Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 24" M4 10R GPU, 32 GB RAM, 1TB w cenie 11,499 zł, czy czekać na większy ekran? Dylemat przy przesiadce z 21.5"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomqu

Tomqu
  • 5 postów

Napisano wczoraj, 10:27

Witam serdecznie forumowiczów i forumowiczki.

Rozglądam się, przymierzam i analizuję  aby w przyszłości wymienić nadal w pełni działającego, zadbanego iMac'a 21.5 cala z roku 2017 r., precyzując A1418, EMC 3069, wyposażony w Intel Core I5-7400, 16 GB RAM, 512 GB SSD NVMe.

Pierwszego Maca zakupiłem w roku 2015, używany MacBook A1342 tzw. białas, używałem ok 7 lat, rozbudowując go poprzez rozbudowę RAM oraz dysk SSD. Sprzedałem go i zakupiłem MacBooka Air M1, który do dzisiaj dzielnie mi służy. Jestem szczęśliwym posiadaczem MacBooka Air M4, zatem jestem świadomy „ przepaści „, która dzieli erę intela od własnościowych SOC Apple. 

Domowe centrum multimedialne w postaci Maca mini z 2014 r., wyposażony w dwa dyski, służy rodzinie do wszelkiej maści Tv + VOD oraz jako backup zdjęć i Time Machine na zewnętrznych dyskach, fakt ten utwierdza mnie w wrażeniu długowieczności tych komputerów.

Reasumując, nigdy nie miałem sytuacji w której doświadczyłem awarii komputera Mac, samemu serwisowałem iMaca 21’5 z roku 2010, wymieniając mu procesor z Core I3 na Core I5, serwisowałem układy chłodzenia oraz wcześniej wymienionego MacBooka platikowego.

Skłaniam się do wymiany iMaca, ponieważ w edycji zdjęć w Affinity Photo oraz Luminar Neo, odczuwam pocenie się wbudowanej karty Radeon Pro lub w ogóle brak jej obsługi w programach graficznych.

Zastanawiałem się nad kolejnym komputerem iMac, rozważałem model 27 5K, lecz do ślepa, pozbawiona przyszłości intelowa droga.

Biorąc pod uwagę totalny brak możliwości rozbudowy w przyszłości nowych komputerów oraz konieczność zdecydowania i wyłożenia od razu większej ilości gotówki z góry na zapas, zastanawiam się nad zakupem iMac 24 cale,  M4 10R GPU, 32 GB RAM, 1TB w cenie 11,499 zł. 

Moje pytania są następujące:

• czy zmiana z 21’5 na 24’ będzie wystarczająca ( 27 5K chodzi za mną cały czas )
  • wybór rozbudowanej konfiguracji z zamiarem bardzo długiego użytkowania komputera, faktycznie ma sens, zapas mocy - czy on przełoży się na starzenie procesora za np. 7 lat ( bardzo ciężko sprzedać iMaca )
  • poczekać cierpliwie aż Apple zaprezentuje model z większym ekranem

Pozdrawiam serdecznie. 

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 342 postów
Napisano wczoraj, 11:55

• czy zmiana z 21’5 na 24’ będzie wystarczająca ( 27 5K chodzi za mną cały czas )

Wydajnościowo to będzie przepaść i do wymienionych zastosowań starczy na długo.

• wybór rozbudowanej konfiguracji z zamiarem bardzo długiego użytkowania komputera, faktycznie ma sens, zapas mocy - czy on przełoży się na starzenie procesora za np. 7 lat ( bardzo ciężko sprzedać iMaca )

Blisko 5 lat temu dokonałem właśnie takiego zakupu z zapasem mocy, tyle, że MacBooka, a nie iMaca, ale to nie ma znaczenia dla odpowiedzi. To był M1 Max 64GB RAM 2TB SSD. Obecnie, po tym czasie komputer chodzi wciąż turbo sprawnie, nie mam najmniejszych ciągot, żeby go wymieniać na nowszy model i to się prawdopodobnie nie zmieni, aż do momentu, kiedy wypadnie całkowicie poza okres wsparcia i przestanie otrzymywać aktualizacje. Edycja wideo 4K nie sprawia najmniejszego problemu. Nie rozpatruję tego w kontekście utraty wartości sprzętu, bo wiadomo, że po tych 7-8 latach i tak będzie miał bardzo niską wartość i pewnie nawet nie będzie mi się chciało go sprzedawać.

• poczekać cierpliwie aż Apple zaprezentuje model z większym ekranem
    To już wróżenie z fusów. Nie jestem zwolennikiem takiego podejścia. Jeżeli potrzebujesz komputera, to go kup teraz. Jeżeli możesz poczekać, to znaczy, że nie potrzebujesz. Wtedy nie zawracaj sobie głowy.

#3 winmaciek

winmaciek
  • 7 066 postów
Napisano wczoraj, 18:02

Ja bym nie stawiał pieniędzy, że prędko pokażą większego iMaca. Może tak, może nie, jest to wróżenie z fusów. Jakby mieli pokazać, to już by go dorzucili przez te 5 lat od premiery nowego designu. 

Ja bym rozważył wersję z uchwytem VESA, bo wbudowana w iMaca podstawka nie jest tak fajna jak można mieć w monitorach Apple. A w ergonomię (tzn. własne zdrowie) warto inwestować. 

Możesz kupić tak, a możesz też zerknąć w stronę Maca mini i Studio Display. I wziąć mniej rozbudowaną konfigurację tego pierwszego, a zmienić po paru latach zamiast kisić do upadłego. Trochę zależy, co kto robi. Ja akurat mam zwykłego MBP M1 i już od dłuższego czasu dusi mnie niski sufit RAM, szczególnie w połączeniu z ekranem 5k. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#4 domowik

domowik
  • 138 postów

Napisano wczoraj, 18:09

IMHO, kup Mac mini i odpowiednio duży dla Ciebie monitor spoza sadu. 

Monitor rzędu 40" plus, z odpowiednim odwzoroaniem kolorów itd. robi robotę. Mac mini też zrobi. Skoro stacjonarny sprzęt, możesz oszczędzić na dysku, ale dobrać ramu, i masz sprzęt na wiele kolejnych lat. 

Mac mini, z m4, 32GB RAM, 512GB SSD kupisz za 6000. Za 1000 około dokupisz zewnętrzny szybki dysk 2TB. Zostaje Ci 5k na porządny monitor. 

#5 DanielF

DanielF
  • 5 784 postów
  • SkądSiedlce

Napisano wczoraj, 18:58

Jak bierzesz pod uwagę monitor osobno to musi być 5k - monitory 4k źle się skalują i będzie o wiele gorzej wyglądać (rozmyte) niż na iMac -  bierz np. Asus Pro Art 27" 5k za około 2999 (niestety bez thunderbolt) + MacStudio (kup na ucznia/studenta/nauczyciela -6% rabat)
Ewentualnie możesz wybrać 27" od Benq z 5k i thunderbolt 4 ale to już około 4500 zł (monitor dla grafików) jest idealnie zestrojony z Apple (prawie jak monitor od Apple) ale bez kamerki i z głośnikami (słabe).

Benq 5K + Mac Studio ze zniżką to warta do przemyślenia opcja. Choć można iść nawet w stronę nowy Studio Display 27" za 7500  + Mac mini/studio  za resztę. Mini lub studio łatwiej wymienisz/sprzedasz niż iMac. 

Fallout ...war, war never changes...

#6 Tomqu

Tomqu
  • 5 postów

Napisano dziś, 08:08

Cześć, wielkie dzięki za sugestie, mimo iż iMac ma w sobie to coś, oraz wersja na wypasie wystarczy na wiele lat zgodnie na wzór zakupu Mikołaja Maciejko i jego M1 Max, 64 GB RAM, 2 TB SSD, to patrząc pragmatycznie najrozsądniejszym krokiem będzie zakup monitora, oczywiście wcześniej trochę rozglądałem się i fakt w grę wchodzi tylko i wyłącznie monitor 5K jak sugerował DanielF tym bardziej, iż w tej chwili na, każdym z maców skaluję rozdzielczość maksymalnie ( więcej miejsca ). Zakup 40” plus polecany przez domownika to już dla mnie zbyt duży ekran ale zgodnie z treścią posta „ odwzorowanie kolorów robi robotę „, która dla mnie ma znaczenie takie aby drugi ekran był maksymalnie zbliżony do ekranów MacBooka Air M4 i ewentualnie posiadanego iMaca z intelem, aż znajdzie właściciela. Nasuwa mi się jeszcze jeden ważny fakt, wybór wypasionej wersji MacBooka przez Mikołaja na lata w razie wymiany ma olbrzymią przewagę nad iMaciem, laptopa może przekazać domownikowi itd. Maca mini można zamienić w centrum multimedialne, iMac - specyficzna grupa odbiorców.

Rozważam dwa monitory 

BenQ DesignVue PD2730S 27" 5K IPS 60Hz - stworzony dla Mac, przenosi nawet sterowanie jasnością itd.

Monitor Samsung ViewFinity S9 S27C902PAU 27' 5K IPS 60Hz 5ms

Rodzaj matrycy, aby zachować wrażenie 1:1 z iMaca lub Air powinienem się kierować w stronę matrycy błyszczącej, na zasadzie używania dwóch naraz aby obraz był spójny prawda?

Pozdrawiam serdecznie. 

Cześć, wielkie dzięki za sugestie, mimo iż iMac ma w sobie to coś, oraz wersja na wypasie wystarczy na wiele lat zgodnie na wzór zakupu Mikołaja Maciejko i jego M1 Max, 64 GB RAM, 2 TB SSD, to patrząc pragmatycznie najrozsądniejszym krokiem będzie zakup monitora, oczywiście wcześniej trochę rozglądałem się i fakt w grę wchodzi tylko i wyłącznie monitor 5K jak sugerował DanielF tym bardziej, iż w tej chwili na, każdym z maców skaluję rozdzielczość maksymalnie ( więcej miejsca ). Zakup 40” plus polecany przez domownika to już dla mnie zbyt duży ekran ale zgodnie z treścią posta „ odwzorowanie kolorów robi robotę „, która dla mnie ma znaczenie takie aby drugi ekran był maksymalnie zbliżony do ekranów MacBooka Air M4 i ewentualnie posiadanego iMaca z intelem, aż znajdzie właściciela. Nasuwa mi się jeszcze jeden ważny fakt, wybór wypasionej wersji MacBooka przez Mikołaja na lata w razie wymiany ma olbrzymią przewagę nad iMaciem, laptopa może przekazać domownikowi itd. Maca mini można zamienić w centrum multimedialne, iMac - specyficzna grupa odbiorców.

Rozważam dwa monitory 

BenQ DesignVue PD2730S 27" 5K IPS 60Hz - stworzony dla Mac, przenosi nawet sterowanie jasnością itd.

Monitor Samsung ViewFinity S9 S27C902PAU 27' 5K IPS 60Hz 5ms

Rodzaj matrycy, aby zachować wrażenie 1:1 z iMaca lub Air powinienem się kierować w stronę matrycy błyszczącej, na zasadzie używania dwóch naraz aby obraz był spójny prawda?

Pozdrawiam serdecznie. 

Przepraszam, muszę doprecyzować – pisząc o monitorze od BenQ, miałem na myśli model MA270S.

To kluczowa różnica, ponieważ tylko seria MA posiada błyszczącą matrycę Nano Gloss (identyczną w odbiorze jak w MacBookach czy iMacach) oraz pełną integrację systemową z macOS. Model PD, który linkowałem wcześniej, jest świetny, ale matowy, a przy moich nawykach i pracy w Affinity zależy mi na tym szklanym 'efekcie Apple' i idealnej ostrości 5K przy maksymalnym skalowaniu.

#7 DanielF

DanielF
  • 5 784 postów
  • SkądSiedlce

Napisano dziś, 09:00

Samsunga sobie daruj - w większości ma złe opinie i problemy z jakością. Z 5k i thunderbolt obecnie masz praktycznie do wyboru BenQ lub Apple Display.

Fallout ...war, war never changes...

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 590 postów

Napisano dziś, 10:27

"Pełna integracja systemowa" to jest marketingowy bełkot, który można sobie darować. MonitorControl czy tam wręcz kobyła w stylu BetterDisplay daje wszystkie sterowania jasnościami i głośnościami w każdym monitorze.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych