Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 17 Pro Max z USA

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Robcionike

Robcionike
  • 133 posts

Posted Yesterday, 23:43

Witajcie. Czy warto według Was znaleźć (np. OLX) i kupić iPhone 17 Pro Max z dystrybucji USA ?
Chodzi mi w zasadzie tylko i wyłącznie o fakt większej baterii… Nie mam działalności, bo gdyby tak było, to bym nawet nie rozmyślał o żadnej innej dystrybucji, tylko kupował w PL, wrzucał w koszta itd odliczał podatek ☺️ Celowo napisałem OLX, gdyż rodziny ani nikogo znajomego też nie mam w USA, a co jakiś czas pojawiają się oferty za 5000-5500 zł (256gb) rozpakowane i przywiezione z USA. Gra warta świeczki według Was ?
Nie ma to ogólnie znaczenia, ale dodam tylko, że choć bardzo podoba mi się kolor Cosmic Orange…. To jednak obawy, że się znudzi po czasie i z tym kolorem coś się zadzieje (jak to piszą w Internetach), skłaniam się jednak 100% w kolor Silver ☺️

Edited by Robcionike, Yesterday, 23:46.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24560 posts

Posted Today, 00:01

Nie ma co kombinować, bo "nowy, rozpakowany, przywieziony" to zawsze ryzyko. Max ma i tak ogromną baterię, dodatkowe 2% nie zrobi Ci różnicy.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 Robcionike

Robcionike
  • 133 posts

Posted Today, 00:11

Zapewne przysłowiowo napisałeś 2%, bo tak prawdę mówiąc, to 5,5% ☺
Tu Ci przyznam rację, że nigdy nie wiadomo, na co się trafi… Oczywiście zakup tylko i wyłącznie wraz z paragonem/fakturą w zestawie, no ale jednak nie wiadomo co się z telefonem działo (jeśli rozpakowany), zanim trafi w Twoje ręce
A może jest ktoś pewny na tym forum, kto ma jakieś „dojścia” do amerykańskiej dystrybucji…?

#4 winmaciek

winmaciek
  • 7041 posts
Posted Today, 10:38

Nie ma to większego sensu. Jak coś się będzie działo z tym telefonem to albo cyrk w serwisie (bo model amerykański i nie mamy części na miejscu; ogarnięty serwis do europejskiego modelu wymieni Ci ją praktycznie od ręki jak mają na stanie część) albo w ogóle możesz się nie doczekać gwarancji (bo będą wątpliwości i nie będziesz miał oryginalnego dowodu zakupu; to się może zdarzyć jak data aktywacji i zakupu mocno się rozjeżdżają). I może na fakturze Ci nie zależy, ale nie masz też uprawnień konsumenckich. 

Last but not least, wspomagasz ludzi robiących wałki w robieniu wałków. Bo o ile jestem w stanie zrozumieć, że ktoś dla siebie przywozi, to jak ktoś to robi z myślą o odsprzedaży, to wali polskie państwo (czyli nas) na VAT-cie i cle. Oraz sprzedawców w Polsce, którzy uczciwie prowadzą biznes. 

Nawet jak się dla siebie przywozi moim skromnym zdaniem lepiej po prostu używać już go sobie normalnie, a nie mieć w pudełku zafoliowany, bo przy kontroli na lotnisku doliczą VAT, cło i mandat (minimum w okolicach 500 PLN). 

I tak jak ftpd pisał, 17 Pro Max ma mocarną baterię, na pewno nie kierowałbym się ekstra 5,5%. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1946 posts

Posted Today, 21:23

Mam 17pro max, bateria to inna liga - nie tylko dlatego, że spora - da się wyczerpać każdą - ale w połączeniu z szybszym ładowaniem mam wrażenie, że telefon ma cały czas prąd. 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users