Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

macOS 27.x Golden Gate - Dyskusja ogólna i wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 444 postów
Napisano 20 września 2026 - 07:40

Wersja stabilna jest już z nami od tygodnia, najwyższy czas na dedykowany jej wątek. Zapraszam do dyskusji. Wątek macOS 27 Golden Gate - wszystkie wersje beta pozostaje na potrzeby dyskusji o wersjach przedprodukcyjnych.

• Śfieży i winmaciek lubią to

#2 Śfieży

Śfieży
  • 934 postów

Napisano 20 września 2026 - 18:44

Zainstalowałem wersję finalną jako aktualizację. Dwa bolesne błędy. Sprzętowy polega na losowym rozłączaniu dysków Thunderbolt 4. Pojawia się monit, że dysk został nieprawidłowo odmontowany i po chwili się montuje ponownie. Dzieje się to zarówno w czasie odczytu zapisu jak i w czasie gdy dysk nie jest używany. Programowy polega na nieprawidłowym tłumaczeniu tekstu. Mam w systemie ustawiony język polski jako jedyny. Jeśli na obrazku zaznaczę teks i wybiorę funkcję tłumaczenia, to tłumaczy na Hiszpański, choć w panelu tłumaczeń nie mam nawet pobranego tego języka. A polski mam pobrany jako jedyny. Dzieje się tak zarówno w przypadku tłumaczenia online jak i offline. Po zainstalowaniu MacOS 27 znikło mi dodatkowo 45 GB miejsca na dysku. Nie mam zainstalowanego Apple Inteligence ani Siri. Rozważam instalację MacOS 27 na czysto przez Recovery albo format dysku i downgrade do MacOS 26.

#3 winmaciek

winmaciek
  • 7 118 postów
Napisano 21 września 2026 - 09:19

Jakoś działa. Najdziwniejsza akcja jaką miałem to podmiana Reedera Classic na tę nowszą, subskrypcyjną wersję. Tak, samo z siebie. Automatycznie. Jakby mi to jakiś użytkownik opowiedział, to bym uznał, że halucynuje. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#4 soczekpl

soczekpl
  • 3 393 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 września 2026 - 09:57

U mnie jest coś zepsute w aplikacji Pogoda. Czasami jak chcę sprawdzić temperaturę na daną godzinę, np. jutro o 10:00, to temperatura się nie pokazuje i jest jakby przyciemnione okno. Chociaż teraz działa, ale wczoraj miałem z tym problem.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 18 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max 2 / AirPods Pro & Pro 2

#5 Blue

Blue
  • 624 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 21 września 2026 - 19:13

Pogoda to jest popsuta od początku, zgłaszałem jeszcze w czerwcu i na razie nie działa - trzeba w tym widoku zmienić dzień i wrócić i będzie ok.

• soczekpl lubi to

#6 sybic

sybic
  • 138 postów

Napisano wczoraj, 09:13

Sprzętowy polega na losowym rozłączaniu dysków Thunderbolt 4. Pojawia się monit, że dysk został nieprawidłowo odmontowany i po chwili się montuje ponownie. Dzieje się to zarówno w czasie odczytu zapisu jak i w czasie gdy dysk nie jest używany. 

Może Ci coś poprzestawiał, ustawienie dotyczące usypiania dysków.

co masz po wydaniu komendy?

pmset -g custom

Mac Studio M4 Max 36GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /   iPhone SE 2022 

#7 Śfieży

Śfieży
  • 934 postów

Napisano wczoraj, 11:16

Może Ci coś poprzestawiał, ustawienie dotyczące usypiania dysków.

co masz po wydaniu komendy?

pmset -g custom

Po użyciu komendy dostaję info:

AC Power:
 Sleep On Power Button 1
 autorestartatconnect 0
 lowpowermode         0
 standby              0
 ttyskeepawake        1
 powernap             1
 displaysleep         30
 womp                 0
 networkoversleep     0
 sleep                1
 tcpkeepalive         1
 autorestart          0
 disksleep            10

Dyski przepięte w moim Mac Studio z portów TB4 na USB C pracują w pełni stabilnie, tylko wolno.

#8 MC_

MC_
  • 7 008 postów

Napisano wczoraj, 11:20

Czy też na Safari macie taki ficzer, że pasek ze skrótami pod adresem strony czasami zasłania część wyświetlanej strony?

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych