Dziś odebrałem iPhone 17 i skonfigurowałem go jako nowe urządzenie / nowe konto i od nowa sobie wszystko poinstalowałem bo na starym miałem pełno śmieci i nie chciałem wszystkiego przenosić poprzez zblizenie urządzenia a chciałem zrobić trochę porządku. Wszystko już sobie od nowa poinstalowałem poprzenosiłem pokonfigurowałem, problem pojawił się ze zdjęciami bo mam ich łącznie ponad 15tys. Zrobiłem to AirDropem ale po przeniesieniu wszystkie się ze sobą pomieszały i są różne ich daty. Czy jest jakiś sposób aby przenieść je w jakiś łatwy sposób ze starego urządzenia żeby nie było błędu w datach i były po koleji?
Przeniesienie zdjęć z iPhone na iPhone
Napisano 22 stycznia 2026 - 13:04
Napisano 22 stycznia 2026 - 13:10
Zrobiłeś to źle. Na nowym telefonie zaloguj się na swoje normalne konto i przenieś podstawowe rzeczy, typu właśnie zdjęcia albo kontakty i takie tam. Natomiast nie ma żadnego obowiązku robić kopii 1:1 i 'przywracać' starego telefonu i wszystkich z niego śmieci typu aplikacje i tak dalej.
Generalnie samo konto nie jest w żaden sposób 'zaśmiecone'.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 22 stycznia 2026 - 13:16
tylko, że na starym wszystkie zdjęcia miałem w pamięci iphone (nie w iCloud) jedynie kontakty miałem w icloud to zalogowałem się na macu przez strone icloud na stare konto, eksportowałem wszystkie kontakty do pliku vCard i później zalogowałem na nowym koncie i importowałem ten plik
Napisano 22 stycznia 2026 - 13:21
A, ok. No to skoro nie korzystasz z iCloud, to ja nie umiem pomóc, bo takie ręczne zabawy znudziły mi się 10+ lat temu.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 22 stycznia 2026 - 13:56
nowe konto [...] chciałem zrobić trochę porządku.
Nowe konto, żeby mieć czysty system to łapanie się lewą ręką za prawe ucho z przełożeniem nogi środkiem. Kompletnie bez sensu. Apple ID to identyfikator Twojej tożsamości. Telefony się zmieniają, ale Ty zostajesz dalej ten sam.
Zamiast się tak wygłupiać, włącz sobie synchronizację zdjęć z iCloud, dokup miejsca na 1 miesiąc, jeśli brakuje, a drugi telefon przywróć do ustawień fabrycznych, skonfiguruj z dotychczasowym kontem, a o starym zapomnij. Jak się zsynchronizuje, możesz sobie pobrać oryginały na nowy telefon i wyłączyć synchronizację z iCloud, skoro tak bardzo Ci przeszkadza.
- mattkally lubi to
Napisano 23 stycznia 2026 - 10:15
No właśnie nigdy nie byłem do tej chmury przyzwyczajony, zawsze wolałem mieć wszystko w pamięci tel. Jedynie od czasu do czasu backup w razie jakiegoś wypadku to dobra rzecz jeśli chodzi o chmurę. Żeby nie zakładać nowego posta jeszcze tu zapytam o taką może głupią sprawę ale czy jeśli wykupię sobię np iCloud 100GB na miesiąc, wykonam backup w chmurze i póżniej już przez kilka miesięcy nie będę wykupywał dodatkowego miejsca w icloud to w razie jakbym np. zgubił ten telefon to ten i na tą chwilę nie miał dodatkowego miejsca w icloud to będę mógł na innym odzyskać ten backup zrobiony kilka miesięcy temu?
Napisano 23 stycznia 2026 - 18:18
Napisano 26 stycznia 2026 - 16:57
Czyli wykupując dodatkowe miejsce w iCloud, po synchnoryzacji, zrobieniu backup itd i zapełnieniu tego miejsca to muszę już do końca miesiąc w miesiąc wykupywać to miejsce, w przeciwnym razie jak raz nie wykupie to to wszystko się usunie?
Napisano 26 stycznia 2026 - 17:17
Backup to jest zupełnie oddzielny temat. Nie mieszaj go z synchronizacją.
Napisano 27 stycznia 2026 - 18:04
Nie ma co kombinować, iCloud już nie raz mi dupę uratowało, 14.99PLN kosztuje 200GB w chmurze, a z 49.99PLN masz aż 2TB.
Mac mini M2/MBP MID 2009/iPhone 6 Plus/iPhone 11/iPhone 12 Pro
Napisano 28 stycznia 2026 - 05:55
Nie ma co kombinować, iCloud już nie raz mi dupę uratowało, 14.99PLN kosztuje 200GB w chmurze, a z 49.99PLN masz aż 2TB.
A jaka jest gwarancja zachowania tych plików w nienaruszonej jakości? Czy właściciele "Chmury" finansowo odpowiadają za taką ew. stratę? Jeśli nie - to nie ma o czym gadać. Wszelakie zapewnienia o tym, że informacja jest przechowywana jako wielokrotność na różnych serwerach zupełnie mnie nie obchodzi. Za taką kasę (300 zł/rok za 1 TB) to ja podziękuję przy braku gwarancji. Obecnie potrzebuję przechowywać ok. 10 TB. Najpierw umieszczałem pliki na CD i DVD (bo zapewniano, ze to niezniszczalne nośniki) ale okazało się, ze po 10-ciu czy 20-tu latach pliki się degradują i wiele z nich jest uszkodzonych. Przeszedłem na HD i to samo. Teraz mam na SSD ale też nie jest to pewne rozwiązanie. W moim przypadku (10TB/10 lat) to koszt 30 tys. zł. Nie liczę tego, że rocznie przybywa mi tych plików o ok. 1 TB. To już lepiej się cofnąć i na mikrofilmach przechowywać informacje lub w kamieniu wydłubać dłutem. Nie chce tutaj szerzyć spiskowej teorii dziejów ale coś jest na rzeczy jeśli w XXI wieku nasi naukowcy nie potrafią (chyba jednak nie chcą?) zrobić tak trwałego i niedrogiego magazynu aby informacja w nim przetrwała tysiąclecia.
Napisano 28 stycznia 2026 - 08:26
Napisano 28 stycznia 2026 - 22:25
Człowieku odstaw to co bierzesz, bo ci beret ryje, a po za tym iphone i jego ekosystem nie jest jak widać dla ciebie.
Mac mini M2/MBP MID 2009/iPhone 6 Plus/iPhone 11/iPhone 12 Pro
Napisano 29 stycznia 2026 - 13:59
Zacznijmy od jasnego podkreślenia, że iCloud nie powinien być traktowany jako klasyczny backup. To częsty błąd, który bywa dość bolesny w skutkach. Zawartość w chmurze cały czas synchronizuje się z naszymi urządzeniami. Jeśli niechcący usuniemy plik na naszym urządzeniu, to zostanie on niezwłocznie usunięty także z chmury. To samo dotyczy nadpisania, bądź uszkodzenia pliku przez złośliwe, lub niepoprawnie działające oprogramowanie. Jeżeli chcemy mieć możliwość odtworzenia takich dokumentów, musimy bazować na innych rozwiązaniach, np. Time Machine.
Ale oczywiście, dalej iCloud pozostaje pewną dodatkową warstwą zabezpieczającą nasze dane w przypadku utraty urządzenia. I tu przechodzimy do odpowiedzi na poniższą tezę:
A jaka jest gwarancja zachowania tych plików w nienaruszonej jakości? Czy właściciele "Chmury" finansowo odpowiadają za taką ew. stratę? Jeśli nie - to nie ma o czym gadać.
Analogicznie możnaby napisać „a jaka jest gwarancja, że poduszka powietrzna w samochodzie uratuje mnie w razie wypadku? Czy producenci pojazdów odpowiadają finansowo? Jeśli nie, nie ma o czym gadać.”. Podobnie, jak w przypadku iCloud, także i to stwierdzenie jest bezdennie głupie.
Każda warstwa zabezpieczeń redukuje ryzyko utraty danych. Ja oprócz iCloud, mam Time Machine, a dokumenty szczególnie dla mnie cenne trzymam dodatkowo na oddzielnych 2 twardych dyskach. Czy mam GWARANCJĘ, że nie utracę tych danych. Nie mam, ale ryzyko jest dużo mniejsze, niż gdybym tego nie robił.
Wynurzeń o zmowie naukowców i innych Reptilianach, pozwolę sobie nie komentować.
- tomtom_su lubi to
Napisano 30 stycznia 2026 - 11:30
Dodam tyle, że nawet jakbyśmy poruszali się w obszarze chłopskiego rozumu, to i tak lepiej chyba przechować dane na dyskach serwerowych u kogoś aniżeli na takich z „mięsnego” za rogiem.
A naukowcy i inżynierowie owszem potrafią zrobić wytrzymałe nośniki, ale rynek w swojej masie generalnie ich nie chce. Mieliśmy SLC w dyskach SSD, to rynek poszedł w kierunku TLC i QLC, bo więcej miejsca (kosztem trwałości i innych parametrów). A ci co jęczą to najczęściej zbiór wspólny z tymi od „nie no, tyle to nie”.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 07 lutego 2026 - 13:52
Nie. Na nowym telefonie pobierzesz sobie oryginały i możesz już nie przedłużać subskrypcji. W chmurze zdjęcia zostaną skasowane, ale będziesz je miał już u siebie na nowym telefonie. Użyjesz chmury tylko do migracji zdjęć między urządzeniami.
Backup to jest zupełnie oddzielny temat. Nie mieszaj go z synchronizacją.
ok jeśli chodzi o zdjęcia to już rozumiem ale jeśli chodzi o backup - po prostu chciałbym raz na kilka miesięcy, powiedzmy pół roku awaryjnie na wypadek jakbym powiedzmy stracił telefon zrobić sobie backup w chmurze to czy mogę wykupić tylko jeden miesiąć - zrobić backup i dalej nie wykupować? W sensie czy jeśli następnego miesiąca już nie wykupie to backup zostanie z chmury usunięty czy cały czas tam będzie tylko będę miał do niego dostęp tylko gdy znowu wykupie subskrybcje?
Napisano 07 lutego 2026 - 15:38
Wg czata, ale wydaje się to poprawne. Przez 30 dni nic się nie wydarzy. Potem przestaną się synchronizować urządzenia. Praktycznie nic nie będzie działać bo nie ma miejsca, nawet maila nie odbierzesz. Ponoć usuwa nadmiar po 180 dniach, ale nie mam ochoty na testowanie tego ![]()
Napisano 07 lutego 2026 - 16:20
po prostu chciałbym raz na kilka miesięcy, powiedzmy pół roku awaryjnie na wypadek jakbym powiedzmy stracił telefon zrobić sobie backup w chmurze to czy mogę wykupić tylko jeden miesiąć - zrobić backup i dalej nie wykupować?
Strasznie rzeźbisz. Wynajem miejsca w chmurze nie różni się zbytnio od wynajmu miejsca w garażu. Jak przestaniesz płacić za garaż, to właściciel po kilku upomnieniach, wyprowadzi Twój samochód pod las, a resztą zajmą się złomiarze. Nie ma różnicy, czy chcesz mieć dostęp do tego samochodu cały czas, czy tylko raz na kilka miesięcy, jak się Twój podstawowy zepsuje.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych