Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kupiony Mac, a tu miast zachęty do podawania Apple ID info, że "Właścicielem tego Maca jest..."

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 sybic

sybic
  • 126 postów

Napisano 03 lutego 2026 - 10:59

Kupiony Mac, a tu miast zachęty do podawania Apple ID info :

-----------------------------------------

Zarządzanie zdalne

Właścicielem tego Maca jest

Huuge Games sp z o o

---------------------------------------

oczywiście poinformowałem o tym sprzedawce, ale pytanie jest takie :

czy coś można z tym zrobić bez odsyłania?

i w ogóle to czy takie rzeczy się zdarzają? 

Poproszę o o opinie fachowców z branży 

Użytkownik sybic edytował ten post 03 lutego 2026 - 11:01

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /   iPhone SE 2022 

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 313 postów
Napisano 03 lutego 2026 - 11:38

i w ogóle to czy takie rzeczy się zdarzają? 

Tak, zdarzają się, jeśli urządzenie jest zarządzane przez firmę. Jak np. pracownik wynosi sprzęt z pracy i postanawia go sprzedać, a pracodawcy powiedzieć, że zgubił. Jak się szuka takich "okazji", to się je znajduje. Odeślij, postaraj się odzyskać pieniądze i kolejny zakup zrób w normalnym sklepie.

Nie da się tego zdjąć bez aktywnej współpracy prawowitego właściciela. I to należy traktować jako dobrą informację, bo nie mamy ochoty brać udziału w takim szemranym interesie, prawda?

#3 sybic

sybic
  • 126 postów

Napisano 03 lutego 2026 - 11:55

OK, ten sklep to iDream  - wpisuje, go sobie, do mej pamięci jako sklep nienormalny i uruchamiam procedurę zwrotu. 

z tego co czytam, iDream jest oficjalnym partnerem Apple.

Pozostaje więc zapytać, czy tą sytuacje trzeba gdzieś zgłosić?

Użytkownik sybic edytował ten post 03 lutego 2026 - 12:58

#4 winmaciek

winmaciek
  • 7 058 postów
Napisano 03 lutego 2026 - 16:47

Jak sprzedawcą jest APR, to mogła była zajść jakaś pomyłka raczej niż wynoszenie z firmy. Sprawdziłbym, czy nr seryjny na fakturze (jeśli jest) zgadza się z tym na komputerze.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 574 postów

Napisano 04 lutego 2026 - 00:37

Generalnie iDream jest chyba dość bezpieczny, a przynajmniej taki był. Zadzwoń i zapytaj, tak najprościej.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#6 sybic

sybic
  • 126 postów

Napisano 04 lutego 2026 - 06:00

Uruchomiłem procedurę zwrotu, wczoraj zwróciłem. Cierpliwie i grzecznie czekam na zwrot pieniędzy.

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 574 postów

Napisano 04 lutego 2026 - 10:36

Bez sensu, najpierw lepiej spróbować wyjaśnić, no ale Twoja sprawa. Czyli temat zamknięty.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#8 sybic

sybic
  • 126 postów

Napisano 04 lutego 2026 - 13:15

Temat będzie zamknięty, jak mi pieniądze zwrócą :)

A na wyjaśnienie to ja nie miałem ochoty. 10k zapłaciłem za nowy sprzęt, a kradziony dostałem bo jakieś Wicek z Wackiem wpadł na pomysł, że wciśnie polaczkowi komputer, który pewnikiem z hakuje, a my będziemy do przodu.

Ta cała sytuacja mocna koreluje ze znaną nam petycją

https://secure.avaaz...y_2005_29_we_1/

Jesteśmy obywatelami drugiej kategorii. Płacimy relatywnie więcej za sprzęt, a otrzymujemy jego funkcjonalność  uboższą o jakieś 30% (Siri).

W autoryzowanym sklepie wciskają klientowi kradziony komputer. 

Na forum wyszedłem na cwaniaczka, może nawet i na pasera.  

Oto moje interesy. 

Nie ma jak kubeł zimnej wody na otrzeźwienie :) 

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 574 postów

Napisano 04 lutego 2026 - 13:21

Nie, nie dostałeś nic "kradzionego", tylko sprzęt - zapewne - poleasingowy. Jak chcesz mieć "100% nówka sztuka", to kup od Apple za normalną cenę. Jak się kupuje używki, żeby przycebulić, to tak bywa.

Ewentualnie po prostu się POMYLILI. Mieli wysłać nówkę (nigdy nie pokazałeś linka do oferty, z której skorzystałeś), a się Mietek na magazynie zakręcił w akcji. Bywa, wszystko idzie wyjaśnić.

#10 sybic

sybic
  • 126 postów

Napisano 04 lutego 2026 - 13:26

Kupiłem sprzęt jako NOWY.

Jak mi zwrócą pieniądze to kupię od Apple.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 574 postów

Napisano 04 lutego 2026 - 13:31

Ok. To powodzenia, czy coś.

#12 BlueArmy

BlueArmy
  • 127 postów

Napisano 04 lutego 2026 - 17:21

Mogłeś kupić w Lantre.

• sybic lubi to

Mac mini M2/MBP MID 2009/iPhone 6 Plus/iPhone 11/iPhone 12 Pro

#13 winmaciek

winmaciek
  • 7 058 postów
Napisano 04 lutego 2026 - 18:10

Nie, nie dostałeś nic "kradzionego", tylko sprzęt - zapewne - poleasingowy. Jak chcesz mieć "100% nówka sztuka", to kup od Apple za normalną cenę. Jak się kupuje używki, żeby przycebulić, to tak bywa.

Ewentualnie po prostu się POMYLILI. Mieli wysłać nówkę (nigdy nie pokazałeś linka do oferty, z której skorzystałeś), a się Mietek na magazynie zakręcił w akcji. Bywa, wszystko idzie wyjaśnić.

To że wyświetla się „ten komputer należy do XYZ” nie świadczy o tym, czy był używany czy nie. Nówka sztuka też może to wyświetlać, jeśli wdrożenie w firmie jest wykonywane prawidłowo (z użyciem Apple Business Managera). Dział IT w ogóle nie musi widzieć sprzętu na oczy, żeby to się zaliczyło, może być nówka w folijce prosto z fabryki w Chinach.

Jakbym miał obstawiać, to ktoś omyłkowo albo wrzucił tego kompa zamiast innego do ABM albo wysłał OP nie tego kompa.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#14 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 313 postów
Napisano 04 lutego 2026 - 19:44

W autoryzowanym sklepie wciskają klientowi kradziony komputer. 

Trochę się zapędziłeś. Fakt, że ta sytuacja, szczególnie, jeżeli przytrafiła się autoryzowanemu resellerowi, jest dla iDream mocno zawstydzający, jednak wydaje mi się niezwykle mało prawdopodobne, żeby to był rezultat celowego "wciskania", raczej pomyłki/zaniedbania. To nie jest żadne wytłumaczenie, powinni starać się bardziej, ale jednak to nie to samo, co intencjonalne robienie klientów w konia. Będę bardzo zdziwiony, jeśli będziesz miał jakiekolwiek problemy z odzyskaniem zapłaty.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych