Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ładowanie maca do 80%

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 skolodziejczyk

skolodziejczyk
  • 114 postów

Napisano 28 stycznia 2026 - 18:26

Zupełnie nie rozumiem dlaczego Mac gdy jest cały czas używany na ładowarce ładuje się do 80% gdy działa lub jest uśpiony a kiedy go wyłączę i nie używam np przez tydzień ładuje się do 100% i przez cały czas nie używania jest na 100% bateria? przecież chodzi ponoic o to by chemiczna żywotność baterii nie spadała zbytnio?

#2 winmaciek

winmaciek
  • 7 061 postów
Napisano 30 stycznia 2026 - 11:21

Najprostsza odpowiedź jest taka, że dlatego, że go wyłączasz. Maca nie ma sensu wyłączać poza przypadkiem, kiedy potrzebujesz przechować go przez dłuższy czas (np. miesiąc) bez używania. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 954 postów

Napisano 30 stycznia 2026 - 16:43

Bo jak jest wyłączony, to nie ma systemu operacyjnego, który by pilnował ładowania. 

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 329 postów
Napisano 30 stycznia 2026 - 17:57

Jest dokładnie tak, jak pisze Wojtek. Jeśli faktycznie potrzebujesz wyłączyć, odłącz zasilanie.

Aplikacja AlDente robi jakieś sztuczki, żeby to obejść. Czasem to działa, czasem nie. Możesz wypróbować.

#5 masseur

masseur
  • 93 postów

Napisano 01 lutego 2026 - 08:20

Jak ty to robisz że ładuje ci się do 80%? Ja zamykam klapę (nie wyłączam) , zostawiam podłączoną ładowarkę i jak otwieram to jest 100%

#6 skolodziejczyk

skolodziejczyk
  • 114 postów

Napisano 08 lutego 2026 - 08:33

Jak ty to robisz że ładuje ci się do 80%? Ja zamykam klapę (nie wyłączam) , zostawiam podłączoną ładowarkę i jak otwieram to jest 100%

mam włączone zoptymalizowane ładowanie baterii- kiedy cały czas jest na kablu to ładuje się tylko do 80%

Bo jak jest wyłączony, to nie ma systemu operacyjnego, który by pilnował ładowania. 

tak to ma sens, dzięki z info

#7 masseur

masseur
  • 93 postów

Napisano 17 lutego 2026 - 08:53

mam włączone zoptymalizowane ładowanie baterii- kiedy cały czas jest na kablu to ładuje się tylko do 80%

Również włączyłem, zostawiłem laptopa z zamkniętą klapą podłączonego do ładowarki i naładował się do 100%...

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 584 postów

Napisano 17 lutego 2026 - 11:55

Bo "zoptymalizowane" znaczy dla usera wszystko i nic ;-) Apple, jak to Apple, wprowadza sobie jakiś dobrze brzmiący termin (no hej, jest ZOPTYMALIZOWANE!), ale nie mówi nikomu, co dokładnie dzieje się pod spodem. Czasami ładuje do 80, czasami do 100. Chce być mądrzejsze od wszystkich i samo automatycznie decyduje, że dziś do tylu %, dziś do tylu, a w ogóle to 'zaplanowane ładowanie o 5:30 w nocy'. A co, jak user o 5:15 odepnie? A gówno, Drogi Użytkowniku, nie interesuj się, bo będziesz miał wibrysy.

Oczywiście, że wolałbym sam to ustawiać i sobie trzymać suwaczek na 80%, od czasu do czasu zmieniając na 100% jeśli potrzebuję przed trasą, czy coś. No ale nie dla psa ;-) Jest to już możliwe na iOS, w macOS ciągle decydują za nas i co najwyżej trzeba się bawić w 3rd party narzędzia, które raz działają, raz nie (więc je olałem, bo mi się nie chce bawić w ciuciubabkę).

• masseur lubi to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#9 Blue

Blue
  • 609 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 20 lutego 2026 - 19:20

Chyba w 26.4 będzie już tak samo jak na iOS, gdzie decydujemy do jakiej wartości ma się ładować, więc będzie to już użyteczne.

#10 masseur

masseur
  • 93 postów

Napisano 20 lutego 2026 - 20:27

Od ilu dni nieużywania macbooka opłaca się go całkowicie wyłączać? Zdarza się, że nie używam go kilka dni, potem odpalam a tam 20% baterii.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych