Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Z jakich skrótów iOS korzystacie na co dzień?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 mattkally

mattkally
  • 608 postów
  • SkądZambrów

Napisano 01 grudnia 2025 - 22:56

Cześć wszystkim! Chciałbym usprawnić sobie codzienną pracę na iPhonie i ciekawi mnie, z jakich skrótów w iOS korzystacie najczęściej? Interesują mnie zarówno te proste, jak i bardziej zaawansowane automatyzacje cokolwiek, co realnie ułatwia Wam życie. Jeśli macie jakieś ciekawe przykłady to chętnie je przejrzę :D

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 549 postów

Napisano 01 grudnia 2025 - 23:41

Z ani jednego. Jakoś tak nie umiem się przekonać do próby ogarnięcia tego, chociaż zawodowo automatyzuję rzeczy ciągle. Nie widzę zastosowania.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 Remi73

Remi73
  • 151 postów

Napisano 02 grudnia 2025 - 00:12

Cześć wszystkim! Chciałbym usprawnić sobie codzienną pracę na iPhonie i ciekawi mnie, z jakich skrótów w iOS korzystacie najczęściej? Interesują mnie zarówno te proste, jak i bardziej zaawansowane automatyzacje cokolwiek, co realnie ułatwia Wam życie. Jeśli macie jakieś ciekawe przykłady to chętnie je przejrzę :D

Mam ustawione takie skróty:
1. Po podłączeniu telefonu do CarPlay uruchamiają się automatycznie aplikacje: google maps, Yanosik, Radio Nowy Świat
2. Jak bateria spada do 25% telefon uruchamia tryb niskiego zużycia energii
3. Analogicznie jak telefon podczas ładowania z poziomu później 25% osiąga ten poziom telefon wyłącza tryb niskiego zużycia energii
4. Po naładowaniu do 85% telefon informuje mnie komunikatem głosowym o osiągnięciu tego poziomu
5. Po stuknięciu w ustawienia włącza się "zablokuj ekran" (chodziło mi o szybkie wyłączanie telefonu do zablokowanego ekranu jednym kliknięciem z ekranu)
6. Kiedyś miałem skrót, że jak dotrę na konkretne miejsce (siłownia) uruchamiał się w telefonie tryb cichy (średnio to działało)

#4 TomRS

TomRS
  • 138 postów

Napisano 02 grudnia 2025 - 13:48

Kiedyś korzystałem z automatycznego uruchamiania Yanosika po połączeniu się z bluetooth w aucie

#5 Motion950

Motion950
  • 50 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 grudnia 2025 - 11:02

5. Po stuknięciu w ustawienia włącza się "zablokuj ekran"

A co jeśli będziesz chciał faktycznie wejść w ustawienia ? Myślałeś o tym ?  ;)

#6 Remi73

Remi73
  • 151 postów

Napisano 11 grudnia 2025 - 12:24

A co jeśli będziesz chciał faktycznie wejść w ustawienia ? Myślałeś o tym ? ;)

Ruch przeciągnięcia ekranu z dołu do góry załatwia sprawę :-)...to nie jest trwałe blokowanie ekranu

#7 winmaciek

winmaciek
  • 7 038 postów
Napisano 11 grudnia 2025 - 12:35

1. Swego czasu korzystałem z automatyzacji jako budzika. Bo chciałem mieć coś tam (chyba stację radiową) w Apple Music jako budzik, a nie można w zegarze wprost dodać tego sobie. 

2. Podłączenie iPhone'a do CarPlay zmniejsza szybkość odtwarzania w Overcaście. Na słuchawkach mogę mieć 2x albo szybciej, ale w czasie kierowania autem niekoniecznie. Analogicznie przy odpięciu CarPlay w drugą stronę. 

3. Swego czasu z CarPlayem miałem również spiętą automatyzację wyłączającą always-on display w zegarku. Bo miałem starszy model i bateria nie trzymała już zbyt dobrze, więc szkoda było prądu. Teraz nie trzeba już. ;-) 

4. Z trybem skupienia sen mam spiętą zmianę kolorów z jasnych na ciemne. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#8 mattkally

mattkally
  • 608 postów
  • SkądZambrów

Napisano 11 grudnia 2025 - 22:10

1. Swego czasu korzystałem z automatyzacji jako budzika. Bo chciałem mieć coś tam (chyba stację radiową) w Apple Music jako budzik, a nie można w zegarze wprost dodać tego sobie. 

Z tym walczyłem długo, aż do momentu kiedy odpuściłem. W planach było, żeby np. RMF odpalało się o 6 rano z newsami. Na początku nie mogłem ogarnąć jak odpalić URL ze streamem na zablokowanym urządzeniu a jak to już udało mi się ominąć, to fakt, że stream zaczynał się od reklam bez możliwości ominięcia tego wybił mi ten pomysł z głowy

#9 dliwski

dliwski

• 15 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 grudnia 2025 - 22:32

Mam ustawione takie skróty:
1. Po podłączeniu telefonu do CarPlay uruchamiają się automatycznie aplikacje: google maps, Yanosik, Radio Nowy Świat
2. Jak bateria spada do 25% telefon uruchamia tryb niskiego zużycia energii
3. Analogicznie jak telefon podczas ładowania z poziomu później 25% osiąga ten poziom telefon wyłącza tryb niskiego zużycia energii
4. Po naładowaniu do 85% telefon informuje mnie komunikatem głosowym o osiągnięciu tego poziomu
5. Po stuknięciu w ustawienia włącza się "zablokuj ekran" (chodziło mi o szybkie wyłączanie telefonu do zablokowanego ekranu jednym kliknięciem z ekranu)
6. Kiedyś miałem skrót, że jak dotrę na konkretne miejsce (siłownia) uruchamiał się w telefonie tryb cichy (średnio to działało)

Wchodzisz do auta z telefonem w kieszeni i po połączeniu z CarPlay wszystko robi się samo czy musisz odblokować najpierw iPhone’a?

#10 winmaciek

winmaciek
  • 7 038 postów
Napisano 28 grudnia 2025 - 09:48

Zależy of ustawienia CarPlay. Jeśli odpala się bez odblokowania, to wszystko pójdzie z bomby. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#11 Remi73

Remi73
  • 151 postów

Napisano 28 grudnia 2025 - 13:04

Wchodzisz do auta z telefonem w kieszeni i po połączeniu z CarPlay wszystko robi się samo czy musisz odblokować najpierw iPhone’a?

Nie muszę odblokowywać iPhone...oczywiście jak to u  zdarzają się "cyrki", czyli coś nie odpali i trzeba ręcznie uruchomić

#12 dliwski

dliwski

• 15 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 grudnia 2025 - 13:34

To ja nie umiem tego ogarnąć. CarPlay uruchamia się bez odblokowania (iPhone w kieszeni), ale wybrane w skrótach aplikacje już nie.

#13 PL95

PL95
  • 283 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano dziś, 07:11

1. Włączenie AOD o godzinie 9:00.

2. Wyłączenie AOD o godzinie 20.00.

3. Wyłączenie WiFi po wyjściu z domu w dniu powszednie.

4. Włączenie WiFi po dotarciu do pracy.

5. Obniżenie poziomu jasności ekranu (czy jakoś tak) o godzinie 23:00.

Czyli pierdoły, które kiedyś tam ustawiłem i już tak zostały. 

 iPhone 17 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 10 46mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 3  

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 549 postów

Napisano dziś, 10:06

Po co te kombinacje z wyłączeniem/włączeniem wifi?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych