Witam, temat na pewno nie raz się przewinął ale chciałbym jak najlepiej opisać co mi się przydarzyło i zapytać czy jest szansa na przywrócenie kontaktów.
Kiedyś miałem Lumię i oczywiście konto Microsoft / Outlook, gdzie miałem kontakty, przechodząc na system iOS / iPhone, zaczytałem te kontakty powiązując konto outlook.
Na początku synchronizacja i zapisywanie odbywało się normalnie, ale jakieś 4 lata temu musiałem zmienić hasło na koncie microsoft bo ktoś się próbował włamać i tak iPhone stracił synchronizację (od razu się o tym nie dowiedziałem) dopiero jak chciałem dodać nowy kontakt to przypominam sobie że była taka sytuacja że iPhone zapytał że nie może się połączyć i gdzie zapisać nowy kontakt i kliknąłem "Ten iPhone" czy coś takiego. i było ok, ale co jakiś czas, bardzo rzadko pojawiała się informacja o tym żeby wpisać nowe hasło outlook bo jest odłączone. Na początku chyba chciałem wpisać ale zapomniałem te nowe hasło, ogólnie tego konta microsoftu już nie używałem do niczego, i tak olewałem temat, po prostu zamykałem okienko co wyskakiwało na iphonie, i przez te lata dodawałem normalnie kontakty i inne rzeczy. Zmieniłem raz albo dwa iPhone na nowszego i za każdym razem wszystko się elegancko przenosiło. Obecnego mam rok czasu, i z kontaktami nie było problemu aż do wczoraj... w poczekalni do lekarza jako że się nudziłem to oczywiście siedziałem w telefonie, no i akurat pokazał się ten komunikat żeby wpisać hasło do outlooka, no i postanowiłem ok mam chwile to się tym zajmę, zresetowałem hasło, ustawiłem nowe, i w końcu wpisałem w iphone, zadowolony że synchronizacja działa, już mnie nie będzie pytało itd... za dwie godziny chciałem zadzwonić do znajomego z pracy i nie mogę znaleźć go w kontaktach... no i tak patrzę że nie ma wszystkich kontaktów, jakieś stare zdjęcia przy kontaktach, nikt nie ma tych nowych awatarów itd. W wiadomościach i ostatnich połączeniach numery zamiast imion... no i się wkurzyłem, chciałem dobrze a zrobiłem gorzej jak było... zacząłem czytać itd. jak to cofnąć / odzyskać kontakty, ale podobnego przypadku nie znalazłem. To co mi się udało ustalić to:
1. Straciłem wszystkie nowe kontakty sprzed jakiś 4 lat (prawdopodobnie do momenty jak outlook stracił synchronizację i kontakty niby zapisywały się bezpośrednio na telefonie)
2. Jak wszedłem w ustawienia kontaktów to domyślne konto było zaznaczone Outlook (ale nie wiem jak było wcześniej, przez aktualizacją hasła, ale pewnie tak samo)
3. iCloud mam zapchanego też od dawna, kilka lat, więc nic się tam nie synchronizuje, kontakty niby mam zaznaczone do synchronizacji
4. W kontaktach mam tylko dostępne 3 listy, Outlook, Gmail i iCloud, przy czym iCloud jest pusty (ma 1 kontakt) - i nie wiem , nie pamiętam jak było wcześniej, przed aktualizacją hasła, po prostu klikałem "wszystkie kontakty"
5. Wchodziłem na icloud.com , brak kontaktów, oraz brak historycznych wpisów do przywrócenia
6. Wchodziłem na konto microsoft przez przeglądarkę, sam tam indentyczne Stare kontakty jak teraz mam na iPhonie, brak tych nowych z ostatnich 4 lat...
7. Wczoraj jeszcze aplikacja kontakty - dokumenty i dane - miały ok 55MB, dzisiaj mają tylko 36 MB
Wył i wł iPhone, zmieniałem konto domyślne, ale nic to nie dało.
Jest jakaś szansa by przywrócić te kontakty?
Głupie byłoby że tu reklamują jakie to cuda teraz telefony nie robią, AI i te sprawy a taka głupia rzecz i by kontakty same się usuwały? bez nawet wcześniejszego powiadomienia, albo wyboru, gdzie je przepisać, albo jakiejś szansy powrotu, historii itp...
Nowe kontakty zniknęły, czy da się przywrócić?
Rozpoczęty przez
goses
, 09 cze 2026 09:00
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano 09 czerwca 2026 - 09:00
Napisano 09 czerwca 2026 - 16:02
Ja bym powiedział tak wstępnie, że tutaj to wyleciało w kosmos. iCloud nie zsynchronizował nic jak nie miał miejsca.
Z ciekawości, jak wyłączysz (nie musisz usuwać) iCloud i Outlooka dla kontaktów w ustawieniach kont internetowych to coś się pojawi?
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych