Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

艁adowanie maca do 80%

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 skolodziejczyk

skolodziejczyk
  • 115 post贸w

Napisano 28 stycznia 2026 - 18:26

Zupe艂nie nie rozumiem dlaczego Mac gdy jest ca艂y czas u偶ywany na 艂adowarce 艂aduje si臋 do 80% gdy dzia艂a lub jest u艣piony a kiedy go wy艂膮cz臋 i nie u偶ywam np przez tydzie艅 艂aduje si臋 do 100% i przez ca艂y czas nie u偶ywania jest na 100% bateria? przecie偶 chodzi ponoic o to by chemiczna 偶ywotno艣膰 baterii nie spada艂a zbytnio?

#2 winmaciek

winmaciek
  • 7聽070 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 30 stycznia 2026 - 11:21

Najprostsza odpowied藕 jest taka, 偶e dlatego, 偶e go wy艂膮czasz. Maca nie ma sensu wy艂膮cza膰 poza przypadkiem, kiedy potrzebujesz przechowa膰 go przez d艂u偶szy czas (np. miesi膮c) bez u偶ywania. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane s膮 na licencji beerware. 

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1聽965 post贸w

Napisano 30 stycznia 2026 - 16:43

Bo jak jest wy艂膮czony, to nie ma systemu operacyjnego, kt贸ry by pilnowa艂 艂adowania. 

#4 Miko艂aj Maciejko

Miko艂aj Maciejko

• 5聽373 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 30 stycznia 2026 - 17:57

Jest dok艂adnie tak, jak pisze Wojtek. Je艣li faktycznie potrzebujesz wy艂膮czy膰, od艂膮cz zasilanie.

Aplikacja AlDente robi jakie艣 sztuczki, 偶eby to obej艣膰. Czasem to dzia艂a, czasem nie. Mo偶esz wypr贸bowa膰.

#5 masseur

masseur
  • 93 post贸w

Napisano 01 lutego 2026 - 08:20

Jak ty to robisz 偶e 艂aduje ci si臋 do 80%? Ja zamykam klap臋 (nie wy艂膮czam) , zostawiam pod艂膮czon膮 艂adowark臋 i jak otwieram to jest 100%

#6 skolodziejczyk

skolodziejczyk
  • 115 post贸w

Napisano 08 lutego 2026 - 08:33

Jak ty to robisz 偶e 艂aduje ci si臋 do 80%? Ja zamykam klap臋 (nie wy艂膮czam) , zostawiam pod艂膮czon膮 艂adowark臋 i jak otwieram to jest 100%

mam w艂膮czone zoptymalizowane 艂adowanie baterii- kiedy ca艂y czas jest na kablu to 艂aduje si臋 tylko do 80%

Bo jak jest wy艂膮czony, to nie ma systemu operacyjnego, kt贸ry by pilnowa艂 艂adowania. 

tak to ma sens, dzi臋ki z info

#7 masseur

masseur
  • 93 post贸w

Napisano 17 lutego 2026 - 08:53

mam w艂膮czone zoptymalizowane 艂adowanie baterii- kiedy ca艂y czas jest na kablu to 艂aduje si臋 tylko do 80%

R贸wnie偶 w艂膮czy艂em, zostawi艂em laptopa z zamkni臋t膮 klap膮 pod艂膮czonego do 艂adowarki i na艂adowa艂 si臋 do 100%...

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24聽620 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 17 lutego 2026 - 11:55

Bo "zoptymalizowane" znaczy dla usera wszystko i nic ;-) Apple, jak to Apple, wprowadza sobie jaki艣 dobrze brzmi膮cy termin (no hej, jest ZOPTYMALIZOWANE!), ale nie m贸wi nikomu, co dok艂adnie dzieje si臋 pod spodem. Czasami 艂aduje do 80, czasami do 100. Chce by膰 m膮drzejsze od wszystkich i samo automatycznie decyduje, 偶e dzi艣 do tylu %, dzi艣 do tylu, a w og贸le to 'zaplanowane 艂adowanie o 5:30 w nocy'. A co, jak user o 5:15 odepnie? A g贸wno, Drogi U偶ytkowniku, nie interesuj si臋, bo b臋dziesz mia艂 wibrysy.

Oczywi艣cie, 偶e wola艂bym sam to ustawia膰 i sobie trzyma膰 suwaczek na 80%, od czasu do czasu zmieniaj膮c na 100% je艣li potrzebuj臋 przed tras膮, czy co艣. No ale nie dla psa ;-) Jest to ju偶 mo偶liwe na iOS, w macOS ci膮gle decyduj膮 za nas i co najwy偶ej trzeba si臋 bawi膰 w 3rd party narz臋dzia, kt贸re raz dzia艂aj膮, raz nie (wi臋c je ola艂em, bo mi si臋 nie chce bawi膰 w ciuciubabk臋).

• masseur lubi to

U偶ywaj przycisku 'Zg艂o艣', zamiast edytowa膰 post i pisa膰 w nim, na przyk艂ad, "do usuni臋cia".
Pisanie prywatnej wiadomo艣ci do moderatora powinno by膰 ostateczno艣ci膮. Do tego te偶 s艂u偶y przycisk 'Zg艂o艣'.
Do p艂aczu na prac臋 Moderacji s艂u偶y ten w膮tek. Inne formy b臋d膮 bezwzgl臋dnie kasowane.

#9 Blue

Blue
  • 615 post贸w
  • Sk膮dPozna艅, Warszawa, Murcia ES

Napisano 20 lutego 2026 - 19:20

Chyba w 26.4 b臋dzie ju偶 tak samo jak na iOS, gdzie decydujemy do jakiej warto艣ci ma si臋 艂adowa膰, wi臋c b臋dzie to ju偶 u偶yteczne.

#10 masseur

masseur
  • 93 post贸w

Napisano 20 lutego 2026 - 20:27

Od ilu dni nieu偶ywania macbooka op艂aca si臋 go ca艂kowicie wy艂膮cza膰? Zdarza si臋, 偶e nie u偶ywam go kilka dni, potem odpalam a tam 20% baterii.

#11 Miko艂aj Maciejko

Miko艂aj Maciejko

• 5聽373 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 25 marca 2026 - 21:33

Chyba w 26.4 b臋dzie ju偶 tak samo jak na iOS, gdzie decydujemy do jakiej warto艣ci ma si臋 艂adowa膰, wi臋c b臋dzie to ju偶 u偶yteczne.

No i jest. I nawet dzia艂a. Ale nie wiem, czy po ca艂kowitym wy艂膮czeniu komputera b臋dzie dzia艂a膰 r贸wnie skutecznie.

#12 maragast

maragast
  • 144 post贸w

Napisano 26 marca 2026 - 20:15

Polecam aplikacje AlDente, bo ona idealnie ustawia 艂adowanie do wybranej liczby - raz p艂acicie za aplikacje i macie spok贸j do ko艅ca 偶ycia.

#13 Miko艂aj Maciejko

Miko艂aj Maciejko

• 5聽373 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 26 marca 2026 - 20:28

Polecam aplikacje AlDente, bo ona idealnie ustawia 艂adowanie do wybranej liczby - raz p艂acicie za aplikacje i macie spok贸j do ko艅ca 偶ycia.

No, ja w艂a艣nie po aktualizacji macOS wywali艂em AlDente, bo troch臋 przesta艂em widzie膰 sens jej trzymania, skoro w standardowych ustawieniach wygl膮da to teraz tak:

G1t25OQ.png

Pewnie s膮 tej apce jakie艣 bardziej hardcore'owe ustawienia, szczeg贸lnie, jak si臋 j膮 op艂aci, ale ja a偶 takim hardcore'owcem w kwestii oszcz臋dzania baterii nie jestem.

• shevchenko1987 lubi to

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 4

0 u偶ytkownik贸w, 4 go艣ci, 0 anonimowych