Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Odblokowanie macbook'a gdy nie znam hasła użytkownika

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 szymko

szymko
  • 2 posts

Posted 15 October 2025 - 19:12

Czesc, 

na wstepie zaznacze, nigdy nie mialem do czynienia z macbook, iphone etc. Pracuje za granica w budowlanej firmie, dzis podczas sprzatania biura (przeprowadzka firmy) kazano mi jechac wyrzucic smieci, natrafilem na karton z starymi laptopami i znalazlem macbooka (nie wiem dokladnie jaki to, jest z tylu napisane tylko macbook pro). Moje pytanie do znawcow: czy jest mozliwosc sformatowania tego urzadzenia bez wpisywania hasla? Strasznie mi wstyd isc pytac czy moga mi to odblokowac i sformatowac skoro wyrzucili to do smieci xD 

Jesli takiej mozliwosci nie ma to prosze rowniez aby ktos mi to napisal, wtedy po prostu to wyrzuce xD. 

Dziekuje, pozdrawiam.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24487 posts

Posted 15 October 2025 - 23:22

To zależy, głównie od tego, jaki (jak stary) to model. Ogólnie Apple robi mnóstwo rzeczy, żeby uczynić swój sprzęt nieopłacalnym do kradzieży, więc nowsze modele, jeśli są zarejestrowane na koncie Apple (nazywamy to 'AppleID') jakiegoś użytkownika, będą praktycznie nieużyteczne do momentu, kiedy ten użytkownik nie wyrejestruje ich ze swojego konta.

Musisz postarać się określić model, żeby dowiedzieć się, która wersja systemu go obsługuje. Potem zrób nośnik instalacyjny macOS i spróbuj z niego uruchomić. Będziesz miał 50% szansy - albo da się 'po prostu sformatować', albo będziesz miał ładny kawałek aluminium. Jeśli to drugie, nie pytaj proszę, co dalej, bo na tym forum nie informujemy o 'sposobach obejścia', ponieważ nie mamy żadnej pewności, że to rzeczywiście nie jest kradziony sprzęt.

• winmaciek likes this

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users