Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zakup MacBooka - Co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 salvador895

salvador895
  • 41 postów

Napisano 15 maja 2026 - 17:53

Cześć!

Przymierzam się do zakupu MacBooka i przeglądając ofertę oraz liczne recenzje i porównania mam mętlik w głowie. Jak do tego podejść i co wybrać aby się nie naciąć? 

Do czego ma służyć komputer? Generalnie do wszystkiego co obecnie robię na moim stacjonarnym (internet, poczta, trochę pracy biurowej, trochę zabawy z AI itd ... intensywnie ale nic mega wymagającego), jednakże zależało by mi aby to działało płynnie. Co najlepiej wybrać? W którą stronę iść? 

Jeżeli chodzi o cenę to nie gra ona większej roli aczkolwiek też nie chce przeginać. Oczywiście w grę wchodzi tylko nówka z sklepu.

Pozdrawiam

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 622 postów

Napisano 15 maja 2026 - 18:26

Jak masz hajs, pro. Jak nie masz hajsu, neo. Jak masz hajs ale Ci szkoda, air.

Tu nie ma żadnej większej filozofii.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 salvador895

salvador895
  • 41 postów

Napisano 15 maja 2026 - 18:46

Neo - odpada zdecydowanie zbyt słaby.

Air - Po doświadczeniach z M3 obawiam się że przesiadka na M5 dużo nie poprawia wydajnościowo?. A sam Air z M3 działał generalnie słabo (To jest moja opinia po posiadaniu komputera przez lekko ponad rok).

Co do Pro to mam dylemat bo z jednej strony MacBook Pro M5 model podstawowy ma bardzo dobre opinie i fajną cenę. Dzięki zastosowaniu chłodzenia aktywnego przy dłuższym obciążeniu wypada w zasadzie 2x lepiej niż odpowiadający mu Air (pytanie jak to działa tak w normalnym używaniu). Zastanawiam się czy nie kupić podstawki MacBook Pro M5 + możliwość zwrotu w 60 dni i w razie czego zwrócić i dopłacić / czy może od razu iść w MacBook Pro 14", 15-rdzeniowy procesor M5 Pro (GPU 16 rdzeni), RAM 24 GB, 1TB SSD i oczywiście też pakiet z możliwością zwrotu w 60 dni. Może się gdzieś trafi jakaś promka to będzie łatwiej podjąć decyzje. 

Jak ktoś ma MB Pro M5 podstawkę to będę wdzięczny za obiektywną opinię.

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 377 postów
Napisano 15 maja 2026 - 19:43

Jak ktoś ma MB Pro M5 podstawkę to będę wdzięczny za obiektywną opinię.

"Obiektywna opinia" to oksymoron. Nie istnieje nic takiego. Każdy patrzy przez pryzmat własnych doświadczeń.

Akurat w Twoim przypadku bardzo trudno mi cokolwiek rekomendować. Bo już w kilku postach wspominałeś, że Air M3 Ci muli w podstawowych, biurowych zastosowaniach, co przez pryzmat moich doświadczeń wydaje się niezrozumiałe. Ale szanuję, bo masz absolutne prawo do własnej oceny. Mam jednak obawę, że przy takim poziomie oczekiwań, przesiadka na Pro, nawet najnowszej generacji, nie spowoduje radykalnego przeskoku jakościowego, na jaki z pewnością liczysz.

MacBook Pro M5 model podstawowy ma bardzo dobre opinie i fajną cenę. Dzięki zastosowaniu chłodzenia aktywnego przy dłuższym obciążeniu wypada w zasadzie 2x lepiej niż odpowiadający mu Air (pytanie jak to działa tak w normalnym używaniu)

W "normalnym użytkowaniu", czyli w zastosowaniach ogólnobiurowych, Pro i Air z tym samym procesorem będą działały dokładnie tak samo, bo Air się nie zagotuje na tyle, żeby wpadł w throttling, a innych różnic, które istotnie wpływałyby na wydajność między nimi nie ma.

Jedno, co mogę powiedzieć, to jeżeli zdecydujesz się na procesor z serii Max, to nie bierz wersji 14", bo tam nie ma wystarczającego chłodzenia. Jeśli Max to tylko 16".

Piszę ten tekst na M1 Max 16", którego zdarza mi się używać do edycji video 4k, oraz do nagrywania muzyki w Logic Pro (to akurat jest mniej wymagające) i mimo upływu lat, cały czas uważam go za wydajnościowego potwora.

#5 salvador895

salvador895
  • 41 postów

Napisano 15 maja 2026 - 20:02

Jedno, co mogę powiedzieć, to jeżeli zdecydujesz się na procesor z serii Max, to nie bierz wersji 14", bo tam nie ma wystarczającego chłodzenia. Jeśli Max to tylko 16".

Co do wersji Max raczej nie biorę jej pod uwagę, kwota zdecydowanie zbyt duża jak na komputer do użytku domowego to raz, a dwa 16' to w mojej ocenie zbyt dużo jak na komputer co ma być "mobilny". Maksymalnie to M5 Pro 18-core CPU + 20-core GPU jeżeli by się udało go wyrwać w sensownej cenie. 

#6 MC_

MC_
  • 6 993 postów

Napisano 15 maja 2026 - 21:59

Mi jakoś Air z M2 nie muli w biurze, a sporo aplikacji mam jednocześnie odpalonych.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#7 salvador895

salvador895
  • 41 postów

Napisano 16 maja 2026 - 11:12

@MC_ Bo tutaj każdy ma inne oczekiwania. Dla mnie po wejściu w np Aplikacje patrzenie jak on doczytuje ikonki było irytujące. Podobnie animacje w systemie i lagujące menu kontekstowe. Uruchomienie czegoś więcej również było od razu wyczuwalne. Nawet nie aktualizowałem do Tahoe tylko zostałem od początku do końca na mac os sequoia aby nie pogarszać sytuacji. Dziwi mnie taki dobry odbiór MB Neo który jest jeszcze słabszy bo ja miałem tą mocniejszą konfigurację tzn M3 16 GB / 512 GB.

#8 MC_

MC_
  • 6 993 postów

Napisano 16 maja 2026 - 13:59

Nic u mnie nie odczytuje. Jedynie odpalenie Librę Office trwa moment.

#9 winmaciek

winmaciek
  • 7 071 postów
Napisano 16 maja 2026 - 18:48

Ja bym sprawdził, jakie u Ciebie jest konkretnie obciążenie w Monitorze aktywności. Jeden robi biurówkę i drugi robi biurówkę, ale u pierwszego to 3 strony w Safari i dwa małe dokumenty, drugi ma natomiast 300 kart, i żongluje między kilkunastoma ciężkimi dokumentami. Do tego jakieś Teamsy, jakiś Spotifaj i Diskordzik i coś tam jeszcze. 

I AI też jest zbyt ogólne. Dla jednego to odpalenie Gemini albo ChatGPT, dla drugiego to stawianie jakichś modeli. Jedno i drugie ma zupełnie inne wymagania. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#10 Blue

Blue
  • 615 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 17 maja 2026 - 10:03

U mnie po dziś dzień air z M1 to rakieta do zastosowań do których został stworzony. Także coś jest nie tak, jeżeli M3 muli.

Chyba, że autor pod "AI" ma na myśli lokalne modele, w takim razie tylko gigabajty ramu mają sens i poniżej 32 bym nie schodził a najlepiej więcej. Bo sama apka Claude czy gpt to jest coś co ma 0 wymagań i zjada 0,01% mocy procka. Wszak to tylko wysyła prompt i pobiera odpowiedź a następnie ja wyświetla. Tu nie ma co mulić.

#11 salvador895

salvador895
  • 41 postów

Napisano 18 maja 2026 - 04:44

To nie był problem że coś obciążało CPU czy że miałem burdel w systemie - był praktycznie system + 2 / 3 moje doinstalowane aplikacje. Tutaj dla mnie temat jest raczej zamknięty gdyż komputer już sprzedałem, w mojej ocenie zbyt się zasugerowałem opiniami i źle dobrałem sprzęt do potrzeb. Nic wielkiego na tym komputerze nie robiłem mimo to był on dość słabo responsywny.

Obecnie czekam na rozwiązanie kilku kwestii i będę zamawiał prawdopodobnie Apple MacBook Pro 14" M5 Pro 18-core CPU + 20-core GPU / 24GB RAM / 1TB SSD - mam nadzieje że się uda wyrwać go w dobrej cenie, w najgorszym przypadku będzie to opcja M5 Pro 15-core CPU + 16-core GPU - wydaje mi się że to jest to minimum w stosunku do moich wymagań. Przez jakiś czas rozważałem zakup podstawowej wersji M5 aczkolwiek ma on dość wolny dysk - ponad 2x wolniejszy niż w przypadku wersji z M5 Pro. Wersja MAX ma już zbyt kosmiczną cenę a korzyści w wydajności są pomijalne. 

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 622 postów

Napisano 18 maja 2026 - 08:38

(internet, poczta, trochę pracy biurowej, trochę zabawy z AI itd ... intensywnie ale nic mega wymagającego)

18-core CPU + 20-core GPU / 24GB RAM / 1TB SSD [...] do moich wymagań

To się może zdecyduj, jakie te wymagania jednak są, skoro do 'poczty i pracy biurowej' wymagasz 18 core CPU. Albo rozwiń 'trochę zabawy z AI'. Chcesz modele lokalne trenować?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#13 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 377 postów
Napisano 18 maja 2026 - 09:43

w mojej ocenie zbyt się zasugerowałem opiniami i źle dobrałem sprzęt do potrzeb.

Potrzeby, które opisujesz zdecydowanie sugerują, że podstawowe konfiguracje niższych linii produktowych powinny być stanowczo na wyrost. Twoje obserwacje nie znajdują potwierdzenia nie tylko wśród youtuberów, ale przede wszystkim wśród wielu użytkowników tego forum. Jesteś chyba jedynym znanym mi przypadkiem użytkownika, który twierdzi, że mu całkiem współczesny Air lagował w pracy typowo biurowej.

Oczywiście można przyjąć spiskową teorię, że wszyscy jesteśmy w zmowie albo nigdy nie widzieliśmy prawdziwie wydajnej maszyny, ale byłbym jednak ostrożny z takimi ocenami.

Nie wiem, gdzie jest problem w Twoim przypadku, ale obawiam się, że nawet ten 18-core M5 nie da Ci wydajności, której oczekujesz, dlatego sugerowałbym rozejrzeć się poza ekosystemem Apple. Czy to rozwiąże problem - nie wiem, ale wymiana Air M3 na Pro M5 nie przyniesie jakościowej zmiany przy pracy z pocztą, przeglądarką internetową czy z Wordem.

#14 MC_

MC_
  • 6 993 postów

Napisano 18 maja 2026 - 10:04

No nie wiem.

Ja mam m2, żona m4. U niej Libre Office odpala się wyraźnie szybciej.

:D

#15 BlueArmy

BlueArmy
  • 139 postów

Napisano 18 maja 2026 - 13:04

Sprecyzuj w końcu  co robisz na tym kompie, bo to co wynieniłeś w pierwszym poście, to Neo ogarnie, a tobie Air M5 nie pasuje i kręcisz nosem przy Pro, coś nie halo tutaj.

Mac mini M2/MBP MID 2009/iPhone 6 Plus/iPhone 11/iPhone 12 Pro

#16 salvador895

salvador895
  • 41 postów

Napisano 19 maja 2026 - 04:43

Co do używania M3 tak jak pisałem, normalne zastosowania codzienne domowe / biurowe - nic jakoś bardzo wykraczającego poza ten obszar. Co do YT czy opinii tutaj - każdy ma swoją. Dla jednego będzie super wydajny dla innego (jak dla mnie) będzie zbyt słaby, ja oczekuje zdecydowanie większej płynności działania. Swoją drogą ten temat nie ma już większego znaczenia gdyż laptop poszedł już do nowego właściciela. 

Do do stwierdzenia że przejście na Pro nic nie da, uważam że da bardzo dużo bo ponad x2 szybsze SSD oraz RAM 100 GB/s przepustowości dla Air M3 vs 307 GB/s przepustowości pamięci w M5 Pro. Do tego 4 rdzenie zapewniające wydajność vs 12 w MBP M5 Pro no oraz aktywne chłodzenie.

#17 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 622 postów

Napisano 19 maja 2026 - 09:03

No to skoro wiesz lepiej, to po co pytasz, c'nie.

• tomtom_su lubi to

#18 maragast

maragast
  • 144 postów

Napisano 19 maja 2026 - 13:14

Więc tak naprawde rozważasz między podstawowym M5 a M5 Pro.

Wspomniałeś, że pieniądze to nie problem więc bierz ten M5 Pro - można podejść na zasadzie, że to bardziej przyszłościowy zakup i komputer będzie Ci starczył na dłużej (do tego warianty z procesorami z dopiskiem Pro mają rozbudowany system chłodzenia - podwójny wentylator gdzie wersja bez dopisku pro ma pojedynczy).

Chyba, że pójdziesz w większa pamięć ram - wspomniałeś coś o IA, a przy tych zastosowaniach więcej pamięci się przyda.

Biorąc pod uwagę jak wydjne są te procesory to warto patrzeć też na wersje zeszłoroczne - taki M4 Pro też jest bardzo wydajny, a po premierze M5 Pro można kupić go taniej chociaż niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć wersji z rozbudowanym ramem do 48gb i dyskiem 1Tb.

Ja po premierze M4 Pro kupiłem na lantre w super cenie Maczka z M3 Pro (tym szybszym M3 Pro) rozbudowanym do 36gb ramu i dyskiem 1TB.

#19 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 965 postów

Napisano 19 maja 2026 - 22:13

Przy M4 to moje 24GB staje się wąskim gardłem częściej niż procek. Dwa powody - VM i AI. Przy normalnej pracy biurowej to już M4 jest super. Dlatego sam bym wolał M5Air 32GB niż M5Pro  24GB. 

#20 salvador895

salvador895
  • 41 postów

Napisano 20 maja 2026 - 04:54

Akurat jeżeli chodzi o VMki to preferuje x86_64 aby nie musieć emulować procka. Także bez emulacji 24GB powinno dać radę :)

#21 maragast

maragast
  • 144 postów

Napisano 21 maja 2026 - 12:16

Przy M4 to moje 24GB staje się wąskim gardłem częściej niż procek. Dwa powody - VM i AI. Przy normalnej pracy biurowej to już M4 jest super. Dlatego sam bym wolał M5Air 32GB niż M5Pro  24GB. 

Ja bym powiedział trochę inaczej ale podobnie - wolałbym M4 Pro z 48gb ramu niż M5 Pro z 24gb ramu (w sumie to nawet wolałbym  mój M3 Pro z 36gb ramu niż M5 Pro z 24gb ramu).

Z tego co pisałeś o wcześniejszej pracy na Macu Air to stawiałbym na to, że właśnie przez mniejszą ilość ramu mogłeś być nie zadowolony z płynności pracy. Większa pamięć ramu jest też bardziej przyszłościowa, a tak drogie komputery to raczej kupuje się na lata.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych