Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy samo otwarcie pliku *dmg, ale bez jakiejkolwiek dalszej działalności (klikanie, przesuwanie do aplikacji) może spowodować zainstalowanie złośliwego oprogramowania?

Najlepsza odpowiedź Blue , 07 listopada 2025 - 17:37

Nie, nic się nie wydarzy oprócz zamontowania woluminu. Ale jak już zaczniesz tam po zamontowaniu klikać to jak najbardziej możesz coś uruchomić.

Przejdź do postu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 sybic

sybic
  • 108 postów

Napisano 07 listopada 2025 - 17:02

Dosyć często widzę komunikat  << program pobrany z internetu, czy uruchamiać? >>

Dotyczy to znanych i bezpiecznych programów.

Po przeczytaniu artykułu  dotyczącego AMOS/ATOMIC Stealer

Nasuwa mi się pytanie - czy samo otwarcie pliku *dmg, ale bez jakiejkolwiek dalszej działalności (klikanie, przesuwanie do aplikacji) może spowodować zainstalowanie złośliwego oprogramowania?

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /   iPhone SE 2022 

#2 Blue

Blue
  • 604 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 07 listopada 2025 - 17:37   Najlepsza odpowiedź

Nie, nic się nie wydarzy oprócz zamontowania woluminu. Ale jak już zaczniesz tam po zamontowaniu klikać to jak najbardziej możesz coś uruchomić.

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 283 postów
Napisano 07 listopada 2025 - 19:50

Nasuwa mi się pytanie - czy samo otwarcie pliku *dmg, ale bez jakiejkolwiek dalszej działalności (klikanie, przesuwanie do aplikacji) może spowodować zainstalowanie złośliwego oprogramowania?

Mi się raczej nasuwa pytanie, po co to właściwie robić? Ściągać jakieś wątpliwej proweniencji paczki, żeby zajrzeć do środka i co dalej?

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 528 postów

Napisano 07 listopada 2025 - 19:55

Podbijam pytanie Mikołaja. Zwłaszcza z uwagi na fakt, że w środku jest .app, o którym większość osób nawet nie wie, że to katalog i można zajrzeć głębiej, więc montują wolumin, patrzą na jeden plik... i co?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#5 sybic

sybic
  • 108 postów

Napisano 10 listopada 2025 - 04:46

O ile pamiętam, to foobar, XnViewMP i chyba ACDSee mnie o to pytał. Też i grandorgue (symulacja organów).

muszę sprawdzić, ale chyba jeszcze Screen Studio i Stellarium (otwarty projekt astro) pytał mnie, czy otworzyć, bo program pobrany z netu.

To parę podstawowych, znanych i niezbędnych dla mnie programów. 

Mam jeszcze program Inkscape *grafika) w formie dmg i jeszcze go nie "przeciągnęłem" - zastanawiam się ;)

Używam macos ponad rok i w tej kwestii (programy) cały czas poruszam się niepewnie.

Aha, przypomniałem sobie, jest jeszcze inna kategoria programów. nazwę je jako bardziej podejrzane.

Mianowicie po jego uruchomieniu, jest opcja już tylko wrzucenia do kosza, lub... jak zaleca deweloper - trzeba wejść ustawienia (prywatność i ochrona) i coś tam dopuścić.

Tych to nawet w ogóle nie uruchamiam.

Użytkownik sybic edytował ten post 10 listopada 2025 - 05:04

#6 Blue

Blue
  • 604 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 10 listopada 2025 - 10:58

Aplikacja może korzystać z różnych części systemu, jednak sama sobie nie uzyska zgody na dostęp. Dlatego trzeba to zrobić ręcznie w preferencjach.

Jeżeli aplikację pobrałeś z oryginalnego źródła i jest to aplikacja znana i korzysta z tego wiele osób to nie widzę problemu, aby takiej apce dać uprawnienia. Zwłaszcza, jeżeli do pracy potrzebuje na logikę tych uprawnień. Np. aplikacja nagrywająca dźwięk będzie chciała dostęp do mikrofonu. Nawet notatnik może chcieć mikrofon (bo można mu dyktować). Także można łatwo określić czy dana aplikacja o za dużo nas nie prosi.

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 283 postów
Napisano 10 listopada 2025 - 15:48

O ile pamiętam, to foobar, XnViewMP i chyba ACDSee mnie o to pytał. Też i grandorgue (symulacja organów).

muszę sprawdzić, ale chyba jeszcze Screen Studio i Stellarium (otwarty projekt astro) pytał mnie, czy otworzyć, bo program pobrany z netu.

Ale my nie o to pytamy. Pytanie, po co chcesz robić to, o co pytasz w tytule wątku, tj. "otwarcie pliku *dmg, ale bez jakiejkolwiek dalszej działalności"? Coś w ten sposób zweryfikujesz, sprawdzisz, dowiesz się czegoś? Pobieraj tylko aplikacje ze znanych, bezpiecznych źródeł, co do których nie będziesz miał obaw, czy chcą Ci zrobić krzywdę. Innych nie pobieraj i nie otwieraj, bo po co. A ten komunikat, że program jest pobrany z internetu ma Cię ostrzec, ze nie został sprawdzony przez Apple, więc robisz to na własną odpowiedzialność.

#8 sybic

sybic
  • 108 postów

Napisano 11 listopada 2025 - 11:16

Tu idealne pasuje przysłowie - mądry Polak po szkodzie. Otóż ponad rok temu, jak rozpocząłem moją przygodę z macos to ściągałem różne programy, tak aby mieć szybko funkcjonalność poprzedniego systemu.

Niektóre instalowałem, a niektóre tylko klikałem aby zobaczyć co w środku ;)

No i teraz, niejako post factum, pytam czy sobie ziuziu nie zrobiłem. 

No ale z tego co czytam, chyba nie bo samo otwarcie dmg nie nie czyni.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych