Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Monitor do Maca Mini M6

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 fryto

fryto
  • 353 postów

Napisano 07 września 2026 - 12:31

Panie i Panowie, planuje zakup Maca Mini M6 i szukam do niego monitora ale za bardzo się nie znam na monitorach. Szukam Monitora nie do grania bo nie bawią mnie gry, szukam jakiegoś zakrzywionego monitora i nie mam pojęcia co będzie dobre do tego maca. Czy jest ktoś kto może pomoc w wyborze i co by polecił. 

Dzięki wielkie

 iPhone 16 Pro  MacBook Air M2  Apple Watch Ultra 3  AirPods Pro 3 

#2 DanielF

DanielF
  • 5 787 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 07 września 2026 - 13:08

Poszukaj sobie o efekcie skalowania na macOS - jeśli ma być ostry musisz mieć np. 5k. Wcześniej szukałem czegoś 27 z 5k (miałem wcześnej 4k i tu jest przepaść jeśli ktoś czyta tekst) np. Asus 5k ale ma różne fabryczne wady, potem był Benq 5k i nawet LG 6k (na każdym są jakieś wady z matrycami, warto sprawdzać) na koniec zostałem z Apple Studio Display - i nie żałuję, najlepszy monitor plus świetne głośniki i kamerka.
Żaden z powyższych nie jest zakrzywiony, 

Jeśli szukasz taki plaski:
- Asus 5k (do codziennego stosowania) około 2800
- jak chcesz z Thunderbolt Benq - 4000

Żaden z powyższych zakrzywionych nie ma podobnego skalowania i tekst może wyglądać nieostro.

Fallout ...war, war never changes...

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 972 postów

Napisano 07 września 2026 - 13:29

Ja używam dwóch monitorów 27" 4K (Dell i LG) i obraz jest mega ostry ale, ale używam ich w skalowaniu FHD - ono nie jest dla tych monitorów idealne - elementy GUI są duże, większe niż Apple zaprojektowało - dla mnie to OK, ale idealne jest skalowanie QHD a ono pasuje do ekranu 5K. Natomiast popularne krzywe ekrany mają wysokość 1080, ewentualnie 1440 i wówczas to już na pewno nie jest retina - piksele są wielkie jak karaluchy i nadaje się to do gier, ale nie do czytania - to dopiero jest problem. Dlatego jak Cię stać to zrób jak pisze Daniel - monitor 6k jak 32" albo 5k jak 27cali ze złączem TB. Są też krzywe o wysokości 2880 punktów, ale na oczy nie widziałem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Bing (1)