Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy komputer z MacOS 26, jak wgrać stary MacOS 15 z Pendrive

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 sybic

sybic
  • 130 posts

Posted 10 February 2026 - 08:48

Nowy komputer z MacOS 26

Na Pendrive mam MacOS 15

jak to zrobić?

Bo ja k wchodzę do komputera trzymając dłużej przycisk zasilania.

Wybieram dysk instalacyjny z macOS 15, uruchamiam i wskazuje, gdzie mam zainstalować,

a on krzyczy mi, że nie można starszej wersji zainstalować?

Czy to oznacza, że nie da się i pozamiatane?

czy może est jakiś sposób.

Dodam, że premera komputera miała miejsce kiedy był macOS 15, więc komputer jest przygotowany na 15.

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /   iPhone SE 2022 

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24581 posts

Posted 10 February 2026 - 10:06

A co jest na dysku? Może trzeba go po prostu wyczyścić? Wiesz, jak mawiają windowsowcy, "zrobić formata" - tak, to niewłaściwa odmiana, ale to windowsowcy ¯\_(ツ)_/¯

Jeśli zależy Ci na zachowaniu danych z tego dysku, to nie sądzę, żeby się dało bez zgrania ich "na bok" i wyczyszczenia dysku.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 sybic

sybic
  • 130 posts

Posted 10 February 2026 - 10:52

Nie zależy mi na dysku. Nowy komputer z macOS 26, a ja chcę po prostu macOS 15

#4 winmaciek

winmaciek
  • 7059 posts
Posted 10 February 2026 - 11:35

Jakoś się pewnie da zrobić downgrade, ale jest to niezalecane. Pomijając mniejsze bezpieczeństwo starego systemu, to nowy system już wgrał nowszy firmware i stary system niekoniecznie będzie kompatybilny z tym nowszym firmwarem nawet jak się uruchomi. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5323 posts
Posted 10 February 2026 - 11:49

Nie jest to wspierane prze Apple i nigdy nie widziałem potrzeby downgrade'u, ale możesz próbować. Po zbootowaniu z USB zacznij od skorzystania z Disk Utility (jeśli to się jeszcze tak nazywa), żeby usunąć wszystkie partycje na wbudowanym SSD i potem próbuj instalować swoją ulubioną wersję. 

Ale nie biorę odpowiedzialności za powodzenie.

#6 sybic

sybic
  • 130 posts

Posted 10 February 2026 - 12:28

No to grubo... 

Trudno nie da się :(

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5323 posts
Posted 10 February 2026 - 13:05

No to grubo... 

Trudno nie da się :(

Nie wiem, jak Ty czytasz nasze wpisy, ale nikt nie napisał, że się nie da. Napisaliśmy, że Apple tego nie wspiera, że sami tego nie robiliśmy, że nie widzimy sensu, że nie bierzemy odpowiedzialności itd. Jak z tego wywnioskowałeś, że się nie da, to nie wiem.

Moim zdaniem, jak Ci na tym zależy, to możesz popróbować. Nawet dałem Ci pewne początkowe wskazówki, ale dalej już nie poprowadzę. Komputera raczej nie uceglisz, co najwyżej skończysz z macOS 26, i tyle. Zrób sobie na wszelki wypadek instalkę macOS 26 na USB zanim zaczniesz zabawę.

#8 Blue

Blue
  • 609 posts
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Posted 10 February 2026 - 16:47

Kiedyś można było w recovery przywrócić do systemu z jakim był sprzęt na początku, ale nie wiem czy tak jest teraz. Pamiętam, że był wybór najnowszej lub pierwotnej wersji.

#9 DanielF

DanielF
  • 5781 posts
  • SkądSiedlce

Posted 10 February 2026 - 18:26

W Parallels możesz używać starszych wersji macOS. Pobierz demo i zobacz jakie najstarsze wersje obsługuje.

Fallout ...war, war never changes...

#10 winmaciek

winmaciek
  • 7059 posts
Posted 10 February 2026 - 21:49

Nie tylko Parallels, darmowe narzędzia do wirtualizacji jak VirtualBuddy też mogłyby dać radę. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#11 sybic

sybic
  • 130 posts

Posted 11 February 2026 - 08:02

Ponieważ sprawa jest dla mnie trudna i generalnie nie zalecana. Zaakceptowałem ten macOS26, bo przecież i tak prędzej czy później należało to zrobić.

• winmaciek and Mikołaj Maciejko like this

#12 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5323 posts
Posted 11 February 2026 - 09:51

Słusznie.

PS. Do Kolegów sugerujących wirtualizację. Nie wiem, czy kiedykolwiek próbowaliście stawiać macOS na wirtualce. Ja próbowałem raz, na Parallels. System się wprawdzie uruchomił, ale liczba funkcji, które nie były obsługiwane, praktycznie dyskwalifikowała to rozwiązanie jako coś, na czym dałoby się w miarę normalnie pracować. Może coś się od tego czasu zmieniło, ale to działało bardziej jako proof of concept, a nie jako realne rozwiązanie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users