Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro vs MacBook Air + Mac mini – co ma więcej sensu przy pracy biurkowej + AI?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 zorga

zorga
  • 7 postów

Napisano 21 lutego 2026 - 09:06

Cześć,

Chciałbym poznać Wasze opinie, szczególnie osób, które realnie pracują na Mac mini.

Kontekst: Od wielu lat pracuję na MacBookach (Air i Pro). Obecnie ok. 80% czasu pracuję przy biurku – laptop jest podpięty do monitora, klawiatury i myszy, a wszystkie „cięższe” prace wykonuję stacjonarnie. Pozostałe 20% to spotkania z klientami: prezentacje, Word/Excel, Safari, mail, czasem Teams. Mój obecny MacBook Air M2 8GB i 512GB  po 2,5 roku praktycznie ciągłej pracy na zasilaniu wyraźnie zwolnił (bateria ~85%). W najbliższym czasie chcę zacząć korzystać z lokalnych agentów AI, więc RAM i stabilna praca pod obciążeniem będą dla mnie coraz ważniejsze.

Rozważam 2 warianty:

Opcja nr 1:

• MacBook Air M4/M5 (już niedługo), 16 GB / 512 GB – mobilność i spotkania (ok. 6000 zł brutto)
• Mac mini M4/M5 32 GB / 512 GB – praca biurkowa i AI (ok. 6000 zł brutto)

Opcja nr 2:

• jeden MacBook Pro (ok. 10 000 zł brutto)

Pytanie do Was:

1. Czy układ Mac mini + MacBook Air jest w praktyce wygodny?

2. Jak wygląda codzienne przełączanie pracy między komputerami (iCloud, pliki, synchronizacja, logowanie, Handoff itp.)?

3. Jakie są realne plusy takiego zestawu?

4. Jakie minusy wychodzą dopiero po kilku miesiącach?

5. Czy finalnie to jest praktyczne rozwiązanie?

Szczególnie interesują mnie opinie osób, które pracują na Mac mini, a laptop służy im tylko mobilnie.

Z góry dzięki za wszystkie Wasze doświadczenia i przemyślenia.

Pozdrawiam
Piotr

Użytkownik zorga edytował ten post 21 lutego 2026 - 09:07

#2 DanielF

DanielF
  • 5 781 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 21 lutego 2026 - 09:57

Za 10tys. masz wypasiony Mac Studio z procesorem MAX np. m4 Max i 36 GB ram, który zjada na śniadanie miniaczki. Jeśli AI to warto poczekać na Studio z M5 Max, Np. w Lantre masz za 11.500 wersję Max z 16 rdzeniami procesora i 40 rdzeniami graficznymi oraz 48 gb ram.
W marcu ma mieć premierę najtańszy Macbook. Może warto poczekać i zobaczyć o nim opinię a do domu kupić potwora do ciężkiej pracy - studio też ma być aktualizowane do m5 max ale pewnie w wakacje.

Fallout ...war, war never changes...

#3 zorga

zorga
  • 7 postów

Napisano 21 lutego 2026 - 10:05

Za 10tys. masz wypasiony Mac Studio z procesorem MAX np. m4 Max i 36 GB ram, który zjada na śniadanie miniaczki. Jeśli AI to warto poczekać na Studio z M5 Max, Np. w Lantre masz za 11.500 wersję Max z 16 rdzeniami procesora i 40 rdzeniami graficznymi oraz 48 gb ram.
W marcu ma mieć premierę najtańszy Macbook. Może warto poczekać i zobaczyć o nim opinię a do domu kupić potwora do ciężkiej pracy - studio też ma być aktualizowane do m5 max ale pewnie w wakacje.

Dzięki, za ciekawą perspektywę, nie myślałem o tym, hmm... pytanie tylko czy potrzebuję takiego sprzętu. Do pracy biurowej z asystentami AI, co najpewniej niedługo się stanie, na ile lat wystarczy Mac Studio z Max? W połączeniu z najtańszym mackiem może okazać się optymalną :) 

#4 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 954 postów

Napisano 21 lutego 2026 - 10:34

Mam podobny problem - 80 albo i więcej % przypięty do monitorów i od czasu do czasu do klienta albo praca z wakacji. Często biorę iPada - dzięki synchronizacji mam wszystko dostępne, a modem 5G jest dodatkową zaletą. Moja koncepcja to zakup nowego taniego Macbooka (bo jednak na iPad nie wszystko pójdzie) jako komputera na wyjścia - podobnie jak u ciebie - w terenie nie ma realnej pracy tylko prezentacje i maile - M1 by dał radę. Stacjonarnie zdecydowanie wolałbym mini - ostatnio kupiłem mini dla mojego prezesa i wcześniej przez kilka dni miałem w domu - ładny, cichy, mało miejsca zajmujący, są porty - nie ma przypinania i odpinania. Dla mnie zestaw mini 32G/512 plus najtańszy MacBook (a w twoim przypadku ten air, który i tak masz) to idealny zestaw. Jedyna sprawa, że ponoć M5 jest przełomowy w zakresie AI lokalnego a mini M5 na razie nie ma i nie wiadomo kiedy. 

#5 zorga

zorga
  • 7 postów

Napisano 21 lutego 2026 - 11:04

Mam podobny problem - 80 albo i więcej % przypięty do monitorów i od czasu do czasu do klienta albo praca z wakacji. Często biorę iPada - dzięki synchronizacji mam wszystko dostępne, a modem 5G jest dodatkową zaletą. Moja koncepcja to zakup nowego taniego Macbooka (bo jednak na iPad nie wszystko pójdzie) jako komputera na wyjścia - podobnie jak u ciebie - w terenie nie ma realnej pracy tylko prezentacje i maile - M1 by dał radę. Stacjonarnie zdecydowanie wolałbym mini - ostatnio kupiłem mini dla mojego prezesa i wcześniej przez kilka dni miałem w domu - ładny, cichy, mało miejsca zajmujący, są porty - nie ma przypinania i odpinania. Dla mnie zestaw mini 32G/512 plus najtańszy MacBook (a w twoim przypadku ten air, który i tak masz) to idealny zestaw. Jedyna sprawa, że ponoć M5 jest przełomowy w zakresie AI lokalnego a mini M5 na razie nie ma i nie wiadomo kiedy. 

Problem w tym, że DanielF mocno namieszał w moim myśleniu. Mac Studio daje realną szansę wejścia w lokalnego agenta AI, a w mojej pracy konsultanta biznesowego to nie jest pytanie czy, ale kiedy... Na ten moment nie myślę Mac mini + MacBook Air vs MacBook Pro. Teraz rozważam jaka konfiguracja Maca Studio będzie optymalna :)

#6 salvador895

salvador895
  • 15 postów

Napisano wczoraj, 17:23

Pozwolę sobie dorzucić swoje dwa zdania — czy uznasz je za pomocne, to już Twój wybór.

1) Jeśli planujesz zakup komputera stacjonarnego oraz laptopa do pracy mobilnej, postaraj się dobrać je tak, aby pod względem technicznym były do siebie możliwie zbliżone. W przeciwnym razie korzystanie z wyraźnie słabszego sprzętu może szybko stać się frustrujące.

2) Jeżeli istotnym kryterium jest dla Ciebie AI, polecam zajrzeć na YouTube na kanał Alex Ziskind — szczególnie warto obejrzeć materiał „Fastest 1,000,000 Tokens”. Bardzo przystępnie pokazuje on, czego można oczekiwać od różnych konfiguracji sprzętowych. W kontekście AI niektóre wyniki potrafią naprawdę zaskoczyć.

3) Niezależnie od wyboru, rozważ wykupienie opcji wydłużonego zwrotu. Daje to komfort przetestowania sprzętu w realnych warunkach i uniknięcia sytuacji, w której zostajesz z urządzeniem niespełniającym oczekiwań po upływie standardowego terminu zwrotu.

Gdybym dziś stał przed podobnym wyborem, zdecydowałbym się na MacBook Pro w możliwie najmocniejszej konfiguracji — koniecznie z opcją zwrotu w ciągu 60 dni, na wypadek gdyby nie spełnił moich oczekiwań.

#7 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 954 postów

Napisano wczoraj, 18:03

1) Jeśli planujesz zakup komputera stacjonarnego oraz laptopa do pracy mobilnej, postaraj się dobrać je tak, aby pod względem technicznym były do siebie możliwie zbliżone. W przeciwnym razie korzystanie z wyraźnie słabszego sprzętu może szybko stać się frustrujące.

Jestem przeciwnego zdania.  Jeśli na stacjonarnym jest praca, a laptop to prezentacje dla klienta, to sprzęt powinien być optymalny do swoich funkcji. Stacjonarny jak najmocniejszy, przenośny lekki i dobry na baterii.  Inaczej stacjonarny nie ma sensu. Jak masz oba takie same, to podłączasz laptop do docka i robisz. Kwestia jakie to prezentację - może być, że wymagają backendu na wirtualce i renderingu 3D, ale jak slajdy czy web to Air robi.

#8 salvador895

salvador895
  • 15 postów

Napisano wczoraj, 19:49

Teoretycznie masz rację, aczkolwiek autor tematu wspomina "Mój obecny MacBook Air M2 8GB i 512GB po 2,5 roku praktycznie ciągłej pracy na zasilaniu wyraźnie zwolnił" czyli chodzi o coś więcej.

#9 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 954 postów

Napisano wczoraj, 20:08

Autor nie ma stacjonarnego, ma tylko lapka z 8GB RAM. I jeśli pracuje stacjonarnie, to mini mu bardziej dopasuje, a laptop może być ten, co jest, może być nowy. Kupując dwa różne komputery (albo tylko stacjonarny) uzyska więcej wydajności za te same pieniądze. 

#10 salvador895

salvador895
  • 15 postów

Napisano wczoraj, 22:16

Pytanie jakiego działania od komputera oczekuje ... 

#11 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 323 postów
Napisano dziś, 07:32

Pytanie jakiego działania od komputera oczekuje ...

Celne spostrzeżenie. Dlatego warto czasem czytać pytania, na które się odpowiada.

wszystkie „cięższe” prace wykonuję stacjonarnie. Pozostałe 20% to spotkania z klientami: prezentacje, Word/Excel, Safari, mail, czasem Teams.

Nie bardzo wiem, czemu przy takim trybie pracy sugerujesz 2 mocarne maszyny, które "pod względem technicznym były do siebie możliwie zbliżone", zatem ta mobilna będzie bardziej przewoźna, niż przenośna. W ogóle takie rozwiązanie rzadko kiedy ma sens. Bo, skoro już mamy mobilnego potwora, to po co wydawać kolejne pieniądze na stacjonarkę? Chyba tylko po to, żeby uniknąć dźwigania tego przenośnego kloca z bagażnika do domu. W takiej sytuacji lepiej już te pieniądze przeznaczone na stacjonarkę dołożyć do mobilnego i uzyskać dodatkową moc.

• WojtekWojtek lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych