Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy program Poczta przechowuje ustawienia kont email w chmurze?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomsoul

tomsoul
  • 59 postów

Napisano 09 czerwca 2026 - 16:42

Cześć

Korzystam pod macOS z programu Poczta. I mam takie pytanie. Czy jak mam pododawane konta w programie Poczta to czy po reinstalacji systemu macOS czy będa one w chmurze?? Tzn. czy będe musiał po reinstalacji ponownie dodawać konta czy system sam pobierze właśnie z chmury?

---

Mam nadzieje że teraz dobrze to zatytułowałem. Za tamto z góry przepraszam.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 647 postów

Napisano 09 czerwca 2026 - 16:59

Pobierze ich listę, ale nie będzie znał haseł.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 winmaciek

winmaciek
  • 7 082 postów
Napisano 09 czerwca 2026 - 17:20

W chmurze o ile wiem to nie, poświadczenia leżą w pęku kluczy lokalnego konta o ile kojarzę. Teoretycznie mogłyby przetrwać transfer z kompa do kompa, w praktyce jak to nie jest wyłącznie proste hasło, to poprosi o ponowne zalogowanie się. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 647 postów

Napisano 09 czerwca 2026 - 17:49

No tak, to miałem na myśli, ale odpowiadałem prościej ("znał haseł") dla wygody.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 tomsoul

tomsoul
  • 59 postów

Napisano 09 czerwca 2026 - 18:09

Pobierze ich listę, ale nie będzie znał haseł.

OK pobierze liste ale czy również np. ustawienia serwerów imap i smtp? O to mi konkretnie chodzi. O ustawienia.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 647 postów

Napisano 09 czerwca 2026 - 18:12

Szczerze mówiąc, nie pamiętam, ale mniemam, że tak. Tylko pamiętaj: mniemam.

#7 winmaciek

winmaciek
  • 7 082 postów
Napisano wczoraj, 15:52

Akurat tu bym obstawiał, że nie. Mam jedno konto IMAP konfigurowane ręcznie i za każdym razem jest od zera jak stawiam czyste urządzenie. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych