Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zakup MacBook'a - Co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 salvador895

salvador895
  • 38 postów

Napisano 15 maja 2026 - 17:53

Cześć!

Przymierzam się do zakupu MacBooka i przeglądając ofertę oraz liczne recenzje i porównania mam mętlik w głowie. Jak do tego podejść i co wybrać aby się nie naciąć? 

Do czego ma służyć komputer? Generalnie do wszystkiego co obecnie robię na moim stacjonarnym (internet, poczta, trochę pracy biurowej, trochę zabawy z AI itd ... intensywnie ale nic mega wymagającego), jednakże zależało by mi aby to działało płynnie. Co najlepiej wybrać? W którą stronę iść? 

Jeżeli chodzi o cenę to nie gra ona większej roli aczkolwiek też nie chce przeginać. Oczywiście w grę wchodzi tylko nówka z sklepu.

Pozdrawiam

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 617 postów

Napisano 15 maja 2026 - 18:26

Jak masz hajs, pro. Jak nie masz hajsu, neo. Jak masz hajs ale Ci szkoda, air.

Tu nie ma żadnej większej filozofii.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 salvador895

salvador895
  • 38 postów

Napisano 15 maja 2026 - 18:46

Neo - odpada zdecydowanie zbyt słaby.

Air - Po doświadczeniach z M3 obawiam się że przesiadka na M5 dużo nie poprawia wydajnościowo?. A sam Air z M3 działał generalnie słabo (To jest moja opinia po posiadaniu komputera przez lekko ponad rok).

Co do Pro to mam dylemat bo z jednej strony MacBook Pro M5 model podstawowy ma bardzo dobre opinie i fajną cenę. Dzięki zastosowaniu chłodzenia aktywnego przy dłuższym obciążeniu wypada w zasadzie 2x lepiej niż odpowiadający mu Air (pytanie jak to działa tak w normalnym używaniu). Zastanawiam się czy nie kupić podstawki MacBook Pro M5 + możliwość zwrotu w 60 dni i w razie czego zwrócić i dopłacić / czy może od razu iść w MacBook Pro 14", 15-rdzeniowy procesor M5 Pro (GPU 16 rdzeni), RAM 24 GB, 1TB SSD i oczywiście też pakiet z możliwością zwrotu w 60 dni. Może się gdzieś trafi jakaś promka to będzie łatwiej podjąć decyzje. 

Jak ktoś ma MB Pro M5 podstawkę to będę wdzięczny za obiektywną opinię.

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 371 postów
Napisano 15 maja 2026 - 19:43

Jak ktoś ma MB Pro M5 podstawkę to będę wdzięczny za obiektywną opinię.

"Obiektywna opinia" to oksymoron. Nie istnieje nic takiego. Każdy patrzy przez pryzmat własnych doświadczeń.

Akurat w Twoim przypadku bardzo trudno mi cokolwiek rekomendować. Bo już w kilku postach wspominałeś, że Air M3 Ci muli w podstawowych, biurowych zastosowaniach, co przez pryzmat moich doświadczeń wydaje się niezrozumiałe. Ale szanuję, bo masz absolutne prawo do własnej oceny. Mam jednak obawę, że przy takim poziomie oczekiwań, przesiadka na Pro, nawet najnowszej generacji, nie spowoduje radykalnego przeskoku jakościowego, na jaki z pewnością liczysz.

MacBook Pro M5 model podstawowy ma bardzo dobre opinie i fajną cenę. Dzięki zastosowaniu chłodzenia aktywnego przy dłuższym obciążeniu wypada w zasadzie 2x lepiej niż odpowiadający mu Air (pytanie jak to działa tak w normalnym używaniu)

W "normalnym użytkowaniu", czyli w zastosowaniach ogólnobiurowych, Pro i Air z tym samym procesorem będą działały dokładnie tak samo, bo Air się nie zagotuje na tyle, żeby wpadł w throttling, a innych różnic, które istotnie wpływałyby na wydajność między nimi nie ma.

Jedno, co mogę powiedzieć, to jeżeli zdecydujesz się na procesor z serii Max, to nie bierz wersji 14", bo tam nie ma wystarczającego chłodzenia. Jeśli Max to tylko 16".

Piszę ten tekst na M1 Max 16", którego zdarza mi się używać do edycji video 4k, oraz do nagrywania muzyki w Logic Pro (to akurat jest mniej wymagające) i mimo upływu lat, cały czas uważam go za wydajnościowego potwora.

#5 salvador895

salvador895
  • 38 postów

Napisano 15 maja 2026 - 20:02

Jedno, co mogę powiedzieć, to jeżeli zdecydujesz się na procesor z serii Max, to nie bierz wersji 14", bo tam nie ma wystarczającego chłodzenia. Jeśli Max to tylko 16".

Co do wersji Max raczej nie biorę jej pod uwagę, kwota zdecydowanie zbyt duża jak na komputer do użytku domowego to raz, a dwa 16' to w mojej ocenie zbyt dużo jak na komputer co ma być "mobilny". Maksymalnie to M5 Pro 18-core CPU + 20-core GPU jeżeli by się udało go wyrwać w sensownej cenie. 

#6 MC_

MC_
  • 6 992 postów

Napisano 15 maja 2026 - 21:59

Mi jakoś Air z M2 nie muli w biurze, a sporo aplikacji mam jednocześnie odpalonych.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#7 salvador895

salvador895
  • 38 postów

Napisano wczoraj, 11:12

@MC_ Bo tutaj każdy ma inne oczekiwania. Dla mnie po wejściu w np Aplikacje patrzenie jak on doczytuje ikonki było irytujące. Podobnie animacje w systemie i lagujące menu kontekstowe. Uruchomienie czegoś więcej również było od razu wyczuwalne. Nawet nie aktualizowałem do Tahoe tylko zostałem od początku do końca na mac os sequoia aby nie pogarszać sytuacji. Dziwi mnie taki dobry odbiór MB Neo który jest jeszcze słabszy bo ja miałem tą mocniejszą konfigurację tzn M3 16 GB / 512 GB.

#8 MC_

MC_
  • 6 992 postów

Napisano wczoraj, 13:59

Nic u mnie nie odczytuje. Jedynie odpalenie Librę Office trwa moment.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#9 winmaciek

winmaciek
  • 7 070 postów
Napisano wczoraj, 18:48

Ja bym sprawdził, jakie u Ciebie jest konkretnie obciążenie w Monitorze aktywności. Jeden robi biurówkę i drugi robi biurówkę, ale u pierwszego to 3 strony w Safari i dwa małe dokumenty, drugi ma natomiast 300 kart, i żongluje między kilkunastoma ciężkimi dokumentami. Do tego jakieś Teamsy, jakiś Spotifaj i Diskordzik i coś tam jeszcze. 

I AI też jest zbyt ogólne. Dla jednego to odpalenie Gemini albo ChatGPT, dla drugiego to stawianie jakichś modeli. Jedno i drugie ma zupełnie inne wymagania. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

1 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

DanielF