Wersja stabilna jest już z nami od tygodnia, najwyższy czas na dedykowany jej wątek. Zapraszam do dyskusji. Wątek macOS 27 Golden Gate - wszystkie wersje beta pozostaje na potrzeby dyskusji o wersjach przedprodukcyjnych.
macOS 27.x Golden Gate - Dyskusja ogólna i wrażenia
Napisano 20 września 2026 - 07:40
- Śfieży i winmaciek lubią to
Napisano 20 września 2026 - 18:44
Zainstalowałem wersję finalną jako aktualizację. Dwa bolesne błędy. Sprzętowy polega na losowym rozłączaniu dysków Thunderbolt 4. Pojawia się monit, że dysk został nieprawidłowo odmontowany i po chwili się montuje ponownie. Dzieje się to zarówno w czasie odczytu zapisu jak i w czasie gdy dysk nie jest używany. Programowy polega na nieprawidłowym tłumaczeniu tekstu. Mam w systemie ustawiony język polski jako jedyny. Jeśli na obrazku zaznaczę teks i wybiorę funkcję tłumaczenia, to tłumaczy na Hiszpański, choć w panelu tłumaczeń nie mam nawet pobranego tego języka. A polski mam pobrany jako jedyny. Dzieje się tak zarówno w przypadku tłumaczenia online jak i offline. Po zainstalowaniu MacOS 27 znikło mi dodatkowo 45 GB miejsca na dysku. Nie mam zainstalowanego Apple Inteligence ani Siri. Rozważam instalację MacOS 27 na czysto przez Recovery albo format dysku i downgrade do MacOS 26.
Napisano 21 września 2026 - 09:19
Jakoś działa. Najdziwniejsza akcja jaką miałem to podmiana Reedera Classic na tę nowszą, subskrypcyjną wersję. Tak, samo z siebie. Automatycznie. Jakby mi to jakiś użytkownik opowiedział, to bym uznał, że halucynuje.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 21 września 2026 - 09:57
U mnie jest coś zepsute w aplikacji Pogoda. Czasami jak chcę sprawdzić temperaturę na daną godzinę, np. jutro o 10:00, to temperatura się nie pokazuje i jest jakby przyciemnione okno. Chociaż teraz działa, ale wczoraj miałem z tym problem.
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 18 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max 2 / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 21 września 2026 - 19:13
Pogoda to jest popsuta od początku, zgłaszałem jeszcze w czerwcu i na razie nie działa - trzeba w tym widoku zmienić dzień i wrócić i będzie ok.
- soczekpl lubi to
Napisano dziś, 09:13
Sprzętowy polega na losowym rozłączaniu dysków Thunderbolt 4. Pojawia się monit, że dysk został nieprawidłowo odmontowany i po chwili się montuje ponownie. Dzieje się to zarówno w czasie odczytu zapisu jak i w czasie gdy dysk nie jest używany.
Może Ci coś poprzestawiał, ustawienie dotyczące usypiania dysków.
co masz po wydaniu komendy?
pmset -g custom
Mac Studio M4 Max 36GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB / iPhone SE 2022
Napisano dziś, 11:16
Może Ci coś poprzestawiał, ustawienie dotyczące usypiania dysków.
co masz po wydaniu komendy?
pmset -g custom
Po użyciu komendy dostaję info:
Napisano dziś, 11:20
Czy też na Safari macie taki ficzer, że pasek ze skrótami pod adresem strony czasami zasłania część wyświetlanej strony?
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych