Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

rękojmia na AWU4 na firmę

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 kr1st0

kr1st0
  • 1 postów

Napisano 11 września 2026 - 14:09

Cześć,

generalnie pytania dotyczą ogólnie zakupów na stronie apple.com, ale chcę kupić AWU4 na firmę i dlatego umieszczę je w tym podforum.

Pytania:

1. Ile wynosi okres rękojmi dla sprzętu Apple przy zakupie na FV dla JDG (w PKD jest również sprzedaż i naprawa elektroniki)?
  2. Czy ewentualne roszczenia kierować będzie trzeba do ispota, najbliższego autoryzowanego sprzedawcy, czy wysyłka do serwisu Apple bezpośrednio?

Może ktoś już to przerabiał i zna temat z autopsji.

Pozdrawiam,

Krzysiek 

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 716 postów

Napisano 11 września 2026 - 14:57

No to w złym dziale umieściłeś. Przenoszę.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 ali_cja

ali_cja
  • 307 postów

Napisano 12 września 2026 - 13:22

Rękojmia to ustawowa odpowiedzialność sprzedawcy za wady fizyczne i prawne sprzedanej rzeczy, obowiązującą w relacjach „firma-firma”. Oznacza to, że kupujący przedsiębiorca ma prawo do reklamacji towaru, jeżeli okaże się on wadliwy lub niezgodny z umową, chyba że rękojmia została wyłączona w umowie.

ad.1 Kupujący ma prawo dochodzić rękojmi przez 2 lata od dnia odbioru rzeczy od Sprzedawcy.

ad.2 Reklamację z tytułu rękojmi składa się wyłącznie do Sprzedawcy rzeczy.

Czy musi to być autoryzowany Sprzedawca? Tego nie jestem pewna. Ja kupiłam AW 4 Cellular w nieautoryzowanym polskim sklepie internetowym (u nas nie był jeszcze dostępny AW z LTE) i reklamacja/skarga została rozpatrzona pozytywnie poprzez „Wsparcie Apple’. Być może miałam farta. Dzisiaj pewnie już bym tak nie ryzykowała. Ponadto, wahałabym się przed zakupem bezpośrednio od Apple, mając na uwadze ewentualne dochodzenie rękojmi. Według mojej wiedzy, dochodzenie rękojmi od polskiego Sprzedawcy może okazać się skuteczniejsze i komunikatywnie łatwiejsze.

Niezmiernie ważna uwaga: Kodeks cywilny

”…

Art. 563.§ 1. Przy sprzedaży pomiędzy przedsiębiorcami kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi, jeżeli nie zbadał rzeczy w czasie i sposób przyjęty przy rzeczach tego rodzaju i nie zawiadomił niezwłocznie sprzedawcy o wadzie, a w przypadku gdy wada wyszła na jaw dopiero później-jeżeli nie zawiadomił sprzedawcy niezwłocznie po jej stwierdzeniu.

….”

#4 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 975 postów

Napisano 12 września 2026 - 22:04

Mi kupionego na JDG iPhone Apple (przez autoryzowany serwis) naprawiło bez gadania w drugim roku użytkowania. Bez problemu. Jak rozumiem JDG są traktowane prawie jak konsument. 

#5 ali_cja

ali_cja
  • 307 postów

Napisano 13 września 2026 - 09:11

Wojtku, Ty składałeś reklamację z tytułu rękojmi czy gwarancji?

#6 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 975 postów

Napisano 13 września 2026 - 12:17

To był drugi rok, czyli już po gwarancji Apple.

#7 ali_cja

ali_cja
  • 307 postów

Napisano 13 września 2026 - 12:37

Widzisz i tu jest błąd. Sam musiałeś się domyśleć, że to pewnie była rękojmia. Apple tak zamotało, że cichcem jakby wydłużyło gwarancję na drugi rok. Jest to bardzo zła praktyka, albowiem rękojmia i gwarancja to są dwie różne procedury i dwa różne reżimy prawne. Są tu różne prawa reklamującego i różne obowiązki wobec reklamującego. Prawa reklamującego z tytułu rękojmi wynikają z ustawy, a prawa reklamującego z tytułu gwarancji wynikają z „widzi mi się” producenta.

Wiesz jakie miałeś prawa z tytułu gwarancji i jakie ustawowe obowiązki w takiej sytuacji ciążą na gwarancie/producencie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych