Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przyszłoroczny składany iPhone

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 mattkally

mattkally
  • 611 postów
  • SkądZambrów

Napisano 03 grudnia 2025 - 23:29

Co musiałby oferować pierwszy Applowski składak, żebyście zdecydowali się na zapłacenie za niego 12-14k złotych?

#2 seba101

seba101
  • 42 postów
  • SkądTychy

Napisano 04 grudnia 2025 - 00:16

Co musiałby oferować pierwszy Applowski składak, żebyście zdecydowali się na zapłacenie za niego 12-14k złotych?

A można żartować?

Parzyć kawę i robić l...

A na poważnie to raczej niewygoda użytkowania. Rozkładanie żeby skorzystać Dbanie żeby "coś" nie wpadło pomiędzy ekrany i nie narobiło szkody.

.

#3 MC_

MC_
  • 6 984 postów

Napisano 04 grudnia 2025 - 10:39

Jestem kompletnie niezainteresowany składami.

Za grube i za drogie.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#4 dobrakawa

dobrakawa
  • 869 postów

Napisano 04 grudnia 2025 - 17:14

Absolutnie nikt nie POTRZEBUJE składanych smartfonów.

Pro M4, 17

#5 mattkally

mattkally
  • 611 postów
  • SkądZambrów

Napisano 04 grudnia 2025 - 18:21

Absolutnie nikt nie POTRZEBUJE składanych smartfonów.

Tu nie chodzi o to, czy ktoś je potrzebuje czy nie. Przed ekranami dotykowymi ludzie uważali, że klawiatura fizyczna jest lepsza, przed płaskimi telewizorami kineskopy były też wystarczające. Za kilka lat może być tak, że będziesz miał problem z kupieniem nierozkładanego smartfona. Innowacje nie do końca powstają dlatego, że ludzie ich potrzebują. 

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 296 postów
Napisano 04 grudnia 2025 - 18:37

Składane telefony to nie żadna innowacja. Takie puderniczki były popularne na długo przed erą smartfonów.

Ja się w każdym razie też nie piszę, jakby co.

#7 mattkally

mattkally
  • 611 postów
  • SkądZambrów

Napisano 04 grudnia 2025 - 18:53

Składane telefony to nie żadna innowacja. Takie puderniczki były popularne na długo przed erą smartfonów.

Ja się w każdym razie też nie piszę, jakby co.

Nie widzę tu analogii. Sam fakt, że coś się składało przed smartfonami nie czyni tego tym samym urządzeniem nie? Dzisiejsze składane smartfony to zupełnie inna technologia i zdecydowanie rozwiązanie innowacyjne, a nie reanimacja starych flipów. To tak jakbyś powiedział, że druk 3D nie jest innowacją, bo kiedyś lepiono garnki z gliny XD

#8 domowik

domowik
  • 127 postów

Napisano 04 grudnia 2025 - 19:01

Miałem składanego smartfona i coż. Może zastąpić tablet, jeżeli, jak samsung obsługuje rysik. Jeżeli nie, to wolę kupić tablet oddzielnie. 

Z perspektywy czasu, bo już trochę minęło czasu, od Folda 3 i 4, wolę jednak poręczny telefon i oddzielnie tablet. Telefon noszę w kieszeni cały czas, pakuję go w nerkę przy bieganiu, wchodzę z nim do morza robić zdjęcia (foldy nie są wodoszczelne). Mechaniczne rozwiązania, od których regularnie odchodzono wracają na pełnej. Kolejny mechanizm do uszkodzenia. W moim Ford 3 po prostu złamał się zawias. Samsung nie potrafił naprawić z powodu praku części, oddali hajs. 

Z zalet...

Użytkownik domowik edytował ten post 04 grudnia 2025 - 19:02

• mattkally lubi to

#9 Blue

Blue
  • 605 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 05 grudnia 2025 - 12:47

Musiałby być iPhone jak teraz pod względem fizycznym i funkcjonalnym a po rozłożeniu musiałby być ipadem pod względem fizycznym i funkcjonalnym. Moim zdaniem nie do realizacji - będą kompromisy wersji złożonej (np. mały ekranik, gorsze aparaty, itp) i po rozłożeniu (to nadal mały ekran, nie wiem czy zmieni się system na iPad OS automatycznie - wątpię).

• mattkally lubi to

#10 mattkally

mattkally
  • 611 postów
  • SkądZambrów

Napisano 05 grudnia 2025 - 20:15

Mnie jakoś coraz bardziej intrygują te składaki i jeśli nie będzie to plastikowy ekran, który rysuje się pod palcami to chyba zaryzykuję i to kupię. Kilka lat obserwacji co dobrze, a co źle robił Samsung chyba powinno wystarczyć :D  Ewolucja od 2019 jest ciekawa 

Załączone pliki

#11 mattkally

mattkally
  • 611 postów
  • SkądZambrów

Napisano 09 stycznia 2026 - 21:40

Miałem olbrzymią ochotę wydrukować sobie model bazowany na wyciekach z Apple. Bardzo przyjemna odmiana od klasycznej bryły i mam nadzieję, że dokładnie coś takiego będzie dostępne za 9 miesięcy w sprzedaży :D

https://imgur.com/T3BU4sA

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 555 postów

Napisano 09 stycznia 2026 - 23:11

Składane telefony są dla mnie bez sensu. Nie potrzebuję 'dużego ekranu' do - na przykład - oglądania filmów, bo nie oglądam filmów na telefonie, od tego jest iPad w podróży albo telewizor w salonie. A 'kilka okien koło siebie' jest mi absolutnie zbędne, bo jestem absolutnie jednowątkowy i jak robię coś w, dajmy na to, Safari, to nie potrzebuję obok widzieć okienka, dajmy na to, Notes.

To z Twoich zdjęć mocno mi przypomina Surface Duo, to pierwsze. Bardziej to mi się podoba niż taki Z Fold, ale nadal - ja nie mam zastosowania. EWENTUALNIE mógłbym rozważyć składaka 'na wzór' Galaxy Flip, bo jest normalnym telefonem, tylko można do transportu złożyć na pół. Chociaż w sumie 17 pro mi się mieści w kieszeni, składać nie muszę ;-)

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#13 PL95

PL95
  • 284 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano wczoraj, 09:14

Co do zasady, nie powinno się kupować pierwszej generacji nowych produktów Apple, także bez względu na to, co będzie oferował, to i tak się nie skuszę.

 iPhone 17 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 10 46mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 3  

#14 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 296 postów
Napisano wczoraj, 10:27

Co do zasady, nie powinno się kupować pierwszej generacji nowych produktów Apple

To nie żadna zasada, tylko tzw. "mądrość ludowa", która ma tyle wspólnego z mądrością, co świnka morska ze świnią. Pierwsza generacja iPada, pierwsza generacja komputerów z Apple Silicon, pierwszy iPhone z FaceID, pierwszy Apple Watch itd. Wszystkie one były bardzo udanymi produktami, bez żadnych systemowych problemów. Nawet te gogle, które wprawdzie nie zawojowały rynku, ale też nie z powodu jakichkolwiek wad technicznych, tylko z powodu ceny i braku realnego zastosowania.

Też nie planuję kupować składanego telefonu, ale nie dlatego, że to pierwsza, czy tam piąta generacja, tylko dlatego, że mi akurat takie rozwiązanie wydaje się nie przynosić korzyści. Ale nie wykluczam po wsze czasy.

• mattkally lubi to

#15 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 944 postów

Napisano wczoraj, 23:57

Kolega jest napalony - wzrok szwankuje i liczy, że na dużym ekranie przeczyta maila. Ja się waham - przesiadłem się z pro na pro max i choć nie lubię nosić kloca, to doceniam możliwość obsługi firmowego systemu i innych desktopowych stron z telefonu w sytuacjach awaryjnych. Na rozkładanym to już był by luksus. 

#16 crux

crux
  • 63 postów

Napisano dziś, 17:56

Ja owszem kupię, w nieokreślonej przyszłości, ale pod warunkiem, że cena bedzie zdecydowanie bliższa obecnym "zwykłym" telefonom. Do tego telefon powinien ważyć ok. 200g, złożony mieć ekran ok. 5,5-6,0 cała a rozłożony ok. 8 cali. Aktualnie to parametry Samsung Fold 7 więc z pewnością da się.

Apple iPhone 17 Pro / Apple iPad Pro 13" M5 / Apple Watch Ultra / Apple AirPods Pro 2
Apple iPhone 16 Pro / Garmin Edge 1040

#17 Robcionike

Robcionike
  • 130 postów

Napisano dziś, 20:21

. Chociaż w sumie 17 pro mi się mieści w kieszeni, składać nie muszę ;-)

A czemu nie Pro Max ? Skoro łapa duża, to tak prawie by pasował, a tak to pewnie w spodniach „ginie” telefon ☺️ Osobiście jestem małej postury i mam stosunkowo małe dłonie, ale tak jestem przyzwyczajony do Pro Max, że zwykły Pro mnie denerwuje i ciężko mi go używać (pisać na klawiaturze), chociaż pewnie bym się przyzwyczaił, jakbym musiał…

Jeśli chodzi o składanego iPhone, to plotki coś mówią o granicy 10k-12k, a nie do 14k aż, ale po Apple to nigdy nic nie wiadomo, jak ich tam wyobraźnia poniesie. Jak dla mnie stanowcza przesada, jak za telefon… Zawias przy rozkładaniu musiałby być totalnie NIEWYCZUWALNY pod palcem, żeby był to efekt wow, ale to raczej nieosiągalne w pierwszej generacji… może w 2030 roku (?)

Użytkownik Robcionike edytował ten post dziś, 20:23

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych