Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Oszczędzanie energii i problem z usypianiem wybudzaniem zewnętrznych dysków

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 sybic

sybic
  • 128 posts

Posted Today, 07:55

W zarządzania Energią jest taki magiczny suwak - [ Nie usypiaj automatycznie , gdy wyświetlacz jest wyłączony ]

Defaultowo jest wyłączony.  

Mój styl pracy jest taki, że często wykonuje Ctrl - Command - Q i zaraz Esc

Monitor gaśnie, a co się dzieje z komputerem to do końca nie wiem, przechodzi w stan uśpenia?

Czy to taki sam skutek co [jabłko] - Uśpij?

W każdym razie komputer robi się zimny i to mi się podoba.

Problem jest tylko z zewnętrznym dyskiem Thonderbold , bo szybko zwiększa się licznik -Power Cycles w tempie jedno pykniecie na 10-15 min

Czyli tak, jakby dysk był usypiany, potem na chwili wybudzany i znów usypiany. 

Pytanie, na ile to jest szkodliwe dla ssd?

Gdy zaznaczę [ Nie usypiaj automatycznie , gdy wyświetlacz jest wyłączony ] problemu nie ma.

Komputer chyba pracuje, ale tak jest zimny jak nie ma nic do roboty.

Jak w takiej sytuacji postąpić?

Jaką opcje wybrać?

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /   iPhone SE 2022 

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24581 posts

Posted Today, 10:11

Drugą.

Cmd-control-q to skrót do "zablokuj ekran", którego głównie używam do, no, zablokowania ekranu, kiedy odchodzę od komputera stojącego w biurze czy w innym miejscu, gdzie inni ludzie mają do niego dostęp. Najchętniej używałbym skrótu do "włącz wygaszacz ekranu", ale na mój dzisiejszy stan wiedzy nie ma takiego wbudowanego. To, że wtedy wygasza się ekran to jakaś wewnętrzna decyzja Apple, zapewne w celu oszczędzania baterii.

Tak jak wprost mówi opis suwaczka, to steruje tym, czy komputer się USYPIA w takim momencie. Jak dla mnie w środku dnia kiedy chcesz tylko zablokować ekran, pełne usypianie jest absolutnie bez sensu - dlatego sugeruję opcję drugą.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users