Witam serdecznie forumowiczów i forumowiczki.
Rozglądam się, przymierzam i analizuję aby w przyszłości wymienić nadal w pełni działającego, zadbanego iMac'a 21.5 cala z roku 2017 r., precyzując A1418, EMC 3069, wyposażony w Intel Core I5-7400, 16 GB RAM, 512 GB SSD NVMe.
Pierwszego Maca zakupiłem w roku 2015, używany MacBook A1342 tzw. białas, używałem ok 7 lat, rozbudowując go poprzez rozbudowę RAM oraz dysk SSD. Sprzedałem go i zakupiłem MacBooka Air M1, który do dzisiaj dzielnie mi służy. Jestem szczęśliwym posiadaczem MacBooka Air M4, zatem jestem świadomy „ przepaści „, która dzieli erę intela od własnościowych SOC Apple.
Domowe centrum multimedialne w postaci Maca mini z 2014 r., wyposażony w dwa dyski, służy rodzinie do wszelkiej maści Tv + VOD oraz jako backup zdjęć i Time Machine na zewnętrznych dyskach, fakt ten utwierdza mnie w wrażeniu długowieczności tych komputerów.
Reasumując, nigdy nie miałem sytuacji w której doświadczyłem awarii komputera Mac, samemu serwisowałem iMaca 21’5 z roku 2010, wymieniając mu procesor z Core I3 na Core I5, serwisowałem układy chłodzenia oraz wcześniej wymienionego MacBooka platikowego.
Skłaniam się do wymiany iMaca, ponieważ w edycji zdjęć w Affinity Photo oraz Luminar Neo, odczuwam pocenie się wbudowanej karty Radeon Pro lub w ogóle brak jej obsługi w programach graficznych.
Zastanawiałem się nad kolejnym komputerem iMac, rozważałem model 27 5K, lecz do ślepa, pozbawiona przyszłości intelowa droga.
Biorąc pod uwagę totalny brak możliwości rozbudowy w przyszłości nowych komputerów oraz konieczność zdecydowania i wyłożenia od razu większej ilości gotówki z góry na zapas, zastanawiam się nad zakupem iMac 24 cale, M4 10R GPU, 32 GB RAM, 1TB w cenie 11,499 zł.
Moje pytania są następujące:
- czy zmiana z 21’5 na 24’ będzie wystarczająca ( 27 5K chodzi za mną cały czas )
- wybór rozbudowanej konfiguracji z zamiarem bardzo długiego użytkowania komputera, faktycznie ma sens, zapas mocy - czy on przełoży się na starzenie procesora za np. 7 lat ( bardzo ciężko sprzedać iMaca )
- poczekać cierpliwie aż Apple zaprezentuje model z większym ekranem
Pozdrawiam serdecznie.