Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iFix - automatyczne poprawki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
358 odpowiedzi w tym temacie

#176 Voytec

Voytec
  • 173 postów

Napisano 27 marca 2008 - 19:45

moze nie bede w temacie za bardzo ale brawo M4v3R za program. wykryl 5 bledow i wszystkie bez problemu naprawil. w koncu poczta smiga jak trza ;) edit: M4v3R, moge do nastepnej wersji wykonac ci ikone? sory ale ta mi sie nie podoba w ogole :P i czemu czerwona kolorystyka? takie spostrzezenia grafika :P

#177 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 27 marca 2008 - 22:17

@Davvido: Dzięki za informację :). @voytec: Ze mnie grafik żaden. Ikona obecna mi się podoba, ale jak zrobisz lepszą to proszę bardzo :). A kolorystyka czerwona ze względu na to że program grzebie w systemie a kolor czerwony z tym mi się właśnie kojarzy (opcje potencjalnie niebezpieczne dla użytkownika ;)).

#178 Voytec

Voytec
  • 173 postów

Napisano 28 marca 2008 - 18:01

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

moze byc?
fakt uzylem przy tym 1 ikony iSync, wiec jak masz miec jakies nie przyjemnosci to wiadomo, oleje sie to. ale pomyslalem ze idealnie bedzie pasowac.

#179 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 28 marca 2008 - 18:13

zamiast tego klucza to juz lepsza bylaby srubka albo mutra :) isynca bym nie wykorzystywal nie z obawy przed nieprzyjemnosciami ale dlatego ze sie inaczej kojarzy

#180 a-l-e-x

a-l-e-x
  • 514 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 marca 2008 - 20:15

jezeli juz sie bawimy w konkurs to:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

i jeszcze Default.png do kompletu:

Dołączona grafika

#181 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 marca 2008 - 12:20

Prezentacja numerów instalowana przez iFixa nie działa. :( :( :(

#182 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 29 marca 2008 - 13:05

Hm... niedawno sprawdzałem i działała. Będę musiał jeszcze raz na to spojrzeć. A nie działa w sensie... nie instaluje się czy nie ma zmian? No i która wersja iFix'a? :)

#183 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 marca 2008 - 14:25

Wersja najnowsza, tuż po update. Robi prezentacje numerów, komunikat że OK, restart iP, a w sms'ach nadal numer zamiast nazwy.

#184 Voytec

Voytec
  • 173 postów

Napisano 29 marca 2008 - 14:47

a przypadkiem przed tymi numerami w ksiazce nadal nie masz +48?

#185 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 29 marca 2008 - 15:02

M4v3R - czy iFix robi cos z katalogami synchronizacji ? nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy cos rzeczywiscie jest na rzeczy, ale po uzyciu ostatniej wersji iFixa, przestala mi dzialas synchronizacja z itunes... a konkretniej, itunes wywala sie przy synchronizacji kalendarza z tekstem "itunes could not sync calendars to the iphone because a sync session could not be started' to raz, a dwa , chcialem wylaczyc synchronizacje kalendarza w itunes, i jak dam 'apply' to zaznacza sie spowrotem, tak jakby nie mozna bylo wogole tego zmienic. to samo z address book, bookmarks, photos... nic nie da sie zmienic... spotkal sie ktos z czyms takims ? nie wiem teraz czy to wina samego itunes/osx-a czy telefonu... moze nie moze sie dostac do jakis katalogow ? ... restore to ostatecznosc :) wiec prosze o nieproponowanie mi powyzszego :P tak samo jak reinstalacji osx-a :D

#186 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 marca 2008 - 15:35

a przypadkiem przed tymi numerami w ksiazce nadal nie masz +48?

No tak, pokazuje nr z +48 (w książce mam bez). Ale wcześniej mi działał ten AppSupportPatch i nie wiem z jakiej paki teraz nie działa.

#187 Voytec

Voytec
  • 173 postów

Napisano 29 marca 2008 - 15:39

mialem podobnie ale przed iFixem, tylko po restorze. bodajze 3 rozmowy smsowe tak mialy. po prostu je skasowalem a nowa konferencja z tymi osobami dzialala juz normalnie ;)

#188 prezes73

prezes73
  • 45 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 29 marca 2008 - 16:04

Podziekowanie

Jakiś czas temu wpadłem na pewien pomysł, mianowicie żeby zrobić coś na kształt BossTool'a, jednak bardziej rozbudowanego. Chodziłoby o program który w założeniu miał ułatwiać dokonywanie wszelkich poprawek szczególnie w nowych iPhone'ach. Jak pomyślałem tak zrobiłem i tak też powstał iFix. Idea jest prosta - jednym kliknięciem program ma naprawiać wszystko co jest w stanie naprawić :).

Program jest w fazie beta (nie nowość ;)). Jest przeznaczony dla oprogramowania 1.1.3+. Aktualnie potrafi:
- Pokazać informacje nt. oprogramowania, modemu, bootloadera i miejsca na dysku
- Przenieść katalog aplikacji na partycję danych
- Ustawić katalog na pocztę jeśli go nie ma po restore
- Usunąć komunikat "Przekazywanie połączeń"

Jest jednak napisany w ten sposób aby w miarę łatwo można było dodawać do niego kolejne poprawki. Propozycję takowych (poprawek, nie instalacji programów itp.) mile widziane!

Screeny:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Dla tych którzy chcieli by przetestować na własnej skórze: iFix v0.2. Program (standardowo) wymaga do działania Jiggy Runtime, choć być może gdy go skończę to będzie instalował również ten pakiet automatycznie w razie potrzeby (by uniknąć konfliktów wersji). Dodatkowo instalując go ręcznie trzeba:
- ustawić chmod +x dla plików igsm i jiggy
- ustawić chmod +s dla pliku jiggy
Te operacje również w przyszłości będzie wykonywał Installer.

To tyle, czekam na komentarze :).

PS. "Tryb ręczny" na razie nie działa. Nie jestem pewien czy będzie w ogóle potrzebny, zobaczymy jeszcze ;).

SZANOWNY PANIE JEST PAN GENNIUSZEM W TYCH TEMATACH GRATULACJE JUZ MAM TEN PROGRAM I DZIALA 73 LATEK pozdrawia PANA

#189 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 marca 2008 - 17:44

Sorry M4v3R, że narobiłem zamieszania. Okazało się, że nawet AppSupport Patch z Installera nie pomaga. Zrobiłem Restore, odtworzyłem iP wg odtatniej synchronizacji i nadal nie działa. Postanowiłem zaryzykować - po Restore wybrałem "Skonfiguruj nowy iPhone i... działa. Musiałem wszystko od nowa konfigurować i wgrywać kontakty, ale IMO warto było. ;)

Zrobiłem ikonę do iFixa, wstawiłem ją także w temacie Ikony aplikacji - własne prace.

#190 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 30 marca 2008 - 16:34

@Davvido: Czyli mam rozumieć że teraz po użyciu iFix'a śmiga? :) @wezuwiusz: Hm... sam osobiście nie korzystam z synchronizacji w iTunes (w sumie to w ogóle nie korzystam z iTunes - wersji na Linuksa jeszcze nie ma ;)) więc ciężko mi powiedzieć cokolwiek. Czy może ktoś jeszcze sprawdzić jak sytuacja u niego wygląda?

#191 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 marca 2008 - 16:43

Czyli mam rozumieć że teraz po użyciu iFix'a śmiga?

Oj śmiga, śmiga aż miło! :) :D

#192 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 30 marca 2008 - 20:41

koelgo M4v3R chcialbym zameldowac/zwrocic uwage :) ze iFix nie naprawia albo naprawia czesciowo prezentacje numerow z innych stref numeracyjnych :) a dokladniej w moim przypadku chodzi mi o strefe +353 i 00353 a takze +44 i 0044 . zwlaszcza zauwazylem ze naprawia +353 a nie naprawia 00353 (a taki sie pokazuje jak ktos wysyla sms-a z internetu). nie wiem czy +48/0048 dziala poprawnie... swoja droga, moglbys rzucic jakas aktualna liste bledow ktore obecnie iFix naprawia ? bede robil w najblizszym czasie (pewnie kolo srody) restore, bo nie udalo mie sie naprawic tej synchronizacji z iTunes, wiec przy okazji potestuje co dziala a co nie, tylko chcialbym zebys napisal cala liste, to napisze Ci co dziala 100% a z czym sa jeszcze jakies problemy.

#193 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 marca 2008 - 20:45

co dziala 100% a z czym sa jeszcze jakies problemy.

Prezentacja numerów z początkiem +48 działa. Masz moje słowo... ;) i M4v3R'a. :lol:

#194 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 30 marca 2008 - 20:50

@wezuwiusz: Aktualną listę zawsze staram się trzymać w sekcji "More info" przy paczce w Installerze. Co do błędu o którym piszesz - sprawdź plik /System/Library/Frameworks/Appsupport.framework/Support/PhoneNumberTemplates.plist i spróbuj go zmodyfikować tak aby u Ciebie działało (struktura jest w miarę czytelna, jak coś niejasne - pytaj) a zawrę to w następnej wersji.

