Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iFix - automatyczne poprawki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
358 odpowiedzi w tym temacie

#326 drk

drk
  • 9 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 czerwca 2008 - 13:11

witam, korzystam z Twojego softu iFix niemniej cos mnie niepokoi. Bylbym wdzieczny za 2 slowa sprostowania lub wyjasnienie. KAZDORAZOWO iFix pokazuje mi 2 problemy i kazdorazowo je usuwa. Kolko sie zamyka. Odpalam program,naprawiam 2 problemy: -naprawianie uprawnien -uaktywnianie dodatkowych klawiatur zamykam program (resetuje lub nie) otwieram program znajduje te same 2 problemu ITD. zupelnie tak jaky naprawianie bylo fikcyjne... hilfe pls

#327 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2008 - 15:18

Na klawiatury jest sposób: dodać w Installerze moje repo (davvido-design.za.pl/repo.xml) i z niego wgrać klawiatury dla 1.1.4. Co do uprawnień - nie wiem. U mnie iFix już działa jak należy - dość dawno zrobiłem Restore. ;)

#328 Verminard

Verminard
  • 109 postów
  • SkądWawa

Napisano 11 czerwca 2008 - 17:03

Hmm, dziwna rzecz u mnie nastąpiła. Zrobiłem sobie Restore, wgrałem iFix, odpaliłem, naprawił uprawnienia i pocztę, wyłączyłem go, zrestartowałem iPhone'a, włączyłem ponownie (żeby się upewnić czy już nic nie znajdzie) i ku mojemu zdziwieniu znalazł 6 błędów i zaczął wyświetlać tak dużo komunikatów że zaczęły się nakładać. O co k**** chodzi? :shock:

Też to dziś miałem... I jeszcze dodatkowo wywaliło błąd o Jiggy Runtime. A wgrywałem taki samo soft - od WinPwn. Teraz odchudziłem tę podstawkę o parę rzeczy i leci kolejny restore...

#329 c64a

c64a
  • 371 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 czerwca 2008 - 18:04

Też to dziś miałem... I jeszcze dodatkowo wywaliło błąd o Jiggy Runtime. A wgrywałem taki samo soft - od WinPwn. Teraz odchudziłem tę podstawkę o parę rzeczy i leci kolejny restore...

moze nie miales zainstalowanego jiggy runtime?

#330 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 11 czerwca 2008 - 19:35

Najwidoczniej ostatnia wersja iFix'a posiada jakiś błąd. Będę to musiał sprawdzić. Na razie odpuśćcie sobie jego używanie.

#331 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 czerwca 2008 - 19:39

U mnie działa już w porządku. Jestem po Restore... Oprócz tego, że iFix pokazywał 6 błędów przy każdym uruchomieniu, to ustawienia się nie zapisywały, BossPrefs także nie zapisywał ustawień. Musiałem zrobić Restore. No, a po nim iFix chodzi aż miło - znalazł, naprawił i nie znajduje drugi raz. ;)

#332 Verminard

Verminard
  • 109 postów
  • SkądWawa

Napisano 12 czerwca 2008 - 02:15

moze nie miales zainstalowanego jiggy runtime?

Miałem. Soft mam przygotowany z jiggy i ifix od razu... Zrobiłem inny soft - iFix znalazł 4 błędy, naprawił zaproponował restart i po restarcie wszystko zatrzymało się na jabłuszku... Teraz po restore tym samy softem znów znalazł 4 i jak na razie wszystko ok.

M4v3R - przydałby się jakiś log, który pojawiałby się na chwilę dłużej po naprawieniu. Bo ten opis to tylko tak miga.

Edit: rano.
Uuuufff. Zaskoczył i wszystko działa. :) 4 błędy znalezione, 4 usunięte i teraz nie znajduje żadnych.

#333 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 12 czerwca 2008 - 22:44

ja mam inaczej.Cały czas mi widzi ten sam problem poczym pisze naprawianie uprawnien..Ok.Restartuje iphona, włanczam odnowa ifix i znowu ten sam probelm, i tak wkółko:/

mam dokładnie to samo
sprawdzałena BL 4.6 i na 3.9
to samo ;/

#334 MPiron

MPiron
  • 34 postów
  • Skądszczecin

Napisano 16 czerwca 2008 - 12:38

Muszę przyznać, że działanie iFixa jest dla mnie nieco niezrozumiałe. Kupiłem iPhona już odblokowanego i od samego początku iFix pokazywał jeden błąd dotyczący klawiatur. Naprawiał go i po restarcie telefonu znajdował go ponownie. Pomyślałem sobie, cóż widać coś nie działa w programie, bo polskie znaki mam i właściwie wszystko działa jak należy. Telefon się nie wiesza a doinstalowywane aplikacje działają poprawnie. No ale skoro ktoś napisał program do sprawdzania poprawności zainstalowanego oprogramowania to może powinienem jednak poszukać przyczyny. Przeczytałem wszystko co było możliwe na temat iFixa i postanowiłem zgodnie z zaleceniami nadać mu odpowiednie uprawnienia w nadziei, że naprawiany i ciągle pojawiający się „błąd „ wreszcie zniknie. I tu się zaczęły problemy..... Oczywiście mam zainstalowane „Jigi runtime”, bo przecież iFix działał i oprócz tych nieszczęsnych klawiatur nie pokazywał innych błędów. Zmiany jakich dokonałem dotyczyły plików zawartych w katalogu z programem. Po uruchomieniu iFixa, program znalazł 4 błędy: 1- Naprawianie poczty- OK. (poczta działała mi zupełnie dobrze odbierałem i wysyłałem wiadomości nie było problemów) 2- Naprawianie uprawnień- OK. (nie mam pojęcia o co tu chodzi, ale tak jak pisałem wszystko mi działało i nie widziałem problemów) 3- Naprawianie pliku tapety –Błąd (i tu nie było problemu. Zaraz po wyświetleniu tego błędu pojawia się komunikat”Jiggy wystąpił błąd ......”, a to ciekawe, przedtem nie było problemów z Jiggy, a tu proszę...). 4- Uaktualnianie klawiatur-OK. (jak pisałem klawiatura mi działała. Mam polskie znaki (i inne) no ale ten problem był zawsze ... Na koniec program prosi o restart iPhona. Po restarcie telefonu i odpaleniu iFixa wszystko zaczyna się od nowa... Ze zmian jakie zauważyłem po działaniu iFixa to: - Nie uruchamianie się Cydii (przedtem działała bez zarzutu) - Zmiana sygnału telefonu (ustawiony na domyślny) Wyczytałem, że iFix, aby zwolnić miejsce na partycji systemowej przenosi aplikacje w inne miejsce. Po sprawdzeniu pamięci okazuje się, że na systemowej mam 30MB z 300MB, co oznacza, że nic się nie zmieniło. Powyższy opis dotyczy wersji v.0.3.4. Odnoszę wrażenie, że iFix ma problem z zapamiętaniem (zapisaniem) tego co już wykonał. Oczywiście wdzięczny będę za sugestie dotyczące zmian dokonanych po działaniu iFixa i mam nadzieję, że nie będą one propozycjami kolejnego „restore” :) :roll:

#335 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 czerwca 2008 - 14:26

Z tego co wiem, to ta wersja już nie zajmuje się przenoszeniem danych na drugą partycję.

Kupiłem iPhona już odblokowanego i od samego początku iFix pokazywał jeden błąd dotyczący klawiatur. Naprawiał go i po restarcie telefonu znajdował go ponownie.

To nie jest wina iFix'a. Masz klawiature z 1.1.3 na 1.1.4 (w każdym razie nie zgodną z wersją softu). W repozytorium z mojego podpisu jest klawiatura w pełni kompatybilna z 1.1.4 - wgraj ją i odpal iFix. Błędu już nie będzie... ;)

#336 MPiron

MPiron
  • 34 postów
  • Skądszczecin

Napisano 16 czerwca 2008 - 14:41

Ciąg dalszy "posta" nr.334 Mam klawiaturę z Twojego "repo" i miałem ją przed tym nieszczęsnym "naprawianiem"/ Kolejne spostrzeżenia to: - Customize przestał widzieć upgradowane aplikacje (znikły z listy w której było możliwe podmienienie ikonki) - YouTube zacina się w czasie odtwarzania filmików (wcześniej wszystko odbywało się płynnie i bezproblemowo) :roll:

#337 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 16 czerwca 2008 - 15:35

Ja naprawdę nie mam pojęcia co Wy macie z tymi swoimi iPhone'ami. Wynika to prawdopodobnie z wcześniejszego grzebania w nich, którego ja nie przewidziałem. Wczoraj i dziś 2x używałem iFix'a na dwóch różnych iPhone'ach świeżo po restore (jeden za pomocą PwnageTool, drugi - iLiberty). Oba naprawiły co miały naprawić bez problemu.

#338 magorka

magorka
  • 518 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 czerwca 2008 - 16:32

Tez sie zastanawiam, co ludzie robia z iphonami. U mnie rowniez wszystko dziala cacy - tzn. raz zadzialalo i kropka, naprawilo bledy. A mam odblokowanego iP metodą Plus edycja MyApple. Mysle, ze po prosu za duzo metod jest dostepnych i byc moze troche sie ze soba "gryza"

#339 MPiron

MPiron
  • 34 postów
  • Skądszczecin

Napisano 16 czerwca 2008 - 19:14

Aż tak nie da się grzebać w iPhonie bo aby działał wszystko musi być na swoim miejscu. Jak pisałem telefon działał i jedyny problem to klawiatury. Wszystko się zmieniło kiedy iFix dostał większe uprawnienia. Nie wiem co dokładnie i jak jest sprawdzane w czasie jego działania. Staram się opisać wszystko dokładnie co i jak by pomóc w rozwiazaniu problemu. Nadal twierdzę, że iFix ma problem z zapamietaniem tego co juz naprawił. Skoro otrzymaliśmy komunikat, że wystąpił błąd i został on naprawiony to po kolejnym uruchomieniu błąd nie powinien wystąpić. Z tego co czytałem na forum wygląda na to, że iFix działa poprawnie po "restore, a więc na "czystym" oprogramowaniu", za to po pewnych modyfikacjach przeprowadzonych przez kolejne doinstalowywane programy zaczyna się gubić uznając je za błędy. Kolejny rewelacyjny komunikat : Po uruchomieniu instalera " Niewystarczające Uprawnienia. Instaler nie został zainstalowany poprawnie. Będzie uruchamiany jako root:wheel.... Wygląda na to, że uprawnienia sz...g trafił ....

#340 MPiron

MPiron
  • 34 postów
  • Skądszczecin

Napisano 17 czerwca 2008 - 19:52

Przeglądam właśnie pliki IP w poszukiwaniu rozwiązania problemu i zauważyłem ciekawą rzecz, a mianowicie "dublowanie" się katalogów. Zawartość User/Library jest dokładnie taka sama jak var/mobile/library, te same katalogi i te same w nich pliki. I co najciekawsze data ich utworzenia to: 1980.01.01 godz. 0:0. Czy tak być powinno? Nie używałem żadnych programów do przenoszenia aplikacji czy katalogów.

#341 jureka

jureka
  • 155 postów

Napisano 17 czerwca 2008 - 20:21

iFix zainstalowalem tuz po odblokowaniu by iLiberty i wszystko dzialalo jak nalezy. moze ma znaczenie ze pierwotnie iPhone odblokowany byl Ziphone

#342 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 17 czerwca 2008 - 20:33

MPiron - iFix nie zapamiętuje co zostało naprawione. On sprawdza przy każdym uruchomieniu stan systemu i dokonuje odpowiednich poprawek jeśli są one potrzebne. Skoro mimo napisania, że poprawił coś po uruchomieniu pokazuje to samo, oznacza to tylko i wyłącznie, że z jakiegoś powodu jednak nie naprawił tego.

#343 MPiron

MPiron
  • 34 postów
  • Skądszczecin

Napisano 17 czerwca 2008 - 21:01

Wygląda na to,że naprawiając uprawnienia pogubił się troszkę.... Napisał, że naprawił, tyle że teraz system nie bardzo się w tym może połapać. Czy możesz napisać w jaki sposób i w których aplikacjach sprawdzane są uprawnienia. Może spróbuje to jakoś skorygować ręcznie...

#344 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 17 czerwca 2008 - 21:47

Aplikacji iFix nie rusza, tylko katalog /var/mobile - nadaje tam uprawnienia 0777 plikom jak i ustawia ich właściciela na mobile:mobile.

#345 MPiron

MPiron
  • 34 postów
  • Skądszczecin

Napisano 17 czerwca 2008 - 23:01

Problem rozwiązałem instalując ponownie Instalera i kilka poprawek iLiberty.... Aż się boję odpalać iFixa :)....

#346 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 17 czerwca 2008 - 23:42

Jeśli wszystko Ci działa to po co miałbyś go odpalać ? ;)

#347 MPiron

MPiron
  • 34 postów
  • Skądszczecin

Napisano 18 czerwca 2008 - 21:01

Ano prawda teraz wszystko działa, a jednak iFix nadal wykazuje błędy... :) A dlaczego go odpalam. Ponoć właśnie do szukania błędów został stworzony. Jak poprzednio znalazł 4 błędy : Poczta Uprawnienia Tapeta (błąd Jiggy....) Klawiatury :) A tak przy okazji co właściwie iFix robi z pocztą bo od czasu jak ją naprawił nie mogę się połaczyć ze swoim kontem pocztowym?

#348 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 18 czerwca 2008 - 21:28

Sprawdza czy istnieje katalog /var/mobile/Library/Mail i czy ma odpowiednie uprawnienia, jeśli nie - tworzy go i nadaje uprawnienia. Ustawień kont pocztowych jeśli takowe są nie rusza.

#349 MPiron

MPiron
  • 34 postów
  • Skądszczecin

Napisano 09 lipca 2008 - 17:02

Jak widać dawno się nie "pokazywałem", co oznacza, że do tego czasu wszystko było OK. Szczęście nie może trwać wiecznie :). Po "restore" i wgraniu wszystkiego od nowa IP działał bez problemów. Zainstalowałem wszystkie potrzebne mi programy i poprawki. iFix nie wykazywał błędów. Do wgrywania programów zainstalowałem "instalera" . Wczoraj postanowiłem wgrać "Cydie". Instalacja przebiegła bez problemów, zarówno "Instaler" i "cydia" działają poprawnie(wszystko działa tak jak przed instalacją "Cydii"), ale iFix znalazł jeden bład i po każdym restarcie i uruchomieniu IP naprawia go od nowa. Oczywiście chodzi o nieszczęsne klawiatury. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Klawiatury mam zainstalowane, działały i działają poprawnie. Co więc jest nie tak?:roll:

#350 quest

quest
  • 248 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 09 lipca 2008 - 17:37

mam pytanie po co ci Cydia jak 'oficjalnym' programem do wgrywania programow/aplikacji jak i ich upgrade`owanania i odinstalowywania jest Installer? te programy pracujac wzajemnie moga powodowac problemy w dzialaniu twojego telefonu. Badz 'zaklocac' swoja prace.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych