Przywracanie MacOs 26 z backupu TM z MBP m1 na m4/m5
Posted 08 February 2026 - 09:42
Czytałem kiedyś, że można na dysku zewnętrznym zainstalować MacOs i potem podpiąć ten dysk do innego Maka i będzie bootować.
Po co mi to? Mam MBP m1pro. Używam softu do produkcji muzyki. Jedna firma ma niepewną bo przyszłość bo zbankrutowała i została sprzedana. Chodzi konkretnie o Native Instruments i ich platformę Kontakt.
Za około pół roku będę kupować nowego MBP z m4/m5 pro/max. Nie wiadomo czy jeszcze wtedy ich soft będzie można autoryzować online. Więc zastanawiam się czy mogę teraz sobie zrobić czystą instalację MacOs na M1 i później ją przywrócić na M4/M5. Obojętnie czy ma być to przywracanie z Time Machine, czy z instalacji z dysku zewnętrznego
Mam zrobioną taką instalkę MacOs26 na zewnętrznym ssd na moim M1pro i ciekawe czy odpali ona na Maku z nowszym M...
Posted 08 February 2026 - 22:16
Nie wiem jak to wygląda obecnie, ale jak rozmawiałem z supportem apple dłuższy czas temu to nie zalecali takich operacji.
Posted 09 February 2026 - 00:03
Odzyskiwanie na nowszym sprzęcie to tak nie bardzo, bo nowszy sprzęt najczęściej ma nowszą wersję systemu no i przede wszystkim inny hardware. Backup z M2 się pewnie nie odnajdzie na M4, bo on nie wie, co to M4.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Posted 09 February 2026 - 10:13
Pocieszające jest to, ze Native Instruments to nie jest firma krzak, jest dobrze rozpoznawalna w branży i ma bardzo liczną bazę klientów, również profesjonalistów z pokaźnymi budżetami. Myślę, że znajdzie się jakiś podmiot, który będzie chciał to przejąć bez zostawiania klientów na lodzie, bo da się na tym zarabiać, a także mieć korzyści wizerunkowe.
No i technicznie rzecz biorąc, to jeszcze nie zbankrutowali. Ale jakieś zmiany na pewno będą.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users