, a to już nie ten sam kot w worku..

#22 sfinks

sfinks
  • 288 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 April 2008 - 16:16

Tak... ale okresu próbnego kupować nie trzeba ;) Zakupić dopiero trzeba opcje full, a to już nie ten sam kot w worku..

zgadza się, to byłby dopiero szczyt przesady jakby za "bezpłatny okres próbny" trzeba było płacić ;) lecz nie zmienia to faktu, że na stronie wprowadzają potencjalnego klienta w błąd podając nieprawdziwe informacje. Rozumiem ograniczenie do 100mb, rozumiem też jeden adres e-mail, do testów to wystarczy, ale dlaczego nie ma możliwości tworzenia grup?
Gdyby jeszcze podali na stronie żetelnie i zgodnie z prawdą jak sprawa wygląda, to może nawet bym się skusił na tego kota w worku, ;) ale jak ktoś robi mnie w bambuko to ja dziękuję.

#23 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 15 April 2008 - 16:32

sfinks: Tyle, że tak naprawdę nie ma alternatywy (darmowej czy płatnej) dla .mac. Dyskusje na ten temat toczyły się na wielu forach. Synchronizacja, bezpośrednie wrzucanie stron z iweba czy zdjęć z iphoto do galerii - to tylko na .mac. Podobną funkcjonalność dość łatwo uzyskać na jakimś zwykłym serwerze linuksowym z apachem, php, mysql, webmailem, ale ilife'a i macos'a napisało apple i raczej sobie nie da odebrać kasy umożliwiając łatwą współpracę z innymi usługodawcami..

#24 sfinks

sfinks
  • 288 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 April 2008 - 17:00

Jenot: wiem właśnie, ale właściwie wszystko czego mi potrzeba ma też google, tyle że nie nie tak wygodnie no i co najbardziej mnie denerwuje to to, że nawet na biurowym kompie trzeba wszystko robić poprzez przeglądarkę, taka funkcja jest przydatna gdy nie ma cię w biurze, a zwłaszcza gdy pracujesz w zespole wtedy poczta imap, zsynchronizowany kalendarz dla grupy ludzi, wysyłanie maili dla całęj grupy itp sa niesamowicie przydatne. Może wyjaśnię Wam o co chodzi, otóż wkrótce zmieniam branżę ;d i zaczynam pracę jako manager klubu. Praca w klubie musi być dobrze zsynchronizowana, dlatego chcę stworzyć sobie odpowiednie środowisko, szef skłonny będzie zamienić wysłużonego peceta na nowego macbooka do biura plus trochę softu przy okazji z .mac, ale najpierw muszę go przekonać co do słuszności tego rozwiązania na przykładzie, sądziłem że na testowym koncie będę mógł mu zaprezentować "mój" pomysł na organizację pracy całego zespołu.

#25 seroMack

seroMack
  • 628 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 April 2008 - 21:16

Mimo wszystko, spójrzcie tutaj, może akurat... AppleSoftware.pl - Apple software, oprogramowanie dla komputerow Apple

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users