#195 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 30 marca 2008 - 21:08

nie no spoko, moge to recznie poprawic.. ale fajnie by bylo gdyby to iFix naprawial :) to pewnie ze 2 kolejne liniki i ile radosci (no dobra... z tymi 2ma linijkami to przesadzilem :D ) ... mysle ze (patrzac na forum) jest calkiem sporo urzyszkodnikow z 'mojej' strefy numeracyjnej, wiec milo by bylo gdyby naprawial z biegu. napisz jeszcze na co zwrocic uwage, bo jak napisalem bede robil restora od zera, jak zrobie ifixa, to moge zawsze potem jeszcze raz restora zrobic, wiec jak masz jakies testy do zrobienia to wal smialo, to je dla Ciebie zrobie... p.s. a nie moglbys 'listy napraw' wrzucic do samej aplikacji ? albo jak mozesz podaj mi linka tutaj, bo troche niewygodnie wlazic do instalera > uninstall > more info (no dobra... leniwy po prostu jestem :) ) Davvido - no wierze ze dziala... akurat nie korzystam wiec nie jest mi to potrzebne :) ale to milo...

#196 cryeng

cryeng
  • 103 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 30 marca 2008 - 21:28

Sugestia mała żebys wprowadził naprawianie ikony pogody tak zeby była podmienialna ;)

#197 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 30 marca 2008 - 21:50

dziwne... po pierwsze mam nie PhoneNumberTemplates.plist tylko PhoneNumberTemplates.txt - TXT !! ... zmieniam na plist i zobaczymy :) po drugie mam // Ireland [ie] ie 353 00 0 + + + + 1 #######;######## + + + + 40# #####;######;####### + + + + 50# #####;######;####### + + + + ## #####;######;####### i // Poland [pl] pl 48 00 0 - ######### wiec niby powinno dzialac... zobaczymy po zmianie txt na plist (a moze ma byc txt ??) a moze wystarczy dodac: // Ireland [ie] ie 353 00 0 ######### ?? (dodane ###....)

#198 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 30 marca 2008 - 21:53

@wezuwiusz: W najnowszej (0.3.4-1) wersji iFix'a ten plik jest już jako .plist, wcześniej był txt. Ale zawartość jest praktycznie ta sama, choć być może ta nowa lista jest bardziej aktualna.

PS. Adres do tej strony którą masz w Installerze: http://i.myapple.pl/html/ifix

#199 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 30 marca 2008 - 23:18

a to dziwne... bo ja mam po uzyciu najnopwszej wersji .txt a nie .plist ... hmmm... a do czego sie system odwoluje ? do .plst czy do .txt ? swoja droga, wpladlem na pomysl (oczywiscie jezeli chcesz) ze moge Ci pomoc troche przy tej aplikacji, bo jest bardzo obiecujaca... co prawda programista ze mnie jak z koziej du...y traba :) , ale chetnie poszukam/wyszukam rzeczy do zmiany, moge sie czasem w weekend pobawic w instalacje 1.1.4 i 1.1.3 do posprawdzania w roznych konfiguracjach. mysle ze przetlumaczenie tego na angielski i puszczenie w swiat moze byc dobrym pomyslem. juz jest na tyle stabilna i robi co trzeba ze mozna by to uczynic. jeszcze jedno mi sie nasuwa, bo iFix robi poprawki 'jak leci', bez sprawdzania jaka wersja jest zainstalowana, a chyba byloby lepiej gdyby PRZED aplikacja poprawek sprawdzic jaka wersja i poprawic rzeczy zalezne od wersji, lub chociaz napisac 'program nie obsluguje tej wersji' i quit :) ... w koncu chyba nie ma sensu juz robic poprawek na 1.0.1 i 1.1.1 (life is brutal :) ) jak cos to PW

#200 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 30 marca 2008 - 23:21

@wezuwiusz: Jeśli chodzi o PhoneNumberTemplates to prawdopodobnie starsza wersja Ci poprawiła ten błąd a nowa nie wgrywała już nowych plików. Usuń cały katalog Support i jeszcze raz uruchom iFixa - wgra Ci nową wersję. Jak iFix będzie na to gotowy to z pewnością puszczę go w świat :). Chętnie przyjmę od Ciebie wszelkie informacje nt. jego działania na różnych wersjach oprogramowania. Nie jest prawdą że naprawia on rzeczy 'jak leci' :). Np. właśnie poprawka AppSupport jest instalowana w zależności od wersji inna. Patch do dodatkowych klawiatur także. Wykrywanie wersji działa jako tako, więc można każdą poprawkę dostosować pod specyficzną wersję. Tylko ja już nie mam czasu tego wszystkiego testować po prostu ;).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych