Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

CCC - kopia Volumenu na katalog na wybranym dysku i problem z tym, że do owego dysku nie mogę nic sobie nic zapisać

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 sybic

sybic
  • 135 postów

Napisano dziś, 07:20

Mam problem z programem CCC

Mianowicie postanowiłem sobie zrobić kopie Volumenu, na katalog na wybranym 8T dysku

Ale jest problem w tym, że nic na ten dysk zapisać. Nawet katalogu nie mogę założyć. 

Mogę tylko z prawami administratora. To jest Bardzo uciążliwe.

Czy jest problem?

Jak to można odkręcić?

Bo już CCC przestał mi się podobać :)

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /   iPhone SE 2022 

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 589 postów

Napisano dziś, 14:44

Nie rozumiem. Nie możesz pisać do katalogu z kopią (po co miałbyś?), czy nie możesz w ogóle pisać na dysk, więc CCC też nie umie zrobić kopii? Jeśli to drugie, to to nie jest 'wina' CCC, że masz złe uprawnienia.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 sybic

sybic
  • 135 postów

Napisano dziś, 16:35

Po kolei.

Mam dysk, a  w nim swoje dane.

Ponieważ dysk jest duży, postanowiłem go użyć też do backupu. Zakładam w nim katalog 'kopia' i CCC wykonuje kopie innego Voluminu na ten katalog.

Z chwilą odpalenia nie mogę na tym dysku założyć żadnego katalogu. Mogę zrobić tylko poleceniem sudo... 

Oczywiście założony katalog 'kopie' dla CCC zostawiam w spokoju, nie ruszam.

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /   iPhone SE 2022 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych